Entoni Dejvis (Anthony Davis)

Kratke informacije

Ime i prezimeEntoni Dejvis (Anthony Davis)
Datum rođenja11. mart 1993.
Mesto rođenjaČikago
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina208 cm
Težina114 kg

Biografija

Entoni Dejvis (Anthony Marshon Davis Jr.) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (jun 2022. godine) nastupa na pozicijama krilnog centra i centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Los Anđeles Lejkers (Los Angeles Lakers) i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Rođen je 11. marta 1993. godine u Čikagu. Iz veze sa devojkom Marlin (Marlen) ima ćerku Nalu (Nala Davis).

Košarkom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, dok je tokom srednje škole pokazao ozbiljan talenat. Sa školskim klubom je osvajao razna takmičenja, te je 2011. godine proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča srednjih škola.

Sledeće godine je upisao Univerzitet u Kentakiju (University of Kentucky) sa čijim timom je osvojio NCAA ligu. Proglašen je najboljim igračem finala NCAA lige, te uvršten u idealnu petorku ovog takmičenja.

Od jula 2012. do jula 2019. godine je bio član Nju Orleans Pelikansa u čijem dresu je oborio mnoge rekorde NBA lige. Nakon toga je sa Lejkersima osvojio NBA ligu.

Sa reprezentacijom SAD je 2012. godine osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a 2014. godine su postali šampioni sveta.

Klupska karijera

Pre nego što je zaigrao u NBA ligi Entoni Dejvis je igrao u školskom timu Perspektivs Čarter (Perspectives Charter) u Čikagu.

Potom je jednu sezonu nastupao sa Vajldketsima (WildCats) Univerziteta u Kentakiju sa kojima je 2012. godine osvojio šampionsku titulu NCAA lige.

Na NBA draftu iste godine klub Nju Orleans Hornets ga je izabrao za prvog pika. 24. jula je potpisao trogodišnji ugovor vredan 16 miliona dolara sa klubom iz Nju Orleansa.

Debitovao je 1. novembra 2012. godine na susretu sa San Antonio Sparsima (San Antonio Spurs). Na tom meču je postigao 21 poen.

Međutim, već sledeće večeri je doživeo povredu zbog koje je morao da propusti dve utakmice. Na parket se vratio 9. novembra kada je sa 23 poena i 11 skokova, pet blokada, dve ukradene lopte i isto toliko asistencija postigao svoj prvi dabl-dabl učinak u NBA ligi.

Još bolju partiju je odigrao protiv Milvoki Baksa (Milwaukee Bucks) kada je upisao 28 koševa i 11 skokova.

Zbog povrede je morao da propusti narednih 11 mečeva, a 18. decembra je na susretu sa Golden Stejt Voriorsima (Golden State Warriors) upisao 15 poena, 16 skokova i četiri ukradene lopte.

Učestvovao je na Rajzing Stars Čelendžu (Rising Stars Challenge) koji je 2013. godine održan u sklopu NBA Ol-Star meča.

Nakratko je izbačen iz startne petorke, ali je već 5. marta vratio svoju poziciju u timu. Odigrao je sjajne partije na susretima s Orlando Medžikom (Orlando Magic) i Memfis Grizlisima (Memphis Grizzlies), a zatim je zakucavanjem preko Kevina Garneta (Kevin Garnett) doneo svom timu pobedu nad Boston Seltiksima (Boston Celtics) u poslednjim stotinkama meča.

Dalji napredak zaustavila je povreda levog kolena, ali je uprkos tome uvršten u idealnu petorku novajlija NBA lige, te nominovan za debitanta sezone.

Po završetku sezone 2012/13 Hornetsi su promenili ime u Nju Orleans Pelikans, a 16. oktobra Dejvis je produžio ugovor sa klubom na nove tri godine.

Drugu sezonu u NBA otvorio je dabl-dabl učinkom na prvom susretu sa Pejsersima (Indiana Pasers). Usledio je odličan učinak i na mečevima sa Orlandom, Šarlotom (Charlotte Bobcats) i Los Anđeles Lejkersima.

Postao je najmlađi igrač u istoriji NBA lige kome je pošlo za rukom da postigne 25 koševa i 15 skokova na jednom meču.

Na susretu sa Lejkersima upisao je 32 poena, šest blokada i 12 skokova, te postao najmlađi košarkaš u NBA ligi sa takvom statistikom na jednoj utakmici.

Iz susreta u susret je oduševljavao navijače svog kluba, a potom je 1. decembra na susretu sa Niksima doživeo povredu leve ruke zbog koje je morao da pauzira narednih četiri do šest nedelja.

Na parket se vratio 18. decembra kada je na susretu sa Klipersima (Los Angeles Clippers) zabeležio 24 koša, 12 skokova i tri ukradene lopte. Tri dana kasnije vratio se među pet startera, te sa 21 poenom, devet skokova, te po dve blokade i ukradene lopte pomogao svojim saigračima da pobede Portland.

Međutim, zbog povrede je morao da propusti narednih sedam utakmica. Premda su „Pelikani“ sedam puta zaredom poraženi, Dejvis je na svakom od tih mečeva postizao preko 20 poena.

Seriju poraza su prekinuli 20. januara savladavši „Grizlije“ (Memphis Grizzlies), a Dejvis je tome doprineo sa 27 koševa, 10 skokova, te četiri asistencije i blokade.

Novi rekord karijere od 19 skokova postigao je 26. januara u pobedi njegovog tima nad Orlandom. Nominovan je za igrača nedelje Zapadne Divizije, ali nije dobio nagradu.

Nakon odlične partije sa Klivlendom na kojoj je upisao 30 poena, osam blokada i sedam skokova, usledila je nova povreda.

7. februara je zamenio Kobija Brajanta (Kobe Bryant) na Ol-Star meču. Uprkos ozbiljnoj povredi ramena, na susretu sa Finiks Sansima (Phoenix Suns) Dejvis je sa 32 koša postigao novi rekord karijere.

Tokom duela sa Portlandom 10. marta 2014. godine zabeležio je rekordnih 36 poena, a samo šest dana kasnije je postigao 40 koševa i 21 skok tokom duela sa Seltiksima. Uprkos brojnim povredama koje su ga mučile tokom cele sezone 2013/14 proglašen je najboljim blokerom NBA lige.

Novu sezonu je otvorio sa 26 poena, 17 skokova, devet blokada, tri ukradene lopte i dve asistencije. Bilo je to jedno od najboljih „otvaranja“ u istoriji NBA lige. Novi rekord karijere u broju koševa postigao je 22. novembra kada je u koš Juta Džeza (Utah Jazz) ubacio 43 poena.

Postao je najmlađi igrač Lige kome je pošlo za rukom da na jednom meču zabeleži 25 poena, deset skokova, šest ukradenih lopti, te po četiri asistencije i blokade.

Nakon što je na susretu s ekipom Oklahoma Siti Tandera (Oklahoma City Thunder) 13. put zaredom postigao preko 20 poena srušio je timski rekord koji je od 1977. godine držao Pit Maravič (Pete Maravich).

Zbog povrede je morao da propusti Ol-Star meč 2015. godine. Ipak, vratio se pred susret sa Detroit Pistonsima kada je sa 39 koševa, 13 skokova i osam blokada srušio NBA rekord star 30 godina. Sa 437 blokada u karijeri postavio je novi rekord NBA lige.

U martu je proglašen igračem nedelje Zapadne Divizije, te nominovan za igrača meseca. Na poslednjem susretu regularnog dela sezone Dejvis je upisao 31 poen, 13 skokova i tri blokade, te sa svojim timom uspeo da savlada Sparse.

Učinci koje je postizao tokom sezone bili su najimpresivniji u istoriji Lige. Postizao je u proseku 24.4 poena, 10.2 skoka i 2.9 blokada po susretu.

Tokom plejofa je po meču beležio 31.5 poena i 11 skokova. Ipak, nisu uspeli da se domognu NBA prstena koji je na kraju pripao Voriorsima.

Dejvis je postao četvrti igrač u 40 godina koji je u prvoj plej of seriji u karijeri beležio preko 30 koševa i deset skokova. Proglašen je četvrtim najboljim odbrambenim igračem, te petim najkorisnijim u Ligi.

Prvi put se našao u startnoj petorci na NBA Ol Star meču. Uvršten je i među pet najboljih defanzivaca te godine.

9. jula 2015. godine potpisao je novi petogodišnji ugovor vredan 145 miliona dolara sa „Pelikanima“ iz Nju Orleansa. Novi rekord u broju poena postigao je 6. novembra kada je u koš Atlante ubacio 43 poena.

Usledile su odlične partije protiv „Grlizlija“, „Nagetsa“ i „Hornetsa“, pa je 28. novembra uvršten u rezervni tim NBA Ol Star meča.

21. februara je sa 59 poena i 20 skokova oborio rekord franšize, te postao drugi najmlađi košarkaš kome je nešto tako pošlo za rukom.

Treći meč zaredom na kome je beležio preko 40 koševa odigrao je 9. marta tokom duela sa Hornetsima. Ipak, 20. marta je zbog povrede morao da odsustvuje sa terena do kraja sezone.

Neverovatan učinak je beležio i na startu sezone 2016/17. „Otvorio“ ju je upisavši više od 50 poena, 16 skokova i sedam ukradenih lopti na meču sa Denver Nagetsima. Sa 32 koša pomogao je Pelikansima da zabeleže prvu pobedu nakon osam poraza na početku sezone.

Posle odlične igre na mečevima sa Milvoki Baksima, Šarlot Hornetsima, Minesota Timbervulfsima i Majami Hitom, uvršten je među pet startnih igrača NBA Ol Star meča 2017. godine.

Na najzanimiljivijem susretu godine postigao je 52 poena i deset skokova, srušivši rekord Vilta Čemberlejna (Wilt Chamberlain). Proglašen je najkorisnijim igračem Ol-Star utakmice.

31. marta 2017. godine je postao prvi igrač Nju Orleans Pelikansa kome je pošlo za rukom da postigne 2 000 skokova u jednoj sezoni. Drugi put zaredom je uvršten u drugi najbolji tim defanzivaca NBA lige.

Sa 7 938 postignutih pogodaka u novembru 2017. godine Dejvis je postao drugi najbolji strelac u istoriji franšize. Predvodio je „Pelikane“ u tri pobede na startu sezone, te je ponovo proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije.

Novi rekord sezone od 48 postignutih poena postavio je 14. januara na susretu sa Niksima. Pomogao je svom timu da savlada Seltikse, a potom je uvršten u startnu petorku Ol Star meča 2018. godine.

Sa 3 857 skokova nadmašio je rekord Dejvida Vesta (David West). Najbolji strelac u istoriji NBA lige postao je 2. februara kada je na susretu sa Klipersima upisao svoj 8 702. koš.

Nadmašio je sam sebe sa 53 poena, 18 skokova i pet blokada na susretu sa Finiks Sansima. Na svoj 25. rođendan zabeležio je prvi tripl-dabl u karijeri tako što je postigao 25 koševa, 11 skokova i 10 blokada.

Tokom poslednjeg meča regularnog dela sezone zabeležio je 22 poena, 15 skokova, pet blokada i tri ukradene lopte, te doneo svom klubu trijumf nad Sparsima.

Sezonu je završio kao jedan od petorice najboljih defanzivnih igrača u NBA ligi, te je treći put zaredom uvršten u idealnu petorku Lige.

I naredne sezone je beležio dobre partije, ali je zbog povrede koja mu se desila u januaru 2019. godine morao da propusti nekoliko utakmica. 28. januara 2019. godine je objavio da neće potpisati novi ugovor sa „Pelikanima“, te izrazio želju da promeni ekipu. Zbog tog zahteva ga je NBA kaznila sa 50 000 dolara.

Premda se kasnije oporavio od povrede klub je objavio da će ostati na klupi do prelaznog roka 7. februara. Nakon što tokom prelaznog roka nije postignut dogovor za prelazak u neki drugi klub, „Pelikani“ su objavili da će Dejvis igrati za njih do kraja sezone kako bi izbegli potencijalne kazne ako bi ga ostavili na klupi.

Na parketu se ponovo pojavio 8. februara kada je na susretu sa Timbervulfsima upisao 32 poena, devet skokova i tri blokade.

Los Anđeles Lejkersi

Pelikansi su u julu 2019. godine trejdovali Dejvisa za Lonza Bala (Lonzo Ball), Brendona Ingrama (Brandon Ingram), Džoša Harta (Josh Hart), te tri pika u prvom krugu drafta 2019. godine.

U dresu Lejkersa je debitovao 22. oktobra 2019. godine. Na susretu sa Los Anđeles Klipersima je upisao 25 poena, 10 skokova i pet asistencija za 37 minuta koliko je proveo na terenu. To, ipak, nije pomoglo njegovo novom timu da ostvari pobedu.

Dejvis je 29. oktobra postao prvi igrač Lejkersa posle Šakila Onila (Shaquille O’Neal) 2013. godine kome je pošlo za rukom da upiše 40 poena i 20 skokova. Osim toga, Dejvis je to učinio za samo 30 minuta igre, što nije uspeo niti jedan igrač u istoriji NBA lige.

U Nju Orleans se prvi put vratio 27. novembra kada je upisao 41 poen i devet skokova. Lejkersi su zabeležili pobedu od 114:110 u gostima.

Sa 41 ubačenim košem ušao je u istoriju NBA lige kao jedini igrač koji je uspeo da postigne toliki broj poena na susretu sa bivšim timom.

Rekordnih 50 poena Dejvis je upisao 8. decembra 2019. godine u pobedi njegovog tima nad Minesota Timbervulvsima. Novu godinu je započeo upisavši 46 poena i tri skoka na susretu sa Pelikansima, nakon koga su Lejkersi slavili rezultat 123:113.

Dejvis je 23. januara 2020. godine izabran za startera NBA Ol Star meča.

Krajem istog meseca je odbio ponudu Lejkersa da potpiše produženje ugovora na četiri godine za 146 miliona dolara. Dejvis je odlučio da postane slobodan igra kako bi mogao da već sledećeg leta obezbedi petogodišnji ugovor vredan 202 miliona dolara.

Sa 42 poena i 12 skokova pomogao je Lejkersima da pobede Juta Džez rezultatom 116:108 i izbore prvo mesto u doigravanju u Zapadnoj diviziji. Tokom regularnog dela sezona odigrao je 62 od 71 utakmice, te nominovan za najboljeg odbrambenog igrača NBA lige.

Tokom drugog susreta finala Zapadne konferencije Dejvis je pogodio pobedničku trojku protiv Denver Nagetsa (Denver Nuggets). Osim toga, upisao je 31 poen i doneo svom timu prednost od 2:0 u seriji.

U finalu NBA lige 2020. godine Dejvis i Lebron Džejms (LeBron James) su predvodili Lejkerse u pobedi od 4:2 nad Majami Hitom. <Sa 17. osvojenih medalja izjednačili su rekod Boston Seltiksa (Boston Celtics). Dejvis je postao prvi igrač koji je osvojio naslov NCAA, zlatnu olimpijsku medalju, zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i naslov NBA šampiona.

Početkom decembra 2020. godine potpisao je novi petogodišnji ugovor vredan 190 miliona dolara sa Lejkersima. Ugovor je uključivao i mogućnost prevremenog raskida pre pete sezone 2024/25.

U periodu od februara do aprila 2021. godine morao je da propusti čak 30 utakmice zbog problema sa desnom potkolenicom i petom.

Lejkers su izborili učešće na doigravanju. U prvom kolu su vodili 2:1 kada je Dejvis na susretu sa Finiksom doživeo povredu leve prepone. Nije nastupio ni na petom susretu, kada su Sansi poveli sa 3:2.

Vratio se pred šesti meč, ali je odigrao samo pet minuta. Ispostavilo se da je trebalo da ostane na klupi, jer se povreda pogoršala. Lejkersi su eliminisani od Sansa rezultatom 4:2.

Nije imao sreće ni na početku sezone 2021/22. Naime, 17. decembra 2021. godine Lejkersi su se sastali sa Minesotom. Dejvis je na teren istrčao u trećoj četvrtini, ali je doživeo novu povredu. Propustio je čak 17 utakmica pre nego što se krajem januara 2022. godine vratio na teren.

Po prvi put od 2013. godine nije izabran za NBA Ol Star meč.

Polovinom februara su se sastali sa Juta Džezom, a Dejvis je povredio desni gležanj i zbog toga propustio narednih 18 mečeva.

Na 40 utakmica koliko je igrao tokom sezone 2021/22 u proseku je beležio 23.2 poena, 9.9 skokova, 3.1 asistenciju i 2.3 blokade. Na terenu je provodio 35.1 minuta, a Lejkersi u 2022. godine propustili doigravanje.

Reprezentativna karijera

Seniorski dres reprezentacije Amerike Dejvis je zadužio u julu 2012. godine pred početak Olimpijskih igara u Londonu. Tako je postao tek drugi igrač od 2004. godine koji je dobio priliku da nastupa za reprezentaciju na Olimpijadi i pre nego što je zaigrao u NBA ligi.

„Drim tim“ je do finala stigao bez ijednog poraza, a nakon pobede nad Španijom okitili su se olimpijskim zlatom.

Dejvis je bio deo tima koji je 2014. godine nastupio na Svetskom prvenstvu u Španiji. Ponovo nisu zabeležili niti jedan poraz, a u finalu su savladali reprezentaciju Srbije, te postali šampioni sveta.

Privatni život

Entoni Dejvis je rođen 1933. godine u Čikagu. Ime je dobio po ocu (Anthony Davis Senior). Njegova majka se zove Erejner (Erainer Davis). Ima sestru blizankinju Antonet (Antoinette Davis), te stariju sestru Lišu (Lesha Davis) koja igra košarku u klubu Koledža Dejli (Daley College).

Njegovi rođaci Džarvis (Jarvis Chamberlain), Maršon (Marshaun Chamberlain) i Kit Čemberlejn (Keith Chamberlain Sr.) su takođe bili profesionalni košarkaši.

NBA zvezda se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Navodno je bio u vezi sa Britni Griner (Brittney Griner), ali ta ljubav nije potrajala.

Godine 2018. je njegova devojka Marlin rodila ćerku Nalu, a potom su američki tabloidi objavili vest da košarkaš ima još jedno vanbračno dete, rođeno u Atlanti. Centar Nju Orleans Pelikansa nije komentarisao ove navode.

Slavni košarkaš se pojavio u animiranoj sportskoj komediji „Space Jam: A New Legacy“ koju je režirao Malkolm D. Li (Malcolm D. Lee), a koja se u bioskopima pojavila 2021. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2012. NCAA liga sa Kentaki Vajldketsima
  • 2020. NBA liga sa LA Lejkersima

Reprezentativne titule

  • 2012. Zlatna medalja s Olimpijskih igara
  • 2014. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2011. proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča srednjih škola
  • 2012. proglašen najboljim igračem finala NCAA lige
  • 2012. proglašen igračem godine Jugoistočne NBA divizije
  • 2012. osvojio nagradu za debitanta godine koju dodeljuje USBWA
  • 2012. proglašen defanzivcem godine Jugoistočne NBA divizije
  • 2012. proglašen defanzivcem godine od strane NBA trenera
  • 2012. proglašen igračem godine u američkoj koledž ligi
  • 2012. uvršten u idealnu petorku NCAA lige
  • 2013. uvršten u idealnu petorku debitanata NBA lige
  • 2014. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2014. proglašen najboljim blokerom NBA lige
  • 2015. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2015. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2015. uvršten u drugi najbolji defanzivni tim NBA lige
  • 2015. proglašen najboljim blokerom NBA lige
  • 2016. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2017. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2017. proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča
  • 2017. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2017. uvršten u drugi najbolji defanzivni tim NBA lige
  • 2018. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2018. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2018. uvršten među pet najboljih defanzivaca NBA lige
  • 2018. proglašen najboljim blokerom NBA lige
  • 2019. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2020. uvršten u najbolji odbrambeni tim NBA lige
  • 2020. uvršten u najbolju petorku NBA lige

Entoni Dejvis (Anthony Davis) na društvenim mrežama

FacebookEntoni @ Facebook
InstagramEntoni @ Instagram
TwitterEntoni @ Twitter