Adem Ljajić

Kratke informacije

Ime i prezimeAdem Ljajić
Datum rođenja29. septembar 1991.
Mesto rođenjaNovi Pazar
DržavaSrbija
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeFudbaler
Visina181 cm

Biografija

Adem Ljajić je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno (avgust 2021. godine) nastupa na poziciji veznog igrača u turskom Fudbalskom klubu Bešiktaš i reprezentaciji Srbije. Rođen je 29. septembra 1991. godine u Novom Pazaru.

Karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Jošanica, a kasnije se pridružio beogradskom Partizanu gde je igrao u mečevima Super Lige Srbije i UEFA-ine Lige šampiona. U januaru 2010. godine je trebalo da zaigra u Mančester Junajtedu, ali je engleski klub mesec dana ranije povukao svoju odluku da ga dovede na Ostrvo.

Umesto toga, potpisao je osam miliona evra vredan ugovor s Fiorentinom.

Nakon tri godine u italijanskom prvoligašu, prešao je u Romu za 11 miliona evra i uz potpis ugovor na četiri godine. U januaru 2016. godine Roma ga je prodala Torinu.

Krajem avgusta 2018. godine prešao je na pozajmicu u tuski Bešiktaš. Ljajić je 29. maja 2019. godine potpisao ugovor vredan 6.5 miliona evra sa turskim klubom.

Klupska karijera

Ljajić je fudbalsku karijeru započeo vrlo rano, kada je sa 14 godina krenuo u omladinsku školu beogradskog Partizana.

Prvi ugovor je potpisao sa klubom Jošanica iz Novog Pazara, a 2005. godine je zaigrao u Partizanu preuzevši broj 22 koji je Saša Ilić nosio pre prelasaka u Galatasaraj. U dresu „crno-belih“ prvi put je istrčao na teren 29. jula 2008. godine u sklopu kvalifikacija za Ligu šampiona. Usledio je meč u kome je takođe kao zamena igrao u trećoj kvalifikacijskoj rundi. Prvi gol za Partizan postigao je 23. novembra 2008. godine u gradskom susretu protiv OFK Beograd.

U oktobru iste godine engleski Mančester Junajted izrazio je želju da mladog Ljajića dovede u svoje redove. Nakon toga objavljeno je da će Ljajić i njegov klupski kolega Zoran Tošić potpisati ugovor s engleskim gigatnom, međutim Tošić je dobio ugovor, a mladi Novopazarac je ostao u Beogradu.

Menadžer Partizana Goran Stevanović izjavio je da je ovaj rasplet događaja šokirao Ljajića, ali da se mladi vezista „vrlo dobro drži“. Ivan Tomić, tadašnji direktor FK Partizan je rekao da smatra da će uprava Mančestera u budućnost da zažali zbog svoje odluke da odustane od srpskog igrača.

Međutim, 13. januara 2010. godine italijanski Fudbalski klub Fiorentina objavio je da će da ponudi ugovor Ademu Ljajiću. Nakon što je prošao medicinske testove, Partizan je prodao Ljajića Italijanima za osam miliona evra, a on je potpisao ugovor na četiri godine.

U dresu Fiorentine debitovao je već 31. januara, ušavši u 82. minutu kao zamena Paskalu (Manuel Pasqual), u remiju sa Kaljariem. Prvi deo sezone u Prandelijevom (Cesare Prandelli) timu uglavnom je proveo privikavajući se na novu sredinu.

Dolaskom Siniše Mihajlovića na poziciju glavnog trenera Fiorentine, Ljajić je dobio više šanse da pokaže šta ume. 18. septembra 2010. godine je dao gol sa bele tačke Laciju, ali je njegov tim ipak poražen rezultatom 1:2.

Uskoro je Fiorentina dobila novog trenera, italijanskog stručnjaka Delia Rosija (Delio Rossi). 2. maja 2012. godine Ljajić je dobro započeo meč protiv Novare, ali ga je Rosi ubrzo poslao na klupu. Negodujući zbog trenerove odluke Adem je sarkastično aplaudirao, pa ga je on zgrabio za dres u nameri da ga udari.

Nakon toga uprava je objavila da je Rosi smenjen, a da će preduzeti odgovarajuće mere i protiv srpskog fudbalera. Valon Behrami (Valon Behrami) koji je bio neposredni svedok nemilog događaja izjavio je da ni on, kao ni niko drugi sa klupe nije čuo da je Ljajić vređao Rosija, kako je ovaj izjavio nakon meča, te da italijanski stručnjak treba da se srami svojih postupaka i laži koje iznosi u javnosti.

Ovaj događaj nije poremetio mladog Pazarca pa je 17. januara 2013. godine „zatresao mrežu“ Internacionala i doprineo ubedljivoj pobedi svog kluba rezultatom 4:1. Nakon četiri i po sezone, 78 odigranih mečeva i 15 postignutih golova, Ljajić je napustio Fiorentinu.

Naime, 28. avgusta 2013. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor vredan 11 miliona evra s italijanskim prvoligašem Romom. Izabrao je da nosi broj 8 na dresu, koji je pre njega nosio Lamela (Érik Lamela), a koji Ljajić nosi kada nastupa za Srbiju.

U dresu „stare dame“ prvi put je zaigrao 1. septembra 2013. godine. U duelu protiv Verone ušao je kao zamena Alesandru Florenciju (Alessadro Florenzi), te postigao jedan gol u Rominoj ubedljivoj pobedi od 3:0. Tokom prve sezone u rimskom klubu odigrao je 32 meča i postigao šest golova.

Sledeću sezonu otvorio je 30. avgusta 2014. godine u duelu protiv svog bivšeg kluba Fiorentine. Njegov novi tim je zabeležio pobedu od 2:0.

Prvi gol te sezone dao je 24. septembra Parmi, a Roma je slavila sa 2:1. Usledio je vrlo napet susret sa Sasuolom, kada je svojim golom Ljajić omogućio Romi da se vrati u meč i da izbori izjednačenje od 2:2. Prvi gol u Ligi Evropa „zabio“ je Fejnordu 26. februara 2015. godine. Roma je u gostima slavila rezultatom 2:1.

Drugu sezonu u crveno-žutom dresu završio je sa 41 nastupom i devet postignutih golova. Time je postao drugi najbolji strelac sezone, posle legendarnog Frančeska Totija (Francesco Totti).

31. avgusta 2015. godine je potpisao ugovor o jednosezonskoj pozajmici sa milanskim klubom Internacionale. Vrednost ovog ugovora bila je 1,75 miliona evra, a sadržio je i klauzulu o mogućem trajnom ugovor vrednom 11 miliona evra. Prvi gol u dresu milanskog kluba postigao je 1. decembra u porazu njegove ekipe od Napolija.

Njegova dobra igra nije prolazila nezapaženo, pa se u medijima često pojavljivala vest da mnogi evropski timovi žele Ljajića. On je ipak 18. jula 2016. godine potpisao ugovor sa Torinom vredan 8,5 miliona evra, plus pola miliona „potencijalnog“ bonusa.

Tokom dve sezone u dresu „bikova“ Ljajić je do sada odigrao 64 meča i postigao 18 golova.

Ljajić je 31. avgusta 2018. godine prešao na jednosezonsku pozajmicu u tuski Fudbalski klub Bešiktaš. Tokom prve sezone zabeležio 27 nastupa u ligaškim mečevima i postigao devet golova.

Sa Bešiktašom je krajem maja 2019. godine potpisao ugovor vredan 6.5 miliona evra. U sezoni 2019/20 upisao je 24 nastupa na kojima je postigao pet golova. Tokom naredne sezone zabeležio je 22 nastupa i dva gola.

U dresu Bešiktaša srpski reprezentativac osvojio je Prvenstvo i Kup Turske.

Reprezentativna karijera

Adem Ljajić je bio član mlade reprezentacije Srbije do 17 i 19 godina. 7. septembra 2008. godine je debitovao u timu Orlova tokom utakmice protiv Mađarske u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine.

Tadašnji selektor  seniorske reprezentacije Vladimir Petrović je 29. oktobra 2010. godine izjavio da će Ljajić uskoro postati deo seniorskog tima. Već 17. novembra izašao je na teren tokom prijateljskog meča s Bugarskom.

Kada je iz ličnih razloga odbio da peva himnu Srbije pred prijateljski susret sa Španijom 28. maja 2012. godine, tadašnji selektor Siniša Mihajlović ga je „proterao“ iz tima. Srbija je izgubila od Španije 2:0, a Ljajić je prekršio pismeni dogovor koji podrazumeva pevanje nacionalne himne „Bože pravde“.

Mihajlović je tada izjavio „Svi igrači dobili su ugovor na početku priprema, koji su pročitali i potpisali. To je za mene značilo da se slažu sa svim odredbama i da će ih se pridržavati. Moglo je da bude i onih koji se ne slažu, koji ne žele da ga potpišu i oni sada ne bi bili sa nama.“

Ljajić se složio sa Mihajlovićevom izjavom, ali je i dodao da iako voli Srbiju, neće da pređe preko svojih reči, te da neće igrati za svoju zemlju sve dok je on selektor.

Novi selektor Srbije Ljubinko Drulović je nakon što je preuzeo tim izjavio da neće tražiti od igrača da pevaju himnu ukoliko to ne žele, ali da će od njih tražiti da „ostave srce na terenu za svoju zemlju“.

Ljajić je prvi gol u dresu Srbije postigao 7. juna 2015. godine u prijateljskom meču protiv Azerbejdžana, kada je njegova zemlja slavila rezultatom 4:1. Od 2010. godine do danas (avgust 2021. godine), Adem je odigrao 47 mečeva za seniorski tim Srbije i postigao devet golova.

Srbija je uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo koje počinje 14. juna u Rusiji. U grupi će se sastati sa reprezentacijama Brazila, Kostarike i Švajcarske, a novoizabrani selektor Mladen Krstajić je u Rusiju poveo i Adema Ljajića.

Srbija je pobedila reprezentaciju Kostarike, a potom je poražena od Švajcarske rezultatom 1:2. Posle poraza od Brazila rezultatom 0:2 izgubili su šansu da se plasiraju u drugi krug takmičenja. Ljajić je odigrao sva tri meča, ali nije postigao ni jedan pogodak.

Titule

Klupske titule

  • 2008/2009. Prvenstvo Srbije sa Partizanom
  • 2008/2009. Kup Srbije sa Partizanom
  • 2020/21. Super Liga Turske sa Bešiktašom
  • 2020/21. Kup Turske sa Bešiktašom

Privatni život

Adem Ljajić je bio u dugogodišnjoj vezi sa Sofijom Milošević, jednom od najpoznatijih srpskih manekenki. Par je živeo u Italiji, gde je fudbaler nastupao za Romu, a Sofija je često putuje u Ameriku na snimanja. O svojoj vezi nisu mnogo govorili, a tabloidi su s vremena na vreme, objavljivali poneki „pikantni“ detalj iz njihovih života, poput onog da su se razišli i da su sada samo prijatelji, ili da uživaju u svojoj italijanskoj romansi.

Ipak, Sofija je za srpske medije izjavila da još ne planira venčanje, niti potomke. Naime, kako je tada izjavila, oseća da još nije spremna za tako krupan korak jer je svesna kako se sve više mladih ljudi u Srbiji razvodi.

Manekenka je tom prilikom kazala da ne dozvoljava ni jednom drugom muškarcu osim Adema da joj se udvara, te da su i jedno i drugo ljubomorni „u granicama razuma“. S druge strane, fudbaler je vrlo retko govorio o svom životu medijima u Srbiji i Italiji, a ono po čemu je prepoznatljiv je činjenica da vrlo vešto izbegava da bude tema tabloida.

Polovinom avgusta 2018. godine srpski mediji su objavili da su Adem i Sofija okončali trogodišnju vezu, zbog toga što su se previše udaljili jedno od drugog zbog poslovnih obaveza[1]. Sofija je godinu dana kasnije uplovila u vezu sa Ljajićevim kolegom Lukom Jovićem, sa kojim je u februaru 2019. godine dobila sina.

Adem je u međuvremenu započeo vezu sa slikarkom Zubejdom Dizdarević iz Novog Pazara. Kako su domaći mediji objavili, Zubejda je rođena u Novom Pazaru, a likovnu akademiju je završila u Skoplju. Radi kao nastavnica likovnog u osnovnoj školi, a iz prethodnog braka ima dve ćerke[2].

Otkako je njihova veza postala javna, par redovno objavljuje zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

Reference

[1] https://www.blic.rs/zabava/nakon-tri-godine-veze-saznajemo-raskinuli-sofija-milosevic-i-adem-ljajic/7dkr1sh

[2] https://www.blic.rs/zabava/preboleo-sofiju-milosevic-adem-ljajic-ima-novu-devojku-koja-je-slikarka-i-ima/dk8zsqs

 

Adem Ljajić na društvenim mrežama

FacebookAdem @ Facebook
InstagramAdem @ Instagram