Dušan Vlahović

Kratke informacije

Ime i prezimeDušan Vlahović
Datum rođenja28. januar 2000.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteFirenca
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina190 cm

Biografija

Dušan Vlahović je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno (decembar 2021. godine) igra na poziciji napadača u italijanskoj Fjorentini i reprezentaciji Srbije. Rođen je 28. januara 2020. godine u Beogradu. Živi i radi u Firenci.

Prve fudbalske korake Dušan je napravio u Školi fudbala Altina iz Zemuna. Nakon toga je kratko bio igrač OFK Beograd, a potom je postao deo omladinskog pogona Partizana.

Vlahović je prvi profesionalni ugovor potpisao sa 15 godina, a ušao je u istoriju kluba kao najmlađi debitant, najmlađi igrač u „večitom derbiju“, te najmlađi strelac u istoriji Partizana. Sa „Crno-belima“ je osvojio Prvenstvo Srbije i dve titule Kupa Srbije.

U junu 2017. godine je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Fjorentinom. Debitovao je 25. septembra 2018. godine. Pomogao je mlađem timu da osvoji Kup Primavera, a od tada sa prvim timom beleži sjajne rezultate.

Sezonu 2020/21 je završio sa 21 postignutim golom, te nagradom za najboljeg mladog igrača italijanskog šampionata.

Dušan Vlahović je od 15. godine član mlađih selekcija Srbije, a od oktobra 2020. godine nastupa za seniorsku reprezentaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DV9 (@vlahovicdusan)

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Dušan Vlahović je rođen 2000. godine u Beogradu. Njegovi roditelji, Miloš i Slađana Vlahović su u srpsku prestonicu doselili sa Kosova i Metohije. Početkom rata su sa Kosova otišli u Crnu Goru, a potom su se trajno nastanili u Beogradu[1].

Dušan od rođenja sa roditeljima i mlađom sestrom Anđelom živi u rodnom gradu. Tu je završio osnovnu školu i, na nagovor majke koja je medicinski radnik, upisao srednju medicinsku školu. Zbog obaveza nije mogao redovno da prati nastavu, pa se prebacio na privatno školovanje.

Prvi fudbalski koraci

Dušan Vlahović je ljubav prema fudbalu pokazao vrlo rano, pa ga je majka sa sedam godina upisala u školu fudbala Altina iz Zemuna. Nakon par meseci, saigrači i trener su ga izabrali za kapitena ekipe.

Sa Altinom je igrao Mini Maxi ligu, a neretko se na terenu „borio“ sa dečacima koji su godinu ili dve dana stariji od njega. Na turnirima je često proglašavan za najboljeg igrača.

Već se u tom periodu izdvojio od ostalih vršnjaka. Sjajan dribling, fizička dominacija, brzina i sposobnost da postigne pogodak sa velike udaljenosti privukli su pažnju srpskih skauta.

Vlahović je jednom prilikom kazao da nema idole, ali da je oduvek voleo stil i način švedskog reprezentativca Zlatana Ibrahimovića. Priznao je da ne voli da se upoređuje ni sa kim, ali da mu je čast što ga porede upravo sa Ibrahimovićem.

Juniorska karijera

Nakon Altine Dušanova sledeća stanica je bio OFK Beograd, gde se zadržao samo tri meseca. U međuvremenu je nastupio u dresu Crvene zvezde na Turniru prijateljstva, gde je postigao jedan gol.

Premda je dobio ponudu da pređe u školu fudbala Crvene Zvezde, zajedno sa roditeljima je doneo odluku da polovinom 2014. godine „zaduži“ dres Partizana.

Dušan Vlahović je prvi profesionalni ugovor sa Partizanom potpisao 2015. godine, kada mu je bilo tek 15 godina.

Seniorska karijera

Vlahović je početkom 2016. godine na poziv trenera Ivana Tomića prešao u prvi tim Partizana i „zadužio“ dres sa brojem devet.

U Superligi Srbije debitovao je već 21. februara 2016. godine protiv OFK Beograda. Time je postao najmlađi debitant u istoriji Partizana.

Šest dana kasnije postao je najmlađi igrač „večitog derbija“ kada je u 70. munutu zamenio Ismaela Fofanu (Ismaël Béko Fofana). Rekord najmlađeg do tada je držao njegov današnji saigrač u reprezentaciji Luka Jović.

Svoj prvi gol u dresu Partizana postigao je 2. aprila 2016. godine na susretu sa Radnikom iz Surdulice. Ponovo je ušao u istoriju i to kao najmlađi stelac u klupskoj istoriji.

Osim toga, Vlahović je postigao pogodak na meču sa subotičkim Spartakom u polufinalu Kupa Srbije. Utakmica koja je održana 20. aprila 2016. godine završila je rezultatom 3:0 u korist Partizana.

Sjajne partije i lepi golovi nisu promakli evropskim skautima. U proleće 2016. godine za mladog srpskog igrača interesovanje su pokazali Arsenal, Anderleht i Juventus, ali je Partizan odbio sve ponude.

U finalu Kupa Srbije sastali su se sa Javorom iz Ivanjice. Vlahović je postigao pogodak i doneo svom timu titulu.

Prvu utakmicu u novoj sezoni igrao je 21.jula 2016. godine protiv ekipe Zaglebje Lubin. Reč je o drugom meču drugog pretkola UEFA Lige Evrope, što je bio njegov međunarodni debi u dresu Partizana.

Prvi put je na teren istrčao kao član startne jedanestorke na 2. susretu Superlige Srbije kada je Partizan gostovao Napretku iz Kruševca.Ostatak sezone je u igru ulazio sa klupe.

Tokom sezone 2016/17 zabeležio je samo devet nastupa, bez postignutih pogodaka. Uprkos tome, sa Partizanom je osvojio duplu krunu.

Fjorentina

U julu 2017. godine italijanska Fjorentina je objavila da je potpisala četvorogodišnji ugovor sa Dušanom Vlahovićem, ali da se on neće odmah pridružiti klubu, nego će se to dogoditi 28. januara 2018. godine kada napuni 18 godina.

Navijačima Fjorentine i italijanskoj javnosti Vlahović je zvanično predstavljen 22. februara 2018. godine. Tada je zadužio dres sa brojem 18.

Prošao je pripreme sa prvim timom, te debitovao 25. septembra 2018. godine u šestom kolu Serije A kada je na teren istrčao u 84. minutu susreta sa Interom.

Nakon četiri meča u Seriji A Vlahović je shvatio da treba mnogo više da radi kako bi se izborio s igračima odbrane, te je zamolio stručni štab da mu omogući da igra za mlađi tim.

Pomogao je mladom timu Fjorentine da osvoji trofej Primavere (Coppa Italiana Primavera), takmičenja za igrače mlađe od 20 godina. Njegov tim je osvojio titulu, a Vlahović je proglašen najboljim strelcem.

Ubrzo su navijači počeli da ga porede sa najvećim fudbalskim zvezdama, poput Zlatana Ibrahimovića i Gabrijela Batistute (Gabriel Omar Batistuta). On je jednom prilikom izjavio da mu to pričinjava veliku čast, ali da predstavlja i ogromnu odgovornost.

Tokom sezone 2018/19, svoje prve sezone u Italiji igrao je u mlađem timu, te zabeležio deset nastupa u Seriji A.

Prve pogotke u dresu Fjorentine Dušan je postigao 18. avgusta 2019. godine tokom susreta sa Moncom u meču Kupa Italije.

U igru je ušao u 74. minutu pri vođstvu gostiju, ali je šest minuta kasnije prvo doneo izjednačenje, a u 86. minutu doveo do vođstva Fjorentine.

Osim toga, Vlahović je dobro iskoristio minutažu koju mu je trener poverio. Tako je zabeležio asistenciju Federiku Kjezi (Federico Chiesa) koji je pogodio za konačni rezultat 3:1. Zahvaljujući njegovim golovima i asistenciji ekipa se plasirala u naredni krug takmičenja.

Dušan je prve pogotke u Seriji A postigao 10. novembra 2019. godine kada su poraženi u gostima kod Kaljarija. Konačni rezultat bio je 5:2, a mladi Beograđanin je postigao oba gola za Fjorentinu.

Treći gol u Seriji A postigao je 15. decembra na meču sa Interom u utakmici 16. kola. Na teren je istrčao u 59. minutu, te u 92. postigao izjednačujući gol i time postavio konačnih 1:1.

Dušan je 13. marta 2021. godine postigao het trik u prvom poluvremenu susreta sa Beneventom, a Fjorentina je slavila u gostima rezultatom 4:1.

Drugi het trik je zabeležio 31. oktobra 2021. godine u pobedi njegovog tima nad Speziom rezultatom 3:0.

Sjajnu sezonu 2020/21 završio je sa 21 postignutim pogotkom na 37 odigranih mečeva. Proglašen je najboljim mladim igračem italijanskog šampionata.

Reprezentativna karijera

Dušan Vlahović je od 15. godine član reprezentacije Srbije. Kao član U-15 tima postigao je het trik na utakmici protiv Češke 16. aprila 2015. godine.

Krajem iste godine je pozvan u selekciju igrača mlađih od 16 godina. Debitovao je 27. oktobra 2015. godine na susretu sa Poljskom.

Vlahović je u avgustu 2016. godine pozvan da se pridruži timu igrača mlađih od 19 godina. Sa U-19 timom je igrao na Memorijalnom turniru „Stevan Vilotić – Ćele“.

Debitovao je tokom susreta sa Sjedinjenim Američkim Državama. Na drugom susretu tog turnira „zatresao je mrežu“ golmana reprezentacije Francuske.

Srbija je u finalu savladala Izrael, a Vlahović je nominovan za najtalentovanijeg igrača turnira.

U dresu seniorske reprezentacije Srbije prvi put je zaigrao 11. oktobra 2020. godine u meču UEFA Lige nacija protiv Mađarske. Već sledećeg meseca je savladao golmana ruske reprezentacije na Stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu.

Do polovine decembra 2021. godine Dušan je upisao 14 nastupa za seniorsku reprezentaciju Srbije i postigao sedam golova. Pored ruskog, savladavao je golmane reprezentacija Republike Irske, Katara, Luksemburga i Azerbejdžana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DV9 (@vlahovicdusan)

Privatni život

Dušan Vlahović je rođen 2000. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu kao odličan đak. S obzirom na to da mu je majka medicinski radnik, posle osnovne škole upisao je srednju medicinsku školu. Zbog brojnih obaveza morao je da se prebaci na privatno školovanje.

U svojim intervjuima ne propušta priliku da kaže kako su mu veliku podršku u karijeri oduvek pružali roditelji i mlađa sestra Anđela. Zato i ne čudi što je odlazak u Italiju sa samo 18 godina za njega bio velika promena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DV9 (@vlahovicdusan)

Premda su ga povezivali sa pevačicom Elenom Kitić, ćerkom Mileta Kitića i mladom influenserkom Mariasole Polio (Mariasole Pollio), fudbaler retko govori o svom ljubavnom životu.

Jednom prilikom je kazao da se fudbalom bavi iz ljubavi, ali da se zbog tog sporta morao odreći mnogo toga.

Njegovo detinjstvo je bilo specifično, jer je za razliku od svojih vršnjaka, vrlo često propuštao druženja, ekskurzije i slične događaje. Ipak, kaže da ne žali ni za čim jer je njegov trud počeo da se isplaćuje.

Vlahović je u jednom intervjuu kazao da su ga roditelji učili da „šta god se desi nema spuštanja glave, ali ni ‘šepurenja’, verovatno mu zbog toga svetska slava nije „udarila u glavu“.

Nagrade i priznanja

Klupske nagrade

  • 2015/16. Kup Srbije sa Partizanom
  • 2016/17. Kup Srbije sa Partizanom
  • 2016/17. Prvenstvo Srbije sa Partizanom

Pojedinačne nagrade

  • 2020/21. proglašen najboljim mladim igračem italijanske Serije A

Reference

[1] https://lifebogger.com/fr/dusan-vlahovic-enfance-biographie-histoire-faits/

 

Dušan Vlahović na društvenim mrežama

InstagramDušan @ Instagram