Verica Rakočević

Kratke informacije

Ime i prezimeVerica Rakočević
Datum rođenja23. april 1948.
Mesto rođenjaPodujevo
DržavaSrbija
ZanimanjeModni dizajner

Biografija

Verica Rakočević je jedna od najpoznatijih i najuspešnijih srpskih kreatorki. Rođena je 23. aprila 1948. godine u Podujevu. Živi i radi u Beogradu.

Pošto je bila nemirna, roditelji su je ranije upisali u školu pa je sa pet godina završila prvi razred. Pošto se porodica često selila, u Dobanovcima je završila osnovnu školu.

Pohađala je Devetu beogradsku gimnaziju nakon koje je upisala Filozofski fakultet, odsek pedagogija. Na drugoj godini je odustala i odlučila se za defektologiju. Pošto se udala i zatrudnela, završila je Višu defektološku školu, smer maloletnička delinkvencija. Takođe je završila Tekstilnu školu u Loznici.

Pre nego što je postala modna kreatorka, radila je u JAT-u kao stjuardesa i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao arhivar.

1979. godine je otvorila butik u Beogradu. Održala je nekoliko manjih revija i ljudi iz hotela „Hayat“ su je pitali da im uradi uniforme. Počela je da proučava knjige koje su vezane za modu i neretko je radila po 20 sati.

1997. godine je osnovala „VR Company“. Iste godine je kreirala dva parfema: „VR“ i „Energy“ i kremu za negu lica „VR 24h“.

1999. godine je otvorila atelje za dizajn „Verica Rakočević“ i počela je da se bavi visokom modom. Kreirala je za poznate modne kuće i imala je brojne revije u Milanu, Los Anđelesu, Moskvi, Sankt Petersburgu, Atini, Solunu, Dubaiju, itd. Više puta je učestvovala na „Nedelji visoke mode“ u Rimu.

Iste godine je održala reviju na Španskom trgu u glavnom gradu Italije koja je koštala 150.000 maraka. Zbog toga je prodala stan od 250 kvadrata i došla je do prosjačkog štapa. Skoro sve što je zaradila je ulagala u posao pa je prethodno prodala stan od 150 kvadrata.

Inspiraciju je nalazila u harizmatičnim ljudima kao što Čučuk Stana i njena ljubav prema Hajduk Veljku. Meksiko je obišla zbog Fride Kalo, a Kubu zbog Če Gevare.

Nazivi nekih Veričinih revija su: „Snovi“, „Više od snova“, „Molitva za mir“, „Ljubav“, „Čelzi“, „Ja tako hoću“, „Putevima svile“, „Pogled u desno“, „Srce Mediterana“, „Roma Collezioni Alta Moda“, „Šambala“, itd.

Bila je urednik magazina: „L’officiel“ i „Inspire“. Njeni modeli su objavljivani u „La Repubblici“, „Corriere della sera“, „Messaggero“, italijanskom „Vogue“, itd. Gostovala je na mnogim svetskim tv stanicama.

Njen pokretač je adrenalin i zahvaljujući tome je uspela da ostane u ovom svetu i da toliko dugo traje. Zahvalna je ljudima koji su je osporavali i omalovažavali jer su izvukli najbolje iz nje.

Za sebe kaže da nije sujetna. Po njenom mišljenju, najbolja srpska modna kreatorka je Roksanda Ilinčić.

Podržava LGBT populaciju i devedesetih godina se Beogradom šetala držeći se za ruku sa novinarkom Duškom Jovanić. Rekla je da je želela da se poigra sa prostaklukom i primitivizmom.

Bila je bliska sa Danicom Drašković, ali nije bila član SPO-a, niti bilo koje druge političke stranke

Privatni život

Prvi put je bila udata za bivšeg pilota JAT-a Borana Karamana i sa njim je dobila ćerku Elenu Karaman Karić. Otac ju je pred svadbu molio da se predomisli i ubrzo se pokazalo da je bio u pravu. Verica smatra da se Elena mlada udala da bi iskazala bunt prema strogoj majci zbog čega nije izgradila svoje talente.

Iz drugog braka sa Zoranom Rakočevićem ima ćerku Milenu i sina Miodraga. Verica je bila opuštenija prema Mileni koja, za razliku od nje, izbegava medije u širokom luku.

U julu 2013. godine je započela vezu sa kompozitorom Veljkom Kuzmančevićem koji je 35 godina mlađi od nje. Izjavila je da ih je spojila ljubav prema umetnosti. 19. septembra su se venčali. Verica je nosila kratku belu venčanicu, a na svadbu je došla brodićem u kome su bili trubači. Od njene dece, slavlju je prisustvovao samo sin Milorad.

2008. godine je u emisiji Nataše Miljković, „Ključ“, ispričala da ju je poznanik silovao kada je imala 18 godina. To nije priznala roditeljima i narednih deset godina je osećala strah. Ipak, uspela je da iz svega toga izađe mnogo jača.

Verica negira da se podvrgla estetskoj hirurgiji. Izjavila je da u klinici „Jana“ radi mezoterapiju lica, ubacivanje vitaminskih koktela i niti kolagena koje sprečavaju starenje kože. Na njen mladoliki izgled utiče: samopouzdanje, redovno vežbanje, uravotežena ishrana, svakodnevna nega lica i genetika.

Verica Rakočević na društvenim mrežama

FacebookVerica @ Facebook
InstagramVerica @ Instagram