Gabrijel Žesus (Gabriel Jesus)

Kratke informacije

Ime i prezimeGabrijel Žesus (Gabriel Jesus)
Datum rođenja3. april 1997.
Mesto rođenjaSao Paolo
DržavaBrazil
PrebivališteLondon
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina175 cm
Težina-

Biografija

Gabrijel Žesus (Gabriel Fernando de Jesus ) je brazilski profesionalni fudbaler koji trenutno (novembar 2022. godine)  nastupa na poziciji napadača u engleskom premijerligašu Arsenalu i reprezentaciji Brazila. Rođen je 3. aprila 1997. godine u Sao Paolu.

Karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Palmeiras, a 2015. godine je proglašen za najboljeg mladog igrača brazilske Prve lige. Tokom iste sezone pomogao je svom tim da osvoji Kup Brazila.

Sledeće godine proglašen je najboljim igračem sezone, nakon što je Palmeiras osvojio prvu ligašku titulu posle 22 godine.

U januaru 2017. godine je potpisao ugovor vredan 32 miliona evra sa Mančester Sitijem, s kojim je po tri puta osvojio Premijer ligu i EFL Kup i dva puta FA Komjuniti Šild (FA Community Shield). Bili su i finalisti Lige šampiona u sezoni 2020/21.

Žesus je u julu 2022. godine potpisao ugovor vredan 45 miliona funti sa Arsenalom.

Reprezentativnu karijeru je započeo 2015. godine odigravši 21 meč i postigavši sedam golova. Sa mladom selekcijom Brazila je 2015. godine osvojio Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina, a godinu dana kasnije zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama.

Prvi meč u seniorskom timu je odigrao u septembru 2016. godine, a selektor Tite (Adenor Leonardo Bacchi, Tite) ga je pozvao da se pridruži reprezentaciji Brazila tokom Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Zajedno su osvojili Američki Superklasiko i Kup Amerike.

Klupska karijera

Gabrijel Žesus je odrastao u naselju Žardim Peri u Sao Paulu. Kao dečak je igrao ulični fudbal, a 2010. godine počeo je da trenira u lokalnom klubu Anaguera.

Palmeiras

Žesus je 1. jula 2013. godine potpisao juniorski ugovor sa Palmeirasom. Brzo je „na površinu isplivao“ njegov veliki talenat, pa je iste godine odigrao 48 mečeva i postigao 54 gola, te postao najbolji strelac.

Nakon dužih pregovora, u januaru 2014. godine je potpisao trogodišnji seniorski ugovor sa klubom koji je podrazumevao mogućnost produženja na dodatne dve godine, bonus od 15 000 reala i otkupnu klauzulu od 30 miliona reala.

Međutim, njegov agent je tražio više za svog igrača, pa su se na kraju složili da zarada koju ostvari ide 70 odsto klubu, a 30 odsto Žesusu.

Tokom 2014. godine odigrao je 22 utakmice i postigao 37 golova, što je privuklo pažnju skautima brazilskih i stranih klubova.

Prvi meč u seniorskoj ekipi Palmeirasa odigrao je 27. avgusta 2014. godine ušavši kao zamena tokom meča protiv Atletiko Mineira. Njegov tim je poražen rezultatom 0:1 u osmini finala Kupa Brazila.

Ipak, nakon toga više nije ulazio u igru, što je izazvalo glasne kritike na račun trenera i uprave kluba od strane menadžera, ali i publike.

Ponovo se vratio na teren 7. marta 2015. godine kada se njegov tim sastao sa Fudbalskim klubom Bragantino na početku nove sezone Paulista šampionata. Gabrijel Žesus je ušao u 73. minutu meča kao zamena za Leandra Pereiru (Leandro Pereira).

Zabeležio je samo osam nastupa, a ostatak vremena proveo je prateći svoj tim sa klupe. „Zeleno-beli“ su nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca poraženi u finalu Paulista šampionata od Santosa.

Žesus je 29. aprila 2015. godine prvi put istrčao na teren među startnom jedanaestorkom i to tokom druge runde Kupa Brazila. Odigrali su nerešeno sa Fudbalskim klubom Sampao Korea. 9. maja zabeležio je prvi nastup u brazilskoj Seriji A, i to u remiju s Atletiko Mineirom, na samom startu nove sezone.

Prvi gol je postigao 15. jula kada se Palmeiras sastao s Agremikao Sportivom (ASA) u drugoj rundi domaćeg kupa. Meč je završen rezultatom 2:2.

Desetak dana kasnije postigao je dva gola u prvom poluvremenu protiv Kruzeira, te omogućio svom timu da prođe u četvrtfinale. Prvi gol u ligi postigao je u 52. sekundu meča sa Žoinvilom. Njegov klub je slavio rezultatom 3:2.

Sezonu je završio sa 20 nastupa, uključujući i onaj u finalu Kupa Brazila kada je njegov tim pobedio Santos i konačno podigao pehar. Izabran je za najboljeg mladog igrača domaće lige.

Prvi gol u Paulista šampionatu postigao je 4. februara 2016. godine tokom drugog susreta nove sezone sa Sao Bentom. Susret je završen rezultatom 2:2.

Dvanaest dana kasnije postigao je svoj prvi reprezentativni gol i to tokom remija sa selekcijom Urugvaja na početku grupne faze Kupa Libertadores.

Žesus je 6. aprila 2016. godine dva puta „zatresao mrežu“ kluba Rozario Central. Meč je završen rezultatom 3:3, a on je morao da napusti teren zbog tuče sa Damijanom Mustom (Damián Musto). Mladi napadač se kasnije izvinio argentinskom vezisti.

Na početku naredne sezone Palmeiras se sastao sa Parananseom, a Žesus je postigao dva gola u drugom poluvremenu. Susret je završen rezultatom 4:0 u korist njegovog kluba.

Postigao je 12 pogodaka u državnom prvenstvu, a njegov klub je prvi put od 1994. godine podigao pehar Prve lige Brazila. Proglašen je najboljim igračem brazilske lige.

Mančester Siti

Uspeh koji je postigao sa Palmeirasom nije prošao nezapaženo u Evropi, pa je polovinom 2016. godine engleski premijerligaš Mančester Siti izrazio interesovanje za mladog Brazilca. Četvorogodišnji ugovor vredan 33 miliona evra je potpisao 19. januara 2017. godine.

Već 21. januara zaigrao je u dresu „Građana“ u premijerligaškom susretu sa Totenhemom na domaćem terenu. Žesus je ušao kao zamena Rahimu Sterlingu (Raheem Sterling) u 82. minutu susreta koji je završen rezultatom 2:2.

Nedelju dana kasnije istrčao je na teren u startnoj jedanestorki na utakmici FA Kupa protiv Kristal Palasa. Asistirao je Sterlingu za prvi gol, a Siti je slavio rezultatom 3:0.

Brazilac je 1. februara ušavši kao zamena Serhiju Agueru (Sergio Agüero) asistirao Kevinu De Brujneu (Kevin De Bruyne) za pogodak u 17. minutu susreta.

Samo 22 minuta kasnije prvi put je „zatresao mrežu“ u dresu Mančester Sitija. Tako je postao prvi igrač koji je već tokom svog prvog premijerligaškog meča zabeležio gol i asistenciju, te tek treći Sitijev fudbaler koji je učestvovao u postizanju dva ili više golova na startu ovog prestižnog takmičenja.

Tokom četvrtog nastupa za Siti povredio je desno stopalo, a lekari su prognozirali da će propustiti sve mečeve do kraja sezone.

Međutim, na teren je istrčao već u aprilu tokom duela sa gradskim rivalom Mančester Junajtedom. Sezonu je priveo kraju zabeleživši jedanaest nastupa, sedam golova i četiri asistencije.

Prvi premijerligaški gol u sezoni 2017/2018 postigao je 26. avgusta u pobedi njegovog tima nad Burnmutom. 9. septembra je dva puta „zatresao mrežu“ Liverpula, a njegov tim je slavio rezultatom 5:0.

U periodu od 18. novembra 2017. do 7. marta 2018. godine postigao je 14 golova.

Međutim, povrede su ga sprečile da „zablista u punom sjaju“. Prvi put se povredio 31. decembra, a nakon toga ponovo tokom susreta sa Bazelom u meču Lige šampiona. Priznao je da ga je strah od povreda savladao, te sprečio da pokaže šta ume.

Poslednji gol sezone postigao je u 94. minutu susreta sa Sauthemptonom, te obezbedio Sitiju 100 poena u domaćoj ligi, što predstavlja istorijski rekord. Tokom prve dve sezone u Engleskoj upisao je ukupno 39 nastupa i postigao 20 golova.

Žesus je 3. avgusta 2018. godine potpisao produženje ugovora sa Sitijem do 2023. godine. Na meču sa Burton Albionom 9. januara 2019. godine je prvi put postigao četiri gola u karijeri, a njegov tim je slavio veliku pobedu od 9:0.

Siti se 13. marta 2019. godine u osmini finala UEFA Lige šampiona sastao sa Šalkeom. Žesus je na teren istrčao kao Aguerova zamene, te postigao jedan od sedam golova koliko su dali gostima. Time je pomogao klubu da izjednači rekord u najvećoj razlici golova u nokaut fazi ovog takmičenja.

Brazilac je 22. juna iste godine broj 33 na dresu zamenio brojem 9.

U avgustu naredne godine su se u osmini finala Lige prvaka sastali sa Realom iz Madrida. Žesus je golom i asistencijom pomogao Sitiju da se domogne pobede od 2:1 pred praznim tribinama „Etihada“.

Postao je jedini igrač koji je postigao golove u dve odvojene utakmice protiv Reala u sezoni 2019/2020. Sa 14 pogodaka na 22 utakmice Lige šampiona postao je tek treći neevropski igrač sa takvim skorom u ovom prestižnom takmičenju.

Prvi het-trik u Premijer ligi upisao je 23. aprila 2022. godine na susretu sa Votfordom nakon koga je Mančester Siti proslavio pobedu od 5:1.

Arsenal

Gabrijel Žesus je 4. jula 2022. godine potpisao ugovor s Arsenalom i zadužio dres sa brojem 9. Ni naknada ni trajanje ugovora nisu javno objavljeni. Ipak, ostrvski mediji su došli do informacije da je njegov petogodišnji ugovor vredan 45 miliona funti.

Debitovao je 5. avgusta u gostujućoj pobedi od 2:0 nad Kristal Palasom. Osam dana kasnije je „zatresao mrežu“ Lestera, te postigao svoj prvi gol u novom dresu. Zabeležio je i dve asistencije, a Arsenal je na kraju slavio rezultatom 4:2.

Reprezentativna karijera

Gabrijel Žesus je bio deo brazilskog tima koji je zauzeo drugo mesto na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina koje je 2015. godine održano na Novom Zelandu. Prvi gol na turniru postigao je „zatresavši mrežu“ Nigerije, a njegov tim je slavio rezultatom 4:2. Usledile su pobede nad Urugvajom i Portugalom nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Početkom 2016. godine selektor Dunga (Carlos Caetano Bledorn Verri) ga je stavio na preliminarni spisak igrača koji će učestvovati na Kupu Centralne Amerike koje je održano u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Trebalo je da putuje u SAD kao zamena za povređenog Daglasa Kostu (Duglas Costa), ali je zbog nedostatka vize morao da propusti turnir.

Kasnije te godine selektor ga je uvrstio na spisak igrača za Olimpijske igre u Brazilu. Dva puta je „zatresao mrežu“ danskog golmana Jepa Hojbjerga (Jeppe Højbjerg), a njegov tim je slavio rezultatom 4:0.

U polufinalu je dao dva gola Hondurasu, te je Brazil trijumfovao rezultatom 6:0. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u finalnom meču as Nemačkom, Brazil je osvojio zlatnu medalju.

Prvi meč u seniorskom dresu reprezentacije Brazila odigrao je 1. septembra 2016. godine tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Žesus je postigao dva gola, a Brazilci su slavili pobedu nad Ekvadorom od 3:0. Odigrao je deset mečeva i postigao sedam golova, te postao najbolji strelac kvalifikacija.

Selektor Tite ga je uvrstio u tim koji je predstavljao Brazil na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Zabeležio je pet nastupa, ali nije postigao niti jedan pogodak.

Brazil je u maju 2019. godine bio domaćin Kupa Amerike, a Gabrijel Žesus je uvršten među 23 igrača koji su na tom takmičenju predstavljati svoju zemlju.

Uspeli su da stignu do finala gde su se na Stadionu „Marakana“ sastali sa reprezentacijom Perua. Gabrijel je bio asistent prvog gola koji je postigao Everton Soares (Everton Soares), a krajem prvog poluvremena sam je „zatresao mrežu“ protivnika.

Međutim, u drugom poluvremenu je isključen zbog drugog žutog kartona nakon sudara sa Karlosom Zambranom (Carlos Zambrano). Brazil je ostvario pobedu 3:1, te osvojio novi trofej Kupa Amerike.

Zbog odluke sudija da napusti teren Žesus je nepristojno gestikulirao i srušio VAR monitor. Zato je Južnoamerička fudbalska konfederacija (KONMBEBOL) odlučila da bude sankcionisan na dva meseca zabrane igranja za reprezentaciju.

U junu 2021. godine je ponovo nastupio sa reprezentacijom Brazila na Kupu Amerike. U finalu su se sastali sa reprezentacijom Argentine koja je zahvaljujući golu Di Marije osvojila takmičenje.

Privatni život

Gabrijel Žesus je rođen 1992. godine u siromašnom delu Sao Paola. Kao i većina klinaca, vreme je provodio igrajući fudbal na ulici. Kako bi ostvario svoj san da se otrgne od bede favela odlučio je da se pridruži amaterskom fudbalskom klubu, napravivši time prvi korak ka slavi.

Nakon Palmeirasa uočili su ga mnogi, ali ga je kupio Mančester Siti. Žesus se vrlo brzo uklopio u tim, te postao jedna od zvezda „Građana“ sa „Etihada“ („Etihad Stadium“).

Slaveći pogodak protiv Stouka, mladi Brazilac je privukao pažnju brojnih medija i fanova. Naime, on je simulirajući telefonski razgovor slavio postignut gol, a svi su želeli da znaju sa kim je „pričao“.

Kasnije je u jednom intervju priznao da je ova neverbalna poruka bila upućena njegovoj bivšoj devojci, koja mu se dok je igrao u Brazilu prestala javljati, a nakon što je potpisao unosan ugovor sa Sitijem ponovo počela da šalje poruke.

Brazilski napadač je tim potezom oduševio brojne navijače i publiku širom sveta, davši do znanja da bez obzira na skromno poreklo i današnju visoku zaradu koju ostvaruje gotovo svake sekunde, neće dozvoliti nikome da ga potcenjuje.

Jednom prilikom je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi kako čisti ulicu. U objašnjenju se navodi kako je slika snimljena tokom priprema za Svetsko prvenstvo koje je 2014. godine održano u Brazilu.

Žesus je samo jedan od brazilskih fudbalera koji su zahvaljujući svom talentu prešli dalek put od „trnja do zvezda“.

Brazilac je 25. septembra 2021. godine, nakon što je postigao jedini pogodak u pobedi njegovog tima nad Čelsijem, objavio da čeka svoje prvo dete.

Titule

Klupske titule

  • 2015. Kup Brazila sa Palmeirasom
  • 2016. Brazilska Prva liga sa Palmeirasom
  • 2017/2018. Premijer liga sa Mančester Sitijem
  • 2017/2018. EFL Kup sa Mančester Sitijem
  • 2018. FA Komjuniti šild sa Mančester Sitijem
  • 2018/2019. Premijer liga sa Mančester Sitijem
  • 2018/2019. FA Kup sa Mančester Sitijem
  • 2019. FA Komjuniti šild sa Mančester Sitijem
  • 2019/2020. EFL Kup sa Mančester Sitijem
  • 2020/2021. Premijer liga sa Mančester Sitijem
  • 2020/21. EFL Kup sa Mančester Sitijem
  • 2021/2022. Premijer liga sa Mančester Sitijem

Reprezentativne titule

  • 2016. Zlatna medalja na Olimpijskim igrama
  • 2018. Superklasiko Amerike
  • 2019. Kup Amerike

Pojedinačne titule

  • 2015. proglašen za najboljeg mladog igrača brazilske Prve lige
  • 2016. proglašen za najboljeg igrača brazilske Prve lige
  • 2016. uvršten u idealnu jedanestorku brazilske Prve lige
  • 2016. Zlatna lopta
  • 2016. Srebrna lopta

Gabrijel Žesus (Gabriel Jesus) na društvenim mrežama

FacebookGabrijel @ Facebook
InstagramGabrijel @ Instagram
TwitterGabrijel @ Twitter