Sloboda Mićalović Ćetković

Kratke informacije

Ime i prezimeSloboda Mićalović Ćetković
Datum rođenja21. Avgust 1984.
Mesto rođenjaLeskovac
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumica

Biografija

Sloboda Mićalović je jedna od najpoznatijih srpskih glumica. Rođena je 21. avgusta 1984. godine u Leskovcu. Ona je srednje dete majke Milice, koja je po profesiji frizerka i oca Dragana koji je glumac u Narodnom pozorištu u Leskovcu. Slobodina devet godina mlađa sestra Dragana Mićalović, takođe je glumica, a dve godine starija sestra Mirjana je uspešna menadžerka. Njen muž je poznati glumac Vojin Ćetković.

Neobično ime joj je dao otac Dragan koji je tumačio ulogu u monodrami posvećenoj heroju Ivi Lola Ribaru čija se verenica zvala Sloboda. Glumica je tražila da je zovu Boba, ali kada je pročitala pismo koje je junak napisao njenoj imenjakinji, zavolela je svoje ime.

Kao i sva deca, Sloboda je obožavala emisije koje je vodio Branko Kockica i ukazala joj se prilika da ga upozna kada je imala sedam godina. Predstavila se kao novinarka i uradila je intervju sa glumcem koji ju je pohvalio.

1989. godine je upisala nižu muzičku školu, a u slobodno vreme se bavila plesom i sportom. Pevala je u horu i videvši da ima talenta za muziku, upisala je i završila Srednju muzičku školu „Stanislav Binički“. Ipak se odlučila za glumu pa je posle bombardovanja 1999. godine je sa ocem došla u Beograd na prijemni ispit za Fakultet dramskih umetnosti. Videvši da ne može da je spreči u toj nameri, otac joj se pridružio i vozom su putovali 12 sati pošto je pruga bila oštećena, a mostovi i putevi porušeni pa nije postojala autobuska linija. Položila je iz prve i primljena je u klasu profesora Predraga Bajčetića i Anite Mančić.

U početku joj je bilo veoma teško bez porodice u velikom gradu. Bilo je trenutaka kada je poželela sve da napusti i da se vrati kući. Njen profesor je to predosetio i sprečio ju je da ode na matursko veče u Leskovac državši je na satu glume do ponoći kako bi propustila sve autobuse. Zbog toga je bila ljuta na njega, ali i sama je priznala da se verovatno ne bi vratila u Beograd. Živela je kao podstanar sa najboljom prijateljicom Zoranom Bečić.

Prva važna uloga koju je dobila bila je u pozorišnoj predstavi „Koštana“ Bore Stankovića. Kada je bila studentkinja treće godine, reditelj Zdravko Šotra ju je pozvao na kasting za svoj novi film „Zona Zamfirova“. Koleginica Katarina Radivojević i Sloboda su se prijavile za ulogu Zone koja je dodeljena Katarini. Sloboda je tumačila sporednu ulogu Zonine sluškinje Vaske i pevala je pesmu „Stanka mi bolna legnala“ pa je njen raskošni talenat došao do izražaja.

2003. godine je glumila doktorku u Šotrinom ostvarenju „Ilka“ koje govori o neuspelom atentatu na kneza Milana Obrenovića. Iste godine je počelo snimanje serije „Mješoviti brak“ u kojoj Sloboda tumači ulogu Jelene Čađenović, ćerke srpsko-crnogorskog bračnog para koji igraju Dara Džokić i Mima Karadžić. Oni su 90-ih godina prošlog veka živeli u Švajcarskoj, ali kada su čuli za političke promene u Srbiji i Crnoj Gori, rešili su da se presele u Beograd. Snimanje je trajalo do 2007. godine.

2004. godine je bila jevrejka Sara u komediji Zdravka Šotre „Pljačka Trećeg rajha“.

2005. godine je sa kolegom Andrijom Miloševićem dobila nagradu za najbolji televizijski par kao Jelena i Banjo iz „Mješovitog braka“.

2008. godine Sloboda je dobila prvu glavnu ulogu Anđelke u televizijskoj seriji „Ranjeni orao“ koja je snimana po istoimenom romanu srpske književnice Mir Jam. Serija govori o Anđelkinim ljubavnim problemima u svetu konzervativnih muškaraca, ali završava se udajom za simpatiju iz detinjstva, avijatičara Nenada Aleksića koga glumi Ivan Bosiljčić. Imala je gostujuću ulogu Vanese Tintor u seriji „Ne daj se, Nina“ koja je snimljena po licenci jedne od najpoznatijih kolumbijskih telenovela „Ružna Beti“. U dokumentarnom filmu Zdravka Šotre „Kraljevina Srbija“ je bila kraljica Natalija. Film obuhvata period od ubistva kneza Mihajla do početka Prvog svetskog rata.

Nije zapostavila svoju prvu ljubav, pozorište, pa je igrala u mjuziklu „Čikago“, zatim u predstavama „Don Krsto“, „Miris kiše na Balkanu“, „Tre sollere“, „Brod ljubavi“, „Brod za lutke“, kao i ulogu Elmire u Molijerovom „Tartifu“ za koju je na zagrebačkom festivalu Dani satire dobila nagradu „Zlatni smeh“, a za 61. rođendan Jugoslovenskog dramskog pozorišta je dobila nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“.

2009. godine na filmskom festivalu u Nišu, Sloboda i Ivan Bosiljčić su proglašeni za glumački par godine po izboru čitalaca „TV Novosti“, a naredne godine Sloboda je dobila nagradu Oskar popularnosti kao glumica godine.

2011. godine ponovo dobija glavnu ulogu u seriji „Nepobedivo srce“ koja predstavlja adaptaciju istoimenog romana književnice Mir Jam. Sloboda je glumila Milenu Novaković koja se zaljubljuje u pravnika Miroslava Balšića koga tumači Ivan Bosiljčić. Zbog nemoguće ljubavi, Milena završava u sanatorijumu, ali Miroslav će joj pomoći da ozdravi.

2012. godine čitaoci „Tv Novosti“ su Slobodu i Ivana Bosiljčića ponovo proglasili za glumački par godine. Glumica je dobila ulogu Aide u seriji „Jagodići“ koja predstavlja nastavak serije „Sva ta ravnica“ koja je inspirisana istinitim događajima iz knjige Nenada Čanka.

2015. godine Sloboda je tumačila ulogu Sofije u seriji „Čizmaši“ koja je snimljena po istoimenom romanu poznatog srpskog književnika Dragoslava Mihajlovića.

Na snimanju filma „Zona Zamfirova“, Sloboda je upoznala glumca Vojina Ćetkovića sa kojim je započela vezu i ubrzo zajednički život. 12. maja 2008. godine su se venčali u hramu Svetog Vasilija Ostroškog. Mlada je imala svedenu belu venčanicu sa velikim sicilijanskim velom od čipke. Kum im je bio glumac Nikola Đuričko, a neki od gostiju bili su: Nataša Ninković, Vuk Kostić, itd.

12. januara 2010. godine par je dobio bliznakinje Veru i Milu koje su krstili u hramu u kojem su se i venčali. Vojin je izjavio da je Vera njegova kopija, a Mila Slobodina. Oko dece im pomažu roditelji i dadilja pa uspevaju da izdvoje vreme za sebe i da imaju jedan od najskladnijih brakova na srpskoj javnoj sceni. Glumica bi volela da im pruži sve što ona nije imala.

2011. godine neke novine su objavile da se par razvodi, što je Sloboda demantovala navodeći da bi razvod za nju bio najveći neuspeh.

2015. godine je učestvovala u snimanju filma „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice. Sloboda i Vojin su dobili nagradu „Porodica životnog stila“ koja se dodeljuje ljudima koji imaju pozitivan uticaj na omladinu i koji bi trebali da im budu uzori. Uručena joj je i „Oktobarska nagrada“ povodom Dana Leskovca.

Spekuliše se da će glumica učestvovati u trećoj sezoni šou programa „Tvoje lice zvuči poznato“ u kome će imitirati poznate ličnosti. Još uvek nije potvrdila ovu vest, ali pristala je da se nađe sa organizatorima koji su joj obećali da će snimanja uskladiti sa njenim obavezama.

Sloboda nije imala sukoba sa kolegama, niti je ikada osetila zavist što je neko od njih dobio glavnu ulogu, a ona sporednu. Svoje kolege smatra porodicom koja jede isti hleb i trudi se da naglasi razlike između glumačke i estradne scene. Iako nije sklona da se zamera i odgovara na provokacije, pogodila ju je konstatacija pevačice Jelene Karleuše u kojoj je prozvala glumicu i njenu mlađu sestru Draganu zbog neadekvatnog stila odevanja. Na društvenim mrežama je napisala da bi smatrala da ima problem ukoliko bi se dopala „ženi u boji“.

Sloboda Mićalović svakako važi za jednu od najuspešnijih srpskih glumica koja je sve stekla raskošnim talentom, harizmom, odricanjem i mukotrpnim radom.

Filmografija

2016 On the Milky Road (postprodukcija)
2015-2016 Čizmaši (TV serija)
2012-2013 Jagodići (TV serija)
2011-2012 Nepobedivo srce (TV serija)
2011/II The Runner (Short)
2009 Mansarda 2 (TV serija)
2009 The Wounded Eagle
2008-2009 Ranjeni orao (TV serija)
2007-2008 Ne daj se, Nina! (TV serija)
2007 Osma sednica ili Život je san
2003-2007 M(j)ešoviti brak (TV serija)
2004 The Robbery of the Third Reich
2004 Tragom Karađorđa (TV serija)
2003 Ilka
2003 Laku noć, deco (TV serija)
2002 Podijum (TV serija)
2002 Ko čeka dočeka
2002 Zona Zamfirova
2002 Klasa 2002

Sloboda Mićalović Ćetković na društvenim mrežama

FacebookSloboda @ Facebook
InstagramSloboda @ Instagram