Hajrija Gegaj

Kratke informacije

Ime i prezimeHajrija Gegaj
Datum rođenjaNepoznato
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna I Hercegovina
PrebivališteSAD
ZanimanjePevačica

Biografija

Hajrija Gegaj je bivša bosanskohercegovačka folk pevačica koja je popularnost stekla krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka. Od tada do 2005. godine je snimila osam studijskih albuma i održala brojne koncerte širom sveta. Rođena je u Sarajevu, a živi u Americi.

Karijeru je započela sa rođenom braćom Izetom i Adom. Izet Gegaj Izoni je svirao harmoniku, Ado gitaru, a Hajrija Gegaj i Jašar Ahmedovski su pevali.

Prvi samostalni album snimila je 1988. godine. Reč je o ploči pod nazivom „Il’ rastanak, il’ vjenčanje“.

Nakon toga je objavila još šest studijskih albuma, te održala brojne turneje, kako u zemljama bivše Jugoslavije, tako i širom sveta.

Godine 2014. se oprostila od muzike. Mediji su objavili da se udala za bogatog Hercegovca i preselila se u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Njena braća su potvrdila informaciju da se Hajrija posvetila porodici i veri, te da je obavila i hadždž. Istim stopama je, navodno, krenula i njena ćerka iz prvog braka.

Karijera

Hajrija Gegaj je rođena u Sarajevu. Odrasla je u muzičkoj porodici. Jedan brat je bio harmonikaš, a drugi gitarista. Zato i ne čudi što je rano počela da se i sama bavi muzikom.

Pevala je u bratovom bendu sa Jašarom Ahmedovskim, a 1988. godine objavila svoju prvu samostalnu ploču.

Reč je o albumu pod nazivom „Il’ rastanak, il’ vjenčanje“, na kome su bile pesme „Djevojačka tuga“, „Tad bi ti sve bilo jasno“, „Neću s tobom više“, „Došao je kraj“, „Voljela sam plave oči“ i druge. Ploču je izdala Diskografska kuća „Diskos“ iz Aleksandrovca.

Dve godine kasnije Hajrija je potpisala ugovor sa sarajevskim „Diskotonom“ koji je objavio njen drugi album pod naslovom „Daj ne pričaj meni“.

Sa njega su se izdvojile numere „Nema ništa od vjenčanja“, „Ništa teže nema“, „Žalićeš sutra“, „Ti me varaš“ i druge“.

U saradnji sa Milenkom Jakšićem, Ibrom Bublinom, Zejnilom Zekom Halilovićem, Suadom Okanovićem, Jasminom Jovanović, Munibom Alićem i izdavačkom kućom „Diskoton“ Hajrija je 1991. godine objavila album pod nazivom „Uzmite me sebi“.

Na njemu je bilo osam novih pesama, poput „Odnio si sunce, vrati se po tamu“, „Mislio si prevarićeš“, „Zašto mi majko učini to“, „Uspio si, uspio“ i drugih.

Otpevala ih je u pratnji Orkestra Branka Mačića Mačka, a sve pesme je komponovao i aranžirao njen brat Izet Gegaj.

Četvrti studijski album se u prodaji pojavio 1993. godine, u jeku građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Kaseta je nosila naziv „Hajrija“, a sastojala se iz pesama „Bošnjačkog sam roda“, „Ne znaš sine šta je život“, „Ne pričaj mi priče“, „Dal’ ću sretna biti“, „Dabogda te stigla kazna“ i drugih.

I ovog puta tekstove su pisali Okanović, Bublin i Halilović, a muziku i aranžman je poverila bratu Izetu.

Numere „Javi se javi“, „Nesrećna sam majko“, „Ima, ima Boga“, „Ljubav se ne prodaje“ i druge, njega publika je imala priliku da čuje na albumu „Lažu te dušo“ koji se takođe pojavio 1993. godine.

Hajrija ovog puta nije menjala tekstopisce, ali su za aranžmane i produkciju bili zaduženi Fahro Vejzović i Džavid Ljubovci.

Pošto ponovo nisu izostale pozitivne reakcije publike, Hajrija i njena braća nastavili da nastupaju pred publikom u inostranstvu.

Kompakt disk (CD) i kasetu pod nazivom „Baksuze“ pevačica je objavila 1997. godine. Pored naslovne, s ovog albuma su se izdvojile pesme „Dilbere“, „Igram šotu, mašala“, „Oko crno“, „Hoću Bosanca“ i druge.

Odlučila je da vernu publiku počasti i sa par bonus pesama koje su obeležile njenu dotadašnju karijeru.

Sedmi studijski album pod nazivom „Korak naprijed“ snimila je sa bendom svog brata Izeta. Pesme „Ja djevojka, on oženjen“, „Ali Baba“, „Pleše ti se“, 99 dana“, „Odvedi me noćas“ pisali su Munib Alić, Esad Purić, Jasmina Gegaj i drugi.

Aranžmane i muziku potpisuju Izet Gegaj i Perica Simonović, dok je prateće vokale pevao njen drugi brat Ado Gegaj.

Šest godina kasnije Hajrija je snimila poslednji album pod nazivom „Sad sam k`o da nisam“. Objavila ga je Produkcijska kuća „Hayat“ iz Sarajeva, a sastojao se iz pesama „Luda sam ja“, „Srela sam vas zagrljene“, „Ti si moj mangup plavi“, „Na košulji ruž“ i drugih.

Sa bratom Izetom i Adom nastavila je da nastupa u BiH, ali su sve češće angažmane imali u inostranstvu gde žive ljudi sa prostora Bosne i Hercegovine.

Ado je jednom prilikom priznao da godinama nisu nastupali u rodnom Sarajevu, te da ih je sudbina odvela na tri strane sveta.

Godine Hajrija je 2014. godine prestala da nastupa, preselila se u Ameriku i posvetila porodičnom životu.

Privatni život

Hajrija Gegaj je rođena i odrasla u Sarajevu. Muzikom je uz braću počela da se bavi vrlo rano, a na domaćoj estradi je provela 25 godina.

Bila je vrlo tražena, kako zbog glasa, tako i zbog stasa. Međutim, 2014. godine se tiho oprostila od muzičke karijere i odselila iz rodnog grada.

Bosanskohercegovački mediji su objavili da se udala za izvesnog Aliju, bogatog Hercegovca, preselila u Ameriku i posvetila se veri.

Kako su domaći tabloidi pisali, provokativnu odeću je zamenila hidžabom, a navodno je obavila i hadždž. Majčinim stopama je krenula i njena ćerka iz prvog braka.

Informacije da je Hajrija potpuno promenila život potvrdio je i njen brat Izet, koji se poverio prijateljima u Sarajevu.

U jednom intervju Ado Gegaj je ispričao da su odlučili da prodaju kuću, poslovne prostore i zemlju u rodnom gradu, te da se niko od njih ne planira vraćati u BiH.

Diskografija

Albumi

  • 1988. Il’ rastanak, il’ vjenčanje
  • 1990. Daj na pričaj meni
  • 1991. Uzmite me sebi
  • 1993. Hajrija (uz Orkestar Izeta Gegaja)
  • 1993. Lažu te dušo (sa Frahro Bendom)
  • 1997. Baksuze
  • 1999. Korak naprijed
  • 2005. Sad sam k`o da nisam

Izvori: