Barbara Životić

Kratke informacije

Ime i prezimeBarbara Životić
Datum rođenja1996.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeNovinar, reporter
Visina-
Težina-

Biografija

Barbara Životić je srpska novinarka, reporterka Televizije „Studio B“ koja je u žižu javnosti dospela u decembru 2018. godine nakon izveštavanja sa protesta „Stop krvavim košuljama“. Rođena je 1996. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Premda je, prema rečima njene urednice Ivane Vučićević, do tog 8. decembra 2018. godine Barbara  na „Studiju B“ radila više od godinu dana, veću pažnju javnosti privukla je upravo svojim direktnim uključenjem u emisiju „Panorama“.

Naime, mlada novinarka je tokom dva minuta svog javljanja više govorila o vlastitom utisku sa protesta, a manje informisala gledaoce o čemu se radi. Protest je nazvala „licemernim“ i dodala da učesnici tih protesta pozivaju na „linč, silovanje i nasilje“.

Zbog toga što njen izveštaj nije podlegao osnovnim postulatima novinarstva, a to su istinitost, tačnost i objektivnost, deo javnosti je reagovao veoma burno. O tome se govorilo, ne samo u tradicionalnim medijima, nego i na društvenim mrežama.

Životićeva je preko rukovodstva svoje medijske kuće iznela da su joj pretili preko društvenih mreža i da je morala da potraži stručnu pomoć. Podršku su joj dale mnoge javne ličnosti, poput tadašnje potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštenjem pozvalo urednike i novinare da „poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku između činjenica i komentara[1]“.

Biografija

Barbara Životić je rođena 1996. godine u Beogradu. Njen otac Dragan Životić je direktor Sportskog centra Voždovac. Barbara ima brata i 15 godina mlađu sestru. Dragan Životić je u fokus domaće javnosti dospeo u februaru 2017. godine kada je kao novoizabrani direktor SC Voždovac pravilnikom smanjio plate zaposlenima[2].

Nije poznato koju je osnovnu i srednju školu Barbara pohađala, osim da je u momentu kada je dospela u žižu javnosti bila studentkinja. Njena urednica Ivana Vučićević je u jednom televizijskom gostovanju kazala da je više od godinu dana deo redakcije Televizije „Studio B“.

Barbara Životić je bila jedan od reportera koji su pratili prvu protestnu šetnju pod parolom „Stop krvavim košuljama“ koja je održana 8. decembra 2018. godine. Povod je bio napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, a skup kome je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi neformalno su organizovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju.

Životićeva se direktno javila u emisiju „Panorama“ koju vodi i uređuje Ivana Vučetić kako bi informisala gledaoce šta se dešavalo tokom protestne šetnje. Tom prilikom je kazala da je okupljen „jako mali broj ljudi, daleko manji od očekivanog“, te dodala da je „naravno, izbio incident“ kada su se učesnici gurali i udarali kišobranima.

Osim toga, Barbara je istakla da se „ iza tog protesta nalazi glavni finansijer lider opozicije Dragan Đilas koji je finasirao sam taj protest i organizovao i okupio navodne vanstranačke ličnosti kako bi se okupio što veći broj građana“.

Pored toga što je, prema njenim rečima sve bilo „dosta neorganizovano“, Životićeva je istakla da su se penzioneri požalili da im je Đilas slao poruke da dođu na protest u što većem broju i da su se pitali otkud njemu njihovi brojevi telefona.

Nakon minut i po njenog izveštaja gledaoci „Studija B“ su mogli da saznaju da je protest protiv nasilja pod parolom „Stop krvavim košuljama“ zapravo „veliko licemerje“, te da oni koji su organizovali protest „pozivaju na linč, silovanje, nasilje, državni udar“, kao i da to smatra „jako, jako, jako licemernim“, jer je državi potrebna stabilna situacija zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Pojedini nezavisni ili opoziciono nastrojeni mediji su oštro osudili način izveštavanja s obzirom na to da nije odgovoreno na pet glavnih pitanja, da nije saopšten broj prisutnih, ni šta se zapravo dešava, nego je novinarka iznela subjektivno mišljenje o pojedinim opozicionim liderima i aktivistima.

Njeni postupci su veoma negativno okarakterisani na društvenim mrežama, a mlada novinarka tvrdi da joj je i prećeno. Ona je u svom saopštenju istakla da su je učesnici protesta ometali u toku pripreme za javljanje, te kazala da ona i njena porodica preživljavaju „torturu“.

U njenu odbranu je prvo stalo rukovodstvo „Studija B[3]“, a potom i visoki državni funkcioneri, poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tadašnje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Biljane Popović Ivković i drugih.

S obzirom da je kazala da joj je prećeno na društvenim mrežama lično je predsednik Srbije putem društvenih mreža tražio zaštitu za nju, a Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal je formiralo predmet.

Udruženje novinara Srbije je izdalo saopštenje u kome je pozvalo urednike i novinare da „poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku između činjenica i komentara“.

Dragoslav Dedović, glavni urednik Programa na srpskom RTV Dojče Vele (Deutsche Welle) napisao je da će „nastup osobe u beloj bundici koja se lažno predstavljala kao novinarka verovatno ući u anale stupidne propagande[4]“. Sa njegovim mišljenjem su se složili i mnogi drugi novinari koji su u teoriji i praksi učili kako da razlikuju izveštaj od komentara.

Zbog tog izveštaja skrenuta je pažnja sa njegovog povoda, a to je bio protest protiv nasilja, a u fokusu se našla upravo Barbara Životić. Tako je bend Sevdah Baby snimio pesmu pod nazivom „Barbara The Singing Bot“ koja trenutno (april 2021. godine) na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) broji oko 380 hiljada pregleda[5].

[1] https://rs.n1info.com/vesti/a442586-uns-nakon-izvestaja-na-studiju-b-pravite-razliku-izmedju-cinjenica-i-nagadjanja/

[2] https://www.danas.rs/ekonomija/spremacicama-i-cuvarima-prepolovio-plate-sebi-ne/

[3] https://www.danas.rs/politika/studio-b-osudio-napade-na-novinarku-barbaru-zivotic/

[4] https://www.jutarnji.hr/naslovnica/oglasila-se-novinarka-cije-je-javljanje-sa-skupa-vuciceve-oporbe-postalo-veliki-hit-u-regiji-znate-li-sto-trpe-moji-roditelji-brat-i-mala-sestra-8153714

[5] https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/sevdah-baby-propjevala-novinarka-studija-b-u-ciju-je-odbranu-stao-vucic/320869

Barbara Životić na društvenim mrežama

FacebookBarbara @ Facebook
InstagramBarbara @ Instagram