Bianka Buša

Kratke informacije

Ime i prezimeBianka Buša
Datum rođenja25. jul 1994.
Mesto rođenjaVrbas
DržavaSrbija
PrebivališteAnkara
ZanimanjeOdbojkašica
PozicijaPrimač servisa
Visina187 cm
Težina74 kg

Biografija

Bianka Buša je srpska profesionalna odbojkašica koja igra na poziciji primača servisa u turskom klubu PTT Spor Kulubu i reprezentaciji Srbije. Rođena je 25. jula 1994. godine u Vrbasu.

Odbojku je počela da trenira u kraljevačkom Ekonomatu. Odatle je prešla u beogradski Poštar, a sa Vizurom je osvojila dve titule prvaka Srbije, jedan Kup i dva Superkupa Srbije.

Igrala je u klubovima iz Rumunije, Italije, Poljske, Rusije i Turske. Od 2022. godine nosi dres kluba PTT Kulubu iz Ankare.

Bianka je sa 15 godina dobila prvi poziv u reprezentaciju. Sa U-18 selekcijom je osvojila srebrnu i bronzanu medalju na evropskim prvenstvima, a sa U-19 selekcijom ima dve srebrne medalje.

Sa seniorskom reprezentacijom je osvojila dva evropska zlata, dva srebra i jednu bronzu. Dva puta su postale svetske šampionke, 2018. i 2022. godine.

Sa Olimpijskih igara imaju srebrnu i bronzanu medalju. Pored toga, Bianka je u dresu Srbije osvojila bronzu na Svetskom kupu 2017. godine, te bronzane medalje sa Evropskih igara i Lige nacija.

Detinjstvo i odbojkaški počeci

Bianka Buša je rođena 1994. godine u Vrbasu. Njena majka je u jednom intervjuu kazala da je Bianka oduvek bila posebna jer je jedna od tri ili četiri odsto beba koje su rođene naopačke. Kako kaže njena majka, bila je „živo“ dete, volela je da se igra na vrteškama, a oduvek je pokazivala sklonost ka sportu.

U školi i ispred zgrade je sa dečacima redovno igrala fudbal, a mnogi koji su primetili njen talenat sugerisali su roditeljima da je upišu u školu fudbala.

Porodica se doselila u Kraljevo, a Bianka je počela da trenira tenis. Bavila se ovim sportom tri ili četiri godine, a s obzirom na to da je reč o vrlo skupom sportu, roditelji nisu imali mogućnosti da je finansijski isprate.

Godinu dana je išla u plesnu školu, a uporedo sa time je ispred zgrade igrala fudbal. Na sugestiju komšije, roditelji su je odveli na probni trening u klub Ekonomat. Bianka je zavolela odbojku i potpuno se posvetila tom sportu.

Nakon što se porodica preselila u Beograd, na preporuku trenera iz Kraljeva počela je da igra u Odbojkaškom klubu Poštar. Posle učešća u Sportskom kampu za mlade Karataš usledio je poziv u pionirsku reprezentaciju Srbije.

Sa 15 godina ju je trener Darko Zakoč selektovao u prvi tim Poštara, te su menadžeri i skauti počeli da se zanimaju za nju.

Klupska karijera

Bianka Buša je 2011. godine potpisala prvi profesionalni ugovor sa Odbojkaškim klubom Vizura. U ovom klubu je igrala sve do 2015. godine. Sa Vizurom je osvojila dve titule prvaka Srbije, jedan Kup i dva Superkupa Srbije.

Bianka je 2015. godine postala član italijanskog Volej tauersa. Zbog politike da samo tri igrača na terenu mogu da budu stranci, mnogo vremena je provodila na klupi.

Zato je već 2016. godine prestala u rumunski klub Trgovište. Sa Trgovištem je iste godine osvojila Kup Rumunije.

U julu 2016. godine je potpisala ugovor sa italijanskim klubom Montikjari. Bianka je od 2017. do 2019. godine nosila dres Hemika iz Polica, a potom je prešla u rumunsku Albu.

Jednu sezonu je provela u Fenerbahčeu, a u sezoni 2021/22 je igrala za ruski klub Lokomotiv iz Kalinjingrada.  Bianka Buša je od 2022. godine član kluba PTT Sport Kulubu iz Ankare.

Reprezentativna karijera

Bianka Buša je još kao igračica Poštara dobila poziv da igra za mlađe selekcije Srbije. Iako je menjala klubove, nastupi za reprezentaciju su bili konstanta.

Sa U-18 selekcijom je 2009. godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Dve godine kasnije je sa istim timom osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

Bianka je sa reprezentacijom do 19 godina u međuvremenu, 2010. godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, a isti uspeh su ponovile i 2012. godine.

Seniorski dres je „zadužila“ 2015. godine. Iste godine je na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji osvojila bronzanu medalju. Pored toga, kući su ponele bronzanu medalju sa Evropskih igara, te srebrnu medalju sa Svetskog kupa.

Usledilo je ostvarenje sna svakog sportiste – učešće na Olimpijskim igrama. Na Olimpijadi u Rio de Žaneiru 2016. godine devojke su osvojile srebrnu medalju.

Naredne godine su na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu i Gruziji osvojile zlatnu medalju. Samo godinu dana kasnije su u Japanu postale svetske šampionke. Bilo je to prvo svetsko zlato u istoriji srpske odbojke.

Devojke su izborile učešće na Olimpijadi u Tokiju. U borbi za treće mesto su pobedile Južnu Koreju i osvojile bronzanu medalju.

Naredne godine su pred domaćom publikom u Beogradu osvojile srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

U Ligi nacija 2022. godine Bianka je sa reprezentacijom Srbije osvojila bronzanu medalju. Ponovo su se upisale u istoriju kao prve odbojkašice iz Srbije kojima je pošlo za rukom da osvoje medalju na ovom takmičenju.

Drugi put zarednom su postale svetske šampionke na Prvenstvu u Poljskoj i Holandiji. U finalu su savladale Brazil rezultatom 3:0.

Privatni život

Bianka Buša je rođena 1994. godine u Vrbasu. Deo detinjstva i prve odbojkaške korake napravila je u Kraljevu, a potom se sa porodicom preselila u Beograd. Zbog karijere je živela u mnogim evropskim gradovima.

Njen tri godine mlađi brat Boris je takođe profesionalni odbojkaš. Igrao je u Partizanu, Mladom Radniku, Vojvodini, a od 2021. godine igra na poziciji korektora u Mladosti iz Zagreba. Sa ovim klubom je 2022. godine osvojio Prvenstvo i Kup Hrvatske.

Titule

Klupske titule

  • 2013/14. Prvenstvo Srbije sa Vizurom
  • 2013. Superkup Srbije sa Vizurom
  • 2014/15. Prvenstvo Srbije sa Vizurom
  • 2014. Superkup Srbije sa Vizurom
  • 2014/15. Kup Srbije sa Vizurom
  • 2016. Kup Rumunije

Reprezentativne titule

  • 2009. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igračice mlađe od 18 godina
  • 2010. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igračice mlađe od 19 godina
  • 2011. Bronzana medalja sa Evropskog prvenstva za igračice mlađe od 18 godina
  • 2012. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu za igračice mlađe od 19 godina
  • 2015. Bronzana medalja sa Evropskih igara
  • 2015. Srebrna medalja sa Svetskog kupa
  • 2016. Srebrna medalja sa Olimpijskih igara
  • 2017. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva
  • 2018. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva
  • 2019. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva
  • 2020. Bronzana medalja sa Olimpijskih igara
  • 2021. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva
  • 2022. Zlatna medalja sa svetskog prvenstva
  • 2022. Bronzana medalja sa Lige nacija
  • 2023. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva

Bianka Buša na društvenim mrežama

InstagramBianka @ Instagram