Nemanja Matić

Kratke informacije

Ime i prezimeNemanja Matić
Datum rođenja1. avgust 1988.
Mesto rođenjaVrelo (Ub)
DržavaSrbija
PrebivališteMančester
ZanimanjeFudbaler
Visina194 cm
Težina-

Biografija

Nemanja Matić je srpski fudbaler koji trenutno igra na poziciji zadnjeg veznog igrača u engleskom Mančester Junajtedu i reprezentaciji Srbije. Rođen je 1. avgusta 1988. godine u Šapcu.

Karijeru je započeo kao napadač u Kolubari, ali je igrajući u portugalskoj Benfiki prešao na poziciju zadnjeg veznog igrača. Poznat je po veoma dobrim nastupima i borbenom stilu igre.

Odbili su ga i Crvena Zvezda i Partizan, pa je seniorsku karijeru započeo 2005. godine u Fudbalskom klubu Kolubara, a dve godine kasnije prešao u slovačke Košice. Usledio je 1,5 miliona evra vredan ugovor s Čelsijem, pozajmica u Viteseu i dve sezone u Benfiki iz Lisabona. U januaru 2014. godine se za 21 milion funti vratio u Čelsi, a u julu 2017. postao je prvotimac Mančester Junajteda.

U mladoj reprezentaciji Srbije debitovao je 11. oktobra 2008. godine, a za seniorsku je zaigrao već 14. decembra iste godine. Do sada je u dresu Srbije odigrao 38 mečeva i postigao dva gola.

Klupska karijera

Nemanja Matić je rođen u Šapcu, a odrastao je u selu Vrelo kod Uba gde je već sa pet godina počeo da trenira fudbal. Seniorsku karijeru je započeo sa 16 godina u Kolubari, odakle je 2007. godine prešao u slovački Fudbalski klub Košice. Pomogao je svojom klubu da dođe do Kupa Slovačke 2009. godine i četvrtog mesta u domaćem prvenstvu. Zauzvrat je dobio slovačko državljanstvo.

18. avgusta 2009. godine je potpisao četvorogodišnji ugovor s engleskim prvoligašem Čelsijem uz obeštećenje od 1,5 milion evra. Dobio je dres sa brojem 24, ali nije mogao odmah da zaigra zbog povrede koju je zadobio nastupajući za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine. Na klupi je bio 23. septembra 2009. godine tokom utakmice sa Kvins Park Rendžersima, ali nije ulazio u igru. Debi u engleskoj Premijer ligi doživeo je 21. novembra ušavši kao zamena Florenu Maloudi (Florent Malouda) u 69. minutu.  Čelsi je tada ostvario ubedljivu pobedu nad Vulverhempton Vondersima.

23. avgusta 2010. godine je zajedno sa Slobodanom Rajkovićem i Matejom Delačom otišao na jednogodišnju pozajmicu u holandski Vitese. Za to vreme odigrao je 27 ligaških mečeva i postigao dva gola. Krajem januara 2011. godine Čelsi ga je prodao portugalskoj Benfiki za 5 miliona funti i to u sklopu transfera Davida Luiza (David Luiz) u tim sa „Stanford Bridža“ („Stanford Bridge“).

Pod vođstvom trenera Horhea Hesusa (Jorge Jesus) Matić je sa pozicije plejmejkera prešao na poziciju zadnjeg veznog igrača. Na lisabonski „Stadion svetlosti“ („Estádio da Luz“) prvi put je istrčao 14. aprila 2012. godine u finalnom meču Taka Lige protiv Žil Visentea. Benfika je pobedila, a Matić je osvojio svoj prvi trofej u Portugaliji. Prvi gol je postigao 13. januara 2013. godine u remiju sa Portom. Već sledećeg dana klub ga je nagradio produženjem ugovora do 2018. godine, sa otkupnom klauzulom od 45 miliona evra. Postigao je vrlo važan pogodak Bajer Leverkuzenu u Ligi Evrope, te osigurao pobedu od 3:1. Tokom cele 2012/2013 sezone Matić je igrao u prvom timu portugalskog kluba kada su „jurili“ svoju prvu titulu Primera lige od 2010. godine. Usledio je meč sa Portom i to u momentu kada ni Benfika ni Porto nisu imali izgubljenog meča u ligi. Ipak, Brazilac Kevin (Kelvin Mateus de Oliveira) je iz prekida postigao gol i konačni rezultat bio je 2:1 za Porto.

15. maja Benfika je zaigrala u finalu Lige Evropa i to protiv Matićevog bivšeg kluba Čelsija. Benfika je igrala dobro, a sve do poslednjeg minuta susreta rezultat je bio 1:1, da bi tada Čelsijev Branislav Ivanović postigao gol glavom i doneo „londonskim plavcima“ titulu.

Mesec i po dana kasnije Matić je proglašen igračem godine portugalske Prve lige i to nakon što je prethodna tri meseca proglašavan igračem meseca. Tokom sezone 2013/2014 odigrao je 22 utakmice i postigao tri gola, te pomogao svom klubu da osvoju Prvu ligu i Taka de Portugal.

Polovinom januara 2014. godine ponovo je potpisao ugovor s Čelsijem. Vrednost ugovora bila je 25 miliona evra, a time se „obavezao na vernost“ klubu sa „Stamford Bridža“ na pet i po godina. Drugi debi u dresu Čelsija odigrao je 19. januara kada je ušao kao zamena Brazilcu Vilijanu (Willian Borges da Silva) u pobedi protiv Mančester Junajteda od 3:1. 3. februara je prvi put zaigrao u Premijer ligi i to u pobedi protiv Mančester Sitija. Čelsi je tada prekinuo Sitijevu dugu seriju bez poraza na domaćem terenu, a televizija „Sky Sports“ ga je proglasila igračem meča. Prvi gol u Premijer ligi je postigao 30. avgusta 2014. godine u pobedi od 6:3 protiv Evertona. Mesec dana kasnije dao je jedini gol u gostima kod Sportinga u meču grupne faze Lige šampiona, a 5. novembra jedini gol u remiju sa slovenačkim Mariborom.

21. februara 2015. godine je u 70. minutu utakmice protiv Barnlija nasrnuo na Ešlija Barnsa (Ashley Barnes), nakon što je ovaj preoštro startovao i sudija Martin Etkinson (Martin Atkinson) mu je pokazao crveni karton. Zanimljivo je da Barns nije dobio ni žuti karton, a Barnli je kasnije iskoristio brojčanu prednost i stigao do boda u finišu meča (1:1). Trener Žoze Morinjo (José Mário dos Santos Félix Mourinho) stao je na stranu svog igrača istakavši da je Barns svojim potezom mogao da završi Matićevu karijeru, te optužio britanske medije da su nepravedno izveštavali o ovom meču. Srpski fudbaler je zbog toga morao da propusti dva meča, uključujući finale Liga Kupa.

26. aprila je zajedno sa još petoricom Čelsijevih igrača ušao u idealnu jedanaestorku Premijer lige.

Prvi premijerligaški gol u sezoni 2015/2016 postigao je 12. septembra u duelu s Evertonom, ali to nije moglo da spase Čelsi od poraza od 3:1. Čelsi je mesec i po dana kasnije izgubio duel s Vest Hemom, a Matić je „zaradio“ dva žuta kartona u samo deset minuta, pa je već u 44. minutu morao da ode u svlačionicu. Četvrti gol u Čelsiju postigao je u polufinalu FA Kupa protiv Totenhema 22. aprila 2017. godine, a 8. maja iste godine dao je svoj prvi gol na domaćem terenu i to u ubedljivoj pobedi od 3:0 nad Midlsbroom.

Početkom avgusta 2017. godine potpisao je trogodišnji ugovor s Mančester Junajtedom, a samo dva dana kasnije istrčao je na teren tokom prijateljskog meča sa Sampdorijom. 13. avgusta doživeo je ligaški debi u ubedljivoj pobedi protiv Vest Hema na „Old Trafordu“ („Old Trafford“), te imenovan igračem meča. Prvi gol u dresu Mančestera postigao je 5. marta 2018. godine u napetom duelu sa Kristal Palasom. Naime, Matić je u 91. minutu sa otprilike 30 metara uputio loptu ka mreži Kristal Palasa i preokrenuo konačni rezultat na 3:1.

Reprezentativna karijera

U dresu mlade reprezentacije Srbije prvi put je zaigrao 11. oktobra 2008. godine u duelu s Danskom. Nakon tri utakmice i postignuta dva gola u mladoj reprezentaciji pozvan je da igra za seniorski tim Srbije. Već 14. decembra 2008. godine zaigrao je u prijateljskom meč s Poljskom, ali je srpski tim poražen rezultatom 1:0.

Učestvovao je na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine koje je 2009. godine održano u Švedskoj. Prvi meč u grupi Srbija je igrala s Italijom, a Matić je na terenu proveo 85 minuta pre nego što je doživeo povredu koja ga je na neko vreme „sklonila“ s terena.

U decembru 2012. godine je izjavio da neće igrati za reprezentaciju Srbije sve dok je na njenom čelu Siniša Mihajlović. Ova odluka je usledila jer je smatrao da mu Mihajlović ne daje dovoljno šanse da se pokaže na terenu. Istina, Matić nije odigrao ni jedan meč iako se odazvao svakom pozivu da igra za svoju zemlju. Za reprezentaciju je ponovo zaigrao 6. septembra 2013. godine protiv Hrvatske tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Prvi gol u dresu Orlova postigao je 29. marta 2015. godine na meču protiv Portugalije u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Srbija je poražena od istog protivnika i na domaćem terenu, a Matić je u 82. minutu dobio crveni karton. Nakon što je on napustio teren crveni karton je dobio i Aleksandar Kolarov jer je prigovorio sudiji.

Srbija je uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje 14. juna 2018. godine. Našla se u grupi s Brazilom, Kostarikom i Švajcarskom, a selektor Mladen Krstajić najavio je učešće Nemanje Matića u borbi za što bolji plasman na ovom velikom takmičenju.

Titule

Klupske titule

  • 2008/2009. Slovački kup s Košicama
  • 2009/2010. FA kup s Čelsijem
  • 2011/2012. Taka da Liga s Benfikom
  • 2013/2014. Primera liga s Benfikom
  • 2014/2015. Premijer liga s Čelsijem
  • 2016/2017. Premijer liga s Čelsijem

Pojedinačne titule

  • 2012. proglašen igračem meseca decembra u portugalskoj ligi
  • 2013. proglašen igračem meseca januara u portugalskoj ligi
  • 2013. proglašen igračem meseca aprila u portugalskoj ligi
  • 2012/2013. proglašen igračem godine portugalske Prve lige
  • 2014. proglašen srpskim igračem godine
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Premijer lige
  • 2015. proglašen srpskim igračem godine
  • 2017./2018. postigao gol sezone za Mančester Junajted (meč sa Kristal Palasom, održan 5. marta 2018. godine)

Privatni život

Iako je Nemanja Matić trenutno najskuplji srpski fudbaler i zvezda Mančester Junajteda, poznat je kao vrlo skromna osoba. Premda bi zbog svog statusa i mesečnih primanja odmore mogao da provodi na bilo kom egzotičnom mestu na planeti, on se trudi da svaki slobodni trenutak provodi u Srbiji, tačnije u rodnom Vrelu.

Njegove komšije su veoma ponosne na njegov uspeh, a on im uzvraća svesrdnom pomoći. U prilog tome koliko je vezan za Srbiju govori i činjenica da je svoju sadašnju suprugu upoznao tokom godišnjeg odmora u rodnom mestu. Naime, Aleksandra Matić je 2009. godine kada su se upoznali bila srednjoškolka iz Uba.

Godinu dana kasnije zaprosio ju je preko lokalnih novina, a venčali su se u leto 2010. godine u Londonu.

Iste godine su dobili sina Filipa, a tri godine kasnije ćerku Teu. Interesantno je to što su Aleksandra i Nemanja želeli da im se deca rode u Srbiji, iako su u to vreme živeli u Londonu. Nemanja kaže da mu je supruga najveća podrška u životu, te da bi bez nje uspeh bio beznačajan.

Aleksandra je tokom boravka u Portugaliji, dok je Nemanja igrao u Benfiki, otkrila svoj talenat za modu, te se danas bavi modnim dizajnom. Svetskoj javnosti je već predstavila nekoliko kolekcija, a smatraju je najlepšom suprugom nekog sportiste u Velikoj Britaniji.

Nemanja Matić na društvenim mrežama

InstagramNemanja @ Instagram