Nebojša Vukanović

Kratke informacije

Ime i prezimeNebojša Vukanović
Datum rođenja10. januar 1979.
Mesto rođenjaTrebinje
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteTrebinje
ZanimanjeProfesor istorije i geografije, novinar, političar
StrankaZa pravdu i red

Biografija

Nebojša Vukanović je srpski i bosanskohercegovački profesor istorije i geografije, novinar i političar. Rođen je 10. januara 1979. godine u Trebinju. Živi i radi na relaciji Trebinje – Banjaluka.

Vukanović je do 2010. godine predavao istoriju i geografiju u rodnom gradu, a u međuvremenu je postao novinar. Bio je dopisnik Radio Televizije Republike Srpske (RTRS), ali je ubrzo je prešao na Televiziju BN.

Od 2011. godine vodi vlastiti blog i „JuTjub“ („YouTube“) kanal koji u oktobru 2022. godine broji skoro 80 hiljada pretplatnika i preko 66.5 miliona pregleda.

Na Lokalnim izborima koji su održani u oktobru 2012. godine bio je nezavisni kandidat za gradonačelnika Trebinja. Osvojio je 27.7 odsto glasova.

Dve godine kasnije se na Opštim izborima kandidovao za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), ali nije uspeo da izbori mandat.

Postao je savetnik Mladena Bosića, tadašnjeg predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH).

Mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS izborio je na Opštim izborima 2018. godine. Bio je jedan od najaktivnijih poslanika opozicije u Parlamentu Srpske.

Njegova lista „Za pravdu i red“ je na Opštim izborima 2022. godine ostvarila zapažen rezultat. Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK) Vukanović je kao nosilac liste osvojio 4 740 glasova.

Detinjstvo i obrazovanje

Nebojša Vukanović je rođen 1979. godine u Trebinju. Sa roditeljima i sestrom je odrastao u rodnom gradu. U Trebinju je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću stekao zvanje profesora istorije i geografije.

Karijera

Vukanović je još 2006. godine počeo da piše kolumne za list „Glas Hercegovine. Od 2007. godine je radio kao novinar na Radio Televiziji Republike Srpske, te profesor istorije i geografije u Trebinju. Naredne godine je postao dopisnik BN televizije za celu Hercegovinu.

Nakon što je 2010. godine dobio otkaz u školi, novinarstvo je postalo njegovo glavno zanimanje. Vukanović je 2011. godine pokrenuo vlastiti blog, te autorsku emisiju „Aktuelno sa Vukanom“ koja je emitovana na Radiju „Korona“.

Iz Televizije BN je otišao 2014. godine, a naredne godine je postao savetnik u Kabinetu Mladena Bosića, tadašnjeg Predsedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH.

Na svom blogu otvoreno je kritikovao vlast i poteze koje vuče, a bavio se i istraživanjem sumnjivih poslova, ne samo u Hercegovini, nego širom Republike Srpske.

Njegov „JuTjub“ kanalu trenutno (oktobar 2022. godine) broji skoro 80 hiljada pretplatnika i 66.8 miliona pregleda. Uživa veliku popularnost i na drugim društvenim mrežama. Njegov zvanični „Fejsbuk“ („Facebook“) profil ima 177 hiljada pratilaca.

Politička karijera

Nebojša Vukanović se 2012. godine kandidovao za gradonačelnika Trebinja. Kao nezavisni kandidat je osvojio 4 581 glas, tj. 27.56 odsto, a novi gradonačelnik je posao Slavko Vučurević, zajednički kandidat Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i još nekoliko stranaka.

Dve godine kasnije kandidovao se za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Njegova lista je osvojila 3 588 glasova, a on 2 885 glasova, što nije bilo dovoljno da izbori mandat.

Nastavio je da putem bloga i „JuTjub“ kanala promoviše svoje političke ideje, ali i da oštro kritikuje poteze vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Vukanović je 2015. godine postao savetnik u Kabinetu tadašnjeg Predsedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH.

Na Opštim izborima koji su održani u oktobru 2018. godine Vukanović se našao na listi SDS-SRSRS-SRS. Premda se za poslanika u Narodnoj skupštini borio sa 12. mesta na listi, uspeo je da osvoji 1 508 glasova i da izbori mandat.

Postao je član skupštinskog Odbora za predstavke, predloge i društveni nadzor i član Odbora za reviziju.

Osim toga, bio je jedan od najaktivnijih poslanika u Skupštini Srpske. Neretko je ulazio u polemike sa poslanicima vladajuće koalicije, ali i članovima Vlade i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Često kritikovao vlast zbog poteza koje povlači, što je dovodilo i do tužbi. U jednom intervjuu je priznao da je protiv njega pokrenuto na desetine sudskih postupaka, ali da se na svakom od njih u sudnici brani sam, bez advokata.

Njegova lista „Za pravu i red“ je na Lokalnim izborima 2020. godine osvojila 14.61 odsto glasova, tj. četiri mandata u Skupštini grada Trebinja.

Obilazio je celu Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu razgovarajući sa građanima o problemima koji ih muče, te o tome pričao u svojim videima na „JuTjubu“. To mu je, uz nastupe na pojedinim televizijama donelo dodatnu prepoznatljivost i popularnost.

Osim toga, pisao je o nekorektnom tretmanu radnika, penzionera, boraca i drugih ugroženih kategorija stanovništva širom BiH.

Snimak koji je vrlo brzo ovladao društvenim mrežama Vukanović je napravio u maju 2021. godine kada je vikao na predsednike Osnovnog i Okružnog suda u Trebinju Milana Bosića i Bojana Stevića zbog toga što nisu na svom radnom mestu.

Ubrzo ga je privela policija, a nakon toga je pušten na slobodu izjavio je „Ako nema pravde za narod, nek nema mira za vlast“. Dodao je da je tog jutra „radio najsvetiju ljudsku dužnost“, tj. da je stao na put mafiji[1].

On je sudije nazvao kriminalcima koji su odgovorni za raspad Trebinja i smatrao je da mora da im to kaže u lice. Novinarima je kazao da je dobio sedam koverti sa pravosnažnim presudama.

Vukanović je 4. septembra 2021. godine fizički napadnut u Cetinju tokom protesta zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Učestvovao je na protestima koje je organizovala opozicija u Banjaluci kako bi se sprečilo gašenje signala BN televizije.

Premda se tokom 2021. i početkom 2022. godine spekulisalo da bi Vukanović mogao da bude zajednički kandidat opozicije za srpskog člana Predsedništva BiH na izborima 2022. godine, tu ulogu je preuzeo Mirko Šarović, predsednik SDS-a.

Vukanović i njegova lista su podržali Šarovića za člana Predsedništva BiH, te Jelenu Trivić za predsednicu Republike Srpske.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Lista „Za pravdu i red“ je osvojila 6 363 glasova, što je čini trećom po snazi u Izbornoj jedinici 9.

Privatni život

Nebojša Vukanović je rođen 1979. godine u Trebinju. Školovao se u rodnom gradu i Nikšiću. Kako je jednom prilikom kazao, slobodno vreme voli da provodi igrajući košarku ili gledajući utakmice sa prijateljima.

U jednom intervjuu je kazao da su mu omiljene muzičke grupe Leb i so, Bijelo dugme, YU Grupa, Dire Straits i Queen.

Nebojša Vukanović je po nacionalnosti Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Reference

Nebojša Vukanović na društvenim mrežama

FacebookNebojša@ Facebook
InstagramNebojša @ Instagram
TwitterNebojša @ Twitter
YoutubeNebojša@ YouTube