Damjan Čarapić (Tozla)

Kratke informacije

Ime i prezimeDamjan Čarapić (Tozla)
Datum rođenja19??.
Mesto rođenjaZlatibor
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač, producent
ŽanrRep

Biografija

Damjan Čarapić, poznatiji pod umetničkim imenom Tozla je srpski reper i producent, poznat po tome što se u javnosti pojavljuje sa zlatnom maskom koja simbolizuje njegovo umetničko ime.

Javnosti je postao poznat već nakon objavljivanja prve pesme „Mala je droga” početkom 2019. godine, a svoju popularnost učvrstio je duetima sa popularnim pevačicama poput Katarine Kaje Ostojić, Tee Tairović i Ljupke Stević.

Ono što malo ko zna jeste da se Damjan već dugi niz godina bavi muzikom i ranije je nastupao pod umetničkim imenom Damjan Eltech, a u tom periodu je posebno bio poznat po pesmi „Mama” koju je izbacio sa srpskom reperkom Sajsi MC.

Detinjstvo i obrazovanje

Damjan Čarapić je rođen na Zlatiboru, gde je i završio osnovnu školu Dimitrije Tucović, a potom i srednju tehničku školu Radoje Marić u Užicu.

Karijera

Ono što je malo poznato srpskoj publici jeste da se Damjan muzikom bavi mnogo duže nego što Tozla postoji na muzičkoj sceni.

Ranije je nastupao pod umetničkim imenom Damjan Eltech, a iz tog perioda ga publika najviše prepoznaje po saradnji sa srpskom reperkom Sajsi MC, pogotovo po pesmi „Mama”.

Damjan Elthech

Damjan je svoj prvi susret sa muzikom imao još u detinjstvu, pošto mu je otac rokenrol muzičar i gitarista. Muzikom je počeo da se bavi već od srednjoškolskih dana i od 2000. do 2002. godine bio je muzički urednik na SRG radiju.

Od svoje četrnaeste godine radi kao DJ i debitovao je 2003. godine nastupom u klubu „Dvojka“.

U početku se bavio elektronskom muzikom, potom je prešao na nešto „tvrđi“ tech-house i techno, a od 2007. godine se posvetio lakšem ritmu, odnosno minimal-techno kombinaciji.

Umetničko ime Damjan Eltech nastalo je upravo zahvaljujući muzici kojom se bavio u tom periodu, pošto je tada puštao i neku kombinaciju Electra i Techna.

Tokom 2009. godine je objavio nekoliko pesama, među kojima i „Bad day for die”, „Shtrase of India”, „Floyd”.

Iduće godine sarađivao je brojnim umetnicima na audio-vizuelnom projektu „Kolaž papir“ koji predstavlja projekat koji se bazira na produciranju muzike kombinovanjem različitih muzičkih pravaca, filozofija i pravila.

U okviru projekta su te godine objavljene pesme „U dvorištu moje kuće” i „Poleti u mene”.

Mama

Damjan je 2011. godinu započeo pesmom „I could be u”, potom je izašla pesma „I’m the moon”, da bi tokom maja započeo saradnju sa srpskom reperkom Ivanom Rašić poznatom kao Sajsi MC. Saradnja je nastala spontano, kao i sama pesma „Mama”.

Damjan je još krajem 2010. godine od kolege u studiju čuo pesme grupe Laserkraft koje su ga inspirisale da napravi pesmu sličnu onome što oni kreiraju. Tako je nastala muzika za pesmu „Mama”, na koju je Damjan snimio vokal i napravio demo.

Tek nakon par meseci je stupio u kontakt sa Ivanom i pustio joj demo. Ivani se ideja svidela te su maja 2011. objavili pesmu.

Pesma je ubrzo po objavljivanju naišla na odlične reakcije publike. Glavna tema pesme su iskrivljene vrednosti društva i u prvom planu je devojka Tifani koja ide u gimnaziju, zaluđena je modom, bogata je i razmažena i veruje da ima moć da ponižava siromašne vršnjake.

Kao i muzika, i spot je minimalistički, glavnu ulogu devojke Tifani igra Sajsi MC, a pored nje se pojavljuje i Damjan, koji je upravo bio zadužen za spot i montažu. „Mama” je u to vreme na „Jutjubu“ pokupila veliki broj pregleda, a danas na ovoj platformi broji preko sedam miliona pregleda.

Pored saradnje sa Sajsi MC, Damjan je tokom 2011. godine objavio pesme „Bad day for all” i „Good morning myself”, a krajem godine izašao je još jedan duet sa pomenutom reperkom. Pesma nosi naziv „Lajkiram” i izvode je Damjan i Ivana Rašić zajedno sa njenom sestrom Tijanom.

Album sa Sajsi MC

Iduće godine je objavio još nekoliko singlova, ali 2012. godinu je za Damjana definitivno obeležio album koji je objavio zajedno sa Sajsi MC. Album nosi naziv „Od dvanaest do šest” i na njemu se nalazi deset pesama.

Sve pesme izvode zajedno Damjan i Sajsi, a zajedno su i radili na njima – Sajsi MC je pisala tekstove, dok je Damjan bio zadužen za produkciju.

Internacionalna karijera

Damjan je već u tom periodu, pored nastupa u klubovima širom Srbije, počeo da nastupa i po inostranstvu. Tokom 2013. je objavio još nekoliko singlova, uključujući i pesmu „Samo ples” za koju je snimljen i spot.

Kasnije se u potpunosti prebacio na međunarodnu karijeru, te nastupao po klubovima i festivalima u inostranstvu. Ipak, nakon nekog vremena, odlučio je da se vrati za Srbiju i nastavi da ovde gradi karijeru.

Pošto je hteo da započne nešto drugačiji projekat, nije hteo da nastavi da koristi umetničko ime koje je koristio ranije. Tako je i spontano došlo do ideje da se publici predstavlja pod umetničkim imenom Tozla, a i da nosi zlatnu masku kako bi izazvao veću misterioznost.

Tozla

Tozla se prvi put publici predstavio pod tim umetničkim imenom početkom 2019. godine, kada je u februaru objavio pesmu „Mala je droga”.

Tozla je sam radio na pesmi, pisao tekst i muziku i radio aranžman, dok je spot rađen u IDJ Videos produkciji. Pesma je naišla na odlične reakcije publike i zauzela visoku poziciju na treningu na Jutjubu, a trenutno broji preko 13 miliona pregleda.

Pesma „Mala je droga” je inače trebalo da bude duet sa Jelenom Karleušom. Tozla je inicijalno poslao pesmu Karleušinom menadžeru i bili su pregovori u toku.

Međutim, tada su se Jeleni izdešavale ružne stvari u životu, tako da je zbog toga izašla kao solo pesma. Pored toga, Tozla je takođe najavio da ima nekoliko spremnih pesama za Jelenu Karleušu, koje čekaju pravi trenutak.

Mesec dana kasnije izašao je duet sa Teom Tairović. U pitanju je pesma „Mala” za koju je muziku i tekst pisao sam Tozla, dok je za video standardno bio zadužen Marko Todorović ispred IDJ Videos produkcijske kuće.

Saradnja sa Kajom

Još jedan duet izašao je pre leta te godine, ovoga puta sa Katarinom Ostojić Kajom. Pesma nosi naziv „Mi Chica” i radio ju je Tozla – od teksta i muzike, preko aranžmana, pa do miksa i masteringa, dok je za spot bio zadužen Marko Todorović i scene su snimane u Abu Dabiju.

Kaja, koja je bila napravila kraću pauzu u muzičkoj karijeri, vratila se na scenu ovom saradnjom sa Tozlom, a septembra je izašao još jedan njihov duet pod nazivom „Plagijat”.

Ovoga puta je Kaja pisala tekst i muziku za pesmu, dok je Tozla radio produkciju, miks i master. Video spot je, kao i za prethodnu pesmu, standardno radio Marko Todorović i prema procenama je koštao čak 10 000 evra.

Veliku pažnju javnosti Tozla je privukao tokom dodele nagrada na Festivalu „Music Awards Ceremony“ održanom januara 2020. godine.

Tozla se na dodeli pojavio sa svojim zaštitnim znakom – zlatnom maskom na licu, što je privuklo pažnju kako publike tako i medija.

Tozla je potom, neposredno pre pandemije virusa korona, u februaru izbacio još jedan singl, pesmu pod nazivom „Lego”.

Album prvenac

Nakon kraće pauze i rada u studiju za vreme pandemije, Tozla je u novembru 2020. godine objavio pesmu „Mocart”. Pesma predstavlja mešavinu trep i haus zvuka, pošto Tozla lično voli da sluša haus, a trep žanr je u poslednje vreme popularan u Srbiji.

Ovom pesmom ujedno je najavio i svoj album „Zlato”, koji je već spreman i na kome će se naći osam pesama, ali će pesme objavljivati kao singlove, po jednu na svakih mesec ili dva i svaku pesmu će pratiti i spot.

Konkretno za pesmu „Mocart”, spot je snimljen u Špicerovom dvorcu u Vojvodini i za njega se pobrinula IDJ Videos produkcijska kuća.

U poslednjem periodu u svakom spotu ima deo bez maske. Inicijalno mu je ideja bila da pomoću maske izgradi zaštitni znak i brend. U poslednje vreme je sve više i više skida pošto su mu krenuli nastupi i, kako navodi, mnogo mu je lakše da ostvari konekciju sa publikom kada ne nosi masku.

Tako je januara 2021. godine izbacio drugu pesmu sa albuma – „Ljubav” – koju prati spot Marka Todorovića i u kome se Tozla u velikoj meri pojavljuje bez maske.

Pesma je izašla kasnije nego planirano zbog čitave situacije sa koronom, ali je svakako dobila odlične reakcije kod publike.

Aprila je izašla naredna pesma sa albuma. Pesmu pod nazivom „Ma La La” standardno je u popunosti radio Tozla sam, a u pripremi su pesme „Dišem” i „Džungla” koje će takođe izaći kao singlovi i koje će biti deo albuma „Zlato”.

Pored toga, Tozla se bavi izradom pesama i za druge muzičare, i to često od početka do samog kraja, odnosno piše tekst i muziku, a potom producira i radi miks i master.

Tako je 2018. uradio pesmu „Bankrot” koju izvodi Kenzo, potom pesmu „Pronto” Kristini Bralo, a krajem 2019. radio je i pesmu „Ljubomora” za Naidu Bešlagić.

Za mladog jutjubera Andriju Jo producirao je pesmu „Moja jedina” koju je on objavio decembra 2020. godine, a radio je i miks i master za pesmu „Dior” koju su David Radosavljević i Dria izbacili marta 2021. godine.

Sarađivao je dosta sa grupom In Vivo, pa je tako za njih radio miks i master za veći broj pesama, među kojima su i „Emirati”, „Carpe Diem”, „Papi”, „Gagarin” i „Ferrero”.

Usledila je saradnja sa mladim muzičarem Sergejom Pajićem na pesmi „Dišem“ koja je svetlost dana ugledala u avgustu 2021. godine.

Snimili su i zanimljiv spot koji je na „Ju Tjubu“ za manje od tri meseca „zaradio“ 1.3 miliona pregleda.

Izdavačka kuća „IDJ Videos“ je početkom novembra iste godine objavila Tozlin singl „Prada“. Ovog puta mu je trebalo manje od dvadeset dana da na „JuTjubu“ skupi preko pola miliona pregleda.

Privatni život

Damjan Čarapić je rođen i odrastao na Zlatiboru. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a potom je u Užicu završio srednju tehničku školu.

Još od malih nogu je imao dodira sa muzikom, pošto mu je otac rokenrol muzičar i gitarista, tako da je kao mali često putovao sa ocem i pratio ga na nastupima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOZLA (@tozla)

Ipak, tokom srednje škole odlučio se za neki drugi pravac, pošto mu rok muzika nije bila toliko privlačna.

Damjanova ljubav prema muzici ne zaustavlja se samo na pevanju i u ulozi DJ-a, već on svira čak šest instrumenata. Najbolje svira klavir, ali kaže da mu je jako bitno što poznaje više različitih instumenata, te da je dovoljno neko osnovno poznavanje i da stvari koje odsvira kasnije koristi i dorađuje tokom produkcije.

Diskografija

Albumi

Kao Damjan Eltech

 • Od dvanaest do šest (ft. Sajsi MC, 2012)
  • U hudu sam zmaj
  • Torima
  • Skupa noć
  • Milica
  • Tijana
  • Ono kao vau
  • Tajna Mujše
  • Tata
  • Mimi kini zini
  • Pesma u ponoć i tridesetU hudu sam zmaj
  • Torima
  • Skupa noć
  • Milica
  • Tijana
  • Ono kao vau
  • Tajna Mujše
  • Tata
  • Mimi kini zini
  • Pesma u ponoć i trideset

Kao Tozla

 • Zlato (najavljen, 2021)
  • Mocart
  • Ljubav
  • Ma La La
  • Dišem
  • Džungla

Singlovi

Kao Damjan Eltech

 • Bad day for die (2009)
 • Shtrase of India (2009)
 • Floyd (2009)
 • U dvorištu moje kuće (ft. Kolaž papir, 2010)
 • Poleti u mene (ft. Kolaž papir, 2010)
 • I could be u (2011)
 • I’m the moon (2011)
 • Mama (ft. Sajsi MC, 2011)
 • Bad day for all (2011)
 • Good morning myself (2011)
 • Lajkiram (ft. Sajsi MC, 2011)
 • Ja mogu sve (2012)
 • U čoveku vasiona (2012)
 • Something I cannot have (2013)
 • BUD (2013)
 • Samo ples (2013)

Kao Tozla

 • Mala je droga (2019)
 • Mi Chica (ft. Katarina Ostojić Kaja, 2019)
 • E, moj ti (ft. Ljupka Stević, 2019)
 • Mala (ft. Tea Tairović, 2019)
 • Ne bih te menjao za sto (2019)
 • Lego (2020)
 • Mocart (2020)
 • Ljubav (2020)
 • Ma La La (2020)
 • Dišem (ft. Sergej Pajić, 2021)
 • Prada (2021)

Izvori

Damjan Čarapić (Tozla) na društvenim mrežama

InstagramTozla @ Instagram