Romano Obilinović

Kratke informacije

Ime i prezimeRomano Obilinović
Datum rođenja27. Septembar 1979.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
ZanimanjeFudbaler

Biografija

Romano Obilinović (poznat i pod nadimkom Žorž) je bivši hrvatski fudbaler i učesnik realitija Veliki Brat iz 2016. godine. Ljubav prema fudbalu naslijedio je od oca Frane, koji je igrao 10 godina za NK Split.

Rođen je 27. 09. 1979 godine u Splitu. Nije oženjen.

Tokom karijere igrao je na poziciji napadača za veliki broj klubova: Tabor Sežanu, Primorje, Koper, Muru, Solin, Zadar, Mosor, Imotski, RNK Split, Solin, Val i GOŠK. Sa Primorjem je bio najbolji strijelac Prve slovenske lige sezone 2001/2002. Sa NK Imotskim je bio najbolji strijelac Druge hrvatske lige sezone 2009/2010.

Karijeru fudbalera je završio 2015. godine igranjem za GOŠK iz Kaštel Gomilice.

Kao igrač bio je omiljen među saigračima, a na internetu kruži mali milion njegovih dogodovština sa menadžerima i drugim igračima. Tako npr. dok je igrao sa Hrgovićem i Križancem, njih dva su bili uvjereni da je ćelav, da dokaže da nije za okladu puštao je kosu šest mjeseci, a ova dva su mu za to plaćali platu svaki mjesec. Dok je igrao redovno je neke srpske menadžere zvao u sitne sate sa šank linije. Na Youtube-u je poznati i njegov klip, razgovor sa menadžerom Šošom, o fizičkoj spremi.

Trenutno radi na održavanju fudbalskih terena na Parku Mladeži u Splitu, a planira postati fudbalski trener. Sa igračima i dalje putuje na gostovanja jer kako kažu nenadmašan je u stvaranju pozitivne atmosfere prije utakmice.

2016. godine je učestvovao u realitiju Big Brother gdje se zbližio sa manekenkom Marinom Raguž. Tokom karijere je bio poznat po raznim ludorijama i mudrolijama, a ističe se njegovo golo bacanje u snijeg. Jednom prilikom je uspio spasiti čovjeka iz automobilske nesreće. Boji se visine i žali što nije imao priliku zaigrati za Hajduk.