Milan Đurić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Đurić
Datum rođenja22. maj 1990.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBristol
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina199 cm

Biografija

Milan Đurić je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u engleskom Bristol Sitiju i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 22. maja 1990. godine u Tuzli.

Juniorske korake je napravio u klubu Ves Pezaro u Italiji. Nakon toga prešao je u omladinsku školu fudbala San Marina, a 2006. godine pridružio se Ćezeni. Posle jedne sezone u mlađem timu, debitovao je i sa seniorima. Za četiri godine zabeležio je 72 nastupa i postigao osam golova. Godine 2010. je potpisao ugovor sa Parmom, ali je vrlo brzo poslat na pozajmicu u Askoli, te posle u Krotone. Dve godine kasnije vratio se u Ćezenu, a od 2012. do 2014. godine bio je na raznim pozajmicama.

2017. godine je potpisao ugovor s engleskim Bristol Sitijem, s kojim je do jula 2018. godine zabeležio 27 nastupa i postigao četiri gola.

Đurić je 2012. godine postao član U-21 reprezentacije BiH, a tri godine kasnije pridružio se seniorskom timu s kojim je upisao 14 mečeva i postigao sedam golova.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake napravio je u klubu Vis Pezaro, s kojim je igrao sve do 2005. godine kada je uprava proglasila bankrot. Nakon toga je prešao u San Marino, pa u omladinski tim Ćezene koji je u tom momentu vodio bivši jugoslovenski reprezentativac Davor Jozić.

Ćezena

U seniorskom timu Ćezene debitovao je 30. oktobra 2007. godine kada su poraženi od Manitove. Nekoliko nedelja kasnije postigao je svoj prvi gol u ligaškom susretu sa Frozinoneom. U junu 2010. godine italijanska Parma je otkupila pola prava na igrača, ali je Đurić, zajedno sa bratom Markom odigrao predsezonske mečeve u Ćezeni.

Parma

30. juna 2010. godine je zvanično prešao u Parmu. Mesec dana kasnije je otišao na jednosezonsku pozajicu u Askoli, s kojim je zabeležio 17 nastupa i postigao dva gola. 28. januara je potpisao ugovor o pozajmici sa Krotoneom. U klubu iz Kalabrije je proveo dve sezone odigravši ukupno 45 mečeva i postigavši sedam golova.

Premda je zvanično bio na Parminom platnom spisku, u matičnom klubu nije odigrao niti jedan zvanični meč.

Povratak u Ćezenu

U junu 2012. godine Ćezena je otkupila prava na Đurića od Parme, pa se vratio tamo odakle je sve i počelo. Međutim, nije dobio priliku da igra nego ga je uprava skoro momentalno poslala na pozajmicu u Kremoneze, koji se takmiči u trećoj italijanskoj ligi. Te sezone je zabeležio 20 nastupa i postigao tri gola, a naredne je pozajmljen klubu Trapani. Sa Sicilijancima je odigrao 13 mečeva i postigao tri gola, a nakon toga je prešao u Citadelu.

Godine 2014. je konačno dobio priliku da zaigra u A timu Ćezene. Ubrzo je postao član startne jedanaestorke, a klub se takmičio za titulu Serije A. Najbolju partiju je odigrao tokom duela sa Juventusom kada je postigao jedan gol i asistirao za drugi, a susret je završen rezultatom 2:2.

Iako je Ćezena ispala iz Serije A, Đurić je odlučio da ostane u timu i da se u drugoj ligi bori za povratak u najjaču ligu Italije.

Bristol

4. januara 2017. godine je potpisao ugovor sa Bristol Sitijem koji se takmiči u engleskom Čempionšipu. Debitovao je tri dana kasnije kada su se u trećoj rundi FA Kupa sastali s Flitvud Taunom. Prvi gol je postigao 4. januara 2017. godine kada su savladali Roterdam Junajted rezultatom 1:0. Zbog operacije je morao da propusti ostatak sezone.

Na teren se vratio tek 24. oktobra kada je postigao gol na meču s Kristal Palasom. Njegov tim je zabeležio važnu pobedu od 4:1 u EFL Kupu. Četiri dana kasnije je savladao golmana Sanderlenda, te su trijumfovali rezultatom 2:1. Početkom decembra je zadobio novu povredu pa je ponovo podvrgnut operaciji. Oporavak je trajao tri meseca, pa se na teren vratio 10. marta 2018. godine pred susret s Barton Albionom.

U dresu Bristola je do jula 2018. godine zabeležio 31 nastup u Čempionšipu i postigao pet golova. Nakon godinu i po dana poželeo je da se vrati u Italiju, a kako su javili britanski mediji, čelnici kluba Salernitan ponudili su 700 000 evra da bosanskohercegovačkog napadača vide u svojim redovima. Međutim, u Bristolu nisu zadovoljni ovom ponudom, jer nije ni blizu iznosu koji su oni morali da izdvoje kako bi ga doveli na Ostrvo.

Reprezentativna karijera

Iako je još 2010. godine izrazio želju da igra za nacionalni tim Bosne i Hercegovine, prvi poziv je dobio tek u februaru 2012. godine kada se U-21 tim sastao sa Srbijom u Beogradu. Ipak, debitovao je tek 1. juna 2012. gdine kada je u 79. minutu susreta s Belorusijom ušao kao zamena. Deset minuta kasnije je postigao svoj prvi gol, a BiH je slavila pobedu od 3:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21. goidne.

Pet dana kasnije je bio član startne jedanaestorke na duelu sa San Marinom, te postigao svoj drugi gol za reprezentaciju. Osim toga, zabeležio je i jednu asistenciju, pa su „Zmajevi“ zabeležili pobedu od 3:1. 7. septembra su se sastali sa Grčkom, a Đurić je postigao treći gol u isto toliko mečeva. BiH je upisala pobedu od 4:0.

Prvi het trik u dresu reprezentacije postigao je 10. septembra 2012. godine. BiH se susrela sa reprezentacijom Nemačke, a osim tri gola koje je sam postigao, asistirao je i za četvrti. Duel je završen rezultatom 4:4. U dresu U-21 tima je odigrao četiri meča, postigao šest golova i zabeležio dve asistencije.

U seniorskom dresu debitovao je 27. marta 2015. godine kada su se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine sastali s Andorom. Prvi gol u „velikom dresu“ postigao je 10. oktobra iste godine kada je savladao golmana Velsa. U 90. minutu susreta asistirao je Vedadu Ibiševiću koji je postavio konačan rezultat od 2:0.

Tri dana kasnije postigao je pobednički gol na utakmici sa Kiprom, koji je omogućio BiH prolazak u baraž za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

„Zmajevi“ ipak nisu uspeli da obezbede učešće na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj, niti Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, a Đurić je do jula 2018. godine upisao ukupno 14 nastupa i postigao sedam golova za reprezentaciju.

Privatni život

Milan Đurić je rođen 1990. godine u Tuzli, a živeo je u Vlasenici. Kada mu je bilo godinu i po dana njegov otac Goran Đurić, takođe bivši fudbaler, dobio je posao u Italiji, pa je porodica preselila tamo. U Pezaru je dobio i brata Marka, koji je takođe profesionalni fudbaler koji igra na poziciji veznog igrača u Klodinezeu.

Uprkos tome što je veći deo života proveo u Italiji, Milan Đurić svojom zemljom smatra Bosnu i Hercegovinu. Zato se i odazvao pozivu da nastupa sa U-21 timom, a kasnije da „zabija golove“ protivnika seniorske reprezentacije BiH.

U junu 2016. godine se venčao sa dugogodišnjom devojkom, Italijankom Bjankom (Bianca Đurić). Par je tri godine ranije dobio ćerku Aliće (Alice Đurić), a u novembru 2017. godine Bjanka je rodila dečaka kome su dali ime Kristijan (Cristian Đurić).

Milan ima državljanstvo Italije i Bosne i Hercegovine, a Marko osim bosanskohercegovačkog, ima i pasoš Srbije.

Milan Đurić na društvenim mrežama

FacebookMilan @ Facebook
InstagramMilan @ Instagram
TwitterMilan @ Twitter