Biljana Popović Ivković

Kratke informacije

Ime i prezimeBiljana Popović Ivković
Datum rođenja1972.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičarka, novinarka

Biografija

Biljana Popović Ivković je srpska političarka koja od decembra 2020. godine obavlja funkciju državne sekretarke Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije. Rođena je 1972. godine u Beogradu. Udata je za bivšeg političara Branislava Ivkovića sa kojim ima ćerku Jovanu. Porodica Ivković živi u selu Beli Potok u podnožju Avale.

Pre nego što je 2011. godine postala član Srpske napredne stranke (SNS), a potom i jedan od potpredsednika te partije, Biljana Popović Ivković je radila kao novinarka na Radio televiziji Srbije, te televizijama „Pink“, „BK“,„Enter“ i „Avala“.

Od 2012. do 2014. godine obavljala je funkciju savetnika u Kabinetu tadašnjeg predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića. Nakon toga je imenovana za načelnika Odeljenja za medije i komunikacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

U periodu od 2016. do 2020. godine bila je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a od decembra 2020. godine je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Biljana Popović je rođena 1972. godine u Beogradu. Sa sestrom Mirjanom i roditeljima je odrastala u rodnom gradu. Kako je u jednom intervjuu ispričala, vikende i letnje raspuste rado su provodili na imanju u Belom Potoku podno Avale, gde su živeli njeni baka i deda.

Biljana je u Beogradu završila osnovnu i srednju školu, a potom je upisala Višu ekonomsku školu. Diplomirala je na Fakultetu za poslovne studije, a kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, master studije je nastavila na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu[1].

Govori ruski i engleski jezik.

Novinarska i PR karijera

Biljana Popović je novinarsku karijeru započela 1992. godine kao honorarni saradnik u Radio televizije Srbije. Par godina kasnije postala je novinar Jutarnjeg programa, a potom je prešla u Informativni program RTS-a, gde je radila prvo kao novinarka, a kasnije i urednica.

Posle deset godina rada na javnom servisu, Popovićeva je 2002. godine prešla na Televiziju „Pink“. Usledila je saradnja sa komercijalnom televizijom „BK“, gde je radila kao urednica i voditeljka centralne informativne emisije „Telefakt“. Sa „BK“ je nakratko prešla na Televiziju „Enter“, a posle 2009. godine posvetila se PR karijeri.

Popovićeva je 2010. godine postala urednica specijalizovane političke emisije „Iza vesti“, te urednica u Informativnom programu Televizije „Avala“,  međutim, nije se tu dugo zadržala, nego se posvetila PR-u i marketingu.

Kako je navedeno u njenoj biografiji na internet stranicama Vlade Republike Srbije, 2011. godine odlučila je da napusti novinarstvo, te je postala konsultant više kompanija[2].

Politička karijera

Biljana Popović Ivković je političku karijeru započela 2011. godine kada se pridružila članstvu Srpske napredne stranke. U jednom intervjuu je istakla da se na taj potez odlučila jer je kao novinarka na Televiziji „Avala“ shvatila da se tadašnjoj opoziciji ne daje dovoljno prostora u medijima. Zato je, kaže, uspostavila kontakt sa ljudima iz SNS-a i potrudila se da pomogne da se „i njihov glas čuje[3]“.

Na izborima 2012. godine smenjena je vlast Demokratske stranke, a većina u Skupštini Srbije pripala je SNS-u. Nebojša Stefanović izabran je za predsednika Skupštine, a on je za svoju savetnicu u Kabinetu, između ostalih, odabrao Biljanu Popović Ivković.

Na poziciji Stefanovićeve savetnice ostala je do 2014. godine kada ju je tadašnji ministar Nebojša Stefanović imenovao za načelnicu Odeljenja za medije i komunikacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Kao iskusna novinarka bila je zadužena za saradnju s elektronskim i štampanim medijima, te redovan gost jutarnjih programa domaćih televizija.

U biografiji koja stoji na sajtu Ministarstva, Biljana Popović Ivković je navela da je u međuvremenu završila specijalizovani program „Profil Public Relations“ („Odnosi sa medijima i nastupi u javnosti“.)

Popović Ivković je u periodu od 2016. do 2020. godine obavljala funkciju državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tokom četiri godine često je, kako u televizijskim intervjuima, tako i na društvenim mrežama kritikovala postupke opozicije i opozicionih lidera, naročito u vreme velikih protesta građana koji su organizovani pod sloganom „Stop krvavim košuljama“.

Ipak, i sama se našla na meti kritika nakon nastupa u jednoj televizijskoj emisiji. Naime, zajedno sa Igorom Jurićem, ocem ubijene devojčice Tijane Jurić govorila je o nestaloj deci, amber alertu i drugim temama.

Kada ju je Jurić tokom žustre polemike u Jutarnjem programu pitao zašto mu nisu pronašli živo dete,  ona je odgovorila da je situacija bila takva i upitala ga gde je on tada bio. Ovo pitanje izazvalo je buru u srpskoj javnosti, a mnogi su osudili ponašanje sekretarke MUP-a Srbije i njen odnos prema ocu kome je dete ubijeno i koji se bori da se to ne dogodi više nikome nikada[4].

Posle Parlamentarnih izbora 2020. godine, tj. nakon što je formirana nova Vlada Srbije, Biljana Popović Ivković imenovana je za državnu sekretarku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje vodi Toma Momirović.

Kontroverze

Na konferenciji za medije održanoj 2017. godine Ivana Tulović, bivša supruga Ljubiše Buhe Čumeta, izjavila je da je Biljana Popović Ivković, tadašnja državna sekretarka policije odavala tajne iz Direkcije MUP-a i kabineta premijera šefu surčinske mafije[5].

Prema svedočenju Ivane Tulović, njen bivši suprug je informacije dobijao preko Branislava Ivkovića, predsednika upravnog odbora kompanije „Omega“ i muža Biljane Popović Ivković. Tadašnja načelnica Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a Srbije najpre nije odgovarala na pitanja novinara o tvrdnjama koje je iznela bivša Čumetova supruga, a ni policija niti tužilaštvo nikad nisu ispitali te navode.

Povodom tih tvrdi reagovali su policijski sindikati, koji su istakli da je neverovatno da se niko nije bavio ozbiljnim optužbama kakve je iznela Ivana Tulović[6].

Popović Ivković je reagovala na tekstove koje je objavio tabloid „Kurir“ i to tako što je novinara Aleksandra Rodića nazvala „kaljugom“ koja „kukavički svoje protivnike, unezveren od istine koja mu ne da mira, provlači kroz blato, koristeći se najprizemnijim uvredama i histeričnim neistinama[7]“.

Ovu temu ponovo je u junu 2020. godine pokrenula Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde. Ona je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije kazala da državna sekretaraka MUP-a prvo treba da se izvini porodici Jurić zbog, kako kaže skandaloznog nastupa na televiziji, a potom i da podnese ostavku.

Ona je tom prilikom podsetila na izjave Ivane Tulović u vezi s odavanjem državnih tajni šefu surčinske mafije. Tepić je tada objavila da firma koja je formalno u vlasništvu ćerke Branislava Ivkovića uspešno sarađuje sa državnom kompanijom „Koridori Srbije“, Narodnom bankom i RTB Borom[8].

Stan od 200 kvadrata i 400 hiljada evra

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) je u januaru 2020. godine objavio informaciju da je Biljana Popović Ivković, tadašnja državna sekretarka MUP-a, kupila stan u vrednosti od 400 hiljada evra, iako joj je plata oko 186 hiljada evra.

On je tom prilikom problematizovao i činjenicu da je njena plata „tri puta veća od prosečne plate policajca“. Stefanović je tvrdio da je ona kupila stan od Bobana Orlića, poslovnog partnera Gorana Veselinovića koji je kum Aleksandra Vučića.

Popović Ivković je podnela tužbu protiv Stefanovića za povredu ugleda i časti. Prvi osnovni sud u Beogradu je 8. jula 2021. godine tu tužbu odbio[9].

„Rat“ sa Đilasom

Kao i mnoge njene kolege iz Srpske napredne stranke i Biljana Popović Ivković, često putem medija „ratuje“ sa predstavnicima opozicije.

Tako je u jednom od svojih otvorenih pisama na društvenim mrežama napisala da „ideju kako bi građani Srbije bolje živeli od njega (Đilasa) još niko nije video, ali zato jeste kako bi se obračunavao silovanjima i vešanjima sa političkim protivnicima, prebijao novinarke i gasio medije koji mu nisu po volji“.

Dragan Đilas je podneo tužbu zbog povrede gleda i časti protiv nje, a sud je 10. septembra 2021. godine obavezao Popović Ivković da plati 100 hiljada dinara, kao i troškove spora u iznosu od oko 53 hiljade dinara[10].

Ona je na društvenim mrežama objavila da „ne zna kako neko može da povrati ugled i čast sa 100 hiljada dinara kada su taj ugled i ta čast odavno izgubljeni“.

Dodala je da ona „ne mora Draganu Đilasu ništa“, te da je jedino što u životu mora jeste „da umre i to kada bog odredi“. Tom prilikom je poručila lideru SSP-a da još nije gotovo, jer nije donesena drugostepena presuda[11].

Privatni život

Biljana Popović Ivković je rođena 1972. godine u Beogradu. Od 2005. godine je u braku sa Branislavom Ivkovićem, nekadašnjim funkcionerom Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministrom za urbanizam, a potom i za nauku i tehnologiju.

Kako je u jednom intervjuu ispričala, upoznali su se preko porodičnih prijatelja i počeli da sarađuju. Uključila se u rad Fondacije za borbu protiv narkomanije, alkoholizma i sekti koju je Ivković vodio. Istom prilikom je priznala da su venčanje dva puta morali da odgode zbog porodičnih problema.

Par se 2006. godine iz centra Beograda preselio u predgrađe Beli Potok, u podnožju Avale, a dve godine kasnije su dobili ćerku Jovanu. Ivković iz prvog braka ima ćerku Draganu i sina Luku[12].

Reference

[1] https://www.istinomer.rs/akter/biljana-popovic-ivkovic/

[2] https://www.mgsi.gov.rs/cir/drzavni-sekretari/biljana-popovitsh

[3] https://www.alo.rs/vesti/politika/lepota-mi-uglavnom-odmaze/144599/vest

[4] https://www.blic.rs/vesti/hronika/tv-duel-igor-juric-sto-niste-pronasli-zivo-dete-biljana-popovic-ivkovic-a-gde-ste-vi/4feflmm

[5] https://srpskinarodniinfo.co.rs/skandal-drzavna-sekretarka-policije-biljana-popovic-ivkovic-radila-za-mafiju-2/

[6] https://www.kurir.rs/vesti/politika/2892271/policijski-sindikati-traze-istraziti-veze-biljane-popovic-sa-sefom-mafije

[7] https://pink.rs/vesti/35681/biljana-popovic-ivkovic-odgovorila-vlasniku-kurira-rodicu-samo-nastavi-da-se-valjas-u-sopstvenom-blatu

[8] https://rs.n1info.com/vesti/a605859-tepic-trazi-ostavku-biljane-popovic-ivkovic-i-optuzuje-je-za-veze-s-kriminalom/

[9] https://rs.n1info.com/vesti/stefanovic-odbacena-tuzba-popovic-ivkovic-protiv-mene-zbog-pitanja-o-stanu/

[10] https://rs.n1info.com/vesti/sud-odlucio-da-biljana-popovic-ivkovic-mora-da-plati-djilasu-100-000-dinara/

[11] https://www.kurir.rs/vesti/politika/3764859/biljana-popovic-ivkovic-odgovorila-djilasu-ne-znam-kako-neko-moze-da-povrati-ugled-i-cast-sa-100000-dinara

[12] https://glossy.espreso.co.rs/poznati/domovi-poznatih/16854/biljana-i-branislav-ivkovic-bajka-u-podnozju-avale

Biljana Popović Ivković na društvenim mrežama

FacebookBiljana @ Facebook
TwitterBiljana @ Twitter