Kosara Kosa Bokšan

Kratke informacije

Ime i prezimeKosara Kosa Bokšan
Datum rođenja1. januar 1925.
Mesto rođenjaBeograd
Datum smrti21. novembar 2009.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeSlikar

Biografija

Kosara Kosa Bokšan je bila srpska slikarka. Rođena je 1. januara. 1925. godine u Beogradu, a preminula 21. novembra 2009. u istom gradu. Dugo je živela u Francuskoj. Bila je udata za poznatog slikara Petra Omčikusa.

Život Kosare „Kose“ Bokšan

Godine 1928. Godine, kada je Bokšan imala samo tri godine, preselila se u Beograd.

Tokom Drugog svetskog rata, mlada Kosara Bokšan studirala je slikanje u klasi Josić Mladena, a 1944. godine prelazi kod Zore Petrović.

1945. godine upisuje beogradsku Akademiju umetnosti, u klasi Ivana Tabakovića. Tu upoznaje svog kolegu i  kasnije muža – Petra Omčikusa, kao i Miću Popovića, Batu Mihajlovića, Veru Božičković, Ljubinku Jovanović…

Godine 1947. Kosa Bokšan boravi u Zadru gdje se formira prva art-komuna nakon rata, tzv. „Zadarska grupa“.

Usporena liberalizacija društva „zadarskim komunarima“ nije bila dovoljna pa su svi odlazili u Pariz, tadašnju svetsku prestonicu umetnosti. Neki su se vraćali poput Miće i Vere Popović koji su se s vremena na vreme pojavljivali na prostorima tadašnje Jugoslavije.

1950. godine Kosa Bokšan učestvuje na izložbi beogradskog ULUS-a, dok je prvu solo izložbu organizovala 1952. godine u gorepomenutoj galeriji.

’52. Kosara Kosa Bokšan i Petar Omčikus sele u Pariz, da bi početkom 60-ih godina frekventno počeli letovati u Veloj Luci na Korčuli, gde osnivaju značajan centar za međunarodnu umjetnost.

Učesnici prvog susreta su izradili mnoštvo mozaika, a jedan od njih je i spomenik u centru Vele Luke.

Zahvaljujući poznanstvima ovo dvoje slikara, na Korčulu su dolazili umetnici iz cele Evrope. Oni su prikupili veći broj radova za zbirku koja je formirana u Veloj Luci, i njihovom zaslugom je 1981. godine osnovan i Muzej Vele Luke.

Naredne godine su bile ispunjene radom, učestvovanjem na samostalnim i kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama. Petar Omčikus je sa svojom suprugom Kosarom Bokšan bio učesnik susreta umetnika u malom mestu Jalovik (Srbija) na Jalovičkoj likovnoj koloniji 1986. i 1987. godine.

Druga likovna kolonija u čijem radu je učestvovao umetnički par je Likovna kolonija Deliblatski pesak. Jednom su kratko vrijeme boravili i na Lipovačkoj koloniji, u selu Lipovac kod Topole.

Kosa Bokšan samostalno izlaže u  Parizu, Salzburgu, Rimu, Nišu, Zagrebu, Skoplju, Titogradu, Novom Sadu i mnogim drugim gradovima.

Retrospektivna izložba iz 2000. godine koja je održana u Novom Sadu, u galeriji „Haos“ predstavlja prvu retrospektivu crteža Kosare Kose Bokšan nastalih u vremenskom periodu od 1979. do 1999. godine.

Na izložbi su predstavljeni radovi rađeni ugljenom na papiru, a iz kojih se moglo vidjeti Kosino značajno mjesto u savremenoj srpskoj umetnosti koja pripada ekspresionističkim tokovima međunarodnog slikarstva.

2001. godine imala je retrospektivu u beogradskom MSU.

Kosara Kosa Bokšan umrla je 21. novembra 2009. godine u Beogradu, a iza sebe ostavila je mnogobrojna dela. Izlagala je na 125 izložbi po galerijama svetskih metropola, ali najčešće po jugoslovenskim salama i mnogim gradovima današnje Srbije.

Slikarstvo

Slikarstvo Kosare Kose Bokšan kretalo se kroz nekoliko tokova. Prvi tok se trudio kretati van pravila soc-realizma, u kojem je sama birala pejzažne i portretne tematike, u opoziciji sa radovima u toku studija, gdje je slikala postavke i „muskuluse“. Kosin način izražavanja se može okarakterisati kao ekspresivni realizam.

Kosa Bokšan svojim prvim izlaganjem u Beogradu, pokazala je tendencije ka razilaženju od estetike socrealizma i kretanje prema savremenim likovnim izrazom, najviše ka geometrizaciji i osjećajnoj apstrakciji, a polako je ulazila i u domen enformela.

Nakon 1961.  Kosin realizam ponovno isplivava na jedinstven način koji je bio karakterističan za Pariz, a kojeg je istoričar umjetnosti, Majkl Ragon (Michel Ragon) i nazvao apstraktni naturalizam. Kosara Kosa Bokšan se okreće pećinskoj znakovnoj formi koja njenim delima dodaje neobičnu ekspresivnost. Njen opus se danas nalazi u Mihizovoj ulici, broj 11. u Beogradu.

Nagrade

1968. Ministarstvo za kulturu i komunikacije, Pariz

2000. Specijalna nagrada VI međunarodnog bijenala umetnosti minijature, Gornji Milanovac, Srbija

Bibliografija (izbor)

 • 1952. Miodrag B. Protić, Izložba slikarke Kosare Bokšan-Omčikus, Književne novine, 6. januar, Beograd
 • 1953. Mlada umetnost, NIN, 15. januar, Beograd
 • 1959. Enciklopedija likovnih umetnosti I, s. 425, Leksikografski zavod FNRJ, Zagreb
 • 1968. Žan- Klarence Lambert (Jean-Clarence Lambert), Vesti (Actualité), Međunarodno delo (Opus international), No 8, Paris
 • 1968. Žorž Budaj (Georges Boudaille), Jugoslavija 68 (‘Yougoslave 68’), rendez-vous international, Les lettres françaises, No 1248, s. 24-27, Paris
 • 1968. Ženine Varnod (Jeanine Warnod), Zahvaljujući popularnom pokroviteljstvu, malo jugoslovensko ostrvo stvara grad mozaika (Grâce a un mécénat populaire, une petite île yougoslave crée la ville de la mosaïque), Le Figaro, Paris
 • 1960. Žorž Budaj (Georges Boudaille), Salon maj 1969. (Le Salon de Mai 1969), Francuska slova (Les lettres françaises), No 1284, s. 21-27, Paris
 • 1969. Ješa Denegri, Informacije o jugoslovenskim umetnicima u inostranstvu, Arhitektura i urbanizam, br. 58, Beograd
 • 1970. Umetnici u Vele Luci (Rencontre d’artistes à Vela Luka), Le Figaro, Paris
 • 1970. Žon Senak (Jean Senac),Solarne farme Kosare Kose Bokšan (Les fermes solaires de Kossa Bokchan), Međunarodno delo (Opus international), No 18, s. 19-20, Paris
 • 1970.Žerard Gesut Talabut (Gerald Gassiot Talabot),Vele Luka vesti (Vela Luka actualités), Međunarodno delo (Opus international), No 21, s. 53-56, Paris
 • 1970. Žerard Gesut Talabut (Gerald Gassiot Talabot),Na dalmatinskom ostrvu (Sur une île dalmate), Annales, Paris
 • 1970. Žozef Rikvert (Joseph Ryckwert),Bijenale Vele Luka u Jugoslaviji (La Bienalle de Vela Luka suit isola di curzola Yugoslavia), Domus, No 491, Milano
 • 1970. Miodrag B. Protić, Srpsko slikarstvo XX veka, s. 446, Nolit, Beograd
 • 1974. Jeanine Warnod Jeanine Warnod (Georges Boudaille),Đorđio di Đenova (Giorgio di Genova), Galerija il Grifo (Galleria ‘il Grifo (pref. cat.), Rim (Rome)
 • 1978. Ana Tronž (Anne Tronche), Žensko lice (‘Face a Femmes’), (pref. cat.), Le Havre
 • 1978. Đorđe Kadijević, Njiva života, NIN, 2. april, Beograd
 • 1978. Lazar Trifunović, Žene planine, Književna reč, 10. maj, Beograd
 • 1980. Vladimir Maleković, Žestina geste, Vesnik, 15. novembar, Zagreb
 • 2000. Vasa Pavković, Linija i energija, Dnevnik, 12. jul, Novi Sad

Reference: