Josip Drmić

Kratke informacije

Ime i prezimeJosip Drmić
Datum rođenja8. avgust 1992.
Mesto rođenjaLahen
DržavaŠvajcarska
PrebivališteMenhengladbah
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina181 cm

Biografija

Josip Drmić je švajcarski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u nemačkom klubu Borusija iz Menhengladbaha i reprezentaciji Švajcarske. Rođen je 8. avgusta 1992. godine u Lahenu na obalama Ženevskog jezera.

Karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Cirih, a 2013. godine je prešao nemački Nirnberg. Tokom prve sezone postigao je 17 golova u Bundesligi, pa ga je odličan golgeterski učinak odveo u Bajer Leverkuzen. 2015. godine je potpisao ugovor s Borusijom iz Menhegladbaha, a godinu dana kasnije prešao je na pozajmicu u HSV.

Drmić je od 2012. godine član reprezentacije Švajcarske za koju je do juna 2018. godine odigrao više od 20 mečeva. Učestvovao je na Letnjim olimpijskim igrama 2012. i Svetskom prvenstvu 2014. godine. Selektor Vladimir Petković ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Cirih

Prve fudbalske korake Drmić je napravio na stadionu Fudbalskog kluba Cirih. Prošao je sve mlađe selekcije pre nego što je prvi put nastupio u seniorskom dresu. Prvi meč je odigrao 6. februara 2010. godine, ušavši kao zamena u susretu s Nešatel Ksamaksom. Prvi gol je postigao 4. feburara 2012. godine kada su odigrali nerešeno s Lucernom.

Tokom sezone 2012/2013 zabeležio je ukupno 31 nastup u Super ligi Švajcarske i postigao 13 golova. Ukupno je ostvario 39 nastupa i upisao 19 pogodaka u svim takmičenjima.

Nirnberg

U julu 2013. godine Josip Drmić je potpisao četvorogodišnji ugovor s nemačkim bundesligašem Nirnbergom. Prvi gol je postigao 18. avgusta tokom susreta s Hertom koji je završen rezultatom 2:2. Prvu sezonu je priveo kraju sa 17 postignutih golova, te postao treći najbolji igrač Bundeslige. Uprkos tome, Nirnberg je takmičenje nastavio u Drugoj ligi.

Bajer Leverkuzen

12. maja 2014. godine potpisao je petogodišnji ugovor s Bajer Leverkuzenom. Debitovao je 19. avgusta ušavši kao zamena za Hakana Čalhanoglua (Hakan Çalhanoğlu) u 88. minutu susreta s Kopenhagenom. Prvi meč plej of-a Lige šampiona završen je rezultatom 3:2 u korist nemačkog kluba.

Na prvom susretu nove sezone u Bundesligi nije ulazio u igru, a Bajer je porazio Borusiju iz Dortmunda rezultatom 2:0. Drmić je propustio prve dve utakmice, a novu sezonu je započeo tek 12. septembra ušavši kao zamena za Štefana Kislinga (Stefan Kießling) u sudijskoj nadoknadi meča s Verderom iz Bremena koji je završen rezultatom 3:3.

Devet dana kasnije postigao je prvi pogodak u Bajeru „zatresavši mrežu“ Volfsburga. Uprkos tome njegov tim je poražen rezultatom 4:1. Krajem novembra ponovo je ušao kao zamena Kislingu na poluvremenu susreta s Kelnom. Postigao je dva gola, a Leverkuzen je ostvario ubedljivu pobedu od 5:1.

13. novembra je dva puta savladao golmana Štutgarta, a njegov tim je zabeležio pobedu od 4:0 na domaćem terenu. Bio je jedini igrač Bajera koji je propustio da postigne pogodak sa „bele tačke“ tokom meča s Bajernom iz Minhena. Duel je održan 8. aprila, a njegov pokušaj sprečio je golman Manuel Nojer (Manuel Neuer). Zbog tog promašaja „Lavovi“ su eliminisani u četvrtfinalu Kupa Nemačke.

Borusija Menhengladbah

17. juna 2015. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor s Borusijom iz Menhengladbaha. Debitovao je 10. avgusta kao član startne jedanaestorke u susretu sa Sen Paulijem u prvoj rundi Kupa Nemačke. Tim iz Menhengladbaha je slavio rezultatom 4:1.

Prvi meč u Bundesligi odigrao je pet dana kasnije, ali je njegov tim pretrpeo poraz od Borusije iz Dortmunda. Tokom 19 nastupa postigao je samo jedan pogodak u svim takmičenjima. Taj gol je postigao 28. novembra „zatresavši mrežu“ Hofenhajma. Susret je završen rezultatom 3:3.

Hamburger

1.februara 2016. godine potpisao je ugovor o pozajmici sa Hamburgerom do kraja sezone. Debi je doživeo šest dna kasnije, a meč sa Kelnom je okončan bez pobednika. Prvi gol je postigao 27. februara savladavši golmana Ingloštata. Do juna 2018. godine u dresu HSV-a je odigrao šest mečeva i postigao jedan pogodak.

Reprezentativna karijera

Pre nego što je zaigrao u seniorskom dresu reprezentacije Švajcarske Drmić je bio član U-19 i U-21 timova. Sa Švajcarskom je učestvovao na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Odigrao je dva meča kao rezervni igrač, a njegov tim je eliminisan tokom grupne faze.

11. septembra 2012. godine postigao je prvi gol u crveno-belom dresu savladavši golmana Albanije tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine. 6. marta 2014. godine je dva puta „zatresao mrežu“ Hrvatske, a susret je završen rezultatom 2:2.

U maju 2014. je pozvan da s reprezentacijom nastupi na Svetskom prvenstvu u Brazilu. 30. maja Švajcarska je igrala prijateljsku utakmicu s Jamajkom, a Drmić je na asistenciju Blerima Džemailija u 83. minutu postigao jedini pogodak.

Tokom prvog meča na Mundijalu dao je gol Ekvadoru iz ofsajda, pa ga je nakon toga selektor zamenio Harisom Seferovićem koji je postigao odlučujući gol i omogućio Švajcarcima da slave rezultatom 2:1. Naredni protivnik bila je reprezentacija Francuske od kojih su poraženi sa 5:2. Drmić nije ulazio u igru, a poziciju glavnog napadača selektor je dodelio Seferoviću.

„Sajdžije“ su se u trećem meču u grupi sastali s Hondurasom, a Drmić je namestio dva gola koje je Đerdan Šaćiri (Xherdan Shaquiri) poslao u mrežu. Švajcarska je slavila rezultat od 3:0, te se plasirala u nok-aut fazu takmičenja kao drugoplasirana ekipa.

Prvi gol u nacionalnom dresu postigao je 14. juna 2015. godine, te doneo svom timu izjednačenje protiv Litvanije tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Švajcarska je slavila rezultatom 2:1. 5. septembra je ušao kao zamena Blerimu Džemailiju u 64. minutu susreta sa Slovenijom te postigao dva gola. Zahvaljujući njemu Švajcarska je upisala pobedu od 3:2.

Zbog povrede kolena u martu morao je da propusti Evropsko prvenstvo koje je 2016. godine održano u Francuskoj.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine Drmić je postigao jedini gol u susretu s Litvanijom koji je održan 25. marta 2017. godine u Ženevi. Švajcarska se plasirala na Svetsko prvenstvo u Rusiji, a selektor Petković je Josipa Drmića uvrstio u tim koji će predstavljati zemlju na ovom velikom takmičenju.

Privatni život

Josip Drmić je rođen 1992. godine u Švajcarskoj, a roditelji su mu poreklom iz bosanskohercegovačkog grada Viteza. Otkad su mu baka i deda preminuli u Vitezu su ostali samo prijatelji i dalja rodbina. Porodica se pre rata u bivšoj Jugoslaviji naselila u Švajcarskoj, a danas imaju stan u Cirihu i kuću u Nemiri kod Omiša.

Iako je već dugo reprezentativac Švajcarske Drmić je, s obzirom da ima i švajcarsko i hrvatsko državljanstvo, izrazio želju da igra za reprezentaciju Hrvatske. Pošto ga ni selektori i Hrvatski fudbalski savez nisu pozvali da zaigra u dresu „Vatrenih“, Drmić je na međunarodnu fudbalsku scenu ipak istrčao u dresu „Sajdžija“.

Josip Drmić na društvenim mrežama

FacebookJosip @ Facebook
InstagramJosip @ Instagram