Dejan Todorović

Kratke informacije

Ime i prezimeDejan Todorović
Datum rođenja29. maj 1994.
Mesto rođenjaMrkonjić Grad
DržavaSrbija
PrebivališteSan Kristobal de La Laguna (Tenerife, Španija)
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilo
Visina196 cm
Težina89 kg

Biografija

Dejan Todorović je bosanskohercegovački i srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (januar 2021. godine) nastupa na poziciji krila u španskom klubu Lenovo Tenerife i reprezentaciji Srbije. Rođen je 29. maja 1994. godine u Mrkonjić Gradu.

Prve košarkaške korake napravio je sa deset godina u Košarkaškom klubu Mladost iz Mrkonjić Grada. Pet godina kasnije upisao je novosadsku školu košarke „Sport ki“.

Dve godine je s iskusnim trenerima radio na svojoj igri, a to nije prošlo nezapaženo kod Koste Jankova koji ga je preporučio Božidaru Maljkoviću.

Maljković ga je 2011. godine doveo u Španiju, te je potpisao petogodišnji ugovor s Unikahom iz Malage. Nastupao je sa juniorima i „B“ timom, ali nije dobio priliku da pokaže šta ume u prvom timu. Od 2014. do 2016. godine je kao pozajmljeni igrač nastupao sa Bilbaom.

Polovinom juna 2016. godine potpisao je trogodišnji ugovor sa Bilbaom. Početkom avgusta 2018. godine prešao je u Mursiju.

Todorović je 8. jula 2020. godine potpisao ugovor sa klubom Iberostar Tenerife, koji je zbog sponzorskog ugovora kasnije promenio naziv u Lenovo Tenerife.

U dresu reprezentacije Srbije debitovao je krajem novembra 2017. godine tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine. Prvi put je nastupio na susretu s Austrijom nakon koga su „Orlovi“ slavili rezultatom 85:64.

Klupska karijera

Dejan Todorović je košarkom počeo da se bavi sa deset godina. Bio je član lokalnog kluba Mladost, a kada je njegov četiri godine stariji brat krenuo na studije u Novi Sad, Dejan je pošao sa njim i upisao školu košarke „Sport ki“ koju vodi Janko Lukovski.

Od 2009. do 2011. godine „brusio“ je svoj talenat sarađujući s iskusnim košarkaškim trenerima.

Tokom jednog od treninga uočio ga je Kosta Jankov, glavni evropski skaut NBA (En-Bi-Ej) kluba Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors) koji ga je preporučio Božidaru Maljkoviću, nekadašnjem treneru Unikahe iz Malage.

Maljković je prepoznao veliki talenat i potencijal mladog igrača, pa ga je 2011. godine pozvao u omladinsku školu Malage.

U tom momentu u španskom klubu su igrali Ognjen Kuzmić i Kenan Karahodžić, srpski i bosanskohercegovački reprezentativci, koji su pomogli mladom igraču da se snađe u novoj sredini.

S obzirom na mladost i neiskustvo prvih par godina „kalio“ se u klubu Aharkuija, tadašnjem drugom timu Malage. Osim toga, odlične partije je beležio i sa juniorima Unikahe.

Tek je u sezoni 2013/14 dobio priliku da zaigra u prvom timu. Upisao je nekoliko nastupa u ACB ligi i Evroligi, elitnom evropskom takmičenju. Odigrao je pet mečeva Evrolige sa simboličnom minutažom.

Pred početak sledeće sezone poslat je na pozajmicu u Bilbao. Uprkos tome što nije doprinosio boljim rezultatima Malage, klub mu je ponudio novi dvogodišnji ugovor. Dejan je potpisao i nastavio da nastupa sa Bilbaom.

Tokom sezone 2014/15 u domaćem prvenstvu je odigrao 31 meč, od toga deset kao član startne petorke. Igrao je devet minuta po susretu, tokom kojih je prosečno postizao 36 poena i 119 skoka. Tokom treće sezone u Endesa ligi je prosečno beležio 2.3 poena i 1.8 skokova.

Ipak, na njegove dobre partije „senu je bacila“ utakmica koju su 1. marta 2015. godine odigrali sa Laboralom iz Vitorije u okviru 22. kola španske košarkaške lige.

Na samoj završnici meča, pri rezultatu 93:75 u korist njegovog tima Todorović je iz kontre krenuo da zakuca na protivnički koš. U toj nameri ga je pokušao zaustaviti Tornike Šengelija (Tornike Shengelia), koji je načinio faul pod košem.

Smatrajući taj potez nesportskim Dejan ga je odgurnuo, a Gruzijac mu je uzvratio udarcem. Potom je krenula masovna tuča jer su igrači s obe klupe krenuli da brane svoje timske kolege. U tuču su se uključili i navijači, a komešanje na terenu je trajalo jedan minut.

Todorović je suspendovan sa četiri meča i kažnjen novčanim iznosom od tri hiljade evra.

23. jula 2016. godine je potpisao trogodišnji ugovor sa Bilbaom. Na NBA (En-Bi-Ej) draftu 2016. godine nije izabran, ali sledećeg leta je učestvovao na NBA Letnjem kampu, gde je „branio boje“ Čikago Bulsa (Chicago Bulls)

Tokom druge sezone u dresu Bilbaa prosečno je postizao 10.9 koševa, 2.9 skokova, 1.9 trojki, 1.5 asistenciju i manje od jedne ukradene lopte po susretu u ACB ligi. Kada su u pitanju mečevi Evrokupa, Todorović je beležio učinak od 13 poena, tri skoka, 1.8 asistencija i 1.6 trojki.

Zbog zanimljivih zakucavanja u stilu NBA igrača brzo je stekao naklonost navijača svog kluba, ali i svih ljubitelja košarke u Španiji. Njemu je ipak, najdraža partija ona tokom koje su izbacili moćnu Barselonu iz borbe za titulu Kupa Kralja.

Dejan je u septembru 2018. godine na pripremnoj utakmici protiv Huventuda doživeo tešku povredu zbog koje je morao da pauzira skoro celu sezonu. Na teren se vratio tek u finišu sezone, te odigrao dva meča za Mursiju.

Jednogodišnji ugovor sa klubom MoraBank (MoraBanc) iz Andore potpisao je 9. jula 2019. godine.

Todorović je 8. jula 2020. godine potpisao ugovor sa klubom Iberostar sa Tenerifa. Klub od 2021. godine nosi naziv Lenovo Tenerife i takmiči se u ACB ligi.

Tokom prijateljske utakmice 6. septembra doživeo je povredu kolena, koja ga je ponovo „sklonila“ sa terena na neko vreme.

Reprezentativna karijera

S obzirom da je rođen u Bosni i Hercegovini, Todorović je imao priliku i mogućnost da sa „Zmajevima“ učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Ipak, on je čekao poziv iz reprezentacije Srbije. To se i desilo pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

S obzirom na pravila FIBA-e i Evrolige, selektor Aleksandar Saša Đorđević na tim mečevima nije mogao da računa na svoje najbolje igrače. Zato je sakupio najbolje od onog što je mu je preostalo i oformio kvalitetan tim sačinjen od iskusnih reprezentativaca i mladih igrača.

Prve minute u nacionalnom dresu Dejan Todorović je odigrao 24. novembra 2017. godine kada se Srbija sastala sa reprezentacijom Austrije. Postigao je osam poena i bio jedan od najboljih debitanata u timu Saše Đorđevića.

Srbija je obezbedila učešće na Mundobasketu 2019. godine, a Todorović je tokom kvalifikacija u proseku beležio 11.2 poena, 3.6 skokova i 2.6 asistencija.

U svojim intervjuima često ističe da je Srbija tim za koji oduvek navija, te da je zato u nekoliko navrata odbio ponude Košarkaškog saveza BiH da obuče dres „Zmajeva“.

Na njegovu sreću, čelnici KSBiH imali su razumevanja za želje mladog igrača, a on je dočekao svoju priliku, te s „Orlovima“ osigurao učešće na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Kini.

 

Dejan Todorović na društvenim mrežama

TwitterDejan @ Twitter