Senad Šepić

Kratke informacije

Ime i prezimeSenad Šepić
Datum rođenja24. decembar 1977.
Mesto rođenjaCazin
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjePolitičar, profesor istorije
StrankaNezavisni Blok

Biografija

Senad Šepić je bosanskohercegovački političar, nekadašnji zamenik ministra civilnih poslova BiH, te bivši poslanik Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PS BiH). U septembru 2017. godine je sa Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem osnovao novu političku partiju Nezavisni blok. Izabran je za prvog predsednika nove partije. Rođen je 24. decembra 1977. godine u Cazinu. Oženjen je Lejlom Šepić, s kojom ima troje dece.

Šepić je u periodu od 1995. do 2017. godine bio član SDA. Tokom 2000. i 2001. godine je bio potpredsednik Predsedništva Asocijacije mladih SDA, a 2001. godine je postao član Predsedništva SDA. Narednih osam godina je uporedo bio predsednik Asocijacije mladih SDA i član Predsedništva stranke.

Od 2009. do 2016. godine je obavljao funkciju direktor Političke akademije SDA, i jednog od potpredsednika stranke. Tokom 2015. godine obavljao je funkciju predsednika Opštinskog odbora SDA u Cazinu.

Zakon o povećanju akciza na gorivo u BiH o kome se raspravljalo tokom 2017. godine podelio je ne samo javnost u BiH, nego i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH. Šepić, Ahmetović i Sokolović su u Parlamentu glasali protiv povećanja akciza, što je bilo protivno politici Stranke demokratske akcije. Zato je Bakir Izetbegović, lider SDA najavio da će biti isključeni iz stranke.

Ipak, Zakon je usvojen i bez njihovih glasova, pa su u Parlamentu delovali kao nezavisni poslanici. U septembru 2017. godine osnovali su Nezavisni blok. Na prvom Kongresu stranke za predsednika je izabran Senad Šepić.

U dosadašnjoj političkoj karijeri Šepić je u dva navrata biran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Drugi mandat je prekinuo 2007. godine kada je izabran za zamenika ministra civilnih poslova BiH. Na toj funkciji ostao je do 2010. godine.

Dve godine kasnije postao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Godine 2014. je ponovo izabran za poslanika, a nakon sukoba sa rukovodstvom SDA u Parlamentu je delovao kao nezavisni poslanik do formiranja stranke Nezavisni blok.

Na Opštim izborima koji su u BiH održani 2018. godine kandidovao se za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. Osvojio je 29 487 glasova, a njegov bivši stranački kolega Šefik Džaferović je izabran da naredne četiri godine obavlja tu funkciju.

Nezavisni blok je osvojio četiri mandata u Federalnom parlamentu i jedan u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Detinjstvo i obrazovanje

Senad Šepić je rođen 1977. godine u Cazinu. Otac mu se zove Asim, a majka Naila. U rodnom gradu je završio Osnovnu školu „Nurija Pozderac“ i dve godine gimnazije. Godine 1993. upisao je muslimansku versku školu Medresu „Džemaludin Čaušević“ koju je pohađao do 1997. godine. Nakon toga je upisao Filozofski fakultet u Sarajevu i 2003. godine stekao zvanje profesora istorije.

U periodu od 2001. do 2002. pohađao je Visoku školu novinarstva „Media Plan“ u Sarajevu, a 2012. godine je magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Politička karijera

Političku karijeru Senad Šepić je započeo 1995. godine kao član Stranke demokratske akcije. Pet godina kasnije je postao potpredsednik Predsedništva SDA Asocijacije mladih. Na toj funkciji je ostao godinu dana, a 2001. godine postao je član Predsedništva stranke. Uporedo sa tim je osam godina bio predsednik Asocijacije mladih SDA.

Za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prvi put je izabran 2002. godine osvojivši 6 773 glasa na Opštim izborima. Na poziciji federalnog poslanika ostao je do izbora 2006. godine kada ga je SDA ponovo kandidovala za istu funkciju. Ovog puta dobio je 9 950 glasova, pa se ponovo našao u entitetskoj skupštini.

Ipak, već sledeće godine odrekao se mandata u Parlamentu FBiH, kako bi preuzeo funkciju zamenika ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Godine 2008. je izabran za direktora Političke akademije SDA, a naredne godine za člana Predsedništva stranke.

Na Opštim izborima koji su u BiH održani 2010. godine dobio je 13 637 glasova, te osigurao sebi mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. S obzirom da vlast nije formirana do početka 2012. godine ostao je na poziciji zamenika ministra civilnih poslova do tada.

U poslaničku klupu republičkog parlamenta prvi put je seo 2012. godine. Sa 15 517 glasova direktno je izabran za poslanika i na izborima koji su održani dve godine kasnije. Tokom 2015. godine obavljao je funkciju predsednika Opštinskog odbora SDA Cazin.

Zbog stava da ne treba usvojiti Zakon o povećanju akciza za gorivo u Bosni i Hercegovini koji se na dnevnom redu Parlamenta BiH nalazio mesecima, Šepić je sa još dvojicom kolega u aprilu 2017. godine isključen iz SDA.

U septembru 2017. godine je sa grupom istomišnjenika koji su takođe isključeni iz SDA osnovao je Nezavisni blok, kao „alternativu postojećim političkim elitiama i njihovom načinu vladavine“. Na prvoj Konvenciji koja je održana 10. septembra u Sarajevu Šepić je izabran za predsednika Nezavisnog bloka. On je tom prilikom kazao da je njihova namera da „oslobode i pokrenu BiH u evropsku perspektivu.

Osnivanje stranke su podržali i međunarodni predstavnici poput Džona Hajvarda (John Hayward), izaslanika britanske Konzervativne stranke koju predvodi Tereza Mej (Theresa May), bivšeg visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), te predstavici Evropske narodne stranke i nemačke Demohrišćanske unije (CDU) Angele Merkel.

U svojim izjavama i intervjuima Šepić je isticao važnost distanciranja od „zapaljivih“ ideologija i vraćanja u prošlost. Neretko je ponavljao da se prošlosti treba sećati, ali raditi na tome da se gradi bolja budućnost za generacije koje dolaze. U Parlamentu je, kako kaže, nekoliko puta tražio da se odlazak stotina hiljada ljudi iz BiH stavi na dnevni red, kako bi se ta pojava zaustavila.

Na Opštim izborima koji su u BiH održani 2018. godine kandidovao se za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. Protivkandidati su mu bili Šefik Džaferović, Denis Bećirović i Fahrudin Radončić. Šepić je osvojio 29 922 glasa, a njegov bivši stranački kolega Džaferović je dobio 212 581 glas i mandat bošnjačkog člana Predsedništva.

Nezavisni blok je dobio jedno poslaničko mesto u Parlamentu BiH, te četiri u Skupštini Federacije BiH. Ipak, ni mesec nakon izbora došlo je do prvih javnih „prepiranja“ među članovima rukovodstva ove stranke. Naime, nakon što su potpisali apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu za tzv. „beli hleb“, rukovodstvo stranke je odlučilo da suspenduje Sadiha Ahmetovića i Salka Sokolovića.

Sadik Ahmetović je polovinom januara 2019. godine pozvao Šepića da mesto predsednika stranke ustupi Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice, koji je za razliku od ostalih kandidata ostvario dobar izborni rezultat.

Ahmetović je optužio Šefića da od NB-a pravi „ sve ono što je zamerio rukovodstvu SDA“, te da je rukovodstvo sačinio od „užeg kruga bliskih prijatelja, rođaka i kumova“. Tom prilikom dodao je da će se Nezavisni blok, poput mnogih drugih stranaka nestati ukoliko se nastavi sa takvom politikom.

18. januara 2019. godine održana je sednica Predsedništva stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke nakon koga je saopšteno da su „odbačeni svi pokušaji destabilizacije Nezavisnog bloka iznutra i izvana“. Pored toga, saopšteno je da NB ostaje opredeljen principima na kojima je partija nastala, a to je „suprotstavljanje aktuelnom režimu i njegovim privescima“.

Na ovom sastanku smenjeno je nekoliko članova stanke, među kojima je bio i Sadih Ahmetović, jedan od osnivača Nezavisnog bloka.

Imovinsko stanje

Prema podacima iz Imovinske kartice koju svi političari u BiH dužni da dostave Centralnoj komisiji Senad Šepić je naveo da poseduje stan od 112 kvadrata u sarajevskoj opštini Stari Grad čija je vrednost procenjena na oko 269 000 konvertibilnih maraka. Pored ovog, imao je stan u centru Sarajeva od 74 kvadrata, te zemljište u selu Hreša nedaleko od Sarajeva koje je prodao 2014. godine.

U imovinskom kartonu iz 2014. godine naveo je da poseduje automobil Pežo 506, te dva kredita od ukupno 392 000 KM u Šparkase i Unikredit banci. Prema njegovim rečima kredit u Unikredit banci vraća kao žirant.

Jednom prilikom je izjavio da se od posla političara „može dobro živeti u BiH“. Dodao je da je u poređenju s ostalim profesijama to jedan od unosnijih poslova. Tom prilikom je dodao da se plate zvaničnika moraju smanjiti.

Privatni život

Senad Šepić je rođen 1977. godine u Cazinu. Školovao se u rodnom gradu, a diplomu i zvanje magistra stekao u Sarajevu. U politici je od svoje 18 godine, a prošao je sve stepenice stranačke hijerarhije SDA – od predsednika omladine, do parlamentarca i zamenika ministra. O njegovom privatnom životu se malo zna.

Ono što je poznato jeste da je oženjen Lejlom Šepić s kojom ima troje dece – sinove Imrana i Ahmeda i ćerku Iman. U intevjuu koji je dao pred izbore 2018. godine jednom bosanskohercegovačkom listu Šepić je kazao da je suprugu Lejlu (rođena Terzić) upoznao 2002. godine u njenom rodnom Travniku. Nakon četiri godine su se venčali. Ćerku Iman su dobili 2008. godine, sina Imrana 2012., a Ahmeda 2015. godine.

Kako je tada istakao supruzi duguje veliku zahvalnost jer je brigu o deci i porodici, zbog njegovog političkog angažmana i čestog odsustva, potpuno preuzela na sebe.

Senad Šepić je po nacionalnosti Bošnjak, a po veroispovesti musliman.

Izvori

Senad Šepić na društvenim mrežama

FacebookSenad @ Facebok
InstagramSenad @ Instagram
TwitterSenad @ Twitter