Predrag Rajković

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Rajković
Datum rođenja31. oktobar 1995.
Mesto rođenjaNegotin
DržavaSrbija
PrebivališteTel Aviv
ZanimanjeFudbaler
Visina191 cm
Težina-

Biografija

Predrag Rajković je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji golmana u klubu Makabi iz Tel Aviva i reprezentaciji Srbije. Rođen je 31. oktobra 1995. godine u Negotinu.

Rajković je karijeru započeo u Jagodini, a nastavio u Crvenoj zvezdi. Kada je kao mlad golman konačno dobio priliku da se pokaže, poželeli su ga mnogi evropski klubovi. Sa mlađim selekcijama Srbije osvojio je Evropsko i Svetsko prvenstvo, a kao zamena Vladimiru Stojkoviću nastupa i na mečevima seniorske reprezentacije.

Klupska karijera

Rajković je počeo da se bavi fudbalom kada mu je bilo sedam godina. Trenirao je sa ocem Sašom Rajkovićem koji je takođe bio golman u lokalnom Fudbalskom klubu Hajduk Veljko.

Za isti klub Predrag  je nastupao sve do 2009. godine kada je počeo da igra za FK Jagodina. Naredne četiri godine je trenirao u omladinskom timu Jagodine, a tokom sezone 2011/2012 prvi put je nastupio u seniorskoj ekipi sa brojem 45 na dresu. Kada je golman Igor Bondžulić uzeo broj 11, Predrag je na teren istrčao sa brojem 1 na leđima. S ozbzirom da je Bondžulić uglavnom igrao u prvom timu, Rajković je zajedno sa kolegama Petrom Jokićem i Stevicom Zdravkovićem bio rezerva.

Prvi put je branio mrežu Jagodine 9. marta 2013. godine kada je njegov tim igrao protiv Partizana u meču Super Lige Srbije. Do kraja sezone 2012/2013 branio je još jedan meč protiv Smedereva. Nakon što je Bondžulić napustio klub, u Jagodinu je stigao golman Anđelko Đuričić. Posle poraza od Napretka iz Kruševca, trener Mladen Dodić odlučio je da pruži šansu mladom Negotincu. Njemu u prilog je išla i činjenica da je Predrag tada s mladom reprezentacijom Srbije osvojio Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina.

Nakon samo dva meča u prvom timu, odlučio je da potpiše ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom, po kome je Jagodini pripalo 30 odsto prihoda od njegovog sledećeg transfera.

28. avgusta 2013. godine Rajković je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom i preuzeo dres sa brojem 95, u skladu sa njegovim datumom rođenja. Zajedno sa Milošem Vesićem bio je zamena Bobanu Bajkoviću.

Nakon što su Vesić i Bajković napustili Zvezdu, tadašnjem treneru su na raspolaganju ostali Rajković, godinu dana mlađi Filip Manojlović i Marko Trkulja koji se u to vreme vratio sa pozajmice iz subotičkog Spartaka. Tada je uprava kluba odlučila da zaposli iskusnijeg golmana, te je u redove crveno-belih stigao Damir Kahriman. Pošto Karhiman zbog administrativnih problema nije mogao da nastupa od početka sezone, njegovo mesto preuzeo je Predrag Rajković.

U to vreme desile su se velike turbulencije u srpskom klubu. Naime, Nenad Milijaš je napustio klub sa Topčidera, Nikola Mijailović je suspendovan, Aleksandar Luković se povredio, a Darko Lazović posvađao s upravom, pa treneru Nenadu Lalatoviću nije preostalo ništa drugo nego da kapitensku traku dodeli Rajkoviću. Te sezone upisao je 28 nastupa i 16 odbrana, te je po izboru saigrača izabran za golmana sezone 2014/2015.

29. juna 2015. godine potpisao je novi trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom, nakon brojnih spekulacija da će da napusti klub. Nakon što je sa mladom reprezentacijom Srbije osvojio Svetsko prvenstvo u Novom Zelandu i proglašen najboljim golmanom turnira, mnogi evropski klubovi poželeli su Rajkovića na svojim golovima. Među njima su se našli francuski Lion, belgijski Klub Briž i italijanski Milan. Za mladog srpskog golmana bio je zainteresovan i Pari Sen Žermen, koji se dvoumio između njega i Nemca Kevina Trapa (Kevin Trapp). Parižani su ipak izabrali Trapa, a Rajković je ostao u Zvezdi. Tokom dva meča kvalifikacija za Ligu Evropa Negotinac je pokazao sjajnu odbranu, te je proglašen najboljim igračem. Svojim odbranama spasao je tim brojnih poniženja na evropskoj fudbalskoj sceni. Trener kazahstanskog Kairata Vladimir Vajs (Vladimir Weiss) rekao je da je Rajković jedan od najboljih golmana u Evropi. Njegove odlične odbrane u domaćoj ligi, uprkos Zvezdinim očajnim partijama, zainteresovale su upravu turskog Galatasaraja za mladog srpskog golmana.

Ipak, 29. avgusta 2015. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa izraelskim Makabijem, vredan tri miliona evra.

U dresu kluba iz Tel Aviva debitovao je već sledećeg dana u pobedi  nad Hapoelom Bin Ševom. Bio je to drugi meč izraelske Prve lige, a Makabi je slavio rezultatom 1:0. Do kraja prve sezone Rajković je zabeležio 43 nastupa u svim takmičenjima, uključujući izraelsku Premijer ligu, Kup Izraela i Toto Kup i ostvario 21 odbranu. Jedino veliko takmičenje koje mu se „omaklo“ bila je Liga šampiona.

Nastavio je da čuva gol Makabija i tokom sledeće sezone, a već u prvom delu zabeležio je 14 nastupa u Ligi Evropa, u kojoj je njegov tim zauzeo treće mesto tokom grupne faze takmičenja. Odbranivši gol napadaču Hapoela Bin Loda, Rajković je asistirao svom kolegi Vidaru Orn Kjartansonu (Viðar Örn Kjartansson) koji je postigao gol za Makabi. U maju iste, 2017. godine izabran je za igrača godine svog kluba. Sa Makabijem je u decembru 2017. godine pobedivši Hapoel osvojio Toto Kup.

Reprezentativna karijera

Skoro od početka svoje profesionalne karijera Rajković je nastupao za selekciju Srbije. Nekoliko puta spasavši mrežu Srbije, bio je jedan od najzaslužnijih igrača za osvajanje Evropskog prvenstva 2013. godine.

I sledeće godine bio je jedan od najboljih, ali je Srbija poražena u polufinalu od Portugala, nakon izvođenja jedanaesteraca.

Kao kapiten predvodio je svoj tim na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina koje je 2015. godine održano u Novom Zelandu. Nakon prvog mesta u grupi Srbija je pobedila Mađarsku nakon produžetaka. U četvrtfinalu je Rajković odbranio dva, a propustio da odbrani jedan jedanaesterac u meču sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je Nemanja Maksimović postigao pogodak Srbija se plasirala u sledeću rundu takmičenja. U finalu je Rajković ponovo bio jedan od najvažnijih ljudi na terenu, spasavši svoj gol mnogo puta. Kapiten srpskog nacionalnog tima nominovan je za najboljeg golmana turnira.

Tadašnji selektor U-21 reprezentacije Srbije Radomir Ćurčić pozvao je Rajkovića da se pridruži ekipi u prijateljskoj utakmici protiv Izraela 6. februara 2013. godine. Par meseci kasnije selektor seniorske reprezentacije Siniša Mihajlović ga je pozvao da nastupi za prvi tim. U seniorskoj reprezentaciji je debitovao 7. avgusta 2013. godine u meču protiv Kolumbije.

S obzirom da se reprezentacija Srbije plasirala na Svetsko prvenstvo koje počinje 14. juna u Rusiji, navijači očekuju da će kao prvu zamenu iskusnom Vladimiru Stojkoviću na spisku selektora Mladena Krstajića videti i mladog Rajkovića. Srbija će u grupi igrati s reprezentacijama Brazila, Kostarike i Švajcarske.

Titule

Klupske titule

  • 2013. Kup Srbije sa Jagodinom
  • 2013/2014. Super Liga Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2015/2016. Super Liga Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2017/2018. Toto Kup sa Makabijem

Reprezentativne titule

  • 2013. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina
  • 2015. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2013. proglašen za najboljeg mladog sportistu u Srbiji
  • 2013. uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina
  • 2015. osvojio Zlatnu rukavicu za najboljeg golmana Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2014/2015. uvršten u najbolju jedanaestorku sezone Super Lige Srbije

Privatni život

Predrag Rajković je odrastao u sportskoj porodici. Njegov otac Saša je bio prvo golman, a kasnije i trener Fudbalskog kluba Hajduk Veljko iz Negotina.

Fudbal je zavoleo gledajući oca na terenu, a iako mu se sviđao tenis, „najvažnija sporedna stvar na svetu“ je postala njegov život. Počeo je da trenira vrlo rano, a sa samo 10 godina pozvali su ga u Beograd u zvezdinu omladinsku školu. Ipak, roditelji su smatrali da je premlad da napusti porodični dom u Negotinu.

Izgleda da je to bila potpuno ispravna odluka jer je Predrag od Negotina stigao do Jagodine, Beograda i Tel Aviva, a sudeći po tome kako brani možda ćemo ga videti u još nekom velikom klubu.

Kaže da bi voleo jednom ponovo da se vrati u Zvezdu, ali pre toga da brani u Engleskoj, čija je liga najzanimljivija kada je u pitanju dinamika igre. Na pitanje novinara da li je ikada poželeo da igra u odbrani ili na sredini terena, Rajković je rekao da nikada nije voleo da trči i da je pozicija na beloj liniji njegova zona komfora.

Kaže da nema idola, ali da mu je uzor španski golman Iker Kasiljas (Iker Casillas).

Ističe da nema devojku, pa ni nameru da se ženi, ali i da su devojke u Srbiji mnogo lepše nego Izrealke.

Predrag Rajković na društvenim mrežama

FacebookPredrag @ Facebook
InstagramPredrag @ Instagram