Anđela Popović

Kratke informacije

Ime i prezimeAnđela Popović
Datum rođenja1990.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumica
VisinaNepoznato.

Biografija

Anđela Popović je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je veću prepoznatljivost stekla ulogom Bebe u popularnoj kriminalističkoj seriji „Klan“. Rođena je 1990. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Zbog pozorišta je zavolela glumu, pa je posle srednje škole upisala Akademiju lepih umetnosti u Beogradu. Počela je da glumi, čak i pre nego što je stekla diplomu.

Anđela je sarađivala sa mnogim beogradskim pozorištima – od Beogradskog dramskog pozorišta, Akademije 28, BITEF-a i drugih. Imala je priliku da sa međunarodnom trupom glumaca nastupi na pozorišnom delu Festivala „Nišville“ 2017. godine.

Od 2013. godine radi na filmu i televiziji. Igrala je manje uloge, sve dok se 2020. godine televizijskoj publici nije predstavila kao Smiljana Ljubičić Beba u kriminalističkoj seriji „Klan“. Ta uloga joj je pomogla da stekne prepoznatljivost u Srbiji i regionu.

Detinjstvo i obrazovanje

Anđela Popović je rođena u Beogradu 1990. godine. Ima mlađeg brata Viktora i mlađeg polubrata Nikolu. Po završetku srednje škole upisala je Akademiju lepih umetnosti. Diplomirala je glumu 2013. godine.

Govori engleski i ruski jezik.

Televizijska i filmska karijera

Jedan od prvih projekata na kome je Anđela Popović radila bio je kratki film Nemanje Lazića pod nazivom „Dub Play“. Pozajmila je glas maci jednog od glavnih likova koje su tumačili Sergej Trifunović, Ivan Jevtović, Bojan Krivokapić i Branislav Lečić. Film je svetlo dana ugledao 2013. godine.

Četiri godine kasnije je učestvovala u snimanju popularne humoristične serije „Andrija i Anđelka“. Mlada glumica je igrala nekoliko uloga, od medicinske sestre do prodavačice kokica. Premda je gledaoci nisu mogli videti, mogli su da joj prepoznaju glas.

Iste, 2016. godine je igrala radnicu u komediji „Jesen Samuraja“ koju je režirao Danilo Bećković, a u kojoj su glavne junake utelovili Petar Strugar, Hristina Popović, Nikola Kojo i drugi.

Usledila je saradnja sa rediteljkom Jelenom Marković na drami „Pretpostavka nevinosti“ u kojoj je igrala sa Marijom Mijajlović, Martom Hadžimanov i Milicom Nikolić.

Anđela je 2019. godine počela da snima seriju koja joj je donela veliku prepoznatljivost. Reč je o televizijskom ostvarenju „Klan“ reditelja Bobana Skerlića u kojoj je Anđela igrala jednu od sporednih junakinja. Prva sezona koja je emitovana tokom 2020. godine izazvala je vrlo pozitivne reakcije, pa su snimljene još dve sezone.

Serija je doživela ogromnu popularnost, ne samo u Srbiji, nego i u zemljama regiona, a mladim glumcima, poput Anđele, pomogla da se dodatno etabliraju na javnoj sceni.

Reditelj Ivan Jović joj je poverio jednu od uloga u filmu „Senoviti Mediteran“ u kom je dobila priliku da glumi rame uz rame sa iskusnijim kolegama Nebojšom Dugalićem, Ivanom Bosiljčićem, Žarkom Radićem i drugima.

Pozorišna karijera

Anđela Popović je uporedo s uspešnom filmskom i televizijskom karijerom, igrala zavidne uloge u pozorištu. Sarađivala je sa mnogim beogradskim teatrima, ali i pozorištima iz drugih gradova.

Tako je od novembra 2016. godine igrala dečiju predstavu „Alisa u zemlji zmaja“ u Akademiji 28. Sa Mirkom Vasiljević, Nemanjom Janičićem i Ammarom Mešićem je glumila u predstavi Lazara Dubovca pod nazivom „Porodica Kremenko – ljubavni jadi malog Bam-Bama“.

Anđela je sa glumcem i rediteljem Ivanom Jevtovićem i Pozorištem Lektira sarađivala na komadu „Faust“ koji je premijerno izveden 2017. godine. Scenu je delila sa kolegama Dušanom Simićem, Stefanom Vukićem i Milanom Cvjetinovićem.

Na otvaranju pozorišnog dela Festivala „Nišville“ 2017. godine igrala je u predstavi „Gernika“ En Vol teatra.

Od 11. oktobra 2017. godine je s Anom Sofrenović, Andrijom Kuzmanovićem, Milanom Čučilovićem i drugima glumila u adaptaciji komada „Zojkin stan“ Mihaila Bulgakova (Михаи́л Афана́сьевич Булга́ков) u režiji Nataše Poplavske.

Pozorišna publika ju je mogla videti i u komediji „Ljubav? Ma, važi!“ na sceni Akademije 28.

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta je od oktobra 2018. godine igrala u predstavi „Neugodnosti“ koju je režirao Nemanja Lazić. Komad je inspirisan filmom „Prodavci“ Kevina Smita (Kevin Smith), a glavne uloge su pripale glumcima Milošu Lazarovu, Saši Đuraševiću, Maji Matijević i drugima.

Anđela je iste godine u Narodnom pozorištu Kikinda igrala predstavu za decu „Ko se boji Zloće još“.

U Centru za kulturu „Vlada Divjan“ je glumila u dečjoj predstavi „Čekajući Deda Mraza, a na sceni Akademije 28 predstavi „Pinokio“.

Od decembra 2018. godine ljubitelji pozorišta su je mogli videti u ulozi jednog od junaka komada „Nušićevi časovi o životu“ na sceni Pozorišta Lektira u Dorćol Placu. Predstava je inspirisana delom „Autobiografija“, a na sceni su se smenjivali Petar Kokinović, Dejan Jajčanin, Aleksandar Stoimenovski i drugi.

U Dečijem gradu je glumila u predstavi „Kralj Mrgud“, u BITEF-u „Kiri i Klodel“, u Ustanovi kulture „Parobrod“ u komadu „Šuma na kraju vremena“.

Ostali projekti

Anđela Popović je bila jedan od predavača u „Školi filmske magije“ koja je održana u avgustu 2018. godine u Domu kulture Gračanica.

Povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv raka u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ je u martu 2020. godine održano javno čitanje drame „Nerođena“ u kome je Anđela učestvovala zajedno sa kolegama Brankom Šelić, Milicom Stefanović, Mihailom Lapoševićem, Jovom Maksićem i Anom Ćuk. Događaj je organizovala TERIREM Produkcija.

U saradnji s istom Produkcijskom kućom je snimila projekat „Greške u matriksu“. Reč je  serijalu kratkih priča koje oslikavaju smislenu stranu stvarnosti sa ciljem da ukažu na neke pozitivne greške u negativnom matriksu u kome živimo. Serijal je režirao Ivan Jović po tekstu Monje Jović.

Slikarstvo i ikonopisanje

Anđela Popović je u jednom intervjuu ispričala da se od osnovne škole bavi ikonopisanjem, a poseban izazov su joj minijature. Neko vreme je izrađivala gipsane maske, ali se kasnije fokusirala na ikone u drvetu i na kamenu.

Formirala je Atelje „Belutak“, a njen rad je podržala i Crkva Vasilija Ostroškog u Beogradu u čijoj suvenirnici se mogu naći Anđelina dela. Svoje radove promoviše i putem društvene mreže „Instagram“.

Privatni život

Anđela Popović je rođena 1990. godine u Beogradu. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Ljubav prema glumi je stekla idući u pozorište, a san da i sama zaigra na „daskama koje život znače“ joj se ostvario.

Uprkos tome što je zbog televizijskih projekata stekla veliku prepoznatljivost, o njenom privatnom životu se vrlo malo zna.

Filmografija

Filmovi i serije

2013. Dub Play

2016. Andrija i Anđelka

2016. Jesen samuraja

2018. Pretpostavka nevinosti

2020. – 2022. Klan

Predstave

„Alisa u zemlji zmaja“, „Porodica Kremenko- ljubavni jadi malog Bam-Bama“, „Gernika“, „Zojkin stan“, „Ljubav? Ma, važi?“, „Ko se boji Zloće još“, „Čekajući Deda Mraza“, „Pinokio“, „Nušićev časovi o životu, „Kralj Mrgud“, „Agnijin silazak“, „Kiri i Klodel“, „Šuma na kraju vremena“ i druge.

Anđela Popović na društvenim mrežama

InstagramAnđela @ Instagram
LinkedInAnđela @ LinkedIn
IMDBAnđela @ IMDB