Ivan Perišić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Perišić
Datum rođenja2. februar 1989.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteMilano
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina186 cm
Težina-

Biografija

Ivan Perišić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji krilnog veznog igrača u italijanskom Interu i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 2. februara 1989. godine u Splitu.

Karijeru je započeo u omladinskim akademijama splitskog Hajduka i francuskog Sošoa, a punu afirmaciju je doživeo igrajući u belgijskom Brižu. Godine 2011. proglašen je najboljim strelcem u Belgiji. Nakon toga potpisao je ugovor s Borusijom iz Dortmunda s kojom je osvojio Bundesligu. Dve godine kasnije je za osam miliona evra prešao u Vofsburg. Tokom dve i po sezone u nemačkom klubu je osvojio Kup Nemačke, te 2015. godine potpisao ugovor vredan 16 miliona evra s Interom iz Milana.

Debi u seniorskom dresu reprezentacije Hrvatske doživeo je 2011. godine. Sa „Vatrenima“ je nastupio na Evropskom prvenstvu 2012. godine, Svetskom prvenstvu 2014. godine i Evropskom prvenstvu 2016. godine. Selektor Zlatko Dalić uvrstio ga je na spisak igrača za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake napravio je u omladinskom timu Fudbalskog kluba Hajduk iz Splita. Iako su za mladog Splićanina bili zainteresovani Anderleht, PSV, Ajaks i nemački HSV, 2006. godine potpisao je ugovor sa francuskim Sošoom vredan 360 000 evra. Već tada su ga neki sportski novinari upoređivali s hrvatskim reprezentativcem Aljošom Asanovićem.

Godine 2007. je s omladinskom ekipom Sošoa osvojio Kup Gambardela. Tokom boravka u Francuskoj nije uspeo da zaigra u prvom timu, ali je zato bio redovan član startne jedanaestorke B tima. U januaru 2009. godine potpisao je ugovor o šestomesečnoj pozajmici s belgijskim klubom Ruselar. Pred kraj sezone belgijski mediji objavili su da je Splićanin „pred vratima“ Anderlehta.

Klub Briž

Ipak, 26. avgusta 2009. godine Klub Briž je objavio da je sa Perišićem potpisan trogodišnji ugovor vredan 250 000 evra. U prvoj utakmici te sezone „zatresao je mrežu“ Genka, a meč je završen rezultatom 1:1. Na naredne dve utakmice zabeležio je dve asistencije.

Do kraja godine upisao je 33 nastupa u ligi i postigao devet golova. Osim toga, postigao je četiri gola u mečevima Lige Evropa, a nakon toga potpisao ugovor s Brižom do 2015. godine.

Belgijski fudbalski stručnjaci predviđali su mu sjajnu budućnost. Tokom sezone 2010/2011 je sa 22 postignuta pogotka postao najbolji strelac belgijske lige, te najbolji igrač u Belgiji. U duelu sa Šarleroom koji je odigran 29. decembra 2010. godine postigao je četiri gola i zabeležio jednu asistenciju.

Borusija Dortmund

23. maja 2011. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor s nemačkim bundesligašem Borusijom iz Dortmunda, uz obeštećenje od pet miliona evra. Početkom avgusta Borusija je na domaćem stadionu dočekala HSV, a Perišić je ušao u 75. minutu meča kao zamena Nemcu Krisu Lovu (Chris Löwe).

13. septembra 2011. godine Borusija se u meču Lige šampiona sastala s engleskim Arsenalom. Hrvatski reprezentativac je ušao kao zamena u 69. minutu meča i postigao gol izjednačenja savladavši Arsenalovog golmana. Mesec dana kasnije „zatresao je mrežu“ Verdera iz Bremena, a Borusija je slavila rezultatom 2:0.

21. aprila 2012. godine postigao je vrlo važan pogodak protiv Borusije iz Menhengladbaha koji je njegovom timu „otvorio“ vrata finala Bundeslige. S „Crno-žutima“ je te sezone osvojio „duplu krunu“ – Bundesligu i Kup Nemačke.  I narednu sezonu otvorio je pogotkom u gostima kod HSV-a kada je njegov tim poražen rezultatom 3:2.

Međutim, kada je klupu tima iz Dortmunda preuzeo Jirgen Klop (Jürgen Klopp), Perišić je dobijao sve manje prostora da se „razmaše“ na terenu. U interjuu koji je dao hrvatskoj Novoj TV rekao je da ne dobija podršku novog trenera i optužio ga da favorizuje druge igrače. Klop je njegove izjave ocenio „detinjastim“, pa je Hrvat sreću potražio na drugom mestu.

Volfsburg

6. januara 2013. godine uprava nemačkog Volfsburga je objavila da je za osam miliona evra Ivan Perišić prešao u njihove redove. Prvi gol u dresu Volfsburga postigao je samo četiri dana kasnije tokom prijateljskog duela sa Standardom iz Liježa.

19. januara je tokom meča sa Štutgartom pretrpeo povredu kolena pa je morao da odsustvuje sa terena do aprila. Na teren je ponovo istrčao u maju tokom susreta s HSV-om, kada je upisao jednu asistenciju. 11. maja 2013. godine je dva puta „zatresao mrežu“ svog bivšeg kluba dortmundske Borusije.

Jedan gol i jednu asistenciju zabeležio je na početku sezone 2013/2014 u pobedi njegovog tima od 3:0 nad Verderom. Sezonu je završio sa deset postignutih pogodaka i postao drugi najbolji igrač Vofsburga.

Inter

30. avgusta 2015. godine potpisao je petogodišnji ugovor s Interom vredan 16 miliona evra. Preuzevši dres sa brojem 44 rekao je da je „Inter previše dobra prilika da bi se propustila“. Tri dana kasnije odigrao je skoro svih 90 minuta meča protiv Milana, te pomogao svom novom klubu da ostvari pobedu od 1:0.

Tokom petog nastupa u ligi postigao je svoj prvi gol. 4. oktobra Inter je odigrao nerešeno s Sampdorijom, a jedini gol za milanski tim dao je Perišić. Dve nedelje kasnije savladao je i golmana Palerma.

Polovinom decembra Inter se u šesnaestini finala Kupa Italije sastao s Kaljarijem. Ivan je ušao na poluvremenu i postigao treći gol, te osigurao ubedljivu pobedu „Crno-plavih“ od 3:0. U 46. minutu duela sa Veronom ušao je u igru, te preokrenuo rezultat u korist svog tima. Meč je na kraju završen rezultatom 3:3, a Perišić je postigao jedan gol i asistirao Ikardiju (Mauro Emanuel Icardi) za drugi.

Mesec mart 2016. bio je najbolji u njegovoj dotadašnjoj karijeri. Postigao je četiri gola i upisao tri asistencije. U polufinalu Kupa Italije Inter se na „San Siru“ („Stadio Giuseppe Meazza – San Siro“) sastao sa Juventusom. „Stara dama“ je povela 3:0, a Perišić je postigao drugi gol i pomogao svom timu da izjednači rezultat na 3:3. Nakon izvođenja jedanaesteraca Inter je poražen rezultatom 5:3.

Poslednji gol u sezoni 2015/2016 postigao je tokom duela s Empolijem nakon koga je njegov tim na domaćem terenu slavio rezultatom 2:1.

Sezonu je završio sa 37 nastupa (34 u domaćoj ligi), devet postignutih golova i šest asistencija. Inter je završio na trećem mestu u Seriji A. Osim toga, nakon godinu dana obezbedili su učešće na evropskom takmičenju i igrali polufinale Kupa Italije.

Narednu sezonu je započeo odigravši poslednjih 30. minuta susreta s Kjevom. Prvi gol u novoj sezoni postigao je ušavši kao zamena u 69. minutu susreta s Juventusom, obezbedivši drugu pobedu svog tima. Bila je to prva pobeda Intera nad Juventusom od novembra 2012. godine.

Tokom grupne faze Lige Evropa „Tamno-plavi“ su se sastali sa Spartom iz Praga. Perišić je ušao 27 minuta pre kraja, a Česi su slavili rezultatom 3:1.

20. novembra Inter se sastao s večitim gradskim rivalom Milanom. Hrvatski reprezentativac je postigao jedan gol i zabeležio jednu asistenciju, a meč je završen nerešeno. Usledio je susret s Udinezeom, na kom je postigao dva pogotka i proglašen igračem meča. Sjajan meč je odigrao i tokom duela s Kjevom šest dana kasnije nakon koga je Inter slavio rezultatom 3:1.

Prvi crveni karton u karijeri je dobio 5. februara tokom gostovanja kod Juventusa. Milanezi su savladani rezultatom 1:0, a Perišić je dobio zabranu da igra na naredna dva meča, koja je nakon žalbe Intera smanjena na jedan. Nakon toga, pomogao je svom timu da savlada Bolonju i deklasira Kaljari.

Drugu sezonu u Interu završio je sa 42 nastupa u svim takmičenjima, 11 postignutih golova i deset asistencija. Inter je zauzeo sedmo mesto na tabeli Serije A, te ostao bez učešća u Ligi šampiona.

U prvom susretu nove sezone upisao je jedan gol i jednu asistenciju tokom duela s Fiorentinom. Zabeleživši dve sjajne asistencije pomogao je Interu da nakon devet godina savlada Romu u gostima, te proslavi pobedu od 3:1.

8. septembra 2017. godine potpisao je novi ugovor s italijanskim klubom do 2022. godine. Tom prilikom je rekao „Ovo je poseban dan. Veoma emocionalan jer je usledio nakon stresnog leta, zato sam veoma srećan. Sada možemo da gledamo napred, a ja ću samo da razmišljam o Interu.“

Prvi gol te sezone postigao je samo dva dana kasnije „zatresavši mrežu“ novog italijanskog kluba SPAL. To je bio njegov 20. gol u Seriji A. 3. decembra postigao je svoj prvi het-trik u italijanskoj ligi, i to u ubedljivoj pobedi od 5:0 nad Kjevom.

100. nastup u crno-plavom dresu zabeležio je 30. decembra u duelu s Lacijom koji je završen bez pogodaka. Do juna 2018. godine je u dresu italijanskog kluba zabeležio ukupno 118 nastupa i 31 pogodak.

Reprezentativna karijera

Ivan Perišić od 2005. godine nastupa u dresu Hrvatske. Bio je član U-17, U-19 i U-21 selekcije, te učestvovao na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine koje je održano 2012. godine. Tokom tih kvalifikacija postigao je dva gola.

26. maja 2011. godine je prvi put nastupio u dresu seniorske reprezentacije Hrvatske i to u susretu s Gruzijom. Sa reprezentacijom je učestvovao na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Od prvog minuta je igrao mečeve protiv Italije i Republike Irske, a tokom susreta sa Španijom je ušao kao zamena. Hrvatska nije uspela da prođe dalje od grupne faze takmičenja.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine odigrao je 12 mečeva za Hrvatsku i „zatresao mrežu“ Belgije. „Vatreni“ su takmičenje na Prvenstvu započeli porazom od domaćina Brazila sa 3:1. Nakon toga usledila je pobeda na Kamerunom od 4:0, a Perišić je postigao drugi gol za svoj tim. 23. juna Hrvatska se sastala s Meksikom, a on je postigao „utešni gol“, nakon koga je Meksiko slavio rezultatom 3:1. Uprkos eliminaciji u ranoj fazi takmičenja Perišić je proglašen drugim najboljim igračem grupe.

Usledile su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine tokom kojih je Splićanin postigao šest golova u devet mečeva, te pomogao Hrvatskoj da zauzme treće mesto u Grupi H. Na startu Prvenstva „zatresao je mrežu“ Češke, a par dana kasnije postigao odlučujući pogodak u pobedi protiv Španije. Hrvatska je završila na prvom mestu u grupi. Na putu prema osvajanju medalje zaustavila ih je Portugalija koja je na kraju osvojila Prvenstvo.

Selektor hrvatskog nacionalnog tima Zlatko Dalić ga je uvrstio u za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2011/2012. Bundesliga s Borusijom Dortmund
  • 2011/2012. Kup Nemačke s Borusijom Dortmund
  • 2014/2015. Kup Nemačke s Volfsburgom
  • 2015. Superkup Nemačke s Volfsburgom

Pojedinačne titule

  • 2010/2011. proglašen za najboljeg strelca belgijske lige
  • 2010/2011. proglašen za igrača godine u Belgiji
  • 2014. osvojio nagradu „Vatrena krila“ za najsrčanijeg reprezentativca u protekloj godini koju dodeljuje Klub navijača hrvatske fudbalske reprezentacije „Uvijek vjerni“

Privatni život

Ivan Perišić je rođen 1989. godine u Splitu. Otac mu se zove Ante, a majka Tihana. Ima sestru Anitu. Uprkos tome što danas važi za jednog od najuspešnijeg i najplaćenijeg hrvatskog fudbalera, Ivanov životni put nije bio ni malo lak.

Naime, još kao dete trenirao je u Hajduku iz Splita i sanjao da u „bilom“ dresu postiže golove. Međutim, sa samo 17 godina morao je da preseli u Francusku i karijeru pokuša da izgradi u tuđoj zemlji. Rukovodstvo Hajduka želelo je Ivana u svojim redovima, ali je zbog očevih ogromnih dugova odselio u Francusku sa sestrom i majkom.

Kako je Ante kasnije ispričao hrvatskim medijima, to je bilo jedino rešenje da porodica opstane i da se sada neizmerno kaje što je morao da sinu sruši snove. Nakon Francuske, Belgije i Nemačke svoj život je izgradio u Italiji gde je jedan od najvažnijih igrača milanskog Intera.

Svoju današnju suprugu Josipu upoznao je u srednjoj školi. Nakon venčanja dobili su sina Leonarda, a kasnije i ćerku Manuelu. O svom privatnom životu veoma retko govori, a Ivan i Josipa nisu „podlegli pritisku“ da svaki detalj iz svog života dele sa pratiocima na društvenim mrežama. Baš naprotiv, trude se da se što manje eksponiraju, i da svaki slobodan trenutak provedu u krugu porodice. Veliku ulogu u njegovom životu osim supruge i dece igraju majka i sestra koje su mu pružale podršku tokom teških dana sa početka karijere.

Ivan Perišić na društvenim mrežama

FacebookIvan @ Facebook
InstagramIvan @ Instagram
TwitterIvan @ Twitter