Srđan Milivojević

Kratke informacije

Ime i prezimeSrđan Milivojević
Datum rođenja2. avgust 1965.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
PrebivališteKruševac
ZanimanjeInženjer poljoprivrede, političar
StrankaDS

Biografija

Srđan Milivojević je srpski inženjer poljoprivrede i političar. Dugogodišnji je poslanik Demokratske stranke (DS) u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Rođen je 2. avgusta 1965. godine u Kruševcu. Živi i radi na relaciji Kruševac – Beograd.

Milivojević je od 2004. godine član Demokratske stranke. Bio je član Glavnog odbora i Izvršnog odbora DS. Četiri puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Srđan Milivojević je rođen 1965. godine u Kruševcu. Preci su mu poreklom iz sela Sugubine iz Stare Srbije kod Ivanjice[1].

Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu. Zvanje diplomiranog inženjera poljoprivrede za stočarstvo stekao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Prema vlastitom priznanju, još je kao student jasno izražavao neslaganje sa nekim društvenim pojavama. Jednom prilikom je kazao da je 1987. godine tražio da se iz hola njegovog fakulteta skloni bista Josipa Broza Tita. Nešto kasnije se to i dogodilo.

Pored toga, kaže da je neretko organizovao proteste kako bi se povećao studentski standard.

Tvrdi da zbog jasno izražene borbe protiv politike tadašnjeg režima Slobodana Miloševića nije uspeo da postane asistent na Poljoprivrednom fakultetu[2].

Karijera

Srđan Milivojević se po završetku studija vratio u Kruševac. Uglavnom se bavio stočarstvom, za šta se i školovao. Nakon toga je imao marketinšku agenciju, a bavio se i ugostiteljstvom.

Politička karijera

Prema vlastitom priznanju, Srđan Milivojević je počeo da se bavi aktivizmom još kao student druge godine fakulteta.

Uglavnom se borio za prava studenata, a potom se pridružio „Otporu“. Kaže da je kao aktivista te organizacije hapšen čak 42 puta.

Milivojević je 2004. godine postao član Demokratske stranke. Izabran je za člana Glavnog odbora te stranke.

Prvi put je za narodnog poslanika izabran 2007. godine kao kandidat liste „Za evropsku Srbiju“. Mandat je izborio i u osmom sazivu od 2008. do 2012. godine.

Našao se na listi Demokratske partije i na Parlamentarnim izborima 2012. godine. Osvojio je mandat u skupštini koji je trajao do 2014. godine.

Posle kraha koji je njegova partija doživela zbog osipanja članstva i polemika oko toga ko je zakonito izabrani predsednik, usledio je i bojkot izbora 2020. godine, tj. borba opozicije za fer i poštene izbore.

Na Opšte izbore u aprilu 2022. godine deo opozicije krenuo je u jednoj koloni.

Srđan Milivojević se kao kandidat Demokratske stranke našao na 21. mestu na listi „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka.

Uspeo je da se ponovo nađe u poslaničkoj klupi, a mandat mu je potvrđen 1. avgusta 2022. godine.

Milivojević je deo poslaničke grupe Demokratska stranka – DS. U 13. sazivu Skupštine član je Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, te zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Pored toga, deo je i Delegacije u Interparlamentarnoj uniji, te član u brojnim grupama prijateljstva.

Neko vreme je bio predsednik Izvršnog odbora DS. U decembru 2022. godine je na sednici Glavnog odbora stranke u Jagodini podneo ostavku na tu funkciju.

Svoju odluku je obrazložio time da želi da se „maksimalno posveti poslaničkom radu“. Novinarima je potvrdio da između njega i rukovodstva DS ne postoje nesporazumi[3].

Milivojević je jedan od najoštrijih kritičara vlasti Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS), te jedan od najaktivnih poslanika u 13. sazivu Skupštine.

Tvrdi da je Demokratska stranka jedina ideološka politička organizacija u Narodnoj skupštini sa „sistemom vrednosti koji se proklamuje više od 30 godina“. Zalažu se za evropske vrednosti, ali tvrdi da nisu „evrofanatici“ i smatraju da je Srbiji mesto u Evropi.

Često ukazuje na spregu kriminala i korupcije u Srbiji, te smatra da je važno da se društvo izbori sa time i da se institucije vrate građanima.

Jednom prilikom je kazao da s Aleksandrom Vučićem može da pregovara jedino „o njegovoj mirnoj predaji vlasti i njegovoj dobrovoljnoj predaji Specijalnom sudu za organizovani kriminal[4]„.

Autorske tekstove objavljuje u dnevnom listu „Danas“.

Veliku pažnju na društvenim mrežama je izazvao početkom februara 2023. godine tokom skupštinskog zasedanja.

Naime, pre nego što mu je predsednik skupštine dao reč, on se sakrio ispod klupe kako bi Vladimir Orlić pomislio da u momentu kada treba da govori nije u sali. Nakon što ga je predsedavajući prozvao, Milivojević je ustao i optužio ga da „pravi cirkus od skupštine“.

To je bio njegov način da iskaže svoj revolt zbog situacije koja se ranije dogodila u sali kada je predsedavajući dao reč opozicionom poslaniku Borislavu Novakoviću tek nakon što je ovaj napustio salu i time bio uskraćen da govori[5].

Privatni život

Srđan Milivojević je rođen 1965. godine u Kruševcu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu i Zemunu. Živi u Kruševcu.

Pripadnik je Gorske službe spasavanja.

Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac. Srpska pravoslavna crkva mu je dodelila Orden cara Konstantina zbog pomoći pri obnovi crkve Lazarice.

Reference

Srđan Milivojević na društvenim mrežama

FacebookSrđan @ Facebook
InstagramSrđan @ Instagram
TwitterSrđan @ Twitter