Džim Keri (Jim Carrey)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžim Keri (Jim Carrey)
Datum rođenja17. januar 1962.
Mesto rođenjaNjumarket
DržavaKanada / SAD
PrebivališteToronto
ZanimanjeGlumac, komičar, producent, muzičar
Visina188 cm

Biografija

James Eugene Carrey (Džejms Judžin Keri) je kanadsko-američki glumac, komičar i muzičar. Rođen je 17. januara 1962. godine u Torontu, Kanadi. Prepoznatljiv je po stand-up komičnim nastupima, ali i po brojnim filmskim ulogama.

Prvi put je zapažen u Americi 1990. godine, kada je dobio ulogu u televizijskoj komediji po imenu „In Living Color“. Prve glavne uloge dobio je u filmovima „Ace Ventura: When Nature Calls“, „Ace Ventura: Pet Detective“, „Glup i gluplji“, „Lažljivac“ i „Maska“.

Dobio je priznanja i za ozbiljnije uloge u filmovima „Trumanov šou“, „Čovek na mesecu“ i „Betmen zauvek“. Za ulogu u filmu „Čovek na mesecu“ dobio je nagradu Zlatni globus u kategoriji „Najbolji glumac“.

Popularnost je povećao dvehiljaditih godina pojavivši se u filmovima „Kako je Grinič ukrao Božić“, „Svemoćni Brus“ i „Ja, ja i Irena“.

Od 2018. godini glumi Jeffa Piccirillija (Džef Pikarili) u seriji „Kidding“ TV kuće „Showtime“.

Detinjstvo

Carrey je rođen u Torontu, predgrađu Njumarketa u Ontariju, Kanadi. Njegova majka, Kathleen (Ketlin) je bila domaćica otac, Percy Carrey (Persi Keri) muzičar i računovođa.

Njegovi roditelji su bili zaljubljenici u umetnost. Često su imali problema sa novcem, pa je tako porodica prolazila kroz periode siromaštva i blagostanja.

Jim je čak jedan period detinjstva proveo radeći osmosatne smene u fabrici, dok je zajedno sa porodicom neko vreme živeo i u kombiju.

Sa deset godina je napisao pismo Carol Burnett (Kerol Burnet) koja je imala glavnu ulogu u njegovoj omiljenoj emisiji „Carol Burnett Show“, ističući da je on već postao majstor impresija, te da bi mu trebalo dodeliti glavnu ulogu u emisiji. Dobio je službeni odgovor na svoje pismo.

Jim ima starijeg brata Johna (Džon) i dve starije sestre, Patriciju (Patriša) i Ritu (Rita). Od malih nogu je obožavao komediju, kao i da zasmejava ukućane. Učiteljice su mu posle nastave dopuštale da izvodi svoje nastupe kako bi odobrovoljio učenike.

Poznate acijalne ekspresije je stekao vežbajući pred ogledalom, što mu je kasnije pomoglo i da postane poznati glumac.

Porodica se za vreme njegovih tinejdžerskih dana preselila u Skarboro u Ontariju gde je on pohađao Agincourt institut, nakon čega je u Severnom Jorku išao u Katoličku osnovnu školu Blessed Trinity.

U Burlingtonu je pohađao Srednju školu Aldershot koju je napustio, te počeo ozbiljno da se bavi komedijom.

Sa samo 15 godina je nastupao u klubu „Yuck Yuck!“ koji je danas i poznat zahvaljujući njemu. Tu je počeo da zarađuje novac, te je tako bio u mogućnosti da pomogne porodici.

Karijera

Dok se Jim borio da izgradi karijeru i postane poznato ime, njegov otac je učinio sve da pomogne mladom komičaru da uspe. Zbog toga ga je često vozio u Toronto kako bi Jim nastupao u klubu po imenu Yuk Yuk.

Carrey nije imao uspešan prvi nastup nakon čega je počeo da sumnja u svoje sposobnosti profesionalnog zabavljača. Finansijski problemi porodice učinili su ostvarenje njegove ambicije puno težim.

S vremenom je njegova porodica rešila probleme sa novcem nakon čega su se preselili u novi dom. Zahvaljujući tome, Jim se vratio na pozornicu, ovog puta sa nešto boljim glumačkim sposobnostima.

U kratkom roku je prešao sa tzv. večeri otvorenog mikrofona na regularne, plaćene nastupe, gradeći svoju reputaciju uporedo sa tim. Uskoro ga je primetio Rodney Dangerfield (Rodni Dendžerfild), koji je ponudio mladom komičaru da otvara njegove nastupe na turnejama.

Dangerfield je uskoro odveo Jima u Las Vegas. Carrey je nakon toga odlučio da se preseli u Holivud, gde je počeo da nastupa u The Comedy Store, a 1982. godine pojavio se i u televizijskom stand-up programu „An Evening at the Improv“. Naredne godine je dobio prvu značajniju ulogu u „The Tonight Show“.

Iako se njegova popularnost komičara povećala, Jim je odlučio da usmeri pažnju na filmsku i televizijsku industriju. Otišao je na audiciju za 1980-81 sezonu serije „Saturday Night Live“. Iako nije dobio ulogu, bio je domaćin emisije 1966., 2011. i 2014. godine.

Jim je 1984, godine dobio ulogu u komičnoj seriji „The Duck Factory“. Od 1990. do 1994. godine, bio je član serije „In Living Color“.

Godina 1994. je bila uspešna za mladog komičara. Pojavio se u filmovima „Ace Ventura: Pet Detective“, „Maska“ i „Glup i gluplji“ u glavnim ulogama.

Poslednji film je zaradio preko 270 miliona dolara širom sveta, a za „Masku“ je dobio nominaciju u kategoriji „Najbolji glumac“ za nagradu Zlatni globus.

Carrey je 1995. godine dobio sporednu ulogu u filmu „Betmen zauvek“ koji nije dobio pozitivne kritike.

Iste godine je ponovio ulogu u nastavku filma „Ace Ventura“, ovog puta nazvan „When Nature Calls“. Kao i prethodni film, publika ga je odlično prihvatila, a kritika oštro osudila. U prvoj sedmici prikazivanja zaradio je 40 miliona dolara, a kasnije je ta brojka porasla na čak 212 miliona.

Jim je 1996. godine glumio u filmu Bena Stillera (Ben Stiler) pod nazivom „The Cable Guy“. Iako je označen kao komedija, film i uloga glumca bile su nešto ozbiljniji, zbog čega ga kritika i publika nisu najbolje prihvatili. Uprkos kritikama, film je zaradio 102 miliona dolara.

Naredne godine je povratio status odličnog komičara sa filmom „Lažljivac“ za koji je dobio još jednu nominaciju za Zlatni globus.

Carrey je 1998. godine odlučio da rizikuje preuzimajući ulogu u ozbiljnijoj komediji po imenu „Trumanov šou“. Za njega je dobio odlične kritike, nakon čega su mnogi smatrali da će glumac dobiti i nominaciju za Oskara.

Iako se to nije dogodilo, dobio je prvu nagradu Zlatni globus u kategoriji za najboljeg glumca. I ovaj film je bio komercijalni uspeh, zaradivši 264 miliona dolara sa budžetom od 60 miliona.

Ova uloga omogućila mu je da se odmakne od komedije po kojoj je bio toliko prepoznatljiv.

Iste godine se pojavio u finalnoj epizodi emisije „The Larry Sanders Show“, voditelja Garry Shandlinga (Geri Šendling), u kojoj je namerno preuzeo voditeljevu ulogu.

Komičar je 1999. godine dobio glavnu ulogu u filmu „Čovek na mesecu“, za koju je osvojio drugu nagradu Zlatni globus. Pored toga, dobio je prvu Screen Actors Guild nominaciju, ponovno za najboljeg glumca.

Tokom 2000. godine Jim je ponovno sarađivao sa braćom Farrelly koji su mu poverili ulogu u filmu „Glup i gluplji“. Ovog puta radio je na komediji „Ja, ja i Irena“. Film je dobio pomešane kritike, ali je bio uspešan budući da je premašio očekivanu zaradu.

Iste godine je glumio u drugom najuspešnijem božićnom filmu svih vremena, po imenu „Kako je Grinič ukrao Božić“. Za njega je dobio pozitivne kritike i publike i kritičara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Na sledećem filmu je sarađivao sa Jennifer Aniston (Dženifer Aniston) i Morganom Freemanom (Morgan Friman), u hit komediji „Svemogući Brus“. Iako je film dobio različite ocene, i ovog puta je bio komercijalni uspeh jer je zaradio 484 miliona dolara širom sveta, te je postao 17. najuspešnija akcijska komedija svih vremena.

Carrey je 2004. godine glumio u filmu „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“, koji je bio veoma uspešan. Igrao je sa Kate Winslet (Kejt Vinslet), koja je nominovana za Oskara, dok je Jim hvaljen kako je to njegova najzrelija i najozbiljnija uloga u dotadašnjoj karijeri.

Glumac je nominovan za Zlatni globus i nagradu BAFTA .

Iste godine se pojavio i u fantastičnom filmu „Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events“. Reč je o adaptaciji istoimene dečije knjige. Posle ove uloge, Jim je dobio svoje mesto u kanadsku hali slavnih.

Carrey se 2007. godine vratio saradnji sa producentom filma „Betmen zauvek“, ovog puta radeći na „Broj 23“, psihološkom trileru u kojem je glumio sa Virginijom Madsen (Virdžinija Madsen) i Dannyjem Hustononom (Deni Hjuston).

Naredne godine je pozajmio glas za film „Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!“. Film je postao veoma uspešan, zaradivši 290 miliona dolara, a Jim je postao prepoznatljiv u celom svetu.

Kasnije iste godine, Carrey se vratio akcijskoj komediji, ovog puta uz Zooey Deschannel (Zoji Dešanel) i Bradleyja Coopera (Bredli Kuper) u filmu „Yes Man“. Iako su kritike bile pomešane, i ovog puta film je doneo zaradu od 225 miliona dolara, širom sveta.

Jim je 2009. godine glumio prevaranta Stevena Jay Russella, u filmu „I Love You Phillip Morris“, koji je premijerno prikazan na festivalu Sundace, a pušten je u bioskope u februaru 2010. godine. Film je dobio odlične kritike, dok je glumac pohvaljen za svoje glumačko umeće.

Po prvi put u karijeri, Carrey je pozajmio glas nekolicini Diznijevih likova u filmu „A Christmas Carol“, među kojim su bili Duhovi Božića, Prošlost, Sadašnjost i Budućnost.

Naredne godine je glumio u filmu „Mr. Popper’s Penguins“. Oba filma su dobila osrednje kritike, ali su doživeli komercijalni uspeh.

Zajedno sa Steveom Carella (Stiv Karela)je 2013. godine snimio film „The Incredible Burt Wonderstone“. Film je dobio poprilično loše kritike, zaradivši samo 27 miliona dolara u odnosu na budžet od 30 miliona.

Iste godine je dobio ulogu u filmu „Kick-Ass 2“, od koga je odustao samo dva meseca pre početka snimanja, nakon pucnjave u Osnovnoj školi Sandy Hool, objašnjavajući da ne može da podrži tu količinu nasilja u filmu, posle ovakvog događaja.

U aprilu 2012. godine je objavljeno da će Jim glumiti u nastavku filma „Glup i gluplji“, ovog puta pod nazivom „Glup i gluplji opet“.

Ipak, u junu iste godine glumčev menadžer je objavio kako se Carrey povlači iz filma, jer ne oseća da su TV kuće „New Line“ i „Warner Bros.“ uzbuđene zbog filma. U oktobru 2012. godine, objavljeno je da je scenario napisan, te da će stara ekipa filma glumiti u njemu. Film je objavljen u novembru 2014. godine.

U martu 2013. godine, Carrey je objavio kako je napisao dečiju knjigu pod naslovom „How Roland Rolls“. Radnja se vrti oko talasa po imenu Roland. Opisao ju je kao metafizičku dečiju priču koja se bori sa mnogim ozbiljnim temama na dečiji način. Carrey je samostalno objavio knjigu u septembru 2013. godine.

25. marta 2013. godine, Jim je objavio parodiju na spot „Funny or Die“, zamenivši Marka Olivera Everetta (Mark Oliver Everet) na vokalima. Pesma po imenu „Cold Dead Hand“ govori o zakonu o naoružanju u Americi i o portparolu Charltonu Hestonu (Čarlton Hestonu).

Carrey je u maju 2014. godine od Univerziteta Maharishi u Ajovi dobio doktorat za njegova postignuća kao komičara, umetnika, autora i filantropa. Naredne godine je producirao dokumentarac po imenu „Rubble Kings“.

U avgustu 2014. godine kanadska pošta ga je počastila izdavanjem limitiranog izdanja markica sa njegovim likom.

U junu 2017. godine, TV kuća „Showtime“ je objavila komediju po imenu „I’m Dying Up Here“, koju je Jim producirao. Serija hronološki prikazuje život komičara u 70. godinama u Los Anđelesu, te zbog toga ima biografske elemente samog glumca.

Iste godine „Showtime „je objavio da će Carrey glumiti u novoj seriji po imenu „Kidding“. Na njoj sarađuje sa Catherine Keener (Ketrin Kiner).

Tokom 2017. godine su izašla i dva dokumentarca o glumcu. Prvi se zove „I Needed Color“, te opisuje njegovu strast ka umetnosti, a drugi, „Jim & Andy: The Great Beyond- Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton“ je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, te ga je kasnije preuzeo „Netflix“.

Dokumentarac prikazuje snimanje filma „Čovek na mesecu“ u kome Jim nije izašao iz lika čak ni za vreme pauza.

U junu 2018. godine mu je poverena uloga doktora Robotnika, glavnog protagoniste serije „Sonic the Hedgehog“. Reč je o filmu baziranom na franšizi popularnih video igara koji je premijerno prikazan u februaru 2020. godine.

Mnogi su pohvalili Jimovu glumu, a bilo je i kritičara koji su tvrdili da u poslednjih nekoliko godina ništa bolje nije odigrao.

U ulogu doktora Robotnika ponovo se vratio 2022. godine kada se u bioskopima pojavio drugi deo filma „Sonic the Hedgehog“.

Glumac je 2020. godine objavio knjigu „Memoirs and Misinformation“ („Sećanja i dezinformacije“). Reč je o nadrealističnom biografskom romanu na koji je kritika odlično reagovala.

Knjiga se našla na listi „New York Time-sovih“ bestselera, kao i na listi najprodavanijih knjiga „USA Today-a“.

Tokom završne faze predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru 2020. godine objavljeno je da će Carrey uteloviti predsedničkog kandidata Joea Bidena (Džo Bajden) u 46. sezoni šoa „Saturday Night Live“.

Time je ulogu preuzeo od kolega Jasona Sudeikisa (Džejson Sudeikis), Woodyja Harrelsona (Vudi Harelson) i Juhna Mulaneyja (Džona Mulanija).

Međutim, njegova energija nije se poklopila sa stavom koji ima Biden, pa je imitaciji nedostajalo autentičnosti. Jim ovog puta nije uspeo da impresionira kritiku i publiku. Povukao se 9. decembra uz objašnjenje da mu je ugovor od šest nedelja koje je potpisao istekao.

Pojavio se kao narator na Weekndovom (Vikend) albumu „Down FM“ koji je svetlo dana ugledao 7. januara 2022. godine.

Carrey je u aprilu 2022. godine objavio vest da planira da se povuče iz filmske industrije. Istakao je da to čini dobrovojno, te dodao da je učinio dovoljno“ („done enough“) i „da je (bilo) dovoljno“ („was enough“).

Na pitanje novinara da li će se ikad više vratiti na male ekrane njegov odgovor je bio „Zavisi. Ako anđeli donesu nekakav rukopis koji je napisan zlatnim mastilom i koji mi kaže da je jako važno da ljudi to vide, mogao bih da nastavim svoj put, ali uzimam pauzu“.

Privatni život

Carrey je bio oženjen dva puta. Prvi put sa glumicom Melissom Womer (Melisa Vomer), sa kojom se oženio 28. marta 1987. godine. Zajedno imaju ćerku po imenu Jane Erin Carrey (Džejn Erin Keri), koja je rođena 6. septembra 1987. godine. Džejn se 2012. godine pojavila u takmičenju emisije „Američki idol“. Par se razveo 1995. godine.

Samo godinu dana kasnije, Carrey je oženio koleginicu Lauren Holly (Lorin Holi) koju je upoznao na snimanju filma „Glup i gluplji“. Brak je trajao manje od godinu dana.

U kasnim devedesetim i ranim dvehiljaditim godinama, Jim je bio u javnoj vezi sa glumicom Renee Zellweger (Rene Zelveger), sa kojom je sarađivao na filmu „Ja, ja i Irena“. Bili su zaručeni od 1999. do 2000. godine.

Manekenku i glumicu Jenny McCarthy (Dženi Mekarti) je upoznao 2005. godine. Vezu su obelodanili u junu 2006. godine. Četiri godine kasnije, par je objavio da je njihovoj vezi došao kraj. Iako se u medijima svašta spekulisalo, ostali su prijatelji i posle prekida.

28. septembra 2015. godine,glumčeva bivša devojka, Cathorina White (Ketorina Vajt) je pronađena mrtva nakon predoziranja. Par se upoznao 2012. godine. Carrey je nosio njen sanduk na sahrani u Kapavajtu.

Naredne godine glumičin muž Mark Burton (Mark Barton) je tužio Jima jer je smatrao da je on zahvaljujući svom bogatstvu ilegalno nabavio drogu kojom se ona predozirala.

Iako je Carrey negirao optužbe, u oktobru iste godine njena majka je takođe podnela tužbu u kojoj se navodi kako je glumac namerno sakrio rezultate testa koji pokazuju da je imao polno prenosive bolesti.

Tužba je odbačena u januaru 2018. godine, te su advokati obe strane potvrdili da dalji procesi neće biti podnošeni.

Poznato je da se Jim mnogo godina borio sa depresijom, zbog čega je uzimao lekove. U medijima je izjavio kako više ne koristi nikakve lekove ni stimulanse, pa čak ni kafu. U oktobru 2004. godine dobio je američko državljanstvo, a pored toga zadržao je i kanadsko.

Carrey veruje kako MMR vakcine uzrokuju autizam, te da ih medicina promoviše kako bi zaradila novac na bolesnoj deci.

Glumac je 2009. godine napisao članak o tom problemu, a sa bivšom partnerkom, Jenny McMarthy je održao i „Green Our Vaccines“ marš u Vašingtonu. David Gorski (Dejvid Gorski) je kritikovao marš budući da nije bio za „Bezbedne vakcine“ već „Protiv vakcina uopšte“.

U julu 2015. godine, nakon donošenja novog zakona o vakcinaciji, Carrey je kalifornijskog guvernera Jerryja Browna (Džeri Braun) prozvao fašistom. Javnost ga je kritikovala zbog neinformisanosti, te su njegove stavove prozvali „ljutitim i otpornim na razum“.

Jim veruje u zakon privlačenja. Pored toga, redovno praktikuje transcendentalnu meditaciju. Ne slaže se sa politikom nekadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trumpa (Donald Tramp).

Filmografija

Filmovi i serije

 • The Sex and Violence Family Hour (1983.)
 • All in Good Taste (1983.)
 • Copper Mountain (1983.)
 • Rubberface (1983.)
 • Finders Keepers (1984.)
 • Once Bitten (1985.)
 • Peggy Sue Got Married (1986.)
 • The Dead Pool (1988.)
 • Earth Girls Are Easy (1989.)
 • Ace Ventura: Pet Detective (1994.)
 • Maska (1994.)
 • Glup i gluplji  (1994.)
 • Betmen zauvek (1995.)
 • Ace Ventura: When Nature Calls (1995.)
 • The Cable Guy (1996.)
 • Lažljivac (1997.)
 • Trumanov šou (1998.)
 • Čovek na mesecu (1999.)
 • Ja, ja i Irena (2000.)
 • Kako je Grinč ukrao Božić (2000.)
 • The Majestic (2001.)
 • Svemogući Brus  (2003.)
 • Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004.)
 • Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (2004.)
 • Fun with Dick and Jane (2005.)
 • Broj 23 (2007.)
 • Horton Hears a Who! (2008.) (voice)
 • Yes Man (2008.)
 • I Love You Phillip Morris (2009.)
 • A Christmas Carol (2009.)
 • Mr. Popper’s Penguins (2011.)
 • The Incredible Burt Wonderstone (2013.)
 • Kick-Ass 2 (2013.)
 • Glup i gluplji opet (2014.)
 • The Bad Batch (2016.)
 • Dark Crimes (2016.)
 • Sonic the Hedgehog (2020.)
 • Sonic the Hedgehog 2 (2022.)

Knjige

 • How Roland Rolls (2013.)
 • Memoirs and Misinformation (2020.)

Džim Keri (Jim Carrey) na društvenim mrežama

FacebookObrisao profil 2018.
InstagramJim @ Instagram
TwitterJim @ Twitter
IMDBJim @ IMDB