Nemanja Radonjić

Kratke informacije

Ime i prezimeNemanja Radonjić
Datum rođenja15. februar 1996.
Mesto rođenjaNiš
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeFudbaler
Visina182 cm
Težina-

Biografija

Nemanja Radonjić je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji krilnog napadača u Fudbalskom klubu Crvena zvezda i reprezentaciji Srbije. Rođen je 15. februara 1996. godine u Nišu.

Karijeru je započeo u niškim klubovima, pre nego što je otišao na pozajmicu u Italiju. U Srbiju se vratio 2016. godine zaigravši u dresu Crvene zvezde sa kojom je nedavno osvojio Super Ligu Srbije.

Za reprezentaciju Srbije nastupa od 2012. godine. Prošao je sve mlađe selekcije pre nego što ga je u novembru 2017. godine selektor Mladen Krstajić pozvao da igra za seniorsku reprezentaciju.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Radonjić je napravio u niškim klubovima Medijana i Železničar, nakon čega se pridružio omladinskoj školi Fudbalskog kluba Radnički iz Niša, te vrlo brzo postao jedan od najperspektivnijih mladih igrača.

Posle toga je zaigrao za beogradski Fudbalski klub Partizan, ali nakon nekog vremena, deklarisao se kao vatreni navijač Crvene zvezde, najvećeg rivala crno-belih.

Nekoliko meseci je pohađao omladinsku školu fudbala „Georgi Hađ“ („Georghe Hagi Fudbal Academy“) u Rumuniji, pre nego što je 2014. godine potpisao ugovor s italijanskim Fudbalskim klubom Roma.

Klub iz Rima ga je pozajmio Empoliju na jednu sezonu, a početkom 2016. godine pozajmljen je beogradskom Fudbalskom klubu Čukarički. Prvi gol u dresu beogradskog tima postigao je istog dana kada mu je trener pružio priliku da zaigra na meču Super Lige Srbije. Na sledećoj utakmici protiv Jagodine Radonjić je postigao gol sa oko 30 metara, te ubrzo asistirao svom kolegi za novi pogodak. Nastupajući u dresu Čukaričkog tokom sezone 2016/2017 mladi fudbaler je zabeležio 31 nastup i četiri postignuta gola u svim takmičenjima.

21. jula 2017. godine Radonjić je potpisao petogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. S obzirom da mu prethodni ugovor s Romom ističe tek polovinom 2019. godine, u Zvezdi je registrovan kao igrač na pozajmici.

Radonjić je prvi put istrčao na teren noseći broj 49 na crveno-belom dresu 27. jula 2017. godine u susretu protiv Sparte iz Praga. Ušao je u 61. minutu meča zamenivši Brazilca Rikardinja (Ricardo Cavalcante Mendes).

Prvi put je zatresao mrežu ruskog Krasnodara, tokom susreta plej-of runde za Ligu Evropa. Njegov klub je slavio rezultatom 2:1. Kao zamena Aleksandru Pešiću istrčao je na teren u 67. minutu „večitog derbija“ sa Partizanom 27. avgusta 2017. godine. Drugi gol za Zvezdu postigao je 14. septembra 2017. godine, u remiju protiv beloruskog BATE Borisova.

Mesec dana kasnije Zvezda je igrala protiv beogradskog Rada kada je Radonjić doživeo prelom metatarzalne kosti, te tako postao treći igrač crveno-belih koji je zbog povrede morao da odsustvuje sa terena. Pre njega su se povredili Branko Jovičići i Vanja Vučićević.

Na teren se vratio 14. aprila i to u velikom stilu – „zatresavši mrežu“ Partizana u 157. „večitom derbiju“. To je ujedno bio njegov prvi gol u domaćoj ligi za Zvezdu.

Da je mladi napadač ključni deo ekipe crveno-belih pokazao je postigavši četiri gola u pet mečeva do kraja sezone, uključujući i onaj protiv Voždovca. Tako je osvojio svoj prvi trofej u karijeri i postao jedan od članova idealne jedanaestorke Super Lige Srbije.

Repezentativna karijera

Nemanja Radonjić je član omladinske reprezentacije Srbije od svoje 17. godine. U dresu Orlića je tokom 2012. i 2013. godine postigao pet golova u šest mečeva, uključujući het-trik na meču protiv Belorusije.

Nakon toga postao je neizostavni član U-18 i U-19 selekcije Srbije za koje je u periodu od 2013. do 2015. godine odigrao ukupno 17 mečeva i postigao četiri gola. U srpskom timu U-20 prvi put je zaigrao u novembru 2016. godine kada ga je selektor Nenad Lalatović pozvao da nastupa protiv reprezentacije Crne Gore.

Lalatović ga je ponovo pozvao da bude deo srpskog tima koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine. Kao član U-21 ekipe zabeležio je osam nastupa, bez postignutih golova.

U novembru 2017. godine usledio je poziv novo-izabranog selektora Mladena Krstajića u seniorsku reprezentaciju Srbije tokom azijske turneje. Debi u „velikom dresu“ Srbije doživeo je 14. novembra 2017. godine kada je u 81. minutu meča ušao kao zamena Andriji Živkoviću tokom prijateljskog meča sa Južnom Korejom. To je ujedno bio njegov prvi nastup za seniorsku selekciju, a s obzirom na njegovu dobru formu, očekuje se da će ga Krstajić povesti na Svetsko prvenstvo koje se održava od 14. juna u Rusiji.

Titule

Klupske titule

2017/2018. Super Liga Srbije sa Crvenom zvezdom

Pojedinačne titule

2017/2018. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije

Privatni život

Nemanja Radonjić je danas jedan od ključnih igrača Crvene zvezde, ali nije uvek bilo tako. Iako sada deluje disciplinovano, mladi Nišlija je važio za jednog od najbuntovnijih fudbalera.

Često su se u srpskim tabloidima pojavljivale njegove fotografije iz beogradskih noćnih klubova, a mnogi su isticali njegovu naviku „da popije čašicu više“. Ipak, da to nije tako i da ne voli alkohol Nemanja je priznao tek kasnije u jednom intervjuu srpskom sportskom sajtu.

Priznao je to da je voleo izlaske i da je noći provodio na splavovima, pa čak i to da je bio potpuno „izgubljen“ i hteo da napusti fudbal, ali da su ga u tome sprečili, između ostalih, Nenad Lalatović i Savo Milošević.

Neizvesnost da li će zaigrati u Zvezdi, te ozbiljna povreda zbog koje nije igrao nekoliko meseci uticali su na psihu mladog igrača. Međutim, iskusniji fudbaleri od njega ukazali su mu na činjenicu da ima velikog dara za fudbal i da bi bilo šteta da to ne iskoristi na pravi način.

Danas stvari izgledaju mnogo drugačije. Nemanja je ostvario svoj san da istrči na teren u crvenom-belom dresu i čuje podršku sa tribina. Kaže da bi voleo da igra u Milanu ili Fiorentini, te da osim Zvezde mnogo voli Rosonere.

Zbog svoje mladosti i nestašnog duha zbog koga su ga zvali „ludi Radonja“ činio je neke sitne greške, ali je zahvaljujući volji i želji da igra fudbal, postao jedan od najperspektivnijih mladih igrača u Srbiji.

Ostaje da se vidi da li će i kada će se ostvariti njegov san da zaigra u Milanu, te koji će veliki klubovi poželeti da mladog Nišliju vide u svojim redovima.

Nemanja Radonjić na društvenim mrežama

FacebookNemanja @ Facebook
InstagramNemanja @ Instagram