Amar Osim

Kratke informacije

Ime i prezimeAmar Osim
Datum rođenja18. jul 1967.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeFudbalski trener

Biografija

Amar Osim je bosanskohercegovački trener, te bivši fudbaler. Rođen je 18. jula 1967. godine u Sarajevu u sportskoj porodici. Njegov otac je Ivica Osim, takođe proslavljeni fudbalski trener.

Amar Osim se proslavio kao trener Fudbalskog kluba Željezničar, a upravo je sa klupe sarajevskog kluba zvanično postao najtrofejniji trener u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Detinjstvo i mladost

Amar Osim je rođen u sarajevskom naselju Grbavica. Njegov otac Ivica Osim se zbog posla vrlo često selio, a s njim čitava porodica Osim. Majka Asima je domaćica, a svog supruga pratila je na većini putovanja. Amar ima brata Selmira i setru Irmu.

Amar Osim se fudbalom počao baviti kao dečak još dok je živeo u Francuskoj. Kako sam kaže, u to vreme svi su igrali fudbal, a to što mu je otac bio trener, samo je dodatno osnažilo želju da se i on bavi ovim sportom, pa je tako s osam godina počeo aktivno da trenira.

Po povratku iz Francuske gde je njegov otac vodio Fudbalski klub Strasbur, 1978. godine Amar Osim postaje član mladog tima Fudbalskog kluba Željezničar. U to vreme Ivica je bio trener prvog tima istog kluba.

Igračka karijera

Amar Osim je 1986. godine postao deo seniorskog tima Željezničara. Igrao je na poziciji veznog igrača. Godine 1991. odlazi u Francusku. U periodu od 1991. do 1992. godine bio je član Fudbalskog kluba Sent Die, iz koga je brzo nakon toga prešao Strazbur u kome je ostao naredne četiri godine. 1996. godine se vratio u Sarajevo, te nastavio da igra u Želji, klubu iz koga je ponikao.

Ipak, u Željezničaru je ostao samo jednu sezonu, nakon čega se oprostio od profesionalne igračke karijere. Jedan od poslednjih mečeva odigrao je protiv zagrebačkog Dinama, kada je nakon postignutog gola mahnuo pokojnom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Trenerska karijera

Trenersku karijeru Amar Osim je započeo u Fudbalskom klubu Željezničar. Prvo je trenirao mlađe ekipe, da bi 2001. godine postao šef stručnog štaba prvog tima. Prema mišljenju mnogih fudbalskih stručnjaka, sarajevski klub je pod njegovom palicom počeo da igra bolje, sigurnije i modernije, a ubrzo su usledili i rezultati.

Do 2003. godine sa Željom je osvojio dva državna prvenstva u sezonama 2000./2001. i 2001./2002. godine, te dva državna kupa 2001. i 2003. godine. Pod njegovim vođstvom Željezničar je 2001. godine osvojio i Superkup BiH.

Po završetku sezone odlazi u Japan kao asistent svom ocu, Ivici Osimu u klubu JEF United. Nakon što je Ivica 2006. godine otišao iz Japana, Amar je preuzeo klubu JEF Uniteda s kojim je iste godine osvojio japanski liga kup.

Nakon kraće pauze 2009. godine ponovo preuzima FK Željezničar s kojim iste godine u sezoni 2009./2010. osvaja Premijer ligu BiH, a nakon toga još dva državna prvenstva 2011./2012. godine i 2012./2013. godine, te dva nova državna kupa 2011. i 2012. godine.

Amar Osim je tako postao najtrofejniji trener u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. U sezoni 2012./2013. Željezničar je odbranio titulu prvak i postao prvi klub, a Osim prvi trener u Premijer ligi BiH koji je odbranio titulu.

Nakon veoma uspešne sezone u Želji, Osim u decembru 2014. godine odlazi u Katar, te preuzima klub El-Karitijah, dvanaestoplasiranu ekipu katarske elitne divizije Stars lige. Na toj poziciji nasledio je francuskog trenera Bertana Maršana (Bertrand Marchand). U tom momentu tim je bio u nezavidnoj poziciji jer je u deset utakmica ostvario samo jednu pobedu.

U januaru 2015. godine Osim je potpisao trogodišnji ugovor s katarskim klubom, a već u februaru iste godine proglašen je trenerom meseca. U četiri utakmice na klupi El-Karitijaha ostvario je tri pobede i jedan remi. Time je spasao klub od ispadanja iz Stars lige. Ipak, nakon serije loših rezultata u tamošnjem prvenstvu, u novembru 2016. godine Amar Osim je otpušten sa pozicije menadžera katarskog kluba.

Njegov klub je posle šest kola zabeležio samo jednu pobedu, remi i četiri poraza, te od ukupno 14 timova zauzeo 12. mesto. Prema pisanju lokalnih medija, kap koja je prelila čašu bio je praz od Um Salala na domaćem terenu.

Junak s Grbavice

Amar Osim je na klupi Željezničara osvojio brojne trofeje, a svaki njegov izlazak na teren navijači „Plavih“ su pratili ovacijama. Rezultati koje je Željo postizao pod njegovom „dirigentskom palicom“ učinili su ga svojevrsnim zaštitnim znakom ovog sarajevskog kluba. Među navijačim se vrlo često može čuti da je „Amar Osim Željezničar“.

S druge strane, ni on nikad nije krio svoju ljubav prema ovom klubu. U januaru 2013. organizovao je druženje s vernim navijačima Željezničara. Stotine navijača i simpatizera kluba preplavilo je Sarajevo Holiday Market, a Osim je pekao roštilj i slikao se sa svima njima.

Često je govorio da Želji ne može reći zbogom jer mu je „plavi klub“ jako važan, ali da ipak, nije u situaciji da propušta prilike koje mu se otvaraju u drugim klubovima.

Amar Osim se po treći put u trenerskoj karijeri vratio na klupu Željezničara 31. decembra 2018. godine. Sa sarajevskim klubom je potpisao ugovor u trajanju od tri i po godine.

Do prve pobede u „trećem mandatu“ na mestu trenera Osim je stigao 3. marta 2019. godine kada su savladali Mladost rezultatom 2:1. U njegovom prvom sarajevskom derbiju nakon šest godina, Željezničar je 6. aprila 2019. godine pretrpeo veliki poraz od 0:3 od Sarajeva.

Istog meseca je zabeležio 300. nastup na klupi Željezničara, te postao treći trener u istoriji kluba sa najviše utakmica. Na žalost, njegov tim je tog, 13. aprila 2019. godine pretrpeo poraz u gostima kod Zrinjskog.

Sedam dana kasnije izjednačio rekord svog oca Ivice na klupi Želje. U toj utakmici njegova ekipa je na domaćem terenu savladala Krupu rezultatom 3:0, te ostala na 4. mestu domaće lige.

Nadmašio je oca 24. aprila kada su sa Širokim Brijegom odigrali 0:0. Željezničar je 25. maja pobedio Tuzla Siti rezultatom 0:3 čime je okončana burna sezona za sarajevski tim.

Prvu pobedu u sezoni 2019/20 Osim i Željo su izborili 27. jula 2019. godine kada su u gostima savladali Mladost Doboj Kakanj. Prvu pobedu nad Sarajevom otkako se Amar vratio na klupu izvojevali su 31. avgusta 2019. godine kada su slavili rezultatom 5:2.

Novi rekord bosanskohercegovačke Premier lige od 11 mečeva bez poraza od početka sezone postavili su 28. septembra 2019. godine nakon što su u gostima protiv Tuzle odigrali nerešeno. Time su nadmašili rekord gradskog rivala od 10 mečeva bez poraza koji je postavljen u sezoni 2006/07.

Vrlo uspešan niz zaustavio je banjalučki Borac 6. oktobra 2019. godine, kada je Željezničar poražen rezultatom 3:0.

Njegova taktika oduševila je navijače Željezničara kada su 30. novembra savladali Sarajevo rezultatom 1:3. Zbog svađe sa sudijom Harisom Kuljancem Osim je na tom meču zaradio žuti karton.

Uprkos rekordima i pobedama, sezonu 2019/20 okončali su bez ijednog trofeja. Završili su na drugom mestu bh Premijer lige, a imali su tri boda manje od prvoplasiranog Sarajeva. Sezona je naglo završena 1. juna 2020. godine zbog pandemije novog virusa korona.

Vodio je svoju ekipu do polufinala Kupa Bosne i Hercegovine 2019/20, ali nisu dobili priliku da osvoje trofej zato što zbog pandemije nije proglašen pobednik tog takmičenja.

Novu sezonu Željezničar je započeo pobedom nad Veležom iz Mostara, a njegov tim je u prvih pola sata igre postigao već tri gola. To je ujedno bila i Osimova 200. pobeda na klupi sarajevskog kluba.

Prvi i, moglo bi se reći, neočekivan poraz u sezoni 2020/21 doživeli su na domaćem terenu od Mladosti iz Doboja.

U njegovoj prvoj evropskoj utakmici od povratka u Željezničar 21. septembra 2021. godine pretrpeli su poraz od 1:3 od izraelskog Makabi Haife. Reč je o susretu prvog pretkola UEFA Lige Evrope.

Osmi susret bez pobede u sezoni 2020/21 odigrali su protiv Mladosti, a zbog tako loših rezultata Amar Osim je 11. aprila 2021. godine smenjen sa pozicije trenera.

Premda se u domaćim medijima u junu 2021. godine pojavila informacija da će Osim preuzeti klupu Leotara iz Trebinja, to se ipak nije dogodilo.

Reprezentacija BiH

Reprezentacija BiH je pred kraj 2014. godine skoro mesec dana bila bez selektora, pre nego što je na tu poziciju izabran bivši fudbaler i fudbalski trener Mehmed Baždarević. Nakon što je otpušten bivši selektor Safet Sušić, izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH izabrao je Baždarevića za novog vođu „Zmajeva“, a navodno je jedan od kandidata za tu klupu BiH bio Amar Osim. Sam Osim nikad nije niti potvrdio niti demantovao ovu informaciju.

Privatni život

Amar Osim je rođen u Sarajevu. Živeo je u Francuskoj, Japanu i Kataru. Rano detinjstvo proveo je u Francuskoj gde je njegov otac igrao u  Fudbalskom klubu Strasbur. Kada su se vratili u Sarajevo, Ivica Osim je postao trener Željezničara, a Amar član mlade ekipe istog kluba. Kako sam kaže to što su ga vrlo često poredili sa slavnim ocem, nije mu mnogo smetalo. Priznaje da je najvažnija lekcija koju je od oca naučio to da bude ispravan, po svaku cenu.

U intevjuima retko govori o privatnom životu, ali o mnogim stvarima se ne libi da kaže svoje mišljenje. Tako je u jednom od intervjua rekao kako brak smatra besmislicom, jer ljudima koji su zajedno ne treba zvanična potvrda. Ima dvoje dece, a u jednom do svojih intervjua na pitanje da li će se nastaviti porodična fudbalska tradicija u porodici Osim, rekao je da ne utiče na izbor svoje dece, ali da sumnja da će posao u ovom sportu preskočiti jednu generaciju.