Ed Sheeran (Ed Širan)

Kratke informacije

Ime i prezimeEd Sheeran (Ed Širan)
Datum rođenja17. februar 1991.
Mesto rođenjaHalifaks
DržavaVelika Britanija
PrebivališteSuffolk
ZanimanjePevač, glumac, producent
ŽanrPop
Visina173 cm
Težina82 kg

Biografija

Edward Christopher Sheeran (Edvard Kristofer Širan) je britanski pevač, tekstopisac, producent i glumac. Rođen je 17. februara 1991. godine u Halifaksu, u Zapadnom Jorkširu.

Odrastao je u Framlingamu u Safoku. Do 18. godine pohađao je Akademiju savremene muzike u Gilfordu. Početkom 2011. godine je objavio svoj prvi samostalni EP pod nazivom  „No. 5 Collaborations Project“, nakon čega je postao prepoznatljiv širom sveta.

Nakon što je potpisao ugovor sa muzičkom kućom „Asylum Records“, u septembru 2011. godine objavio je svoj prvi studijski album, po imenu „+“.

Album je odlično prošao, dospevši na vrh britanskih i australijskih muzičkih lestvica. U Americi se plasirao na peto mesto, a u Velikoj Britaniji je proglašen platinastim sedam puta.

Zahvaljujući singlu „The A Team“ dobio je nagradu „Ivor Novello“ u kategoriji „Najbolja pesma u muzičkom i tekstualnom pogledu“.

Širan je 2012. godine dobio nagradu „Brit“ za „Najboljeg britanskog pevača“, a singl „The A Team“ je 2013. godine proglašen „Najboljom pesmom godine“. Elton John (Elton Džon) i on izveli su je na dodeli nagrada „Grammy“.

Njegov drugi studijski album po imenu „X“ je objavljen u junu 2014. godine. Dospeo je na prvo mesto muzičkih lestvica i u Americi i u Velikoj Britaniji. Naredne godine Ed je osvojio nagradu „Brit“ za „Album godine“, te je ponovno dobio priznanje „Ivor Novello“, ovog puta za „Tekstopisca godine“.

Singl s albuma, „Thinking Out Loud“ doneo mu je dve nagrade „Grammy“2016. godine, u kategoriji „Pesma godine“ i „Najbolji pop solo nastup“. U maju 2016. godine, album je proglašen drugim najprodavanijim albumom u svetu 2015. godine.

Pevačev treći album, „/“ objavljen je u martu 2017. godine. Ponovno je postigao ogroman uspeh, dospevši na prvo mesto i američke i britanske top lestvice, a proslavio se i na drugim tržištima.

Prva dva singla s albuma – „Shape of You“ i „Castle on the Hills“ su objavljeni u januaru 2017. godine.

Oborili su rekorde u Australiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, budući da su dospeli na prva dva mesta na muzičkim lestvicama. Ed je postao i prvi pevač koji je sa dve pesme dospeo na američku Top 10 lestvicu u istoj sedmici.

Do marta 2017. godine, Ed je imao deset singlova sa jednog albuma koji su dospeli na tu listu, oborivši tako rekord na britanskom muzičkom tržištu.

Singl „Perfect“ ponovno je dospeo na prvo mesto američke, australijske i britanske lestvice, zbog čega je u aprilu naredne godine proglašen najprodavanijim album na svetu u 2017. godini.

Ed je do kraja 2018. godine prodao preko 38 miliona albuma i 100 miliona singlova širom sveta, što ga čini najprodavanijim umetnikom na svetu.

Dva njegova albuma nalaze se na britanskoj listi „Najprodavaniji albumi u istoriji“. Ed se oprobao i u glumi. Igrao je u „The Bastard Executioner“,  „Home and Away“ i drugima, a utelovio je i jednu od uloga u planetarno popularnoj seriji „The Game of Thrones“.

Detinjstvo

Sheeran je rođen u Halifaksu 17. februara 1991. godine. Kada je bio dete njegova porodica se preselila iz Hebden Bridža u Framlingam u Safolk. Njegov stariji brat Matthew (Metju) je kompozitor.

Njihovi roditelji, John (Džon) i Imogen (Imadžen) su iz Londona. Pevačevi baka i deda su Irci, a njegov otac dolazi iz velike katoličke porodice. Od 1990. do 2010. vodili su nezavisnu firmu umetnina „Sheeran Lock“.

Ed je pevao u crkvenom horu od četvrte godine. Naučio je da svira gitaru dok je pohađao Osnovnu školu „Rishworth“.

Pesme je počeo da piše dok je pohađao Srednju školu „Thomas Mills“ u Framlingamu. Kao tinejdžer je išao u Državno pozorište mladih u Londonu. Pohađao je i umetničku školu u centru „Access to Music“.

Karijera

Sheeran je počeo da se bavi muzikom 2004. godine. Tada je objavio svoju prvu kolekciju pesama, po imenu „Spinning Man“.

Četiri godine kasnije se preselio u London gde je počeo da nastupa po malim festivalima. Iste godine je išao i na audiciju za ITV seriju „Britannia High“. Naredne godine je objavio EP „You Need Me“, nakon čega je otišao na turneju sa pevačem Just Jackom (Džast Džek).

U februaru 2010. godine objavio je video na SB.TV nakon čega ga je reper Example (Ikzempl) pozvao na svoju turneju. Istog mesec je promovisao  i EP „Loose Change“ koji su kritičari pozitivno ocenili. Na njemu se našao i singl „The A Team“.

U jesen 2009. godine, Ed je počeo studirati muziku na Akademiji savremene muzike u Gilfordu, ali je nije završio.

Svojim „YouTube“ („JuTjub“) klipovima je privukao pažnju publike, a ubrzo posle toga primetili su ga Rio Ferdinand (Rio Ferdinand) i Elton John (Elton Džon).

Širan je 2010. godine samostalno objavio dva EP-a  – „Ed Sheeran: Live at the Bedford“ i „Songs I Wrote with Amy“. Ovo poslednje je kolekcija ljubavnih pesama koju je napisao zajedno sa pevačicom Amy Wadge (Ejmi Vedž).

Iste godine Jamie Fox (Džejmi Foks) ga je pozvao da nastupa u njegovom klubu „The Foxxhole“, nakon čega je bio pozvan i u glumčevu kuću.

8. januara 2011. godine, Ed je objavio EP „No. 5 Collaborations Project“, na kome je sarađivao s umetnicima u usponu. Uz pomoć njega privukao je puno pažnje, budući da se EP našao na drugom mestu liste „iTunes“, bez promovisanja i izdavačke kuće.

EP je prodat u više od sedam hiljada kopija u prvoj sedmici od objavljivanja. Tri meseca kasnije, Ed je organizovao besplatan koncert za obožavaoce u Barflaju. Pojavilo se preko hiljadu ljudi, te je Ed odsvirao četiri različita koncerta, kako bi svi videli nastup. Kasnije tog meseca, potpisao je ugovor sa Diskografskom kućom „Asylum Records“.

26. aprila 2011. godine Ed se pojavio u muzičkom šou „Later…with Jools Holland“, gde je izveo singl „The A Team“. Pesma je postala glavni singl njegovog prvog studijskog albuma „+“. Postigla je ogroman uspeh. Za godinu dana prodato je preko 800 hiljada kopija.

26. avgusta iste godine Ed je objavio svoj drugi singl po imenu „You Need Me, I Don’t Need You“. I ovaj kao i naredni singl, „Lego House“ su dospeli na vrhove muzičkih lestvica.

U muzičkom spotu za „Lego House“ pojavio se glumac serijala „Harry Potter“, Rupert Grint (Rupert Grint), koji je još više povećao Edovu popularnost.

„Drunk“, objavljen 19. februara 2012. godine, postao je Edov četvrti singl zaredom koji je dospeo u Top 10 listu, u Velikoj Britaniji.

12. septembra 2012. godine, Ed je objavio album po imenu „+“. Zahvaljujući velikom uspehu, postao je drugi najprodavaniji prvi album u Velikoj Britaniji.

Sheeran je napisao pesmu „Moments“ za debitantski album grupe One Direction u novembru 2011. godine. U januaru naredne godine, objavljeno je da Ed kreće na turneju po Americi sa grupom Snow Patrol, a ubrzo posle toga je osvojio i dve nagrade „Brit“.

Njegova pesma „Give Me Love“ se pojavila u jednoj od epizoda serije „The Vampire Diaries“. Pored toga, sa pesmom „The A Team“ pobedio je pevačicu Adele (Adel) i njenu pesmu „Rolling in the Deep“ na dodeli nagrada „Ivor Novello“.

4. juna 2012. godine izveo je pesmu na Dijamantskom jubilarnom koncertu kraljice Elizabete II, ispred Bakingemske palate.

Nakon što je pevačica Taylor Swift (Tejlor Svift) čula njegov rad, kontaktirala je pevača, te joj je on napisao par pesama za album „Red“.

Pored toga, napisao je i nekoliko pesama za drugi album grupe One Direction, a jedna od njih je dospela i na prvo mesto britanske muzičke lestvice.

Krajem 2012. i početkom 2013. godine, Ed je održao turneju širom Amerike. Na svakom nastupu bilo je između šest i devet hiljada ljudi.

Elton John ga je pozvao da zajedno nastupe na dodeli nagrada „Grammy“, za koje je između ostalog i bio nominovan dva puta.

Od marta do septembra 2013. godine, Ed je otvarao nastupe za Taylor Swift na njenoj „The Red Tour“ turneji. Krajem iste godine održao je i tri potpuno rasprodata koncerta na „Madison Square Gardenu“ u Njujorku.

Njegova pesma „I See Fire“ se 5. novembra 2013. godine našla u filmu „The Hobbit“, nakon čega je ponovno nominovan za  nagradu „Grammy“ u kategoriji „Najbolji novi umetnik“ 2014. godine.

Sheeran je 7. aprila 2014. godine objavio singl „Sing“ koji je najavio njegov drugi studijski album. Budući da je pesma bila drugačija od onog na šta je publika navikla, Ed je izdao i akustičnu baladu „One“ koje je takođe postala hit. Pesma „Sing“ postala je broj jedan u Velikoj Britaniji.

Pevačev drugi studijski album, po imenu „X“, izašao je 23. juna 2014. godine. Kako bi promovisao album koji je već tada bio broj jedan i u Americi i na evropskom tržištu, Ed je započeo svetsku turneju u Osaki 6. avgusta, iste godine.

Album je nominovan za album godine na 57. dodeli nagrada „Grammy“, na kojoj je Ed i nastupao sa pevačem Johnom Mayerom (Džon Mejer). Nedugo posle toga osvojio je dve nagrade „Brit“ kao i priznanje „Ivor Novello“ za „Tekstopisca godine“.

21. juna bio je voditelj muzičkih video nagrada „Much“ u Torontu, gde je osvojio takođe dve nagrade. Pored toga, izveo je i singlove „Thinking Out Loud“ i „Photograph“. Par dana kasnije, Sheeran je otvorio koncert grupe The Rolling Stones u Kanzasu.

Od 10. do 12. jula 2015. godine nastupao je na rasprodatim koncertima na londonskom stadionu „Vembli“. Koncerti su bili deo njegove svetske turneje koja je i dokumentovana te prikazana na televiziji NBC 16. avgusta. Emisija se zvala „Ed Sheeran-Live at Wembley Stadium“, a prikazivala je i snimke iza scene.

Pevač je 2015. godine napisao pesmu „Love Yourself“ za četvrti album Justina Biebera (Džastin Biber). U septembru iste godine je nastupao na festivalu „Global Citizen“ u Njujorku. Organizovao ga je pevač grupe Coldplay, Chris Martin (Kris Martin), u cilju sprečavanja siromaštva u svetu.

Sheeran je 25. oktobra 2015. godine bio voditelj MTV Europe Music nagrada u Milanu, na kojim je osvojio čak dve nagrade. Pored toga, osvojio je i dve nagrade „Grammy“ za singl „Thinking Out Loud“.

U maju 2016. godine, „X“ je proglašen „Drugim najprodavanijim albumom na svetu u 2015. godini“.

13. decembra 2016. godine, nakon pauze od godinu dana na društvenim mrežama, Ed je promenio sliku na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu u svetlo plavu, te tako implicirao da objavljuje novi album. Svaki njegov prethodni album je imao jednobojnu naslovnu stranu, sa matematičkim znakom u sredini.

Album je objavljen 3. marta 2017. godine. Dospeo je na prvo mesto u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Australiji i Kanadi. U prvoj sedmici prodat je u 672 hiljade primeraka, zbog čega je postao najprodavaniji album muškog umetnika u Velikoj Britaniji.

6. januara iste godine Sheeran je objavio dva singla, „Shape of You“ i „Castle on the Hills“. Tema drugog singla je pevačevo odrastanje u rodnom gradu Framlingamu u Safolku.

Nakon njihove objave, pevač je u emisiji „Breakfast Show“ najavio da će se pojaviti na festivalu „Glastonberi“ 2017. godine.

Oba singla su prvi dan oborila rekord Spotifyja, izbrojavši preko 13 miliona strimova u samo 24 sata.

13. januara singlovi su dospeli na britansku listu singlova na prvo i drugo mesto, što se dogodilo prvi put u istoriji te lestvice. Istog dana, Ed je postao prvi umetnik koji je debitovao na prvo i drugo mesto nemačke liste, što se 15. januara ponovilo i u Australiji.

17. januara, „Shape of You“ je dospela na prvo mesto američke liste „Billboard Hot 100“, dok je „Castle on the Hills“ zauzela šesto mesto. Zahvaljujući tome, Ed je postao prvi umetnik koji u isto vreme ima dve pesme na američkoj Top 10 listi.

26. januara, Sheeran je objavio datume turneje po Evropi te Južnoj i Severnoj Americi. Turneja se održavala od 17. marta do 14. juna 2017. godine.

Koncerte u Australiji i Novom Zelandu posetilo je preko 950 hiljada ljudi, te je Ed tako oborio rekord grupe Dire Straits iz 1986. godine.

17. februara 2017. godine, pevač je objavio pesmu „How Would You Feel“. Iako službeno nije bila singl, pesma je dospela na drugo mesto u Velikoj Britaniji. Do 11. marta iste godine, Ed je imao 10 singlova s albuma „/“, koju su ušli na listu Top 10, tako pobedivši škotskog DJ Calvina Harrisa (Kalvin Heris).

Iste godine na MTV video muzičkim nagradama Ed je proglašen „Umetnikom godine“. Njegov četvrti singl s albuma „/“, „Perfect“ ponovno je bio prvi na muzičkim listama, kao i njegova saradnja sa Beyonce na akustičnoj verziji dueta „Perfect Duet“.

4. decembra, Spotify ga je proglasio „Najstrimovanijim umetnikom 2017. godine“, budući da je imao zavidnih 6.3 milijarde strimova. Album „/“ strimovan je 3.1 milijardu puta, a glavni singl „Shape of You“, 1.4 milijarde puta.

Nakon što je pevao u pesmi „End Game“ Taylor Swift, za njen šesti studijski album, to je uradio i sa pesmom „River“ repera Eminema (Eminem). Pesma se našla na njegovom devetom studijskom albumu „Revival“.

3. januara 2018. godine, „Shape of You“ je proglašen „Najprodavanijim singlom 2017. godine“ na britanskom tržištu, kao i „Najprodavanijim singlom 2017. godine na Bilbordovoj Hot 100 lestvici“ na američkom tržištu. Istog dana, album „/“ je na oba tržišta proglašen „Najprodavanijim albumom godine“.

U aprilu 2018. godine, na dodeli Brit nagrada koja se održavala u O2 areni u Londonu, Ed je izveo „Supermarket Flowers“ te dobio nagradu „Global Success“. Istog meseca IFIP je „/“ proglasio „Najprodavanijim albumom na svetu u 2017. godini.

Na dodeli nagrada „Billboard Music“ 2018. godine, Ed je izveo „Galway Girl“, te pokupio šest nagrada, uključujući onu za „Top umetnika“ i „Top Hot 100 umetnik“.

Ed je pesme „Trust Fund Baby“ i „Summer On You“ koje su tokom 2018. godine objavili bendovi Why Don’t We i PrettyMuch.

Ponovio je saradnju sa Justinom Bieberom na pesmi „I Don’t Care“ koja se našla na njegovom četvrtom albumu „No.6 Collaborations Project“. Duet je srušio dnevni rekord striming platformi „Spotify“. Debitovao je na prvom mestu u Velikoj Britaniji, Australiji i drugim velikim zemljama, a na drugom mestu u Americi.

Usledila je saradnja s umetnicima Chance the Rapper and PnB Rock na pesmi „Cross me“ koja je svetlo dana ugledala 31. maja iste godine. Ovaj singl je debitovao na devetom mestu u Velikoj Britaniji.

Sheeran je 28. juna 2019. godine objavio pesmu „Beautiful People“ koju je snimio sa Khalidom. Duet je debitovao na trećem mestu u Britaniji, te na četvrtom mestu u Australiji.

Muzičar je 5. jula 2019. godine objavio dve nove pesme – „Best Part of Me“ sa Yebbom i „Blow“ sa Brunom Marsom i Chrisom Stapletonom.

Zajedno sa Travisom Scottom je 12. jula objavio album „Antisocial“ koji je debitovao na prvom mestu u Velikoj Britaniji, SAD, Australiji i drugim većim tržištima.

Njegova četiri albuma od 9. avgusta 2019. godine zajedno su provela čak 41 sedmicu na prvom mestu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Turneju „Divide“ okončao je 26. avgusta 2019. godine 260. nastupom u Ipsviču. Samo ga je u Helsinkiju slušalo preko 100 hiljada ljudi.

Sedmi singl sa novog albuma „Take Me Back to London“ se 30. avgusta našao na prvom mestu u Velikoj Britaniji.

U decembru 2019. godine „Official Charts Company“ ga je proglasila najuspešnijim izvođačem u 10. deceniji 21. veka na listama albuma i singlova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Internet servis „Spotify“ ga je proglasio drugim najstrimovanijim umetnikom decenije iza repera Drakea.

Publiku je iznenadio singlom „Afterglow“ koji je svetlo dana ugledao 21. decembra 2020. godine.

Singlom „Bad Habits“ koji je objavio 25. juna 2021. godine Sheeran je najavio izlazak petog studijskog albuma. Njegov deseti singl broj jedan u Velikoj Britaniji proveo je čak 11 nedelja na vrhu liste singlova u Britaniji, Irskoj, Kanadi i Nemačkoj. Pesma je zauzela drugo mesto na listi „Billboard Hot 100“ u Americi.

Sa 11 nedelja na vrhu liste u Ujedinjenom Kraljevstvu Ed je posao prvi britanski samostalni umetnik koji je proveo čak 52 sedmice na prvo mestu. Više od toga postigli su Elvis Presley sa 80 nedelja i The Beatlesi sa 69 sedmica na vrhu.

Peti studijski album pod nazivom „=“ objavio je 29. oktobra 2021. godine, a na njemu se našlo čak 14 pesama. Naslovnu stranu albuma oslikao je lično, a ona predstavlja kratak sažetak šta mu se dogodilo tokom poslednje četiri godine života.

Singl „Shivers“ je svrgnuo „Bad Habits“ sa vrha britanskih i irskih top lista singlova. Album „=“ je postao Sheeranov peti album broj jedan u Britaniji i četvrti broj jedan u SAD-u.

Duet „Merry Christmas“ koji je snimio s Eltonom Johnom, a koji je svetlo dana ugledao 29. novembra 2021. godine bio je humanitarni projekat. Zarada koju pesma ostvari usmerena je njihovim fondacijama za borbu protiv AIDS-a. Duet je debitovao na prvom mestu britanske liste, te postao Edov 12. broj jedan u Velikoj Britaniji.

Muzičari Sami Chokri i Ross O’Donoghue optužili su ga za plagijat jer deonice njegove pesme „Shape Of You“ podsećaju na njihovu numeru „Oh Why“ iz 2015. godine.

Nadležno regulatorno telo je zabranilo prikupljanje procenjenih 20 miliona funti tantijema od nastupa ili emitovanja pesme „Shape Of You“. Sud je 6. aprila 2022. godine presudio da Sheeran nije plagirao pesmu.

Uticaji

Pevačeve najranije uspomene uključuju slušanje albuma Joni Mitchell (Džoni Mičel), Boba Dylana (Bob Dilan) i „Greatest Hits“ koji je napisao Elton John.

Kako Ed kaže, album koji ga je doveo do muzike bio je „Irish Heartbeat“ Van Morrisona (Van Morison). U detinjstvu, otac ga je vodio na koncerte uživo kako bi iz njih dobio inspiraciju za stvaranje muzike.

Eric Clapton (Erik Klepton), Paul McCartney (Pol Mekartni) i Bob Dylan ostali su mu najviše u sećanju. Na pevača je najviše uticao koncert „Party at the Palace“ u Bakingemskoj palati koji je održao Clapton. Zbog njega je počeo i da svira gitaru.

Pored ovih, Ed je naveo i The Beatles, Nizlopi i Eminema kao najveće uticaje. Eminem mu je možda najviše i pomogao, budući da je Ed imao govornu manu u detinjstvu, te je uz pomoć reperovih pesama vežbao pričanje.

Na njega je uticao i pevač Damien Rice (Dejmijen Rajs) kojeg je slušao u jednom irskom pabu. Pored njega, Westlife, irski pop bend mu je bio inspiracija kada je učio da svira gitaru.

Ed je ostvario svoj san nakon što se Eric Clapton pojavio na njegovoj pesmi „Dive“. Pored toga sarađivao je i s Eminemom na pesmi „River“.

Ostali radovi

U martu 2015. godine, Ed je objavio da u saradnji sa grupom „Warner Music“ osniva izdavačku kuću „Gingerbread Man Records“. Projekat je zaživeo u avgustu 2015. godine, a uporedo s njom je osnovao i svoj kanal na „Jutjubu“.

Prva osoba koja je potpisala ugovor sa pevačevom kućom bio je Jamie Lawson (Džejmi Lason). Njegov debitantski album dospeo je na prvo mesto britanske muzičke lestvice. Nekoliko meseci kasnije, ugovor je potpisao i Foy Vance (Foj Vans).

Pevač je oduvek bio i veliki humanitarac. Tako je nastupao u Bristolu kako bi sakupio 40 hiljada funti za pomoć seks radnicima. Pored toga, redovno donira svoju odeću širom rodnog grada, koja se prosleđuje u dečije bolnice po Framlingamu.

15. novembra 2014. godine Ed se priključio humanitarnoj grupi Band Aid 30 zajedno sa drugim irskim i britanskim zvezdama. Snimili su verziju pesme „Do They Know It’s Christmas?“ kako bi sakupili novac za sprečavanje širenja virusa ebole po zapadnoj Africi.

Ozzy Osbourne (Ozi Ozborn), frontmen grupe Oasis, Liam Gallaghr (Liam Galager) i Jeremy Corbyn (Džeremi Korbin) su sa pevačem učestvovali u sakupljanju sredstava za decu obolelu od raka u akciji „Stand Up to Cancer“.

Sheeran se prvi put pojavio u ulozi glumca 2014. godine. Glumio je sebe u novozelandskoj seriji „Shortland Street“. U maju sledeće godine ponovno se pojavio kao on u seriji „Undateable“ televizijske kuće NBC.

Kasnije iste godine, snimio je scene za seriju „Home and Away“, ponovno glumeći lik inspirisan sobom.
Nakon što je obradio pesmu „Make it Rain“ za „Sons of Anarchy“, Kurt Stutter (Kurt Stater) ga je angažovao da glumi Sir Cormaca u srednjovekovnoj drami „The Bastard Executioner“.

Pevač se ponovno pojavio kao on u filmu „Bridget Jones’s Baby“ 2016. godine. Naredne godine dobio je značajniju ulogu u seriji „Game of Thrones“. Taj izlet u glumu publika je ocenila veoma pozitivno, iako je par kritičara imalo drugačije mišljenje.

Privatni život

Sheeran i Nina Nesbitt (Nina Nesbit), škotska pevačica, bili su u vezi do 2012. godine. Ona se pojavila u spotu njegove pesme „Drunk“. Pored toga, pevač o njoj peva u pesmi „Nina“ i „Photograph“. Većina pesama sa njenog albuma „Peroxide“ govore o pevaču.

Pevač je 2014. godine kupio kuću i u južnom Londonu.

Athina Andrelos (Atina Andrelos) je bila inspiracija za njegovu pesmu „Thinking Out Loud“. Bili su zajedno od januara 2014. do februara 2015. godine.

Od jula 2015. godine, pevač je u vezi sa devojkom iz srednje škole, po imenu Cherry Seaborn (Šeri Siborn). Zaruke su objavili u januaru 2018. godine, a sedam meseci kasnije naslutili su javnosti da su se venčali na privatnoj ceremoniji.

U junu 2015. godine, „Forbes“ je procenio pevačevu zaradu na 57 miliona dolara u proteklih godinu dana, te ga tako svrstao na 27. mesto zvezda koje najviše zarađuju.

Sheeran je kupio i renovirao farmu u blizini Framlinghama, mesta gde je odrastao. Istakao je kako se nada da će tu zasnovati i porodicu.

Mediji su 12. avgusta 2020. godine objavili da par čeka svoje prvo dete. Pevač je 1. septembra obavestio svoje pratioce na Instagramu da je njegova supruga prethodne nedelje rodila devojčicu.

Diskografija

Albumi

 • 2011. +
 • 2014. X
 • 2017. /
 • 2019. No.6 Collaborations Project
 • 2021. =

Turneje

 • 2011-13. + Tour
 • 2012. Fallen Empires Tour by Snow Patrol
 • 2013. The Red Tour by Taylor Swift
 • 2014-15. X Tour
 • 2015. Zip Code Tour by The Rolling Stones
 • 2017-19. / Tour
 • 2022-23. +–=÷x Tour

Filmografija

 • 2014. Shortland Street
 • 2015. Undateable
 • 2015. Home and Away
 • 2015. The Bastard Executioner
 • 2015. Jumpers for Goalposts: Live at Wembley Stadium
 • 2016. Bridget Jones’s Baby
 • 2016. Popstar: Never Stop Never Stopping
 • 2017. Game of Thrones
 • 2018. The Simpsons
 • 2018. Songwriter
 • 2019. Yesterday
 • 2019. Modern Love
 • 2019. Star Wars: The Rise of Skywalker
 • 2021. Red Notice

Ed Sheeran (Ed Širan) na društvenim mrežama

FacebookEd @ Facebook
InstagramEd @ Instagram
TwitterEd @ Twitter
YoutubeEd @ YouTube
IMDBEd @ IMDB