Načo (Nacho)

Kratke informacije

Ime i prezimeNačo (Nacho)
Datum rođenja18. januar 1990.
Mesto rođenjaMadrid
DržavaŠpanija
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina179 cm

Biografija

Načo (José Ignacio Fernández Iglesias) je španski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji odbrambenog igrača u Real Madridu i reprezentaciji Španije. Rođen je 18. januara 1990. godine u Madridu.

Skoro celu dosadašnju karijeru Načo je proveo u Realu, s kojim je od 2011. godine zabeležio brojne trofeje, uključujući četiri titule Lige šampiona.

Godine 2005. je postao član U-16 selekcije Španije, a u seniorskom dresu je prvi put nastupio 2013. godine. Selektor Fernando Jero (Fernando Hierro) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Pre nego što se sa 11 godina pridružio omladinskoj školi Real Madrida, Načo je dve godine trenirao sa madridskim klubom Komplutense. Seniorski debi u B timu „Kraljevskog kluba“ je doživeo u sezoni 2008/2009. Kao rezervni igrač odigrao je dva meča Druge lige Španije, te povremeno ulazio u igru tokom naredne dve sezone.

23. aprila 2011. godine zabeležio je svoj prvi meč u prvom timu Reala. Na poziciji levog beka je odigrao svih 90 minuta susreta s Valensijom u borbi za titulu La Lige. Drugi nastup je došao par dana kasnije kada su od Real Saragose pretrpeli poraz od 2:3.

Pred početak sezone 2011/2012 je bio jedan od mladih igrača koji su krenuli na turneju po Severnoj Americi. Kao zamena je ušao na sva tri meča, protiv LA Galaksija, Gvadalahare i Filadelfija Uniona.

Trener Žoze Morinjo (José Mário dos Santos Mourinho Félix) je 2. septembra 2012. godine objavio da će Načo, zajedno sa Moratom (Álvaro Borja Morata Martín) i Žesusom (Jesús Fernández Collado) uskoro biti promovisani u prvi tim, ali da će nastaviti da nastupa sa Real Kastiljom.

Pred početak sezone 2013/2014 godine je zaduživši dres sa brojem 18 konačno prešao u A tim španskog prvoligaša.

3. jula 2014. godine je potpisao novi ugovor s Realom kojim se obavezao da će u klubu da ostane do 2021. godine. Prvi gol u dresu „Kraljevskog kluba“ postigao je 10. januara 2015. godine, savladavši golmana Espanjola. „Beli“ su zabeležili ubedljivu pobedu od 3:0 na domaćem terenu.

Dve minute nakon što je ušao u igru umesto povređenog Marsela (Marcelo Vieira da Silva Júnior) „zatresao je mrežu“ Pari Sen Žermena (PSŽ) te doneo svom klubu plasman u osminu finala Lige šampiona. Načo je postigao jedini gol na utakmici, te zabeležio ukupno pet nastupa u elitnom evropskom takmičenju.

Stoti meč u dresu Reala odigrao je 11. februara 2017. godine kada je njegov tim savladao Osasunu. Brojne povrede i suspenzije njegovih saigrača dovele su ga u situaciju da sve više igra na poziciji centralnog beka, te da pomogne svom klubu da nakon pet godina osvoji La Ligu. Iste godine su osvojili i Ligu šampiona, a Načo je zabeležio četiri nastupa.

21. januara 2018. godine su se sastali s Deportivom iz Korunje. Defanzivac je postigao dva gola, a Madriđani su zabeležili pobedu od 7:1. U Ligi šampiona je te sezone zabeležio osam nastupa i postigao jedan pogodak, a Real je osvojio treću uzastopnu i 13. u istoriji titulu Lige prvaka.

U finalu su se sastali s Liverpulom, a Načo je igrao na poziciji desnog beka zamenivši u prvom poluvremenu povređenog Danija Karvahal (Daniel „Dani“ Carvajal Ramos). Ostvarili su pobedu od 3:1 i ponovo u Madrid poneli „ušati pehar“.

Reprezentativna karijera

Načo je 2005. godine postao član U-16 selekcije Španije. Nastupio je na brojnim mečevima sa svim mlađim timovima, uključujući U-17, U-19 i U-21 selekcije.

Prvi poziv da zaigra u seniorskom dresu stigao je u septembru 2013. godine pred prijateljski susret sa Švajcarskom. Zamenio je povređenog Martieza (Iñigo Martínez Berridi). Nakon toga su se sastali s reprezentacijom Čilea u Ženevi, a Načo je ušao kao zamena Serhiju Ramosu (Sergio Ramos García) u drugom poluvremenu. Utakmica je završena rezultatom 2:2.

Selektor ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Španija je u osmini finala poražena od domaćina. Nakon 120 minuta igre rezultat je bio 1:1, a posle uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca Rusi su eliminisali bivše svetske i evropske prvake.

Titule

Klupske titule

  • 2011/2012. Druga liga Španije s B timom Real Madrida
  • 2012. Superkup Španije s Real Madridom
  • 2013/2014. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2013/2014. Kup Kralja s Real Madridom
  • 2014. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2015/2016. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2016. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2016. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2016/2017. La Liga s Real Madridom
  • 2016/2017. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2017. Superkup Španije s Real Madridom
  • 2017. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2017. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2017/2018. Liga šampiona s Real Madridom

Reprezentativne titule

  • 2007. finale Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2007. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina
  • 2013. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine

Privatni život

Načo je rođen 1990. godine u Madridu. Ima dve godine mlađeg brata Aleksa (Alejandro Fernández Iglesias) koji nastupa na poziciji veznog igrača u španskom klubu Kadiz. Baš poput starijeg brata i Aleks je juniorsku karijeru započeo u omladinskoj školi Real Madrida.

Načo je sa 12 godina saznao da boluje od dijabetesa. Međutim, pravilnom ishranom uspeo je da se odupre bolesti i da postane jedan od najboljih fudbalera na svetu. O tome nije javno govorio sve do 2016. godine kada je priznao da nije želeo da navijači znaju za njegovu bolest. Jedini kojima je o tome pričao bila su deca koja takođe boluju od dijabetesa i koja se leče u bolnicama širom Španije.

Pravilnom ishranom i kvalitetnim pripremama uspeo je da se sačuva povreda koje su sastavni deo života profesionalnih fudbalera.

Realov defanzivac je od 2014. godine u braku s Marijom Kortez (María Cortés), njegovom ljubavi iz mladih dana. Godinu dana kasnije dobili su ćerku Alehandru (Alejandra Fernández Cortés). Pred finale Lige šampiona 2016. godine dobio je sina Hose Ignasija (José Ignacio Fernández Cortés). Taj dan smatra najsrećnijim u privatnom i profesionalnom životu.

Iako još nije u Realu i reprezentaciji postao član startnih jedanaestorki, Načo priznaje da ne očajava, te da smatra da će njegovo vreme tek doći. Priznaje da bi voleo da dobije minutažu kakvu misli da zaslužuje, ali isto tako je svestan da Real i nacionalna selekcija imaju mnogo kvalitetnih igrača na njegovoj poziciji i da je vrlo teško trenerima i selektorima da izaberu ko će započeti koju utakmicu.

Načo je poznat kao veoma skromna osoba, ali i veliki humanitarac. S obzirom na bolest s kojom se bori veći deo svog života, trudi se da svim dečacima i devojčicama koji imaju zdravstvene probleme pomogne što je više moguće. O svom privatnom životu veoma retko govori, a za razliku od mnogih fudbalskih zvezda ne daje povoda paparacima da prate svaki njegov korak.

Načo (Nacho) na društvenim mrežama

FacebookNacho @ Facebook
InstagramNacho @ Instagram
TwitterNacho @ Twitter