Aleksej Pokuševski

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksej Pokuševski
Datum rođenja26. decembar 2001.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilo / krilni centar
Visina213 cm
Težina86 kg

Biografija

Aleksej Pokuševski je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji krila i krilnog centra u En Bi Ej (NBA) ekipi Oklahoma Siti Tander (Oklahoma City Thunder) i reprezentaciji Srbije. Rođen je 26. decembra 2001. godine u Beogradu. Odrastao je u Novom Sadu, a trenutno živi u Oklahomi.

Prve košarkaške korake je napravio u lokalnom klubu Kadet. Odatle je prešao u NS Stars, pa u Vojvodinu.

Sa nepunih 14 godina Pokuševski je postao igrač grčkog Olimpijakosa. Takmičio se u Drugoj ligi, a povrede prvotimaca su mu dale šansu da pokaže svoje umeće i u Prvoj ligi Grčke i Evroligi.

Na En Bi Ej draftu 2020. godine izabran je kao 17. pik Minesota Timbervulvdsa. Trejdom je poslat u Oklahoma Siti Tander.

Neko vreme je nastupao s ekipom Oklahoma Siti Blu koja se takmiči u Razvojnoj En Bi Ej ligi, a potom postao stalni član postave Oklahoma Siti Tandera.

Detinjstvo i prvi susret sa košarkaškom loptom

Aleksej Pokuševski je rođen 2001. godine u Beogradu. Njegova porodica se u srpsku prestonicu doselila iz Prištine, a potom su se trajno nastanili u Novom Sadu.

S obzirom na to da su mu se otac i stric bavili košarkom, ne čudi što je Aleksej prvu košarkašku loptu dobio kada je imao samo dve i po godine.

Sa samo šest godina počeo je da trenira u novosadskom Košarkaškom klubu Kadet. Nakon toga je prešao u NS Stars, a potom u Košarkaški Klub Vojvodina.

Pohađao je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Novom Sadu, a sa nepunih 14 godina dobio je priliku da se pridruži omladinskom timu grčkog Košarkaškog kluba Olimpijakos.

Pokuševski je 2017. godine bio deo evropskog košarkaškog kampa „Džordan Brend Klasik“ („Jordan Brand Classic“).

U avgustu sledeće godine učestvovao je u kampu „Košarka bez granica“ („Basketball Without Borders“) u Beogradu.

Pozvan je da se u februaru 2019. godine pridruži kampu „Košarka bez granica“ u organizaciji En Bi Ej-a, međutim, propustio je tu priliku jer nije mogao da dobije američku vizu.

Karijera

Aleksej Pokuševski se polovinom 2018. godine pridružio timu grčkog prvoligaša Olimpijakosa. Debitovao je 19. marta 2019. godine tokom susreta s ekipom Bajerna iz Minhena. Reč je o meču Evrolige koji je završen rezultatom 89:69 u korist njegovog tima.

Trener Dejvid Blat (David Michael Blatt) mu je dao priliku da za manje od jednog minuta pokaže šta ume. Aleksej je tokom debitantskog nastupa zabeležio jedan poen, dva skoka i jednu asistenciju. Postao je najmlađi seniorski igrač Olimpijakosa koji je debitovao u Evroligi.

Time je „srušio rekord“ Jorgosa Printezisa (Georgios „George“ Printezis) koji je u ovom takmičenju debitovao sa 17 godina i 229 dana. Alekseju se ta prilika pružila kada je imao 17 godina i 83 dana, pa se tako upisao u istoriju kao najmlađi igrač Olimpijakosa u meču Evrolige.

Petnaestak dana kasnije je zabeležio novi nastup u Evroligi. Reč je o susretu sa turskom Darušafakom tokom koga je Pokuševski proveo pet minuta na terenu, ali nije uspeo da postigne pogodak. Uprkos tome, njegov tim je zabeležio pobedu od 99:74.

Pred početak sezone 2019/20 prosleđen je na pozajmicu u Olimpijakos B, klub koji se takmiči u Drugoj ligi Grčke. Odigrao je 11 utakmica na kojima je prosečno beležio 10.8 poena, 7.9 skokova i 3.1 asistenciju. Prosečna minutaža na parketu mu je bila 22.6 minuta.

Zbog problema sa povredama prvotimaca, rukovodstvo Olimpijakosa je odlučilo da Pokuševskom dâ šansu da zaigra u Prvoj ligi Grčke.

Debitovao je 20. februara 2020. godine u 25. kolu Evrolige kada je njegov tim savladao francuski Asvel rezultatom 77:68. Pokuševski je na parketu proveo manje od dva minuta, ali nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

Domaći mediji su u aprilu 2020. godine objavili da će mladi Novosađanin izaći na predstojeći En Bi Ej draft. Ipak, zbog pandemije novog virusa korona, draft je održan tek u novembru.

Aleksej je odabran kao 17. pik od strane ekipe Minesota Timbervulvs i posao najmlađi igrač izabran na En Bi Ej draftu.

Dva dana kasnije trejdom je poslat u Oklahoma Siti tander. Pokuševski je 9. decembra 2020. godine potpisao ugovor s Oklahomom.

Debitovao je 26. decembra 2020. godine u prvom susretu sezone 2020/21. Oklahoma je u gostima savladala Šarlot Hornetse rezultatom 109:107, a Aleksej je na parketu proveo skoro 11 minuta. Zabeležio je četiri skoka, ali ne i poene.

Novu priliku je dobio već na meču s ekipom Jujta Džeza, kada je Oklahoma pretrpela poraz na domaćem terenu od 110:109. Ovog puta Pokuševski za 14 minuta na terenu nije uspeo da postigne ni jedan koš.

Na trećem meču sezone 2020/21 koji je održan 29. decembra njegov tim je poražen od ekipe Orlando Medžika, ali je Aleksej upisao svoje prve poena. Za nešto više od 19 minuta na terenu zabeležio je dva poena.

Pokuševski je prvi dvocifreni učinak ostvario 13. januara 2021. godine tokom susreta sa Los Anđeles Lejkersima. Tada je uspeo da postigne deset poena.

Odlukom rukovodstva ekipe Oklahoma Tander u februaru je prešao u Oklahoma Siti Blu, tim koji se takmiči u Razvojnoj En Bi Ej ligi. Tokom svoje prve sezone postao je najmlađi En Bi Ej igrač u ligi.

Polovinom marta 2021. godine se vratio u Tander. Njegov tim se 14. marta sastao s ekipom Memfis Grizlisa, a on je zabeležio 23 poena, uključujući pet trojki, 10 skokova i četiri asistencije.

Oklahoma je slavila rezultatom 128:122, a Pokuševski je postao tek treći novajlija, posle Vestbruka (Russell Westbrook) i Bizlija (Malik JonMikal Beasley) kome je pošlo za rukom da ostvari dabl-dabli učinak sa preko dvadeset poena i preko 10 skokova.

Sa 19 godina i 78 dana postao je najmlađi igrač u istoriji En Bi Ej lige koji je postigao više od dvadeset poena, a istovremeno je postavio novi rekord kao najmlađi u istoriji Lige sa više od dvadeset poena, deset skokova i više od pet postignuti trojki.

Osim toga, postao je najmlađi igrač u istoriji En Bi Ej lige koji je postigao pet trojki na jednom meču. Više od toga je pošlo za rukom samo Lebronu Džejmsu (LeBron James).

Pokuševski pokazuje zavidne sposobnosti, s obzirom na visinu i građu. Mnogima je pravo otkriće jer se dobro snalazi, ne samo pod košem, nego i na drugim pozicijama na terenu.

Košarkaški stručnjaci se slažu da je Tander prava ekipa za njega jer dobija veliku minutažu i podršku igrača i trenera da pokušava da postigne koš.

Po završetku ruki sezone Pokuševski se vratio u rodni grad gde su ga dočekali članovi porodice, prijatelji i komšije. Sugrađani su mu pripremili doček sa muzikom i bakljadom, a otkriven je i mural sa njegovim likom na jednoj od zgrada u novosadskom naselju Liman 2[1].

Pokuševski je 3. aprila 2022. godine zabeležio svoj prvi tripl dabl učinak u En Bi Ej ligi. Na susretu sa Finiks Sansima postigao je 17 koševa, te upisao 10 skokova i 12 asistencija, a njegov tim je slavio pobedu od 117:96.

Pored toga, postao je 7. najmlađi igrač Tandera i 12. u istoriji franšize koji je postigao tripl dabl učinak.

U julu 2022. godine je sa ekipom Tandera igrao Letnju En Bi Ej ligu.

Tander se 22. novembra sastao sa ekipom Boston Seltiksa, a srpski reprezentativac je upisao 16 poena i 14 skokova. To, na žalost, nije bilo dovoljno da njegov tim savlada protivnike.

Od decembra do marta 2023. godine nije mogao da igra zbog povrede leve noge.

Reprezentativna karijera

Aleksej Pokuševski je od 2018. godine član reprezentacije Srbije. Sa U-17 timom se takmičio na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina koje je 2018. godine održano u Argentini. Tokom sedam mačeva prosečno je beležio 7.7 poena, 8.3 skoka i 1.6 asistencija.

Bio je član U-18 tima koji se takmičio na Evropskom prvenstvu u Grčkoj 2019. godine. Na tom turniru je beležio 10 poena, 7.2 skoka, 3.7 asistencija i 4 blokade po meču.

Odbio je poziv selektora Igora Kokoškova da se pridruži reprezentaciji Srbije na predolimplijskom turniru i eventualno učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kokoškov je 16. juna 2021. izjavio da je Pokuševski odlučio da se posveti svojoj fizičkoj pripremi za narednu sezonu, te da on poštuje njegovu odluku[1]. Isto se ne može reći za navijače Srbije koji su očekivali da će mladi košarkaš ipak obući dres „Orlova“.

Premda je bio na spisku selektora za Evropsko prvenstvo 2022. godine, nije nastupio na ovom takmičenju jer mu njegov klub to nije dozvolio.

Privatni život

Aleksej Pokuševski je rođen 2001. godine u Beogradu. Njegov otac, Saša Pokuševski je bivši košarkaš Prištine, te trener Košarkaškog kluba Novi Sad.

Porodica Pokuševski je poreklom iz Ukrajine. Početkom 20. veka su se doselili u Prnjavor (današnja Bosna i Hercegovina), a dvadesetih godina 20. veka su se nastanili u selu Vrelo kod Lipljana na Kosovu i Metohiji.

Nakon što je počeo rat na Kosovu, 1999. godine pobegli su prvo u Podgoricu gde je rođen Aleksejev brat Onjegin. Odatle su prešli u Beograd gde se rodio Aleksej, a potom su se trajno nastanili u Novom Sadu, gde su dečaci počeli da treniraju košarku.

Aleksej je voleo da igra fudbal i tenis, ali je ljubav prema košarci pobedila. Sa samo 13 godina se preselio u Grčku, a u jednom intervjuu priznao je da mu nije bilo lako da se odvoji od porodice tako rano.

Ipak, istrajao je u nameri da postane vrhunski košarkaš i da zaigra u En Bi Ej ligi. Naučio je grčki jezik, stekao prijatelje i upoznao svoju sadašnju devojku.

Premda je imao mogućnost da izabere da li će predstavljati Srbiju ili Grčku na međunarodnim takmičenjima, odabrao je da nastupa u dresu Srbije.

Pokuševski je u vezi sa Loanom Lau (Ιωάννα Λάου),  studentkinjom političkih nauka iz Atine. Joana pažnju internet javnosti privlači atraktivnim fotografijama na društvenim mrežama. Samo na „Instagramu“ je prati skoro osam hiljada ljudi.

Reference

Aleksej Pokuševski na društvenim mrežama

FacebookAleksej @ Facebook
InstagramAleksej @ Instagram
TwitterAleksej @ Twitter