Sveti apostol Petar

Kratke informacije

Ime i prezimeSveti apostol Petar
Datum rođenja1.
Mesto rođenjaVitsaida
Datum smrti64. do 68.
Mesto smrtiRim
DržavaRimsko carstvo
ZanimanjeRibar, propovednik

Biografija

Sveti Petar (aramejski:  ܫܸܡܥܘܿܢ ܟܹ݁ܐܦ݂ܵܐ, Shemayon Keppa; hebrejski:  שמעון בר יונה‎‎ Shim’on bar Yona; grčki: Πέτρος Petros; latinski: Petrus) je bio jedan od dvanaest apostola Isusa Hrista i hrišćanki svetac. Rođen je u Galileji, a umro je u Rimu u svojoj 64. godini.

Po rođenju je njegovo ime bilo Simeon ili Šimun. Rimokatolička crkva ga smatra za prvog rimskog biskupa ili papu. Prema Pravoslavnoj crkvi je bio prvi patrijarh Antiohije. Iako postoje bitne razlike, po svim hrišćanskim crkvama Sveti Petar važi za velikog sveca i začetnika Antiohijske i Rimske biskupije.

Ime Petrovog oca je bilo Ivan. Živjeli su u naselju Betsaidi. Petar je imao brata Andreja koji je isto bio apostol. Po predanju Novog zavjeta, Petar je bio jedan od dvanaestorice apostola i jedan od prvih Hristovih učenika. Zajedno sa Jovanom i Jakovom svjedočio je Preobraženju. U Jevanđeljima stoji da je Petar, nakon Preobraženja, doživljavao Isusa kao Mesiju, bio jedan od najbližih njegovih ljudi, tri puta ga izdao i gorko se pokajao.

Za vrijeme vladavine Nerona Petar je razapet na krstu i to naopako, po vlastitoj želji, zbog toga što nije sebe smatrao dostojnim istog raspeća kao što je bilo Isusovo. Sahranjen je u Bazilici Svetog Petra. Katolici smatraju da je papa apostolski nasljednik Svetog Petra.

Biografija

Sveti Petar je bio jedan od prvih Jevreja učenika Isusa Hrista. O njemu se više zna zahvaljujući Novom zavjetu. Po Novozavjetskim pričama bio je na čelu u novonastaloj zajednici jerusalimskih hrišćana. Porijeklom je iz grada Betsaide.

Tiberijsko jezero je bilo mjesto gdje se Petar bavio ribolovom. Njegova porodična kuća je bila sagrađena blizu jezera. Imao je brata koji se zvao Andrej. Po Jevanđelju, Isus je ugledao Petra tokom svog ribolova na jezeru. Tada ga je Isus pozvao riječima: „Pođi za mnom, učiniću te ribarem ljudi“.

Dvojica braće, Petar i Andrej, zajednički su donijeli odluku da postanu Isusovi učenici. Postavši Isusov učenik dodijeljeno mu je aramejsko ime Kefa što u prevodu znači kamen, ali je grčka verzija ovog imena bila Petar. Na osnovu Jevanđelja po Mateju, za Isusa Hrista, Petar je važio temeljom njegove Crkve.

Po tvrdnjama iz četiri Jevanđelja Isus je predskazao Petrovu izdaju koja će se desiti prije nego što se pijetao javi tri puta. Ovo Hristovo proročanstvo, po svjedočenju tri Jevanđelja, Petar je iz straha da će se narod osvetiti ispunio tri puta.

Prvi je od Hristovih učenika koji je pokazao iskrenu vjeru u njega i to riječima: „Ti si Hristos, Sin Boga živoga“. Petrova ljubav prema Isusu bila je ogromna i svakim danom sve više rasla. Onda kada je Isusu Hristu suđeno, Petar ga se odrekao tri puta, ali kada ga je Isus jednom pogledao, Petar je u duši istog trena osjećao stid i pokajanje.

Sveti Petar se isticao kao prvi od dvanaest apostola te onaj koji je govorio u ime svih njih. Bio je svjedok mnogih važnih dešavanja, zajedno sa Jakovom i Jovanom. Jedan je od prvih koji su svjedočili Isusovom praznom grobu poslije vaskrsenja.

Po predanju, Petar je prisustvovao silasku Duha Svetog i držao govore pred hiljadama ljudi. U nekim apostolskim djelima piše da je Petar liječio bolesne svojom sjenom. Zbog govora, odnosno propovijedanja zatvoren je u tamnicu. Herod Antipa je imao namjeru da ga ubije naredni dan, međutim, spasio ga je anđeo koji ga je proveo pored svih stražara u tamnici. Kako bi se spasio pobjegao je iz grada.

Petar je oko trideset godina proveo u svešteničkoj službi, a potom je otišao u Rim, grad u kome je postao mučenik. Razapet je na krst i to natraške jer je smatrao da ga, po zaslugama, ne sljeduje ista smrt kao Isusova.

Postoji legenda o tome kako je Petar jedne prilike pobjegao iz Rima, kako bi se spasao te je u bjekstvu sreo Hristovu viziju. Kada mu je Isus rekao da ide u Rim da ga ponovo razapnu, Petar je ponovo pošao u Rim gdje je prihvatio vlastito mučeništvo i smrt.

Sveti Petar u katoličanstvu

Po Rimokatoličkoj crkvi Petar je bio prvi rimski episkop i prvi papa. Po tome, Isus Hrist je smatrao da su rimski episkopi vrhovne vođe, sudije i učitelji u hrišćanstvu. Mnogi katolički teolozi su mišljenja kako se Petrovo smrtno stradanje dogodilo u Rimu za vrijeme Nerona.

U Maloj Aziji je držao propovijedi. Po starim predanjima Petar je tokom boravka u Rimu bio tamošnji prvi episkop. Po predanju bio je optužen za bacanje uroka na carevu ljubavnicu. Zbog toga je pobjegao iz Rima kada mu se na putu javio Isus. Petar je tada pitao Isusa: „Kuda ćeš, Gospodine?“  Isus mu je odgovorio: „U Rim, da me opet razapnu!“ Petar se zbog toga vratio u Rim.

Po povratku su ga bacili u tamnicu. U tamnici su ga mučili, a onda su ga osudili na smrt i razapinjanje na krst. Zahtijevao je da mu krst okrenu naopako jer nije se smatrao dostojnim Isusove smrti. Tako je i učinjeno.

Sveti Petar u pravoslavlju

Po Pravoslavnoj crkvi Sveti Petar je bio prvi patrijarh. Jedan od najpoznatijih praznika pravoslavnih hrišćana su Časne Verige koje se slave u čast Svetog Petra 16. januara po starom ili 29. januara po gregorijanskom kalendaru. Ovim verigama je bio okovan Sveti Petar.

Hrišćani čuvaju ove verige kao sjećanje na Svetog Petra, ali i zbog njihove iscjeliteljske moći jer su se mnoge bolesti izliječile tako što su ih bolesnici dodirnuli. Na ovaj praznik je običaj da se ništa ne radi jer je rašireno vjerovanje da onaj ko na Verige radi može oboliti od kuge ili mu stoka može uginuti, a osobu koja nosi odjelo sašiveno na ovaj praznik ubiće grom.

Antiohijska crkva Svetog Petra, zbog njegovog boravka u Antiohiji, smatra kao zaštitnika Antiohijskog patrijarhata. Sveti Petar se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi praznuje 16. januara i 29. juna prema crkvenom kalendaru, a po novom gregorijanskom kalendaru slavi se 29. januara i 12. jula.