Ralph Fiennes (Rejf Fajns)

Kratke informacije

Ime i prezimeRalph Fiennes (Rejf Fajns)
Datum rođenja22. Decembar 1962.
Mesto rođenjaIpswich
DržavaEngleska
ZanimanjeGlumac, režiser, producent

Biografija

Rejf Fajns (Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes) je britanski glumac. Rođen je 22.12.1962. godine u Ipsviču, gradu pokrajine Sufolk u Engleskoj.

Fajnsov otac, Mark Fajns, bavi se fotografijom, a majka Dženifer Laš je spisateljica. Najstariji je od šestoro dece, od kojih se još četvoro bave umetnostima; Marta Fajns je režiser, Mangus Fajns muzičar, Sofi Fajns producent, a Džozef Fajns – glumac. Samo Džejkob Mark Fajns, Džozefov blzanac, nije u toj branši. Ima i polubrata Majkla Emerija. Ima engleske, severnoirske, irske i škotske krvi. Njegovi preci živeli su u Indiji, dok je ta zemlja bila britanska kolonija.

Tinejdžerske godine proživeo je u Irskoj, gde se preselio sa porodicom kada je imao jedanaest godina. Godinu dana je išao u Sent Kiran koledž (St Kieran College), pa se prebacio u Njutaun školu (Newtown school). Školovanje je, ipak, završio u školi Vordsvort (Wordsworth) u engleskom gradu Salzburg, usled nove selidbe.

Fajns je isprva želeo da se bavi umetnošću i slikarstvom, ali je posle nekog vremena shvatio da ga više ispunjava gluma. Upravo zato se upisao u Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti (Royal Academy of Dramatic Art – RADA), čiji će kasnije postati član. Pohađao je akademiju od 1983. do 1985. godine. Isprva je glumio u lokalnom pozorištu, ali je ubrzo počeo da glumi u Nacionalnom pozorištu, i to u predstavama inspirisanim Šekspirovim delima. Ovo je imalo veliki uticaj na njega – čak i kada je osvojio Holivud, nastavio je da glumi u pozorištu. 1995. godine osvojio je nagradu Toni za ulogu Hamleta na Brodveju. Takođe, postao je pokrovitelj festivala Škole Šekspira (Shakespeare School Festival), koji je osnovan da bi omogućio da deca širom Velike Britanije izvode Šekspirove predstave u profesionalnim pozorištima.

Prvu ulogu na televiziji je dobio 1990. godine, a na filmu 1992, kao Hitklif (Heatcliff) u Orkanskim visovima (Wuthering Heights). Fajns je poznat po velikom broju uloga izrazito raznovrsnih filmskih žanrova. Neki od filmova u kojima je glumio, hronološki, su: Kraj jedne ljubavne priče (The End of the Affair), Pauk (Spider), Crveni zmaj (Red Dragon), Čitač (The Reader), Velika očekivanja (The Great Expectations), Grand Budapest hotel (Grand Budapest Hotel).

Film Onjegin (Onegin) iz 199. godine  je bio još jedna prekretnica u njegovoj karijeri – učestvovao je i u produkciji, a ne samo kao glumac. Tako se rodila želja da i sam stvara filmove. Ispunio ju je desetak godina kasnije; 2011. godine snimio je film Koriolan (Coriolanus), a 2013. Nevidljivu ženu (The Invisible Woman).

Nije mu strano ni glumljenje u serijalima filmova. 2005. godine postaje član seta koji snima filmove o čarobnjaku Hariju Poteru (Harry Potter) i tumači ulogu Lorda Voldemora (Lord Voldemort) od četvrtog dela zaključno sa poslednjim. Od 2012. godine priključio se snimanju serijala filmova o Džejmsu Bondu (James Bond), ali ne kao najpoznatiji tajni agent na svetu, već kao njegov šef, Em (M).

Fajns je dva puta bio nominovan je za Oskara: 1994. godine za Spilbergov film Šindlerova lista (Schindler’s List) i 1996. za ulogu u filmu Engleski pacijent (The English Patient). Za te uloge nominovan je i za nagradu Zlatni globus. Dve velike uloge su mu izmakle; umesto njega u Da Vinčijevom kodu glumi Tom Henks, a u filmu Svetac Val Kilmer.

2009. godine Fajns je bio gost FEST-a (beogradskog filmskog festivala). Njegov film Koriolan, sniman u Beogradu i Pančevu, otvorio je 39. FEST (2011. godine).

Fajns je bio oženjen sa Aleks Kingston od 1993. do 1997. godine, kada su se razveli.