Zorana Mihajlović

Kratke informacije

Ime i prezimeZorana Mihajlović
Datum rođenja5. maj 1970.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičarka, profesor
StrankaSrpska napredna stranka

Biografija

Zorana Mihajlović je srpska političarka i doktor ekonomskih nauka. Članica je Srpske napredne stranke (SNS). Potpredsednica je  vlade i ministarka građevinarstva. Rođena je 5. maja 1970. godine u Tuzli. Živi i radi u Beogradu.

U Beogradu je završila osnovnu školu, Prvu ekonomsku školu i Ekonomski fakultet. 1993. godine je diplomirala, a tema njenog diplomskog rada je bila „Energetski resursi u Evropskoj ekonomskoj zajednici“.

Zaposlila se u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu kao profesorka računovodstva i poslovne ekonomije. Tu je radila do 1995. godine.

1996. godine je počela da radi u Elektroprivredi Srbije gde se zadržala narednih deset godina.

1998. godine je uradila magistarski rad „Energetski sektor Srbije i odabranih evropskih zemalja – Francuske, Nemačke i Švedske“ i stekla je titulu magistra.

2001. godine je postala doktor, a njena doktorska teza je glasila: „Energetika i privredni razvoj – Analiza međuzavisnosti na primeru Srbije i zemalja Evropske unije“.

Od 2004. do 2006. godine je bila savetnica Miroljuba Labusa, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije, za energetiku i zaštitu životne sredine.

Do 2006. godine je bila član političke stranke G17 plus. Iste godine je počela da radi kao naučna saradnica Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

2008. godine se zaposlila na Univerzitetu Džon Nezbit. Na Fakultetu za biofarming je predavala: Obnovljive izvore energije, Održivu energetsku bezbednost, Ekonomiju prirodnih resursa i Osnove ekonomije, a na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju je predavala Ekonomiju prirodnih resursa.

2010. godine se učlanila u Srpsku naprednu stranku (SNS).

2011. godine je izabrana za narodnog poslanika u Parlamentu. Postala je prorektor na Univerzitetu Džon Nezbit.

27. jula 2012. godine je izabrana za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Na ovoj funkciji je bila dve godine. Iste godine je postala potpredsednica SNS-a.

27. aprila 2014. godine je postala ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U maju 2016. godine je izabrana za članicu Predsedništva stranke.

Napisala je četiri udžbenika koje koriste studenti Ekonomskog fakulteta i Univerziteta Džon Nezbit. To su:

  • „Energetika i privredni razvoj“ (2003);
  • „Ekonomika energetike“ (2004);
  • „Ekonomika energetike – strategija, ekologija i održivi razvoj“ (2010);
  • „Obnovljivi izvori energije“ (2010).

Privatni život

Iz prvog braka, Zorana Mihajlović ima sina Dragana koji je rođen 2003. godine.

U vezi je sa biznismenom Vladimirom Atanackovićem sa kim se zabavljala u srednjoj školi. Njihova veza je trajala sedam godina nakon čega je svako otišao svojim putem. Od 2012. godine su ponovo zajedno.

Tečno govori engleski, italijanski i francuski jezik.

Neke od njenih izjava su:

  • „Da ne misli neko da sam ja neka sveznalica, ja sa sobom vodim najmanje četiri inženjera koji su po 20-30 godina proveli na svim mogućim gradilištima u zemlji i svetu. I ako oni kažu da nema dovoljno radnika, onda je to tako.“
  • „Ja sam 5. oktobra bila ispred skupštine i vikala: „Gotov je“. I ne mislim ništa lepo o režimu Slobodana Miloševića koji je sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i ljudske patnje.“
  • „Lično sam protiv istopolnih brakova jer sam drugačije vaspitana, ali i zato što sam majka. Ne mislim da je problem o tome razgovarati. Ustav ne dozvoljava istopolne brakove, ali ne vidim da je problem da se o tome razgovara.“
  • „Treba nam EU da bismo sebi i drugima pokazali koliko smo sposobni, ali i da pokažemo našu istoriju i tradiciju. Trebaju nam i šajkača i laptop! I kajmak i bela nemačka kobasica! I „plazma“ i „mocart“ kugle!“

Imovina

Zorana u Vladi Srbije radi besplatno, a platu prima na mjestu profesora na Megatrendu. Poseduje 3 stana u Beogradu ukupne vrednosti 450 000 evra.  Poseduje i zemljište u Loznici. Vozi Tojotu RAV 4 iz 2008. godine, a samo vozilo je kupila na lizing.

Zorana Mihajlović na društvenim mrežama

FacebookZorana @ Facebook
TwitterZorana @ Twitter