Milan Badelj

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Badelj
Datum rođenja25. februar 1989.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
PrebivališteFirenca
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina186 cm
Težina-

Biografija

Milan Badelj je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u italijanskom Fudbalskom klubu Fiorentina i reprezentaciji Hrvatske. Trenutno je kapiten italijanskog prvoligaša. Rođen je 25. februara 1989. godine u Zagrebu.

Karijeru je započeo u zagrebačkom Dinamu, odakle je prešao u nemački HSV. Nakon dve godine u Nemačkoj potpisao je ugovor s Fiorentinom. Krajem maja 2018. godine objavio je da napušta italijanski klub, ali ne i gde će nastaviti karijeru.

Od 2004. godine nastupao za mlađe selekcije Hrvatske, a od 2010. godine selektori ga povremeno zovu da igra u A timu. Hrvatski selektor Zlatko Dalić uvrstio ga je na spisak igrača za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Milan Badelj je napravio 1995. godine u zagrebačkom Fudbalskom klubu Ponikve. Nakon sedam godina počeo je da trenira u Fudbalskom klubu Zagreb, a posle toga u omladinskoj školi Dinama.

Prvi ugovor je potpisao 2007. godine kada mu je bilo samo 17 godina. Pred početak sezone 2007/2008 poslat je na pozajmicu u zagrebačku Lokomotivu kako bi stekao iskustvo koje mu je bilo potrebno kako bi zaigrao u seniorskoj ekipi Dinama. Sa „Lokosima“ je odigrao 28 mečeva i postigao sedam golova. U to vreme Zagrepčani su igrali u Trećoj ligi Hrvatske.

Kada je Luka Modrić, velika zvezda kluba s „Maksimira“ 2008. godine potpisao ugovor s Totenhemom, na njegovo mesto stigao je mladi Badelj. Veoma brzo je sebi osigurao poziciju u startnoj jedanaestorki Dinama.

Seniorski debi je doživeo tokom susreta sa irskim Linfildom u kvalifikacijama za Lige šampiona. Prvi put je u „modrom“ dresu istrčao na „Maksimir“ na početku sezone 2008/2009 tokom susreta s Rijekom. Dinamo je slavio rezultatom 2:0, a Badelj svoj prvi gol. Sezonu je završio sa 31 nastupom u domaćoj ligi i 12 u Kupu UEFA (današnja Liga Evropa).

Nastavio je sa impresivnim partijama, te je i tokom sledeće sezone bio među Dinamovih startnih jedanaest. U martu 2011. godine je prvi put zatresao mrežu „večitog rivala“ splitskog Hajduka, a Zagrepčani su slavili pobedu od 2:0. Tokom nekoliko mečeva u sezoni 2010/2011 nosio je i kapitensku traku.

I naredne sezone je briljirao, pa je postao jedan od ključnih igrača koji je Dinamu pomogao da nakon 12 godina zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona. Nastupio je u svih šest mečeva, protiv Reala iz Madrida, francuskog Liona i holandskog Ajaksa.

Poslednji gol u dresu Zagrepčana postigao je tokom susreta plej-ofa Lige šampiona kada je Dinamo na domaćem terenu dočekao slovenački Maribor. Prvo je postigao gol izjednačenja, a tokom drugog poluvremena još jedan koji je doneo njegovom timu vrlo važnu pobedu.

HSV

U avgustu 2012. godine potpisao je ugovor vredan 4,5 milona evra s nemačkim bundesligašem Hamburgerom. Prvi meč u domaćoj ligi odigrao je protiv Verdera iz Brenemena, a uskoro je učvrstio svoju poziciju među startnih jedanaest. Prvi gol u Bundesligi je postigao u novembru 2012. godine „zatresavši mrežu“ Šalkea. Tokom dve godine u klubu iz Hamburga zabeležio je 62 nastupa i dva postignuta gola.

Fiorentina

31. avgusta 2014. godine uprava italijanskog prvoligaša Fiorentine objavila je da je postignut dogovor s hrvatskim reprezentativcem i da Badelj za pet miliona evra prelazi u „Violu“. Od tada do danas (jun 2018. godine) zabeležio je 103 nastupa i postigao šest golova. Nakon smrti Davidea Astorija (Davide Astori) u martu 2018. godine ukazana mu je čast da preuzme kapitensku traku.

Krajem maja 2018. godine su italijanski sportski mediji sve češće pisali o tome da li će Badelj da produži ugovor s timom iz Firence. Naime, za njega su bili zainteresovani italijanski klubovi Milan i Lacio, a dosta se pisalo i o tome da će odlučiti da pređe u Sevilju. Nakon što mu je istekao ugovor s Fiorentinom, uprava kluba mu je ponudila novi, četvorogodišnji ugovor, ali je on odbio. Nakon toga se na zvaničnom sajtu „Viola“ pojavilo vrlo emotivno pismo koje je Badelj uputio treneru, igračima i saigračima.

„Nisu svi izbori u životu lagani, čak i kad tako izgledaju, ali nismo svi isti i ljudi koji me poznaju, znaju da uvek želim ići dalje. Možda grešim, ali i sada želim ići dalje, i odem iz mesta koje smatram svojom kućom, mestu gde sam pronašao svoj mir, balans i sreću, jednom rečju stabilnost. Ali, moram se suočiti sa realnošću. Karijera igrača nije toliko duga, i na žalost nisam u poziciji da se zauvek posvetim Fiorentini.I dalje imam želju i entuzijazam da testiram sebe. Mnogo toga mi prolazi kroz glavu, toliko toga bih vam želeo reći i objasniti, jer vi to zaslužujete. Dozvolite mi da vam kažem HVALA, ono najveće moguće. HVALA, FIRENCA!“

Mediji još uvek nagađaju za koji klub će hrvatski reprezentativac da se odluči nakon što je odbio više nego velikodušnu ponudu Fiorentine.

Reprezentativna karijera

Milan Badelj je od 2004. godine član reprezentacije Hrvatske. U nacionalnom timu je zabeležio ukupno 63 nastupa, uključujući i one prilično impresivne tokom Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine.

Od 2010. godine razni selektori su ga povremeno zvali da se pridruži A timu Hrvatske, ali je najčešće te mečeve provodio na klupi. Prvi put je „zatresao mrežu“ u „velikom dresu Vatrenih“ tokom duela s Maltom, na utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Bio je jedan od učesnika Evropskog prvenstva koje je 2012. godine održano u Poljskoj i Ukrajini, ali nije zabeležio ni jedan nastup. Takođe, učestvovao je na Svetskom prvenstvu 2014. godine od koga je Ivan Močinić odustao zbog povrede. Iako je išao kao zamena Močiniću, nije ulazio u igru.

Do sada je u dresu „Vatrenih“ zabeležio 36 nastupa i postigao jedan gol, a selektor Zlatko Dalić ga je uvrstio među igrače koji će Hrvatsku predstavljati na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2008/2009. Prva HNL s Dinamom
  • 2008/2009. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2009/2010. Prva HNL s Dinamom
  • 2010/2011. Prva HNL s Dinamom
  • 2010/2011. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2010. Superkup Hrvatske s Dinamom
  • 2011/2012. Prva HNL s Dinamom

Pojedinačne titule

  • 2009. Hrvatska fudbalska nada godine

Privatni život

Milan Badelj je rođen 1989. godine u zagrebačkom naselju Gajnice. Roditelji Ratko i Slavica Badelj bavili su se cvećarstvom i, pored Milana imaju još dvoje dece, ćerku i sina. Hrvatski reprezentativac je već sa tri godine počeo da igra fudbal, a kada je sa pet godina s majkom došao da se prijavi u Dinamovu omladinsku školu rekli su da je premlad. Ipak, nije odustajao pa je već sledeće godine obukao dres zagrebačkog kluba.

Naporni treninzi nisu ga sprečavali da redovno pohađa nastavu u Osnovnoj školi „Stenjevec“ u Zagrebu, nakon koje je završio privatnu gimnaziju Benedikta Kotruljevića.

Kada je bio dečak idoli su mu bili Robert Prosinečki i Zinedin Zidan (Zinedine Zidane), a san da jednog dana stavi kapitensku traku Dinama. Taj san mu se i ostvario, ali je ipak odlučio da krene dalje. Otišao je u Nemačku, a u Italiji postao zvezda. Uprkos velikom uspehu i slavi koja ga danas prati ostao je skroman.

Badelj za razliku od pojedinih svojih kolega ne puni novinske stupce aferama i skandalima, već naprotiv, trudi se da novine pišu samo o njegovim uspesima na evropskim fudbalskim terenima. U dugogodišnjoj je vezi sa lepom Martinom koja je bila studentkinja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i od koje je mnogo naučio o klasičnoj muzici. U jednom intervjuu priznao je da ga je pokušala naučiti da svira klavir, ali mu je lopta ipak ostala draža.