Ever Banega

Kratke informacije

Ime i prezimeEver Banega
Datum rođenja29. jun 1988.
Mesto rođenjaRosario
DržavaArgentina
PrebivališteRijad
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina175 cm

Biografija

Ever Banega (Éver Maximiliano David Banega) je argentinski profesionalni fudbaler koji od 2020. godine nastupa na poziciji srednjeg veznog igrača u saudijskom klubu Al Šabab. Bivši je reprezentivac Argentine. Rođen je 29. juna 1988. godine u Rosariju.

Karijeru je započeo u argentinskom prvoligašu Boka Juniorsu, a 2008. godine je prešao u Valensiju. U španskom klubu je tokom nekoliko godina ostvario 162 nastupa, te osvojio Kup Kralja prve godine kada je stigao u klub.

Godine 2014. potpisao je potpisao ugovor sa Seviljom sa kojom je osvojio dva uzastopna trofeja Lige Evrope.Bili su finalisti Kupa kralja 2017/18 godine, a ponovo su osvojili Ligu Evrope u sezoni 2019/20.

Nakon što mu je u januaru 2020. godine istekao ugovor sa Seviljom, Banega je prešao u klub Al Šabab iz Rijada.

Sa mladom reprezentacijom Argentine je 2008. godine osvojio zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama. Nakon toga nastupao je na dva Kupa Amerike na kojima su 2015. i 2016. godine igrali u finalu.

Selektor Sampaoli (Jorge Luis Sampaoli Moya) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, ali Argentina nije ostvarila veći uspeh na tom takmičenju.

Klupska karijera

Boka Juniors

Banega je počeo da trenira fudbal u lokalnim klubovima Nuevo Horizonte i Alijansa Sport, a 2000. godine se pridružio omladinskoj školi Boka Juniorsa.

Sa 18 godina je prvi put zaigrao u seniorskom dresu, te tokom Prvenstva Argentine pokazao veliki talenat. Nakon što je Fernando Gago (Fernando Rubén Gago) 2007. godine prešao u Real Madrid, Banega je postao član startne jedanaestorke.

Debitovao je 10. februara 2007. godine na meču sa Banfildom nakon koga je njegov klub slavio rezultatom 4:0. Uprkos tome što je zabeležio samo nekoliko nastupa, posle poslednjeg meča u dresu Boka Juniorsa publika ga je pozdravila ovacijama.

Valensija

5. januara 2008. godine potpisao je ugovor vredan 20 miliona evra sa španskom Valensijom. Debitovao je već 13. januara ušavši kao zamena na poluvremenu susreta s Atletiko Madridom. Njegov tim je poražen rezultatom 1:0

Atletiko Madrid

Pred početak sezone 2008/2009 prešao je na pozajmicu u Atletiko Madrid. „Jorgandžije“ su se u prvom meču grupne faze Lige šampiona sastali sa PSV Ajndhovenom, a Banega je istrčao na teren kao zamena.

Madriđani su trijumfovali rezultatom 3:0. Argentinac ipak nije uspeo da se snađe u prvom timu, pa je propustio susrete sa Viljarealom i Almeriom.

Povratak u Valensiju

Pred početak naredne sezone trebalo je da pređe u engleski Everton, ali se taj transfer ipak nije desio zbog problema s vizom.

Vrativši se u Valensiju zabeležio je dve asistencije za pobedu njegovog tima nad Seviljom. Prvi gol je postigao 17. januara 2010. godine savladavši golmana Viljareala. Valensija je slavila pobedu od 4:1.

Te sezone odigrao je 28 mečeva i postigao dva gola, a njegov tim je završio na trećem mestu La Lige i kvalifikovao se u Ligu šampiona.

Međutim, dobar niz mladog Argentinca prekinuo je nesrećan slučaj. Naime, automobil mu je prešao preko noge i načinio brojne i komplikovane prelome. Morao je da se podvrgne operaciji.

Iako je uprava klub objavila da se radi samo o nesrećnom slučaju, španski mediji su došli do saznanja da je Banega zaboravio da povuče ručnu kočnicu kada je izlazio iz vozila na benzinskoj pumpi, te da mu je vlastiti automobil slomio nogu.

Pre nego što je 31. januara 2014. godine prešao na pozajmicu u argentinski Njuels Old Bojs, u dresu Valensije odigrao je ukupno 136 mečeva i postigao devet golova. U argentinskom klubu zabeležio je 14 nastupa i jedan pogodak.

Sevilja

Banega je 19. avgusta 2014. godine potpisao ugovor sa Seviljom koju je u tom momentu vodio Unai Emeri (Unai Emery Etxegoien) sa kojim je sarađivao u Valensiji.

Debitovao je četiri dana kasnije ušavši kao zamena za Vidala (Aleix Vidal Parreu) u 70. minutu susreta sa bivšim klubom. Duel je završen rezultatom 1:1.

Krajem maja 2015. godine Sevilja se u finalu Lige Evropa sastala s ukrajinskim Dnjeprom, a Argentinac je na terenu proveo svih 90 minuta. Njegov tim je osvojio titulu, a Banega je proglašen igračem meča.

U finalu UEFA Superkupa 11. avgusta je postigao najbrži gol u ovom takmičenju i to u trećoj minuti iz slobodnog udarca. Sevilja je uprkos tome poražena od Barselone rezultatom 4:5.

Tokom sezone 2015/2016 učvrstio je svoju poziciju startera, te zabeležio 46 nastupa i postigao devet golova. Ponovo je odigrao svih 90 minuta finalnog susreta sa Liverpulom, te osvojio pehar Lige Evrope. Sevilja je tada slavila rezultatom 3:1.

Poslednji meč u dresu Andalužana odigrao je 22. maja 2016. godine u finalu Kupa Kralja, kada su nakon produžetaka izgubili od Barselone rezultatom 0:2.

Inter

Banega je 16. maja 2016. godine potpisao ugovor sa milanskim Interom koji je stupio na snagu 1. jula. Tom prilikom je izjavio da „je veoma srećan što će igrati u klubu kao što je Inter, te da jedva čeka prvu utakmicu“. Zvanično je predstavljen navijačima 12. avgusta kada je zadužio dres sa brojem 19.

U utakmici Serije A debitovao je 21. avgusta odigravši 70 minuta susreta sa Kjevom u kome je njegov novi tim poražen rezultatom 0:2.

Inter se 11. septembra sastao sa klubom Delfino Peskara, a Banega je asistirao Mauru Ikardiju (Mauro Emanuel Icardi) za pogodak izjednačenja. „Tamnoplavi“ su na kraju slavili pobedu od 2:1.

U prvom meču grupne faze Lige Evrope Inter se sastao s izraelskim Hapoelom. Argentinac je odigrao svih 90 minuta, ali su uprkos tome poražen rezultatom 0:2.

Prvi gol u dresu Intera postigao je 2. oktobra savladavši golmana Rome. Taj pogodak nije doneo pobedu, jer su Rimljani „zabili“ još jedan i trijumfovali rezultatom 1:2.

Ostatak sezone često je provodio na klupi, što je pokrenulo glasine da bi mogao da ode iz kluba tokom zimskog prelaznog roka.

Ipak, 5. marta 2017. godine je istrčao na teren u startnoj postavi pred meč sa Kaljarijem. Prvo je asistirao Ivanu Perišiću za prvi gol, a potom i sam iz slobodnog udarca „pocepao mrežu“ kluba sa Sardinije. Inter je zabeležio ubedljivu pobedu od 5:1.

Prvi het-trik u tamnoplavom dresu je postigao nedelju dana kasnije kada su Milanezi deklasirali Atalantu rezultatom 7:1. Banega je time postavio svoj novi lični rekord od šest postignutih ligaških golova u sezoni.

Povratak u Sevilju

Banega se vratio u Sevilju 27. juna 2017. godine, samo 13 meseci nakon što je napustio stadion „Ramon Sančez Pishuan“ („Estadio Ramón Sánchez Pizjuán“).

Već na prvom meču po povratku je zbog vređanja sudije morao da napusti teren. Sevilja je odigrala nerešeno s Espanjolom.

Bili su finalisti španskog Kupa Kraja, ali je titulu 2018. godine odnela Barselona.

U sezoni 2018/19 Ever je zabeležio 32 nastupa u La Ligi, te upisao tri gola i pet asistencija.

U januaru 2020. godine mediji su objavili vest da će Banega preći u klub Al Šabab u Saudijskoj Arabiji, nakon što se okonča Liga Evrope.

Narednu sezone je sa Seviljom ponovo osvojio trofej Lige Evrope i to tako što su u finalu savladali milanski Inter. Banega je uvršten među pet najboljih srednjih veznih igrača ovog takmičenja.

U dresu kluba iz Rijada je do juna 2022. godine odigrao 31 meč i postigao 10 golova.

Reprezentativna karijera

Ever Banega je od 2007. godine član reprezentacije Argentine. Prvi poziv da nastupi sa U-20 timom stigao je pred početak Svetskog prvenstva u Kanadi. Odigrao je svih sedam mečeva.

U seniorskom dresu je prvi put nastupio u februaru 2008. godine tokom prijateljskog susreta sa Gvatemalom. Na teren je istrčao u starnoj postavi, a „Gaučosi“ su zabeležili pobedu od 5:0.

Istog leta je sa reprezentacijom učestvovao na Letnjim olimpijskim igrama, gde su osvojili zlatnu medalju.

Uprkos dobroj sezoni u Valensiji tadašnji selektor Dijego Maradona (Diego Armando Maradona Franco) ga nije pozvao na Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Međutim, dobio je poziv da učestvuje na Kupu Amerike. Igrao je prva dva meča grupne faze, a Argentina je „dogurala“ do četvrtfinala.

26. marta 2013. godine je postigao svoj prvi gol savladavši golmana Bolivije tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine. Meč je završen rezultatom 1:1, ali uprkos golu, poziv da igra na Mondijalu nije stigao.

Tadašnji selektor Džerardo Martino (Gerardo Daniel „Tata“ Martino) ga je uvrstio u tim za Kup Amerike 2015. godine. Nastupio je na prvom meču protiv Paragvaja u grupnoj fazi. Bio je jedan od dvojice igrača koji su promašili penal u finalu sa Čileom, te im je ponovo izmakla medalja sa ovog velikog takmičenja.

Odigrao je sve mečeva Kupa Centralne Amerike, a u finalu su ponovo na isti način poraženi od Čilea. Pre toga, Banega je na prvom susretu grupne faze postigao jedan gol i upisao jednu asistenciju.

Selektor Sampaoli ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a on mu se odužio odigravši odličnih 36 minuta prvog susreta s Islandom koji je završio rezultatom 1:1.

Argentina nije ostvarila veliki rezultat na Mundijalu, a Banega se oprostio od reprezentacije.

Privatni život

Ever Banega je rođen 1988. godine u Rosariju. Odrastao je s ocem Dijegom (Diego Banega) i četiri brata – Lućanom (Luciano Banega), Cezarom (Cesar Banega), Emilijanom (Emiliano Banega) i Brajanom (Bryan Banega).

Dijego je takođe u mladosti bio fudbaler, a kasnije je postao trener kluba Nuevo Horizonte. Kao i većina dečaka iz siromašnih delova Argentine, Ever je sanjao da jednog dana postane fudbaler. Taj san se počeo ostvarivati kada je postao član Boka Juniorsa, a prešavši u Evropu postao je velika zvezda.

U jednom intervjuu Ever je priznao da mu je lopta bila jedina igračka, jer su ga roditelji uvek učili da radi kako bi mogli da prežive teška vremena u kome su odrastali.

Banega je u braku sa Valerijom Huan (Valeria Juan Banega), sa kojom se upoznao još dok je živeo u Rosariju. U oktobru 2010. godine dobili su ćerku Agostinu (Agostina Juan Banega), a u junu 2016. godine Valerija je rodila još jednu devojčicu kojoj su dali ime Romanela (Romanella Juan Banega).

Na početku karijere Argentinac je, kao i svaki mladi igrač koji za velike novce pređe u veliki klub, pravio brojne greške. Kaže da je zahvalan supruzi koja mu je svojim strpljenjem i savetima pomogla da se izbori s impulsivnim ispadima i da sazre u profesionalnom i privatnom smislu.

Od dečaka koji je pijan dolazio na treninge, svađao se sa sudijama i saigračima, te potpuno slupao novog Ferarija, Banega je dospeo od igrača u koga se uzdaju treneri.

Titule

Klupske titule

  • 2007. Kup Lobertadores sa Boka Juniorsom
  • 2007/2008. Kup Kralja s Valensijom
  • 2014/2015. Liga Evropa sa Seviljom
  • 2015/2016. Liga Evropa sa Seviljom
  • 2017/2018. finale Kupa Kralja sa Seviljom
  • 2019/20. Liga Evrope sa Seviljom

Reprezentativne titule

  • 2007. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina
  • 2008. Zlatna medalja na Letnjim olimpijskim igrama
  • 2015. finale Kupa Amerike
  • 2016. finale Kupa Amerike

Pojedinačne titule

  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evrope
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evrope
  • 2019/20. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evrope
  • 2020. proglašen igračem meseca oktobra Prve lige Saudijske Arabije
  • 2021. proglašen igračem meseca februara Prve lige Saudijske Arabije

Ever Banega na društvenim mrežama

FacebookEver @ Facebook
InstagramEver @ Instagram
TwitterEver @ Twitter
YoutubeEver @ Google Plus