Ognjen Jaramaz

Kratke informacije

Ime i prezimeOgnjen Jaramaz
Datum rođenja01. septembar 1995.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek - Plejmejker
Visina193 cm
Težina88 kg

Biografija

Ognjen Jaramaz je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno nastupa na pozicijama beka i plejmejkera u beogradskom klubu Partizan, gde je došao kao pozajmljeni igrač španskog Mirafloresa. Osim toga, član je mlađih selekcija reprezentacije Srbije. Rođen je 1. septembra 1995. godine u Kruševcu.

Prve košarkaške korake napravio je u Junioru iz Kruševca. Tu su ga uočili skauti Partizana, pa je od 2006. godine pohađao školu košarke beogradskog kluba. Sa 22 godine je prešao u Mega Leks koji ga je „prosledio“ na pozajmicu klubu Smederevo. Nakon godinu dana vratio se u Megu sa kojom je 2016. godine osvojio Kup Radivoja Koraća.

Na NBA (En-Bi-Ej) draftu 2017. godine je kao 58. pik izabran od strane Njujork Niksa (New York Knicks). Sa Niksima je igrao Letnju ligu, ali je dalji napredak u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu zaustavio ozbiljan zdravstveni problem. Posle dve operacije vratio se u Srbiju, te nastavio da nastupa sa Megom.

Polovinom 2018. godine potpisao je dvogodišnji ugovor sa španskim klubom Miraflores, a od februara 2019. godine kao pozajmljeni igrač nastupa sa Partizanom.

Prvi trofej u dresu Srbije Jaramaz je osvojio 2014. godine na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. „Orlići“ su se okitili bronzanom medaljom, a već sledeće godine su osvojili zlato.

Klupska karijera

Ognjen Jaramaz je počeo da trenira košarku sa sedam godina u Omladinskom košarkaškom klubu Junior iz Kruševca. Klub je funkcionisao u okviru Osnovne škole „Jovan Popović“, a Ognjenov trener je bio Boško Vranješ.

Sa 11 godina je zajedno sa starijim bratom Nemanjom prešao u Partizanovu školu košarke. Radio je sa trenerima Milošem Gligorijevićem, Veljkom Zekovićem, Markom Anđelkovićem, Goranom Tadićem i Aleksandrom Bućanom. Imao je priliku da igra sa Markom Gudurićem, Nikolom Rebićem, Božidarom Babićem, Andrejom Magrevskim, te da bude deo generacije koja je osvojila Kadetsko prvenstvo Srbije.

Godine 2012. je prešao u beogradski Mega Leks, gde mu je trener bio Branislav Vićenić. Godinu dana kasnije poslat je na pozajmicu u Smederevo, gde je prvo radio sa trenerom Zoranom Todorovićem, a potom i Dejanom Milojevićem. Već pred početak sledeće sezone Mega ga je pozajmila košarkaškom klubu Smederevo.

Tada se zvanično prvi put susreo sa seniorskom košarkom ipak, pomoć saigrača poput Radeta Zagorca, Stefana Simića, Nemanje Miškovića i drugih koji su iz Mege prešli u Smederevo, dosta je značila mladom beku. Kako je u jednom intervjuu istakao, rad sa trenerom Zoranom Todorovićem mnogo mu je pomogao u nastavku karijere. Tokom prvog dela Košarkaške lige Srbije 2013/14 bio je jedan od ključnih igrača, te najbolji strelac takmičenja.

Pred početak Prvenstva Srbije 2014. godine vratio se u Megu. Te sezone je prvi put zaigrao u Aba ligi, gde je prosečno beležio pet poena po susretu. Naredna sezona bila je još bolja za mladog Kruševljanina, pa je po utakmici u Aba ligi beležio 11 koševa po meču. Iz godine u godinu bivao je sve bolji, te je u sezoni 2016/17 pomogao svom klubu da osvoji Kup Radivoja Koraća.

Bio je to istorijski uspeh za klub koji je tri puta zaredom igrao finale ovog takmičenja. Uspeli su da savladaju Partizan, najtrofejniji klub u Srbiji. Premda pored Crvene zvezde i Partizana nisu važili za favorite, mlada ekipa Mega Vizure, pokazala se više nego sposobnom za osvajanje trofeja.

To nije prošlo nezapaženo kod velikih klubova, a NBA kamp u Trevizu bila je dobra „odskočna daska“ za mladog Jaramaza. Na tom kampu je proglašen najboljim igračem, te dobio priliku da učestvuje na pripremama sa Nju Jork Niksima, Bruklinom (Brooklin Nets), San Antoniom (San Antonio Spurs), Atlantom (Atlanta Hawks) i Milvokijem (Milwaukee Bucks). Iste noći kada se vratio u Beograd saznao je da ga su ga Niksi izabrali kao 58. pika.

Bilo je to ostvarenje dečačkog sna. Nakon samo tri dana je bio u avionu za Orlando, gde je trebalo da igra NBA Letnju ligu. Za sedam dana je odigrao nekoliko utakmica, a treneri su bili više nego zadovoljni.

Međutim, po završetku poslednjeg meča osetio je malaksalost i leva ruka mu je pomodrila. Prevezen je u obližnju kliniku, gde je ustanovljeno da ima ugrušak u levom ramenu koji otežava cirkulaciju. Sreća u nesreći je to što je ugrušak otišao na pluća, a ne na mozak ili srce. Ipak, njegova budućnost je bila neizvesna.

Rezultati testova su pokazali da je do tog zdravstvenog problema došlo usled udarca tokom koga je povređena vena u ramenu. Pošto je u tom periodu često leteo avionom, došlo je do zgrušavanja krvi. Lekari su mu kazali da će možda morati prerano da završi karijeru.

Nakon određenih testova ustanovljeno je da su svi ostali rezultati dobri, pa je podvrgnut operacijama. Prvo mu je uklonjen ugrušak iz ramena, a par meseci kasnije i odstranjen deo prvog rebra iz preventivnih razloga. U oktobru 2017. godine je dobio lekarsko uverenje da može da se vrati na teren, a potom je sa Megom potpisao novi ugovor.

Početkom sledeće godine počeo je polako da se vraća u formu, ali je zbog preloma šake ponovo morao da odsustvuje sa terena. U tim se vratio pred sam finiš Superlige Srbije.

Nisu uspeli da osvoje trofej, a Jaramaz je polovinom 2018. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa španskim klubom Miraflores Burgos (današnji San Pablo Burgos). Odigrao je 18 mečeva domaćeg prvenstva, na kojima je u proseku beležio 6,4 poena.

U februaru 2019. godine pozajmljen je beogradskom Partizanu do kraja sezone. Nekoliko dana kasnije je u poslednjoj sekundi meča sa FMP-om doneo pobedu svom timu. Sa „Crno-belima“ je 2019. godine osvojio trofej Kupa Radivoja Koraća.

S vremenom je Jaramaz postao jedan od lidera kluba. Sezona 2019/20 mu je bila najbolja u karijeri. Pomogao je svom timu da osvoji dva trofeja – ABA Superkup i Kup Radivoja Koraća. U Superkupu je proglašen najkorisnijim igračem finala protiv Cedevita Olimpije kada je postigao 20 poena i zabeležio pet asistencija.

Takođe, proglašen je najkorisnijim igračem finala Kupa Radivoja Koraća, te je zahvaljujući njegovim poenima u poslednjim minutima Partizan savladao Crvenu Zvezdu i uzeo trofej.

Osim toga, Jaramaz je odlično započeo sezonu 2019/20 i u ABA ligi. Po meču je u proseku beležio 10,6 poena i 2,2 asistencije. Posebno se istakao na meču protiv Budućnosti kada je ubacio 19 poena. Pre toga je postigao 13 koševa na meču sa Zvezdom, te fenomenalnom trojkom „presudio“ Cedeviti u poslednjoj sekundi meča.

U jednom intervjuu je istakao da mu prija rad sa glavnim trenerom Andreom Trinkijerijem  (Andrea Trinchieri), ali Acom Matovićem, Vladom Šćepanovićem, te ostalim članovima stručnog štaba Partizana.

S obzirom na to da su zbog pandemije korona virusa u martu 2020. godine obustavljena sva sportska takmičenja, neizvesno je kako će Jaramaz i njegov Partizan završiti sezonu 2019/2020 u domaćem prvenstvu i ABA ligi.

Reprezentativna karijera

Prvu titulu u dresu reprezentacije Srbije Ognjen Jaramaz je osvojio 2014. godine. Bio je deo U-20 tima koji je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. „Orlići“ su se u grupnoj fazi sastali sa reprezentacijama Slovenije, Španije, Nemačke i Švedske, te sa sve četiri pobede upisali maksimalan broj poena .

U drugom krugu takmičenja zabeležili su četiri pobede i jedan poraz. Usledio je četvrtfinalni susret s Izraelom iz koga su izašli kao pobednici. U polufinalu su poraženi od Turske, a u borbi za treće mesto pobedili Hrvatsku rezultatom 79:66, te u Beograd doneli bronzanu medalju.

Jaramaz je i naredne godine sa U-20 selekcijom učestvovao na EvroBasketu. U grupi su savladali Letoniju, Bugarsku, Izrael i Grčku, te sa maksimalnih osam poena prošli u narednu rundu turnira. Potom su ubedljivo savladali Litvaniju, te u polufinalnom meču slavili protiv Turaka. Nakon pobede nad Španijom od 70:64 i to bez povređenog Marka Tejića, „Orlići“ su obradovali naciju zlatnom medaljom sa Evropskog prvenstva.

Našao se i na širem spisku igrača koji su putem kvalifikacija izborili učešće na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Kini, ali ga selektor Aleksandar Saša Đorđević nije uvrstio na konačnu listu. Poput većine igrača Jaramaz sanja da sa reprezentacijom osvaja medalje, a s obzirom na partije koje trenutno pokazuje, mnogi ga smatraju budućim reprezentativcem koga će masa dočekivati na platou ispred beogradske Skupštine.

Reprezentacija se sa Prvenstva u Kini vratila kao peta najbolja ekipa na svetu. Ubrzo nakon toga ulogu selektora je preuzeo Igor Kokoškov koji je dodatno podmladio ekipu koja se bori za učešće na Evropskom prvenstvu 2021, kao i na Olimpijskim igrama koje bi trebale biti održane na leto 2020. godine.

Srbija je na startu kvalifikacija za Evrobasket pobedila Finsku rezultatom 58:90. Jaramaz je na ovom meču postigao tri poena. Usledio je šokantan poraz od Gruzije. Gosti su pobedili sa četiri poena razlike, a Ognjen je sa 22 poena i šest asistencija bio najproduktivniji u timu Srbije.

Privatni život

Ognjen Jaramaz je rođen 1995. godine u Kruševcu. Ima četiri godine starijeg brata Nemanju koji od 2018. godine igra na poziciji beka u poljskom klubu Stal Ostov Bjelokopolski.

Nemanja je sa Partizanom u sezoni 2010/11 osvojio Košarkašku ligu Srbije, Jadransku Ligu i Kup Radivoja Koraća. Sa podgoričkom Budućnosti je 2016. godine osvojio Kup Crne Gore. Bio je član U-16 i U-18 selekcija Srbije sa kojima je 2007. i 2009. godine osvojio zlatne medalje na Evropskim prvenstvima.

Ognjen u slobodno vreme svira klavir. Naime, u jednom intervjuu je ispričao kako je njegov prvi susret sa klavirom zapravo bio prilično spontan. Kada se porodica preselila u Beograd, u iznajmljenom stanu je bio klavir. U trenucima dosade Ognjen je gledajući JuTjub tutorijale pomalo učio da svira. Kaže da ne zna note jer nije muzički obrazovan, ali mu je sviranje klavira postao hobi u kome uživa kada ima vremena.

Osim toga, uživa i u čitanju knjiga, a posebno mu je blizak opus nemačkog autora Hermana Hesea (Hermann Karl Hesse).

Titule

Klupske titule

  • 2016. Kup Radivoja Koraća sa Mega Leksom
  • 2019. Kup Radivoja Koraća sa Partizanom

Reprezentativne titule

  • 2014. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2015. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2013/14. proglašen najboljim strelcem Prve lige Srbije

Izvori:

https://sport.blic.rs/kosarka/domaca-kosarka-i-aba/pobedio-u-zivotnoj-utakmici-jaramaz-za-blicsport-doktori-su-mi-rekli-imas-srece-sto/qrkwwk9

https://www.mvp.rs/mvp-intervju/item/13799-ognjen-jaramaz-za-mvp-sanjam-izlazak-na-balkon

Ognjen Jaramaz na društvenim mrežama

FacebookOgnjen @ Facebook
InstagramOgnjen @ Instagram