Electra Elite

Kratke informacije

Ime i prezimeElectra Elite
Datum rođenja19??
Mesto rođenjaKnin
DržavaŠvajcarska
ZanimanjePevačica
ŽanrPop

Biografija

Electra Elite je švajcarska transrodna pevačica srpskog porekla. Široj publici postala je poznata nakon saradnje sa Angellinom sa kojom je u septembru 2020. godine objavila pesmu „Lepa sam”, kao i po singlu „Bebe bebe”.

Svoju popularnost je učvrstila nakon priznanja da je transrodna osoba i da se već trinaest godina bavi prostitucijom u Švajcarskoj.

Mladost i obrazovanje

Elite Electra je rođena i odrasla u Kninu u Lici. U Beogradu je završila Četvrtu beogradsku gimnaziju, a potom i Višu hotelijersku školu.

Početkom 21. veka preselila se u Švajcarsku, gde je nastavila obrazovanje i završila medicinu, odsek za bolesti zavisnosti, drogu i alkohol. U Švajcarskoj je potom sedam godina radila u struci.

Elektra iz prvog braka ima dvoje dece – ćerku Divu koju je dobila 2001. godine i sina Oskara koga je dobila 2005. godine. Deca su rođena i odrasla u Švajcarskoj, gde su pohađali školu, ali su uporedo učili i srpski jezik.

Tranzicija

Electra se 2007. godine razvela od supruge i odlučila da promeni pol. Za tu odluku je imala potpunu podršku, kako svoje supruge i sina i ćerke, tako i podršku majke i brata.

Iako Srbija pruža podršku osobama koje menjaju pol, tranzicija je zahtevan proces, pogotovo finansijski. Država pruža i finansijsku podršku osobama koje vrše tranziciju, s tim što tu kasnije postoje dodatni troškovi usavršavanja tranzicije, tako da je celokupan proces izuzetno zahtevan i naporan.

Pored toga, da bi se obavila tranzicija, kako u Srbiji tako i bilo gde u svetu, potrebno je odraditi čitav niz psiholoških testova.

Sa druge strane, postoje i privatne klinike koje takve usluge pružaju bez bilo kakvih preduslova i samo uz finansijsku nadoknadu, u kojima je Elektra uradila sve potrebne operacije.

Sa bivšom suprugom je i dan danas u sjajnim odnosima i gotovo svakodnevno se čuju. Po njenim navodima, ona joj je najbolja drugarica, a Electra joj često daje savete u vezi sa momcima pošto u tome ima više iskustva od nje.

Prostitucija

Pored posla u medicini i sasvim dobrog standarda života, Electra je 2007. godine započela vezu sa manekenom iz Španije koji ju je uveo u prostituciju. Iako je, kako navodi, po prirodi familijarna osoba, u celu priču sa prostitucijom je ušla trezne glave i svojom odlukom.

Prostitucijom je počela da se bavi u Švajcarskoj, pošto je u toj zemlji ovo zanimanje legalno i prostitutke čak dobijaju pomoć i novac od fondacija i razne druge donacije.

Njene mušterije su gotovo isključivo hetero i oženjeni muškarci, i to oni koji već imaju devojke i žene, pošto homoseksulaci retko kada dolaze kod transrodnih osoba.

Razlog za to je što su transrodne prostitutke ranije bile muškarci i razmišljaju kao muškarci, tako da znaju šta je klijentu potrebno i kako da zadovolje njegove potrebe.

Svoje usluge naplaćuje između 300 i 500 franaka, u zavisnosti od toga kakve fantazije imaju njene mušterije.

Ipak, ponekad se desi da mušterije imaju specijalne zahteve, tako da noć sa ovom pevačicom može da košta znatno više, a kako navodi, najviše koliko je zaradila za veče bilo je i do 20 000 evra.

Muzička karijera

Elektra gaji ljubav prema muzici od malih nogu, a odlučila je da se upusti u muzičke vode tokom pandemije novog virusa korona, da bi iskoristila situaciju dok je sve bilo zatvoreno širom sveta.

Lepa sam

Prvu pesmu Electra je objavila u septembru 2020. godine pod nazivom „Lepa sam”. U pitanju je duet sa srpskom pevačicom Angellinom, a snimila ga je u saradnji sa Markom Konom i Ognjenom Amidžićem, dok je spot za pesmu radio Ljubba.

S Angellinom je uspostavila saradnju preko njihovog zajedničkog fotografa. Angellina je već imala spremnu pesmu koju je planirala da samostalno objavi u nekom trenutku, ali joj se svidela Electrina priča, pa je rešila da njih dve zajedno eksperimentišu i objave duet.

Iako Electra ima dublji glas, Angellina i Electra su eksperimentisale i njeni pevački delovi su obrađeni tako da budu u  electro-deep glasu.

Pesma je već nekoliko dana nakon objavljivanja dospela na trending na „Jutjubu“ („YouTube“), a Electra je dobila veliku podršku srpske estrade.

Između ostalih, podržale su je kolegice Dara Bubamara, Ceca Ražnatović, Ana Nikolić, ali i Elma Sinanović za koju je Electra navela da joj je jedna od omiljenih pevačica čije pesme voli privatno da sluša.

Kao deo promocije pesme, Electra je već krajem septembra gostovala na Music Week festivalu u Beogradu, na kom je zajedno s Angellinom izvela svoju pesmu.

Pesma je do novembra 2021. godine „zaradila“ preko 2.5 miliona pregleda na „Jutjubu“ i probila je Electru na muzičku scenu Srbije.

Oktobra 2020. godine našla se na naslovnici časopisa „Optimist“ koji se bavi položajem i statusom LGBT društva i pojedinaca, za koji je dala i opsežan intervju.

U intervjuu se osvrnula na svoj proces tranzicije, ali i kako planira da svoju popularnost iskoristi kao platformu za poboljšanje položaja trans osoba u Srbiji.

Nedugo nakon objavljivanja dueta s Angellinom, Electru su kontaktirali ljudi iz Britanije sa željom da naprave rijaliti šou o njoj, što je ona odbila.

Ideja rijalitija bila je da je mesec dana svakodnevno snimaju u kući i na ulici, ali i da prate njene dnevne obaveze. Uprkos dobroj reklami i zaradi, pevačica nije htela da prihvati ovu ponudu jer nije želela da prodaje svoju privatnost.

Bebe bebe

Elektra je u novembru 2020. godine objavila singl „Bebe bebe”, ovog puta u saradnji sa ljudima iz „Generacije Zed“. Tekst pesme napisao je Nucci, muziku su radili Nucci i Popov, dok je Popov radio aranžman za pesmu.

Spot je snimala u saradnji sa produkcijom „Toxic“. U spotu se kao jedan od glavnih glumaca pojavljuje Nikola Đorđević, učesnik rijaliti šou programa „Zadruga“ i bivši dečko Sanje Vučić iz grupe Hurricane.

Elektra i Nikola su duže vreme prijatelji, pa su odlučili da se međusobno podrže i sarađuju na ovom njenom projektu.

Kao i prethodna, i ova Elektrina pesma prošla je odlično kod publike i čak 25 dana je bila u trendingu.

Da se gazimo

Nakon kraće pauze, Elektra se vratila sa novom pesmom „Da se gazimo”. Pesmu su radili Igor Panić Nucci i Marko Popov, sa kojima je nastavila saradnju nakon pesme „Bebe bebe” i koji su za nju već spremili nekoliko pesama.

Elektra je po prvi put za potrebe ove pesme sklopila saradnju sa Produkcijskom kućom „Two louder“ sa kojima je radila na realizaciji pesme. Pesma je objavljena 5. maja 2021. godine, a do polovine novembra iste godine „zaradila“ je preko 2.3. miliona pregleda na „JuTjubu“.

Pesmu je promovisala i u Sarajevu, gde je sredinom maja provela nedelju dana. Naišla je na dobar odziv publike, a i brojni mediji su je zvali na gostovanja i intervjue.

Početkom jula 2021. godine objavila je singl „Diva“, na kojima je sarađivala sa muzičarem koji se predstavlja kao Medico i Produkcijskom kućom „Two Louder“.

Privatni život

Elite Electra je rođena i odrasla u Kninu u Lici. U Beogradu je završila Četvrtu beogradsku gimnaziju, a potom i Višu hotelijersku školu.

2000. godine se preselila u Švajcarsku, gde je nastavila svoje obrazovanje i završila medicinu, odsek za bolesti zavisnosti, drogu i alkohol, a potom narednih sedam godina radila u struci u jednoj Švajcarskoj bolnici.

Kako kaže, radila je sa decom koja su zbog različitih problema počela da se drogiraju i piju.

U Švajcarskoj je sa suprugom dobila dvoje dece, ćerku Divu i sina Oskara. Deca su rođena i odrasla u Švajcarskoj, gde su pohađali školu, ali su uporedo učili i srpski jezik.

Elektra se od supruge razvela 2007. godine, kada je promenila pol i počela da se bavi prostitucijom. U prostituciju je ušla preko svog dečka iz Španije sa kojim je u tom periodu bila u vezi.

On joj je predložio to zanimanje koje je Elektra inicijalno odbila, ali nakon što je razmislila i probala, odlučila je da se upusti u te vode i dan danas se time bavi.

Electra se u oktobru 2021. godine udala za mostarskog biznismena, sportistu i fitnes trenera Nenada Vujanovića. Vujanović, baš kao i ona ima dvoje dece iz prethodnog braka.

U jednom intervjuu je kazala da nema planova za zajednički život sa suprugom. Tada je istakla da voli zajednicu, „ali ne vrtoglavu“, da je uspešna i „finansijski potkovana“, pa je svoj odnos sa suprugom opisala rečima „zajedno smo, a nismo zajedno[29]„.

Dva meseca nakon venčanja, Elektra je objavila da se razvodi. Ona je i izjavi za jedan beogradski list kazala da ne može da podnese vezu na daljinu, te da ne može da trpi „scene“, a ne želi ni da povredi Nenada.

Izjavila je da je on divan mladić, vredan, dobar i pun razumevanja. Dodala je da je bio korektan prema njoj i da je ta ljubav velika, ali da ne želi da se muči, nego da „živi i uživa“.

Elektra je kazala da će Nenada zauvek voleti, ali kao prijatelja, jer to zaista i jeste. Izjavila je da želi da se fokusira na posao koji radi u Švajcarskoj, ali i na muzičku karijeru.

Dodala je da piše knjigu koja će, kako je kazala, „baciti Srbiju na kolena“. Najavila je delo bez cenzure[30].

Diskografija

Singlovi

  • Lepa sam (ft. Angellina, 2020)
  • Bebe bebe (2020)
  • Da se gazimo (2021)
  • Diva (2021)

Izvori

Electra Elite na društvenim mrežama

FacebookElectra @ Facebook
InstagramElectra @ Instagram