Marija Šerifović

Kratke informacije

Ime i prezimeMarija Šerifović
Datum rođenja14. novembar 1984.
Mesto rođenjaKragujevac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd - Los Anđeles
ZanimanjePevačica, muzička producentkinja
ŽanrPop

Biografija

Marija Šerifović je srpska pop pevačica i muzička producentkinja koja je veliku prepoznatljivost stekla pobedom na Pesmi Evrovizije 2007. godine. Rođena je 14. novembra 1984. godine u Kragujevcu. Živi i radi na relaciji Beograd – Los Anđeles.

Marija potiče iz muzičke porodice. Baka i deda su pevali starogradske pesme. Majka Verica i otac Rajko su zajedno nastupali u grupi Žaoka.

Regionalnu prepoznatljivost Marija Šerifović je stekla 2004. godine kada je sa numerom „Bol do ludila“ pobedila na festivalu u Budvi. Pažnju evropske javnosti privukla je 2007. godine nakon što je sa pesmom „Molitva“ osvojila „Evroviziju“.

Do 2024. godine je objavila šest studijskih albuma, a smatra se jednom od najboljih pevačica na ovim prostorima. Pored toga, jedan je od stalnih članova žirija televizijskog muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“.

Njen polubrat Danijel Pavlović je takođe pevač i instruktor pevanja koji je prepoznatljivost stekao učešćem u „Operaciji trijumf“.

Detinjstvo i obrazovanje

Marija Šerifović je rođena 1984. godine u Kragujevcu. Njena majka je pevačica Verica Šerifović, a otac muzičar Rajko Šerifović. Verica i Rade su zajedno nastupali u grupi Žaoka. Venčali su se 1982. godine u Inđiji, a razišli se pre Marijinog rođenja. On se ponovo oženio i u tom braku dobio sina Danijela koji je takođe pevač.

Da u Marijinoj porodici nije nedostojalo talenta za muziku dokaz su i baka i deda koji su pevali starogradske pesme.

Sa 12 godina je prvi put nastupila na Festivalu „Deca pevaju hitove“ sa pesmom „I will always love you“. Osvojila je prvo mesto i bila zapažena zahvaljujući snažnoj interpretaciji i neobičnom izboru.

Marija je 1998. godine sa majkom Vericom snimila duet pod nazivom „Moje bube“.

Završila je gimnaziju i nižu muzičku školu u Kragujevcu. Nakon srednje škole upisala je studije menadžmenta u Beogradu.

Karijera

Marija Šerifović je debitantski studijski album objavila u avgustu 2023. godine. Riječ je o CD-u „Naj, najbolja“ na kome se našlo osam pesama. Pored naslovne, na tom albumu su bile i numere „Znaj da znam“, „Ti i samo ti“, „Volim ga“ i druge.

Većinu pesama napisala je Andrijana Jovanović, a komponovao Darko Dimitrov. CD je objavila Produkcijska kuća „City records“.

Sa pesmom „Bol do ludila“ pobedila je na muzičkom festivalu u Budvi 2004. godine, a sledeće godine je odnela pobedu i na Radio festivalu.

Drugi Marijin album je svetlo dana ugledao 2006. godine. Na CD-u „Bez ljubavi“ našle su se numere „Povredi me“, „Jesen bez nas“, „101.“, „Na tvojoj košulji“ i druge. I ovaj album objavio je „City records“.

Sljedeće godine je sa pesmom „Molitva“ izabrana da predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije. U polufinalu koje je održano 10. maja 2007. godine Marija je osvojila 298 bodova. Finale je održano dva dana kasnije, a predstavnica Srbije je sa 268 bodova postala pobednica Evrovizije.

Pobedničku pesmu je, osim na maternjem jeziku, otpevala i na engleskom, ruskom i finskom jeziku.

Ispred Skupštine grada Beograda dočekalo ju je 70 hiljada ljudi, dok je na koncertu u njenom rodnom gradu bilo 60 hiljada obožavalaca. Iste godine Šerifović je održala i svoj prvi koncert u Sava centru.

„Molitvu“ je otpevala i na Evroviziji 2008. godine kada je domaćin bio srpska prestonica. Pored toga, Marija je bila deo žirija irskog i švedskog izbora za Evroviziju 2008, odnosno 2009. godine.

Numera „Molitva“ je uvrštena na listu 10 najboljih pobednika Evrovizije prema SBS-u 2016. godine, a list „The Independent“ ju je na istu listu uvrstio 2019. godine. „Molitva“ je rangirana kao treća najbolja numera na Pesmi Evrovizije svih vremena, prema blogu „The Eurovision Times“.

„City records“ je njen treći studijski album „Nisam anđeo“ objavio 2008. godine. Osim naslovne, na tom CD-u su bile i numere „Jedan dobar razlog“, „Ne voliš je znam“, „Vreme je da krenem“ i druge. Među saradnicima su joj ovog puta, pored Darka Dimitrova bili i Dragan Brajović Baja, Aleksandra Milutinović, Lilja Jorgovanović i drugi.

Već naredne godine Marija je izdala album „Anđeo“ sa numerama „Šta da zaboravim“, „Istinu prećuti“, „Jedan vidi sve“, „Kad ljubiš anđela“, „Nisi tu“ i drugima. Sa kolegom Acom Lukasom je snimila duet „Luda glava balkanska“, a učestvovala je i u drugoj sezoni rijaliti šou programa „Farma“.

Popularna pevačica je 11. maja 2010. godine održala koncert u Beogradskoj areni za oko 10 hiljada ljudi. Sledeće godine je sa majkom Vericom otpevala sevdalinku „Čudna jada od Mostara grada“.

Televizijska publika je 2013. godine imala priliku da pogleda dokumentarni film „Ispovest“ u kome je Šerifovićeva prvi put progovorila o svom detinjstvu, usponima i padovima, te priznala svoju seksualnu orijentaciju.

Peti studijski album Marija je objavila u maju 2014. godine. Na CD-u koji je nosio naziv „Hrabro“, našle su se numere „Vidim te svuda“, „Gorka hrabrost“, „Mrš“, „Izvini“ i druge.

Polovinom naredne godine svetlo dana ugledao je singl „Pametna i luda“ koji je doživeo veliku popularnost. U jesen iste godine Marija je postala deo žirija televizijskog muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“.

Singl „Sama i nervozna“ objavila je u oktobru 2015. godine, a u martu naredne godine održala je veliki koncert u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani „Zetra“. Od tada od proleća 2018. godine izdala je singlove „Svoja i tvoja“, „Deo prošlosti“, „11“ i „Nije ljubav to“.

Pošlo joj je za rukom da rasproda Beogradsku arenu, a u julu 2018. godine Šerifovićeva je „napunila“ Gradski stadion „Koševo“ u Sarajevu.

Usledila je velika turneja pod nazivom „Druga strana ploče“. Marija je čak šest puta rasprodala beogradski Sava centar, a veoma posećen bio je i koncert u novosadskom „SPENS-u“.

Bosanskohercegovačka pevačica Džejla Ramović je u junu 2019. godine postala pobednica 13. sezone muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, a mentor joj je upravo bila Marija Šerifović. Dve godine kasnije Mahir Mulalić je takođe pod njenim mentorstvom postao „Zvezda Granda“.

Na dodeli MAC (Music Awards Ceremony) 2020. godine Marija je proglašena pop pevačicom godinu, a njen koncert je izabran za najbolji te godine.

Posle devetogodišnje studijske pauze u prodaji se pojavio njen CD „Dolazi ljubav“. Album se sastoji iz numera „Drugačija“, „Ja sam!“, „Idi dok te volim“, „Alooo!“ i druge. Veliku popularnost stekao je duet „Pola sunca“ koji je snimila sa hrvatskim kolegom Matijom Cvekom.

Marija je u međuvremenu objavila četiri kompilacijska albuma za diskografske kuće „City records“ i „Dallas records“.

Bila je u žiriju Izbora za Pesmu Evrovizije 2024. godine kada je za predstavnicu Srbije na tom takmičenju izabrana Breskvica sa pesmom „Gnezdo orlovo“.

Pokrenula je i vlastiti kanal na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“) na kome od 2020. godine objavljuje blogove iz privatnog i profesionalnog života. Kanal je do kraja marta 2024. godine „zapratilo“ više od pola miliona ljudi.

Pored toga, Marija uživa veliku prepoznatljivost na društvenim mrežama. Na „Instagramu“ („Instagram“) je prati više od milion ljudi.

Privatni život

Marija Šerifović je rođena 1984. godine u Kragujevcu. Svoju publiku je u dokumentarnom filmu „Ispovest“ delimično upoznala sa svojim detinjstvom. Naime, pevačica je otkrila da je njen otac ostavio njenu majku kada je bila u devetom mesecu trudnoće i to zbog druge žene sa kojom je dobio dete.

Nakon što su se roditelji razveli starateljstvo nad Marijom pripalo je njenom ocu, jer je procenjeno da je njena majka nepodobna da brine o detetu. Oca je opisala kao nasilnika, kockara i alkoholičara koji je prvo maltretirao, a potom i ostavio njenu majku. Izjavila je da joj je on svojim ponašanjem uništio detinjstvo.

U istom dokumentarcu Marija je otkrila da je lezbejka i time je postala prva pevačica u Srbiji koja je obelodanila svoju homoseksualnu orijentaciju.

Tabloidi su je povezivali sa mnogim javnim ličnostima, ali je pevačica izbegavala da o svom emotivnom životu govori pred kamerama i mikrofonima.

Marija je u decembru 2023. godine u uz pomoć surogat majke u Los Anđelesu dobila dečaka kome je dala ime Mario.

Diskografija

Studijski albumi

 • 2003. Naj, najbolja
 • 2006. Bez ljubavi
 • 2008. Nisam anđeo
 • 2009. Anđeo
 • 2014. Hrabro
 • 2023. Dolazi ljubav

Singlovi

 • 2007. Molitva / Destiny
 • 2010. Party Tonight
 • 2015. Ne spominji ljubav (ft. Adil)
 • 2015. Pametna i luda
 • 2015. Sama i nervozna
 • 2016. Svoja i tvoja
 • 2016. Čuvam se
 • 2016. Deo prošlosti
 • 2016. Ti možeš sve al jedno ne
 • 2016. Nismo smeli (ft. Jovana Nikolić)
 • 2022. Dobar vam dan

Nagrade i priznanja

 • 2007. Marcel Bezencon Awards
 • 2007. Pesma Evrovizije
 • 2020. MAC Pop pevačica godine
 • 2020. MAC Koncert godine

Marija Šerifović na društvenim mrežama

FacebookMarija @ Facebook
InstagramMarija @ X
YoutubeMarija @ YouTube