Zorana Mihajlović

Kratke informacije

Ime i prezimeZorana Mihajlović
Datum rođenja5. maj 1970.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičarka, profesorka
StrankaG17 plus (2002-2006); Srpska napredna stranka (2010-2023)

Biografija

Zorana Mihajlović je srpska političarka i doktorka ekonomskih nauka. Rođena je 5. maja 1970. godine u Tuzli. Živi i radi u Beogradu.

Bivša je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bivša ministarka rudarstva i energetike, bivša potpredsednica Vlade Srbije i bivša potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS).

Detinjstvo i obrazovanje

Zorana Mihajlović je rođena 1970. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, Prvu ekonomsku školu i Ekonomski fakultet. Diplomirala je 1993. godine, a tema njenog diplomskog rada je bila „Energetski resursi u Evropskoj ekonomskoj zajednici“.

Magistrirala je 1998. godine na temi „Energetski sektor Srbije i odabranih evropskih zemalja – Francuske, Nemačke i Švedske“.

Tri godine kasnije je stekla zvanje doktorke nauka, a njena doktorska teza je glasila: „Energetika i privredni razvoj – Analiza međuzavisnosti na primeru Srbije i zemalja Evropske unije“.

Tečno govori engleski, italijanski i francuski jezik.

Karijera

Zorana Mihajlović se po završetku fakulteta zaposlila u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu kao profesorka računovodstva i poslovne ekonomije. Tu je radila do 1995. godine.

Naredne godine je počela da radi u Elektroprivredi Srbije gde se zadržala narednih deset godina. U periodu od 2004. do 2007. godine bila je član Upravnog odbora EPS-a.

Od 2004. do 2006. godine je bila savetnica Miroljuba Labusa, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije, za energetiku i zaštitu životne sredine.

Do 2006. godine je bila član političke stranke G17 plus. Iste godine je počela da radi kao naučna saradnica Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Mihajlović se 2008. godine zaposlila na Univerzitetu Džon Nezbit. Na Fakultetu za biofarming je predavala predmete Obnovljivi izvori energije, Održiva energetska bezbednost, Ekonomija prirodnih resursa i Osnove ekonomije, a na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju je predavala Ekonomiju prirodnih resursa.

U Srpsku naprednu stranku se učlanila 2010. godine, a naredne godine je izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije.

Postala je prorektor na Univerzitetu Džon Nezbit.

Zorana Mihajlović je 27. jula 2012. godine izabrana za ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Na ovoj funkciji je bila dve godine. Iste godine je postala potpredsednica SNS-a.

27. aprila 2014. godine je postala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U maju 2016. godine je izabrana za članicu Predsedništva stranke.

Za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ponovo je izabrana u avgustu 2016. godine. Mandatarka Ana Brnabić joj je u junu 2017. godine poverila isti resor. Mihajovićeva je do 2020. godine vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Od oktobra 2020. do oktobra 2022. godine bila je ministarka rudarstva i energetike, te potpredsednica Vlade.

Mihajlović je u aprilu 2023. godine napustila Srpsku naprednu stranku. Tom prilikom je izjavila da je zamolila da je „izbrišu iz baze članstva SNS“. Dodala je da je radila najbolje što je mogla, te da svima u stranci „želi sve najbolje[1]„.

U intervjuuima koje je davala nakon ovog postupka, Mihajlović je govorila da se SNS promenila i da to više nije ista stranka kojoj je pristupila pre 13 godina.

Imovina

Prema podacima kojima raspolaže KRIK, Zorana Mihajlović je u Vladi Srbije radila besplatno, a platu je primala na meestu profesora na Megatrendu.

Poseduje tri stana u Beogradu ukupne vrednosti 450 000 evra.  Poseduje i zemljište u Loznici. Vozi Tojotu RAV 4 iz 2008. godine, a samo vozilo je kupila na lizing.

Privatni život

Zorana Mihajlović iz prvog braka ima sina Dragana koji je rođen 2003. godine.

U vezi je sa biznismenom Vladimirom Atanackovićem sa kojim se zabavljala u srednjoj školi. Njihova veza je trajala sedam godina nakon čega je svako krenuo svojim putem. Od 2012. godine su ponovo zajedno.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) joj je dodelila Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Neke od njenih izjava su:

  • „Da ne misli neko da sam ja neka sveznalica, ja sa sobom vodim najmanje četiri inženjera koji su po 20-30 godina proveli na svim mogućim gradilištima u zemlji i svetu. I ako oni kažu da nema dovoljno radnika, onda je to tako.“
  • „Ja sam 5. oktobra bila ispred skupštine i vikala: „Gotov je“. I ne mislim ništa lepo o režimu Slobodana Miloševića koji je sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i ljudske patnje.“
  • „Lično sam protiv istopolnih brakova jer sam drugačije vaspitana, ali i zato što sam majka. Ne mislim da je problem o tome razgovarati. Ustav ne dozvoljava istopolne brakove, ali ne vidim da je problem da se o tome razgovara.“
  • „Treba nam EU da bismo sebi i drugima pokazali koliko smo sposobni, ali i da pokažemo našu istoriju i tradiciju. Trebaju nam i šajkača i laptop! I kajmak i bela nemačka kobasica! I „plazma“ i „mocart“ kugle!“

Bibliografija

Knjige i udžbenici

  • 2003. Energetika i privredni razvoj
  • 2004. Ekonomika energetike
  • 2010. Ekonomika energetike – strategija, ekologija i održivi razvoj
  • 2010. Obnovljivi izvori energije“

Reference

Zorana Mihajlović na društvenim mrežama

FacebookZorana @ Facebook
TwitterZorana @ Twitter