Damir Džumhur

Kratke informacije

Ime i prezimeDamir Džumhur
Datum rođenja20. maj 1992.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBeograd
ZanimanjeTeniser
Visina175 cm
Težina68 kg

Biografija

Damir Džumhur je bosanskohercegovački teniser. Rođen je 20. maja 1992. godine u Sarajevu. Od 2016. godine živi u Beogradu.

Trenutno je 158. teniser na ATP listi (decembar 2021. godine) i najbolje rangirani teniser iz BiH na svetu. Član je Dejvis Kup reprezentacije BiH.

Na Olimpijskim igrama za mlade 2010. godine je osvojio bronzanu medalju, a na Letnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine bio je prvi teniser iz BiH koji je učestvovao na ovom takmičenju.

Detinjstvo i obrazovanje

Damir Džumhur je rođen 1992. godine u Sarajevu. Njegovi roditelji Nerfid i Žaneta su poreklom iz Konjica. Nerfid je od 1994. godine vodio školu tenisa u glavnom gradu BiH.

Kao dete Damir je trenirao skijanje i fudbal, a tek kasnije je zavoleo tenis. Najveći uzori su mu bili Patrik Rafter (Patrick Rafter) i Rodžer Federer (Roger Federer).

Bio je navijač Fudbalskog kluba Železničar. Pored toga što je voleo sport, bavio se i glumom. Igrao je u filmovima „Grbavica“ iz 2006. godine, te nemačkom filmu „Mörderischer Frieden“ („Dolina snajpera“) iz 2007. godine.

Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, a nakon toga upisao politikologiju na Fakutetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik.

Juniorska karijera

Damir Džumhur je počeo da trenira tenis kada mu je bilo pet godina, a prvi trener mu je bio otac Nefid. Profesionalno je počeo da se bavi tenisom 1999. godine u Olimpijskoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu.

Na samom početku juniorske karijere igrao je na turnirima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Prvi veći uspeh ostvario je 2004. godine osvojivši prvo mesto na Evropskom prvenstvu u kategoriji U-12 u Rimu. Te godine odigrao je devet turnira, te osvojio isto toliko medalja izgubivši samo četiri seta u svim odigranim mečevima.

Pre nego što je napunio 18 godina Damir se takmičio na nekoliko turnira širom Evrope. Sezonu 2005. je završio na 87., a već sledeću na 25. mestu u kategoriji igrača mlađih od 14 godina.

Sezonu 2007. je priveo kraju sa 13. pozicije, a naredne godine zauzeo je 17. mesto u kategoriji tenisera mlađih od 16 godina.

Godine 2008. je započeo takmičenja na ITF juniorskim turnirima za igrače mlađe od 18 godina. Te godine odigrao je ukupno šest turnira, osvojivši jedan.

Prvu sezonu na ITF turnirima završio je sa 17 pobeda i pet poraza što ga je dovelo do 299. pozicije na svetskoj rang listi najboljih tenisera u juniorskoj konkurenciji.

Sledeće sezone igrao je na 20 turnira, te osvojio dve medalje. Imao je skor od 45 pobeda i 17 poraza, pa je sezonu završio na 35. poziciji.

Tokom 2010. godine odigrao je ukupno 12 turnira, uključujući Evropsko prvenstvo za tenisere mlađe od 18 godina, na kom je u finalu savladao španskog tenisera Andresa Artuneda Martinavara (Andrés Artuñedo Martínavarr).

U avgustu 2010. godine je osvojio bronzanu medalju na Letnjoj olimpijadi za mlade u Singapuru na kojoj je predstavljao BiH. Te godine igrao je na tri juniorska Grend Slem turnira.

Na Rolan Garosu je dogurao do drugog kruga, dok je na Vimbldonu izbačen u četvrtfinalu. Na US Openu je stigao do treće runde takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji, a do četvrtfinala u dublu.

Godinu je završio na četvrtom mestu ITF liste, sa 40 pobeda i osam poraza. Na Dejvis Kupu je odigrao dva meča u susretima protiv Estonije i Portugala, te zabeležio dve pobede.

Seniorska karijera

Džumhur je postao profesionalac debitujući na ATP World turniru u Zagrebu tokom kvalifikacija za PBZ Zagreb Indoors 2011. godine. Prve godine kao senior proveo je na turnirima ATP Challenger Tour i ITF Men’s Circuit.

Dobio je ukupno 12 mečeva u pojedinačnoj konkurenciji, dok je dva puta  stigao do finala – 2013. godine na Košice Openu i iste godine na turniru u Poznanu, kada su medalje osvojili Mihail Kukuškin (Mihail Kukushkin) i Andreas Hajder-Maurer (Andreas Haider-Maurer).

Za to vreme igrao je i za Dejvis Kup reprezentaciju BiH, pobedivši dva puta u pojedinačnoj konkurenciji i jednom u dublu.

Teniski savez BiH uputio je ITF-u aplikaciju da Džumhur dobije vajld kard za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Ipak, vajd kard je dobio australijski teniser Lejton Hjuit (Lleyton Hewitt), a BiH je izgubila šansu da pošalje mladog tenisera na ovo veliko takmičenje.

Prvu sezonu među profesionalcima završio je na 339. mestu, a već sledeće godine bio je među top 250. U avgustu 2013. godine bio je 187. teniser na ATP listi.

U januaru 2014. godine postao je prvi igrač iz BiH koji je učestvovao na nekom Grend Slem turniru. Na Australijan Openu je došao do trećeg kola, gde je poražen od sedmog igrača sveta Tomaša Berdiha (Tomáš Berdych).

Na tom putu savladao je Dastina Brauna (Dustin Brown), Nilsa Deseina (Niels Desein), Rubena Bemelmansa (Ruben Bemelmans) i Jana Hajeka (Jan Hájek), te 34. igrača sveta Ivana Dodiga.

Na velikom uspehu čestitali su mu Berdih i Novak Đoković.

Nakon toga igrao je za reprezentaciju BiH na Dejvis Kupu protiv Grčke, kada ga je u četiri seta savladao Markos Kalovelonis (Markos Kalovelonis), 691. igrač sveta.

Međutim, Džumhur se vratio u igru savladavši u dva seta Aleksandrosa Jakupovića (Alexandros Jakupovic) obezbedivši vođstvo BiH 3:1 u pobedama.

Usledile su kvalifikacije na ATP Masters 1000, te Indijan Vels i Masters u Majamiju. Pred sam kraj godine obezbedio je BiH prolazak u drugu rundu na Dejvis kupu protiv Finske.

Prvi ATP Čelendžer u karijeri Džumhur je osvojio u Mersinu 2014. godine pobedivši Giljerma Rufina (Guillaume Ruffin), Egora Garesmova (Egor Garesmov), Tomasa Fabijana (Thomas Fabbiano) i Matea Violu (Mateo Viola).

U finalu je savladao Španca Perea Ribu (Pere Riba), što mu je donelo najbolji plasman na ATP listi u karijeri. Postao je tek drugi bosanskohercegovački teniser koji je osvojio neki Čelendžer turnir.

U maju 2014. godine poražen je u prvom kolu Rolan Garosa od španskog tenisera Felisijana Lopeza (Feliciano Lopez) sa 3:0. Nakon osvojenog Čelendžera u Rumuniji, Džumhur je zauzeo 110. poziciju na ATP rang listi.

Na kvalifikacionom turniru pred Vimbldon 2014. godine poražen je u prvom kolu turnirnira u singlu i dublu.

Na teniskom kupu San Benedeto u Italiji osvojo je svoju treću titulu savladavši Andreasa Hajder-Maurera u finalu. To mu je omogućilo direktan prolazak na US Open.

Na Otvorenom prvenstvu SAD poražen je od Davida Ferera (David Ferrer) već u prvoj rundi takmičenja. Nedelju dana ranije uspeo je po prvi put u karijeri da se kvalifikuje na Winston-Salem Open, gde je u dva seta poražen od Adrijana Manarina (Adrian Mannarino).

Džumhur je u septembru 2014. godine ponovo zaigrao za Dejvis Kup reprezentaciju BiH. Poražen je od litvanskog tenisera Ričardasa Berankisa (Richardas Barankis), a BiH nije uspela da se plasira u Prvu grupu Evro-afričke zone.

Sezonu je završio na 109. mestu ATP liste, te ostvario svoj san da se do kraja godine nađe među 150 najboljih tenisera na svetu.

Novu sezonu je započeo učešćem na turniru u Indiji, gde je poražen od Italijana Luke Vanija (Luca Vanni). Prvi put u karijeri je učestovao na nekom turniru u dublu sa britanskim teniserom Aljažom Bedenom.

Polovinom januara je poražen od Tima Puca (Tim Pütz), te propustio priliku da se kvalifikuje na Australijan Open.

Nakon Otvorenog prvenstva Australije uspeo je da ostvari svoju prvu pobedu na ATP turniru u Zagrebu u meču protiv Majkla Berera (Michael Berrer). Ipak, već u sledećem kolu ga je savladao Giljermo Garsija-Lopez (Guillermo García-López). Ovo je ujedno bio prvi ATP 250 turnir na koji se direktno plasirao.

Džumhur je posle toga osvojio turnir u Dominikanskoj Republici i to bez izgubljenog seta. U finalu je savladao Argentinca Renca Oliva (Renzo Olivo).

Nakon toga usledio je veoma dobar niz od devet pobeda zaredom. Iako je izgubio u finalu turnira u Morelosu, Džumhur je uspeo da obezbedi ulazak u top 100 najboljih tenisera sveta.

Time je postao prvi teniser iz Bosne i Hercegovine kome je to pošlo za rukom, te ujedno i najbolje rangirani teniser iz ove zemlje na svetskoj rang listi.

U martu 2015. godine igrao je na Majami Openu, gde je u tri seta poražen od Džejmsa Dakvorta (James Duckworth). Početkom aprila iste godine učestvovao je na turiniru ATP 250 serije.

Obezbedivši prvo polufinale u ovom rangu takmičenja, Džumhur je osigurao 85. poziciju na ATP rang listi. Već sledećeg meseca napredovao je za četiri pozicije, pa se našao na 81. mestu.

Na Otvorenom prvenstvu Francuske dogurao je do treće runde gde je poražen od drugog tenisera sveta Rodžera Federera (Roger Federer). Pre poraza od Federera, Džumhur je uspeo da savlada dve velike teniske zvezde Mihaila Južnog (Mikhail Youzhny) i Markosa Bagdatisa (Marcos Baghdatis).

Tokom leta prvi put se zajedno sa hrvatskim teniserom Frankom Škugorom borio u finalu dublova i to na Šparkase Openu u Nemačkoj, što je za rezultat imalo i veću poziciju na rang listi dublova.

Međutim, porazi koji su usledili doveli su do pada na svetskoj rang listi, što je ipak bilo dovoljno za direktan plasman na US Open. Već u prvoj rundi izgubio je 24. igrača sveta Bernarda Tomića.

Nakon 50 dana bez pobede, Džumhur je uspeo da ostvari pet pobeda u isto toliko mečeva na turniru u Holandiji te osvoji medalju. Učešće na turniru u Maroku donelo mu je i bolju poziciju na ATP rang listi, pa se bosanskohercegovački teniser našao na 77. mestu.

Posle loše serije na terenima u Severnoj Americi u oktobru i novembru, pao je na poziciju 82. Ipak, mesto među 100 najboljih tenisera na svetu omogućilo mu je direktan plasman na Australijan Open 2016. godine.

Sledeću godinu Džumhur je započeo učešćem na turniru u Dohi gde je poražen od Tomaša Berdiha. Usledio je turnir u Sidneju, te poraz od Maksimilijana Marterera (Maximilian Marterer) u prvom kolu Australijan Opena.

Na turnirima u Sofiji, Memfisu i Delrej Biču došao je do drugog kola, a Dominik Tiem (Dominic Thiem) ga je porazio već u prvoj rundi turnira u Akapulku.

Mesec mart započeo je na Indijan Velsu, gde je već u startu poražen od Marsela Granolersa (Marcel Granollers).

Na početku turnira u Majamiju pobedio je Leonarda Majera (Leonardo Mayer), što je bila tek treća pobeda nad igračem koji se nalazi među 50 najboljih na ATP listi.

U fantastičnom meču protiv Rafaela Nadala (Rafael Nadal), bivšeg prvog igrača sveta, Džumhur je uspeo da iznenadi tenisku javnost. Naime, Nadal je u trećem setu pri vođstvu bosanskohercegovačkog tenisera predao meč, a Džumhur je ušao u istoriju.

Prvi put u karijeri je uspeo da savlada tako visoko rangiranog igrača. U trećem kolu je savladao Mihaila Kukuškina, a u narednom kolu izgubio od Miloša Raonića. Prvi deo sezone završio je na 87. mestu.

Na turniru u Monte Karlu uspeo je da savlada sedmog igrača sveta Tomaša Berdika, te da ostvari svoju drugu pobedu nad igračem koji se nalazi među 10 najboljih na ATP listi. Nakon toga poražen je od Miloša Raonića, te propustio priliku da se nađe u četvrtfinalu.

Na turnirima u Bukureštu i Istanbulu došao je do drugog kruga, tj. do četvrtfinala, a na međunarodnom turniru u Italiji poražen je od Žeremija Čardija (Jérémy Chardy) već u prvom krugu. U tom momentu uspeo je da izbori 71. poziciju na ATP rang listi.

Usledilo je učešće na Rolan Garosu gde je poražen već u prvoj rundi. Nakon toga se zbog povrede gležnja povukao sa turnira u Češkoj.

U junu 2016. godine pozvan je da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a mesec dana kasnije potvrđeno je da će Džumhur igrati za BiH na najvećoj sportskoj manifestaciji na svetu.

Drugi put zaredom učestvovao je na egzibicionom turniru u Liverpulu. Usledio je nastup na Vimbldonu. Najbolji bosanskohercegovački teniser učešće na Vimbdonu je završio u drugom kolu i to porazom od francuskog tenisera Pjera-Uga Herberta (Pierre-Hugues Herbert).

Džumhur je poražen u četiri seta, te tako propustio šansu da napravi novi iskorak na najuglednijem turniru na ATP kalendaru.

U julu 2016. godine upisao je dve pobede za BiH u Dejvis Kupu protiv Turske, a na ATP turniru u Umagu pobedio je Nikolasa Almagra (Nicolás Almagro Sánchez) i Tomasa Fabijana (Thomas Fabbiano). U četvrtfinalu ga je izbacio Italijan Fabio Fonjini (Fabio Fognini).

Na početku Olimpijskih igara u Riju poražen je od Dudija Sela (Dudi Sela). Ono po čemu će se ovaj meč pamtiti jeste incident koji se tokom njega dogodio.

Naime, jedan od gledalaca je verbalno napao Džumhura, zbog čega je umalo došlo do fizičkog obračuna. Teniser se žalio sudiji, a Damirov otac Nefid se skoro potukao sa gledaocem.

Loš niz nastavio se i nakon Igara, pa je poražen u oba meča pred početak US Opena. U prvom kolu US Opena savladao je 19. igrača sveta Sema Kverija (Sam Querrey), međutim već u drugom kolu ga je zaustavio Ukrajinac Ilija Marčenko (Illya Marchenko).

Pomogao je Dejvis Kup reprezentaciji BiH da se plasira u Prvu grupu Evro-afričke zone, pobedom nad reprezentacijom Litvanije. BiH je slavila rezultatom 5:0.

Sezonu je završio porazom u Parizu. Usledili su turniri u Moskvi i Beču. U Rusiji je uspeo da dođe do drugog kola, te je morao da se povuče zbog trovanja hranom. U Beču je pobedio Nikolasa Almagra u prvom kolu, te izgubio od Ive Karlovića u finalu.

Uprkos porazima, uspeo je da ostane među 80 najboljih tenisera na ATP rang listi. Ipak, nije uspeo da ostvari svoj cilj i da se tokom 2016. godine nađe među 60 najboljih na svetu.

Sezonu je završio na 77. mestu, a čitaoci dnevnog lista „Nezavisne novine“ proglasili su ga sportistom godine. Džumhur je novinarima priznao da najvećim uspesima u 2016. godini smatra rezultate sa turnira u Majamiju i Monte Karlu na kojima je zabeležio dve najveće pobede u karijeri, te zaradio najveći broj poena.

Prvi turnir u 2017. godini bio je ATP 250 u Indiji, gde je poražen od Izraelca Dudija Sele. Usledilo je učešće na Australijan Openu gde ga je već u startu zaustavio srpski teniser Viktor Troicki. Meč je obeležila njegova svađa sa sudijom, a po završetku meča Džumhur je odbio da se rukuje sa glavnim arbitrom.

Uprkos povredi igrao je za reprezentaciju BiH na Dejvis Kupu protiv Poljske. Savladao je Huberta Hurkasa (Hubert Hurkacz), a BiH je zabeležila pobedu rezultatom 5:0.

Na turniru u Sofiji je već na početku poražen od Andreasa Sepija (Andreas Seppi) koji je samo dva dana ranije igrao na Dejvis Kupu.

ATP turnir u Menfisu započeo je pobedom nad povređenim Kevinom Andersonom (Kevin Anderson) i Stivom Darsisom (Steve Darcis). U četvrtfinalu se sastao s Rajanom Harisonom (Ryan Harrison) koji ga je tu zaustavio.

Na turniru u Delrej Biču pobedio je Konstantina Kravčuka (Konstantin Kravchuk), te izgubio od Huan Martina del Potra (Huan Martin del Potro).

Usledilo je učešće na turniru u Dubaiju, gde je Džumhur ostvario jedan od najvećih uspeha u svojoj karijeri, pobedivši trećeg reketa sveta i branioca trofeja Stena Vavrinku (Stan Wawrinka) sa 2:0 u setovima.

U drugom kolu savladao je Marsela Granolersa, dok ga je u narednom kolu pobedio Robin Hase (Robin Haase). Zahvaljujući poenima u Dubaiju, Džumhur je uspeo da se popne na 67. poziciju ATP liste.

Pobeda nad Rajanom Harisonom u prvom kolu Indijan Velsa donela je još više bodova. Uprkos porazu u drugom kolu Damir se plasirao na 66. mesto svetske rang liste.

Na sledećem turniru Masters serije ga je u drugom kolu eliminisao Nik Kirgjos (Nick Kyrgios) i to nakon što je spasao pet meč lopti na početku turnira u meču sa južnokorejancem Čangom.

Početkom aprila 2017. godine teniska reprezentacija BiH poražena je od Holandije sa 3:1 u mečevima drugog kola Prve grupe Evro-afričke zone Dejvis Kupa. Džumhur je savladao Tijema De Bakera (Thiemo De Bakker), ali je izgubio meč protiv Robina Hasa nakon skoro četiri sata igre.

April i maj nisu doneli dobre rezultate za Džumhura, te je poražen na turnirima u Monte Karlu, Budimpešti i Istanbulu. Već na početku takmičenja eliminisan je sa turnira u Rimu i Nici, te ispao na startu Rolan Garosa.

Krajem maja je pao na 96. poziciju ATP liste i raskinuo saradnju sa srpskim trenerom Markom Subotićem.

Iako je bio najbolje plasirani učesnik turnira u Lisabonu već na samom početku je poražen od 550. igrača sveta Danijela Munjoza de la Nava (Daniel Muñoz de la Nava).

Osvojio je turnir u Francuskoj savladavši u finalu Kelvina Hemerija (Calvin Hemery) rezultatom 2:0 u setovima. Taj trofej mu je doneo dodatne poene, pa se našao na 83. mestu ATP rang liste.

U prvom kolu Vimbldona savladao je argentinskog tenisera Renca Oliva sa 3:0 u setovima. U drugom kolu ga je zaustavio Aljaž Bedene koji ga je pobedio sa 3:1 u setovima.

Usledili su turniri u Umagu i Hamburgu na kojima je već na startu poražen. Ipak, u avgustu je počeo da diže formu pa je ostvario 12 pobeda u 15 odigranih mečeva na tri turnira.

Prvo je u Meksiku izborio svoje drugo polufinale na ATP turnirima u kome ga je pobedio Sem Kveri. Na turniru Winston-Salem u Severnoj Karolini pobedio je Denisa Istomina (Denis Istomin), Žila Simona (Gilles Simon), Horasija Zebalosa (Horacio Zeballos), Hijona Čanga (Hyeon Chung) i Kajla Edmunda (Kyle Edmund).

U finalnom meču je poražen od Španca Roberta Bautiste Aguta (Robert Bautista Agut). Po prvi put je ušao među 60 najboljih tenisera na svetu, zauzevši 56. poziciju na ATP listi.

Na US Openu uspeo je da savlada 27. igrača igrača sveta, Argentinca Pabla Kuevasa (Pablo Cuevas), te da se popne za još jedno mesto na ATP listi.

U finalu turnira u Sankt-Peterburgu pobedio je Fabija Fonjinija, te se plasirao na 40. mesto ATP liste. Pobeda nad 4. igračem sveta Aleksandrom Zverevom, te polufinale ATP turnira u Šenženu donelo mu je poziciju 36. igrača na svetu što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Pobeda nad Ričardsom Berankisom u finalu Kupa Kremlja 2017. godine donela mu je 31. poziciju na ATP listi. U paru s Antoniom Šančićem prošao je u finale, ali su poraženi od Maksa Mirnija (Max Mirnyi) i Filipa Osvalda (Philipp Oswald).

Na turniru u Beču pobedio je Berankisa, a izgubio od Conge, uprkos tome što je imao meč loptu. Džumhur se povukao sa Mastersa u Parizu, te je najuspešniju sezonu u karijeri završio na 30. mestu ATP liste.

Sa te pozicije direktno se plasirao na Australijan Open 2018. godine.

Damir je 12. decembra 2017. godine izabran za bosanskohercegovačkog sportistu godine.

Prvi turnir u 2018. godini bio je Australijan Open, sa koga ga je „izbacio“ nekadašnji prvi teniser sveta Rafael Nadal.

Na Otvorenom prvenstvu Francuske je takođe stigao do trećeg kola, što je ujedno bio njegov najbolji rezultat na ovom turniru. U žestokoj borbi od pet setova poražen je od tadašnjeg trećeg igrača sveta Aleksandra Zvereva.

Džumhur je 30. juna 2018. godine savladao Adriana Manarina u finalu Antalija Opena, što mu je dva dana kasnije donelo najbolju poziciju na ATP listi u karijeri – 23. mesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Uspeo je da se plasira u polufinale turnira u Meksiku, gde je izgubio od četvrtog igrača sveta Huana Martina del Potra.

Godinu je završio nastupom u trećem kolu Mastersa u Parizu, gde je poražen od tada drugog igrača sveta Novaka Đokovića. Džumhur je izgubio prvi set, dok se u drugom morao povući iz meča.

Godina 2018. je bila jedina u kojoj je bosanskohercegovački teniser učestvovao na svih devet turnira serije Masters 1000. Završio ju je na 47. mestu ATP liste.

Narednu sezonu započeo je nastupom na turniru u Dohi, gde je poražen od Novaka Đokovića.

Tokom 2019. godine je čak četiri puta stigao do četvrtfinala. U Roterdamu je pobedio trećeg nosioca Stefanosa Cicipasa u prvom kolu, ali je poražen od Gaela Monfisa.

Na turniru u Ženevi je pobedio petog nosioca Stena Vavrinku u drugom kolu, ali je njegov dalji napredak zaustavio Radu Albot (Radu Albot).

Na turniru Antalija Open bio je peti nosilac i branilac naslova. Međutim, poražen je od Džordana Tomsona (Jordan Thomspon). Na turniru u Kini je izgubio od Adriana Manarina.

Tokom 2019. godine ostvario je samo jednu pobedu na Grend Slem turniru i to na US Openu gde je u prvom kolu savladao Eliota Benčetrija (Elliot Benchetrit), ali je u drugom izgubio od trećeg igrača sveta Rodžera Federera.

U finalu Čelendžđera u Slovačkoj izgubio je od Denisa Novaka (Dennis Novak).

Damir Džumhur je u prvom kolu Australijan Opena 2020. godine izgubio od 15. nosioca Stena Vavrinke, koji je potom prošao u četvrtfinale. 17. februara „pao“ je na 107. mesto ATP rang liste.

Zbog pandemije novog virusa korona svi turnir su bili obustavljeni do avgusta 2020. godine.

Džumhur je u prvom kolu US Opena poražen od Đokovića. U oktobru 2020. godine uspeo je da izbori finale Sančes-Kasal Kupa, ali je izgubio od Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz).

Godinu je završio sa dve pobede i osam poraza na ATP turnirima, te kao 119. teniser na ATP listi.

Na Otvoreno prvenstvo Australije stigao je kao „srećni gubitnik“, međutim već u prvom kolu ga je izbacio Džejms Dakvort (James Duckworth).

Džumhur se na sličan način našao i u Majamiju, gde je u prvom kolu pobedio Kevina Andersona, a u drugom izgubio od drugog nosioca Stefanosa Cicipasa.

Uspeo je da se plasira u finale turnira u Beogradu, gde je poražen od prvog nosioca Roberta Karbaljesa Baena (Roberto Carballés Baena).

U julu je stigao do četvrtfinala Otvorenog prvenstva Hrvatske, gde ga je zaustavio konačni finalista Ričard Gaske (Richard Gasquet).

Do kraja septembra je sa 130. „pao“ na 136. poziciju na ATP listi, a do početka novembra njegov plasman se „srozao“ na 150. mesto.

Od 6. decembra 2021. godine Damir Džumhur se nalazi na 158. mestu ATP liste.

Privatni život

Damir Džumhur je rođen 1992. godine u Sarajevu. U to vreme u Bosni i Hercegovini je započeo rat koji je uveliko uticao na njegov život.

Njegova majka Žaneta Džumhur u jednom od svojih intervjua je priznala da je njegovo rođenje prošlo u veoma teškim okolnostima zbog dešavanja u Sarajevu.

Ipak, već u ranom detinjstvu, iako je bio odličan đak, pokazivao je veliku sklonost prema sportu, naročito prema tenisu, koji je bio i strast njegovog oca Nerfida.

Ima mlađeg brata Zlatana koji je rođen 1997. godine. Iako većinu vremena provodi na turnirima širom sveta, trudi se da svoje slobodno vreme provodi sa porodicom koja mu mnogo znači. Voli domaću kuhinju, koja, ipak mora da bude prilagođena njegovom režimu ishrane.

Trenuto je u vezi s beogradskom manekenkom Dejanom Živković koju je upoznao u Beogradu, koji je ujedno njegov drugi dom. U Beograd se iz Sarajeva preselio zbog boljih uslova za treniranje, te lakšeg putovanja na turnire.

Damir je 2020. godine započeo vezu sa hrvatskom starletom Barbarom Šegetin, koja je popularnost stekla učešćem u rijaliti šou programu „Veliki brat“ („Big Brother“). Par je 20. oktobra 2021. godine dobio sina kome su dali Luka.

U jednom intervjuu su otkrili da u budućnosti žele da se venčaju, a svoju vernost pokazali su time što su oboje na prstu istetovirali znak beskonačnosti.

Damir Džumhur na društvenim mrežama

FacebookDamir @ Facebook
InstagramDamir @ Instagram