Danilo Pantić

Kratke informacije

Ime i prezimeDanilo Pantić
Datum rođenja26. oktobar 1996.
Mesto rođenjaRuma
DržavaSrbija
PrebivališteSrbija
ZanimanjeFudbaler
Visina181 cm
Težina-

Biografija

Danilo Pantić je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno (decembar 2021. godine) nastupa na poziciji veznog igrača u beogradskom Fudbalskom klubu Partizan i reprezentaciji Srbije. Rođen je 26. oktobra 1996. godine u Rumi.

Klupska karijera

Juniorsku karijeru Danilo Pantić je započeo u Fudbalskom klubu Jedinstvo iz Rume, a od 2007. do 2013. godine nastupao je u juniorskom timu beogradskog Partizana.

U prvom timu crno-belih debitovao je 26. maja 2013. godine kada je u 70. minutu meča protiv Spartaka iz Subotice zamenio Vladimira Volkova.

Nakon nesporazuma s upravom Partizana oko produženja ugovora, konačno je 5. decembra 2013. godine potpisao jednoipogodišnji ugovor s beogradskim klubom.

S obzirom na veliki talenat koji je mladi Pantić pokazivao početkom 2014. godine „zapao je za oko“ rukovodstvu italijanskog Juventusa.

Nakon što se u  srpskoj javnosti pročula ova vest novinari su zamolili Danila da prokomentariše eventualni odlazak iz Partizana, na šta  je on odgovorio da bi više voleo da obnovi ugovor sa beogradskim klubom nego da napusti Srbiju.

U periodu od maja 2013. do juna 2015. godine u dresu Partizana je odigrao 24 utakmice i postigao dva gola.

13. jula 2015. godine je potpisao četvorogodišnji ugovor s engleskim prvoligašem Čelsijem, vredan 1.25 miliona funti.

Londonski klub ga je odmah pozajmio holandskom prvoligašu Vitezeu. U klubu iz Arhema debitovao je 17 dana kasnije u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evropa protiv Sauthemptona.

Ušao je u igru umesto Gruzijca Valerija Kvazašvilija (Valeri Qaziashvili) 23 minuta pre kraja meča u kom je njegov novi klub pretrpeo poraz od 3:0.

Debi u domaćoj ligi doživeo je 9. avgusta 2015. godine, zamenivši Kvazašvilija u 71. minutu susreta s ekipom Vilem II. Meč je završen rezultatom 1:1.

Nakon što je osam meseci „presedeo na klupi“ holandskog kluba, Pantić je izrazio želju da se vrati u Čelsi.

U jednom intervjuu je kazao „Želim da se vratim u Čelsi, samo kako bih trenirao. „Zašto sam u Vitezeu ako nisam dovoljno dobar? Ovo me izluđuje! Nisam napravio niti jednu grešku. Da sam dobio priliku i upropastio je, ne bih se bunio. Možda u Vitezeu ne vole nas Srbe: Nemanja Matić nije dobijao prilike, baš kao ni Uroš Đurđević koji je za godinu i po dana odigrao samo 22 meča.“

Ova izjava razljutila je rukovodstvo kluba, pa ga je trener Rob Mas (Rob Maas) suspendovao na neodređeno vreme.

12. avgusta 2016. godine Čelsi ga je pozajmio roterdamskom Ekselsioru tokom sezone 2016/2017. U crveno-crnom dresu debitovao je 17. septembra 2016. godine ušavši na poluvremenu susreta sa Vilemom II. Meč je završen rezultatom 1:1.

U narednom meču koji je igran tri dana kasnije odigrao je svih 90 minuta, a njegov tim savladao je Barendreht rezultatom 1:0. U dresu Ekselsiora je odigrao ukupno devet mečeva, bez postignutog pogotka.

18. juna 2017. godine otišao je na jednosezonsku pozajmicu u Partizan. Prvi gol u dresu crno-belih postigao je 22. jula kada je njegov tim na domaćem terenu ubedljivo savladao Mačvu iz Šapca rezultatom 6:1.

Početkom novembra Partizan je gostovao u Šapcu, a Pantić je ušao kao zamena Marku Jankoviću u 72. minutu meča. Crno-beli su ponovo slavili rezultatom 3:1.

Upravo je ova utakmica bila prelomna u karijeri mladog veziste, jer je od tada do kraja sezone odigrao skoro svaku utakmicu.

Partizan se 23. novembra sastao sa švajcarskim klubom Jang Bojs u četvrtom susretu grupne faze Lige Evrope, a Pantić je zahvaljujući odličnoj asistenciji bio jedan od najbolji Partizanovih igrača tog meča.

Toga dana beogradski klub je nakon 13 godina uspeo da se plasira u sledeću rundu prestižnog evropskog takmičenja.

U nastavku sezone Danilo je postigao nekoliko veoma lepih golova, te upisao nekoliko važnih asistencija, pa je zbog kontinuirano dobrih partija postao član idealne jedanaestorke Super Lige Srbije.

25. maja 2018. godine Partizan je osvojio Kup Srbije, nakon što je u finalu posle preokreta savladao ekipu Mladosti iz Lučana rezultatom 2:1.

Pantić je odigrao svih 90 minuta, osvojivši treći trofej sa crno-belim timom. Do kraja maja 2018. godine je u dresu Partizana zabeležio 32 nastupa i četiri postignuta gola.

Pantiću je 5. jula 2018. godine produžen ugovor o pozajmici sa Partizanom. U septembru sledeće godine prešao je na jednosezonsku pozajmicu u mađarski klub Fehervar.

U Srbiju se vratio 13. avgusta 2020. godine kada je potpisao ugovor o jednosezonskoj pozajmici sa Čukaričkim. Dva dana kasnije debitovao je domaćoj ligi kao zamena kada je njegov tim u gostima savladao Zlatibor iz Čajetine rezultatom 5:1.

Danilo je 16. juna 2021. godine potpisao trogodišnji ugovor sa beogradskim Partizanom.

Reprezentativna karijera

Danilo Pantić je već sa 17 godina nastupio u dresu mlade reprezentacije Srbije. Kao član srpske U-17 selekcije zabeležio je četiri nastupa i postigao jedan gol.

Naredne sezone pozvan je u nacionalnu selekciju za igrače do 19 godina. Prvi i drugi gol u dresu Orlova postigao je u prvih dvadeset minuta meča protiv reprezentacije San Marina 10. oktobra 2014. godine.

Bio je to prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. godine, a Srbija je slavila rezultatom 4:0. Dva dana kasnije zadužio je kapitensku traku koju je prvi put stavio u meču protiv Armenije, tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. godine.

Srbija je ponovo slavila, a rezultat je bio 1:0. U periodu od 2013. do 2015. godine je u dresu reprezentacije odigrao 12 mečeva i postigao dva gola.

Tadašnji selektor seniorske reprezentacije Mladen Krstajić stavio ga je na spisak igrača za pripreme pred Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Privatni život

Danilo Panić je rođen u Rumi, a želju da se bavi fudbalom probudile su majstorije Brazilaca Ronalda (Ronaldo Luís Nazário de Lima) i Ronaldinja (Ronaldo de Assis Moreira – Ronaldinho).

Kada je izrazio želju da igra, otac mu je postavio jedan uslov – ako uspe sam da zaveže pertle na patikama, upisaće ga na fudbal. Od tada, do danas, ne samo da je naučio da veže pertle, nego i da „sapliće noge“ brojnim evropskim zvezdama.

Od samog početka igrao je u Partizanu, iako je cela njegova porodica, pa čak i prijatelji navijala za „večitog rivala“ Crvenu zvezdu.

Kaže da mu je san da „zatrese mrežu“ beogradskog suparnika, ali i da bi voleo nakon Partizana da igra u nekom evropskom klubu.
Kao i svi njegovi vršnjaci, voli ponekad da izađe, a slobodno vreme provodi sa društvom i „surfajući“ društvenim mrežama. Kaže da voli i šoping, jer mu je važno da bude lepo obučen.

Danilo se u avgustu 2020. godine venčao sa dugogodišnjom devojkom Kristinom Stevanović. Kumovi su im bili nekadašnji Pantićev saigrač iz Partizana Saša Lukić i supruga srpskog veziste Uroša Matića Jelena Matić.

Zbog strogih mera uvedenih usled pandemije novog virusa korona, par nije pravio veliko slavlje, nego su druženje nakon venčanja nastavili u jednom beogradskom restoranu[1].

Titule

Klupske titule

  • 2012/2013. Super Liga Srbije sa Partizanom
  • 2014/2015. Super Liga Srbije sa Partizanom
  • 2017/2018. Kup Srbije sa Partizanom

Pojedinačne titule

  • 2017/2018. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije

Reference

[1] https://www.nezavisne.com/magazin/jet-set/Ozenio-se-fudbaler-Danilo-Pantic/615642

Danilo Pantić na društvenim mrežama

FacebookDanilo @ Facebook
InstagramDanilo @ Instagram