Branko Kljaić (Fox)

Kratke informacije

Ime i prezimeBranko Kljaić (Fox)
Datum rođenja3. avgust 1986.
Mesto rođenjaSremska Mitrovica
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeMuzičar
ŽanrRap, trap, hip-hop

Biografija

Branko Kljaić, poznatiji kao Foks je srpski reper, treper i tekstopisac koji je popularnost stekao pesmama „Ceo dan“, „Indigo deca“, „Ja sam u gasu“, „Šurim bika“ i drugima. Rođen je 3. avgusta 1986. godine u Sremskoj Mitrovici. Živi i radi u Beogradu.

Muzičku karijeru Kljaić je započeo polovinom dvehiljaditih. Prvu pesmu pod nazivom „Urbana sila“ snimio je sa reperom Sheom, a nakon toga je objavio i singlove „Digitalni skank“, „Tako je“, „Ulica ti da, ulica ti uzme“ i druge.

Sa reperima iz Sremske Mitrovice i Novog Sada je osnovao grupu Nekrštena trojka. Snimili su pesme „Paradiso“, „Rokada“, „Need for speed Novi Sad“ i druge.

Veću pažnju na sebe Foks je skrenuo 2013. godine kada je objavio trep pesmu „Ceo dan“. Bila je to prekretnica u njegovoj muzičkoj karijeri.

Usledila je saradnja sa reperima Vujom (Vuya), Furio Đunta, Lemi Dži (Lemi G) i drugima. Prvi album pod nazivom „Trap Guru Trap Boss“ Foks je objavio 2014. godine, a iste godine se u prodaji pojavio i njegov album „Pink Panter“.

Naredne godine je publici predstavio album „Hladna noć“. Sa Destrom, Đaretom i Džala Bratom (Jala Brat) je 2016. godine snimio pesmu „Ronin“.

Dve godine kasnije Foks je zahvaljujući pesmi „Ja sam u gasu“ koju je snimio sa Filipom Arsentijevićem Surilom (Surreal), te singlovima „Šurim bika“, „Fuccboi“ i „Influenser“ stekao veliku popularnost, ne samo među ljubiteljima trep i rep muzike, nego i onima koje više vole komercijalni zvuk.

Tokom 2019. godine je sa Kukus Klanom snimio pesmu „Oće kurac“, sa Nikolijom „Nije lako biti ja“, a s Afterom „Ovčar Kablar“.

Pored ovih, objavio je brojne pesme koje su ovladale trendinzima na „Ju Tjubu“ („YouTube“), „Dizeru“ („Deezer) i servisu „Spotifaj“ („Spotify“).

Sa bosanskohercegovačkom pevačicom Verenom je 2020. godine objavio pesmu „Nikaragva“, a snimio je i singl „Maraš“ za potrebe serije i filma „Južni vetar“.

U saradnji sa brojnim muzičarima Foks je objavio pesme „Crne oči“, „Flex“ i „Di Caprio“, koje je publika takođe odlično prihvatila.

Foks je danas jedan od najtraženijih repera i trepera na ovim prostorima. Jedan je od članova diskografske kuće „Basiviti“ („Bassivity Digital“), pa često nastupa s ostalim muzičarima iz „Basivitija“.

Za razliku od mnogih drugih repera, uspeo je da se nađe na austrijskom „Ju Tjub“ trendingu, te dobio priliku da nastupa širom Evrope.

Detinjstvo i obrazovanje

Branko Kljaić je rođen 1986. godine u Sremskoj Mitrovici. Sa roditeljima i sestrom je odrastao u rodnom gradu.

Prerana smrt oca je uticala na celu porodicu, a pogotovo na Branka koji je u tom momentu imao samo 14 godina.

Završio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, a potom i Gimnaziju „Ivo Lola Ribar“ u Sremskoj Mitrovici.

Aktivno se bavio košarkom. Nastupao je u dresovima lokalnih klubova Mitrovčani i Srem.

Po završetku srednje škole se preselio u Novi Sad i upisao Filozofski fakultet. Premda ga je filozofija zanimala, muzičar kaže da ga je život odveo u nekom drugom smeru i da zbog toga nikad nije stekao diplomu.

Karijera

Branko Kljaić je nadimak „Foks“ (Fox, eng. Lisica) stekao dok se bavio košarkom, ali je to kasnije postalo ime po kojem je postao prepoznatljiv publici širom bivše Jugoslavije.

Kako je jednom prilikom rekao, ljubav prema rep muzici mu je preneo prijatelj Šea, sa kojim je 2005. godine snimio pesmu „Urbana sila“.

Nakon što se iz Sremske Mitrovice preselio u Novi Sad pridružio se grupi Okrug, u kojoj su u to vreme nastupali reperi Šea, Harikejn (Hurricane), Trimen (3man) i Bi Kju (BQ).

Njihova saradnja je trajala sve do 2008. godine, ali nisu uspeli da objave svoje pesme.

Posle raspada grupe Okrug Foks je počeo da sarađuje i sa drugim novosadskim muzičarima. U tom periodu su nastali singlovi „Digitalni skank“, „Ulica ti da, ulica ti uzme“, „Tako je“ i druge.

Foks, Šea i novosadski reper Đare su 2009. godine osnovali grupu Nekrštena trojka. Počeli su zajedno da nastupaju, a snimili su i nekoliko pesama koje je publika dobro prihvatila. Reč je o singlovima „Paradiso“, „Rokada“ i „Need for speed Novi Sad“.

S obzirom na to da je od detinjstva pratio šta se dešava na stranoj hip-hop sceni, odlučio je da se i sâm okuša u trepu, na ovim prostorima tada prilično nepoznatom žanru.

Prvu trep pesmu pod nazivom „Pakitooo“, Foks je napisao i objavio 2011. godine. Snimio ju je sa Šeom i Milošem Janoševićem  Janom (Jangulovski).

Usledila je saradnja sa reperom Markom Burićem, poznatijim po nadimku Caboo. Zajedno su snimili EP pod nazivom „48 sati hasla“.

Na njemu su se našle pesme „Zvezde“, „Gde sam stao“, „Brza hrana“, „Previše smo ispred“ i „Ne znam ko te je slagao da kidaš“. Na ovom albumu su im gostovali reperi Rista, Šea i Palma.

Početkom 2013. godine Foks je objavio pesmu „Ceo dan“ koja mu je donela veću prepoznatljivost.

Pridružio se grupi Novosadska setka, a potom je singlom „Sujetu zaboravi“ najavio album „Trap Guru Trap Boss“. Pesma je dobila i spot koji trenutno (novembar 2021. godine) broji preko 2.8 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Sa reperom Dragutinom Grozdanovićem, poznatijm kao Furio Đunta je u februaru 2014. godine snimio pesmu „Indigo deca“.

Album „Tap Guru Trap Boss“ sa čak 19 pesama se u prodaji pojavio u maju iste godine.

Pored naslovne pesme i singlova kojima je najavio album, na njemu su bile i numere „Prave glave se prepoznaju“, „Ja bih da pobegnem odavde“, „Bog je matematičar“, „Ekser“ i druge.

Snimio je i pesme „Veni vidi vici“ sa muzičarkom Mimi Mercedes (Milena Janković). Na ovom albumu su mu gostovali i Jovica Dobrica, Đape, Goldi (Goldie), Stiven Drama i drugi.

Foks je iste godine sa Vujom (Vuya) snimio nekoliko pesama, poput „Večna slava“, „Interpol“, „Mladen Stojanović“, „Smejem se“ i drugih.

Neki singlovi su dobili i spotove koji broje milionske preglede na „Ju Tjubu“.

Na EP-u „Pink Panter“ koji je krajem 2014. godine snimio sa Unikom, pored naslovne su bile i pesme „Techno girl“, „Moji ljudi vam se smeju“, „Ja sam sin od Veljka Kljaića“, „Za pravu braću život daću“ i „Nije kraj“.

Naredna godina je bila još uspešnija za mladog muzičara. Ostvario je saradnje sa reperima Premilom Jovanovićem Rimskim, Predragom Miljkovićem Koronom (Corona), Adnanom Nikšićem Sajferom, Vukadinom Gojkovićem (Vuk Mob), Ivanom Ivanovićem Đusom (Juice) i drugima.

Na EP-u „Hladna noć“ koji su Foks i Sajfer objavili u avgustu 2015. godine bile su i pesme „Ovo je Balkan“ i „Gadan plan“ koje su snimili sa Džala Bratom, te „Majke plaču za decom“ i „7 dana“.

Već naredne godine je objavio mikstejp „Turneja“ na kome je takođe gostovalo mnogo repera.

Posebno su se izdvojile pesme „Trap bog“ koju je snimio sa reperom Petrom Lugonjom, poznatijim kao Roleks (Rolex), „Insomnia“ sa Jerkovim, te „Udarila me slava“ sa Đusom.

Među saradnicama na tom albumu su bili i Đare, Jovica Dobrica, Devito, Tatula, Miloš Atanacković i drugi.

Pesmu „Trap bog“ koju je Foks snimio sa Roleksom komponovao je i producirao Slobodan Veljković Cobi (Coby).

Foks je početkom 2018. godine postao član Izdavačke kuće „Basiviti“, a usledilo je nekoliko veoma uspešnih singlova, koji su mu pomogli da proširi svoju publiku.

Kada je u martu objavio pesmu „Šurim bika“ šira javnost ga još uvek nije dobro poznavala. Međutim, ubrzo je Foks, kao i njegov singl i spot postao česta tema na društvenim mrežama, pogotovo među mladim ljudima.

Spot je za dve i po godine „zaradio“ preko 8.7 miliona pregleda samo na „Ju Tjubu“.

Nakon toga je sa Surilom objavio pesmu „Ja sam u gasu“, koja je vrlo brzo ovladala top listama i društvenim mrežama. Snimili su i spot koji beleži veliki broj pregleda na „Ju Tjubu“.

Singlom „Fuccboi“ koji se na internetu pojavio krajem marta 2018. godine Foks je najavio izlazak drugog albuma pod nazivom „Trap Guru Trap Boss 2“.

Pesma je doživela još veću popularnost nego neke pre nje, te spot beleži preko 11 miliona pregleda na internet platformi „Ju Tjub“.

Foks je polovinom 2018. godine s ekipom iz „Basivitija“ nastupio pred oko 15 hiljada obožavalaca na „Sidens“ („Seadance“) festivalu, a nakon toga je objavio singl „Infuencer“, u čijem spotu mu je gostovao novinar i voditelj Teša Tešanović.

Usledili su brojni nastupi širom regiona, a pojedine njegove pesme ušle su i na „Ju Tjub“ trending u Austriji.

Sa Senidom, Sarom Jo, Surilom i drugima je u junu 2019. godine nastupio na Fjužn stejdžu (Fusion stage) na novosadskom festivalu „Egzit“ („Exit“).

Tokom 2019. godine je ostvario saradnju sa hrvatskom trep grupom Kukus klan (Kuku$ klan) na pesmi „Oće kurac“, te snimio duet pod nazivom „Nije lako biti ja“ sa Nikolijom. Obe pesme su vrlo brzo dostigle milionske preglede na internet platformama.

Sa Nemanjom Miloševićem poznatijim kao Em Si En (McN) je snimio pesmu „Banditi“, a s Afterom „Ovčar Kablar“. Iste, 2019. godine Foks je objavio singlove „Par dana“ i „Soroš“.

Brojne saradnje je nastavio i tokom 2020. godine. Sa bosanskohercegovačkom pevačicom Verenom je snimio pesmu „Nikaragva“, dok je sa Em Si En-om objavio singl „Maraš“ za potrebe serije „Južni vetar“.

Publika je odlično prihvatila i pesme „Vredne zore“ i  „Crne oči“, ali se posebno izdvojio singl „Flex“ koji je Foks snimio sa Surilom.

Sa makedonskim reperom Hristijanom Taskovskim Taskom (Христијан Тасковски Таско) je objavio singl „Di Caprio“. Spot je za nekoliko meseci „zaradio“ preko milion i po pregleda na „Ju Tjubu“.

Premda su se u prošlosti često svađali putem društvenih mreža Foks i srpski jutjuber Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase su u novembru 2020. godine objavili svoju verziju pesme „Vudu“, koju u originalu izvode Teodora Džehverović i Devito.

Spot je za samo dva dana doživeo preko 1.3 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

„Basiviti“ je u maju 2021. godine objavio pesmu „Ulice“ koju je snimio sa mladim reperom Gir-om.

Par meseci kasnije Foks promovisa pesmu „Allrounder (Gde si bre ti)“ koju je snimio sa Šolajom. Spot je za tri meseca stigao do 700 hiljada pregleda na „Ju Tjubu“.

Privatni život

Branko Kljaić Foks je rođen 1986. godine u Sremskoj Mitrovici. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a potom je upisao Filozofski fakultet u Novom Sadu.

Pre nego što se potpuno posvetio muzici, bavio se košarkom, koja je i danas, pored filozofije, jedna od njegovih najvećih ljubavi.

U Beograd se preselio 2015. godine, ali, kako kaže, ne zbog posla nego jer je u oktobru te godine sa tadašnjom devojkom dobio ćerku Sonju.

Ipak, srpska prestonica mu je donela i neke vrlo značajne saradnje, te je njegova muzička karijera krenula uzlaznom putanjom.

Premda je veoma popularan među mlađom publikom, o njegovom privatnom životu se ne zna mnogo.

Zbog pesama koje piše, ali i nekih gestova tokom televizijskih intervjuua, te neskrivenog zalaganja za legalizaciju marihuane, stavlja mu se na teret da je uživalac opojnih supstanci. Međutim, on tvrdi da to nije tačno, te da su mu slatkiši zapravo najveći porok.

Pored toga što se bavi muzikom, Kljaić je suvlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu, te vlasnik brenda „TGTB Wear“. U jednom intervjuu je priznao da je veliki ljubitelj patika i da ima pozamašnu kolekciju različitih modela u svom ormaru.

Diskografija

Albumi

 • 2014. Trap Guru Trap Boss
 • 2014. Pink Panter
 • 2015. Hladna noć
 • 2020. Trap Guru Trap Boss 2

Singlovi

 • 2005. Urbana sila (ft. Shea)
 • 2009. Digitalni skank
 • 2009. Tako je
 • 2010. Ulica ti da, ulica ti uzme
 • 2011. Pakitooo (Šea, Jana)
 • 2012. Rokada
 • 2012. Paradiso
 • 2012. Trgovačke priče
 • 2013. Ceo dan
 • 2014. Sujetu zaboravi
 • 2014. Need for speed Novi Sad (ft. Đare)
 • 2014. Večna slava (ft. Vuya)
 • 2014. Braća po krvi (ft. Vuya, Đare)
 • 2014. Indigo deca (ft. Furio Đunta)
 • 2015. Sačuvaj nas Bože (ft. Lemi G)
 • 2015. Guzored (ft. Goldie)
 • 2015. Marka na dinar (ft. Klijent)
 • 2015. Damn
 • 2016. Maradona (ft. Goca RIP)
 • 2016. Smejem se (ft. Toni der Asi, Vuya)
 • 2016. Ronin (ft. Destro, Džala Brat, Đare)
 • 2017. Ljubav u doba ebole (ft. Furio Đunta)
 • 2018. Ja sam u gasu (ft. Surreal)
 • 2018. Šurim bika
 • 2018. Lil Pump
 • 2018. Fuccboi
 • 2018. Influenser (ft. Teša Tešanović)
 • 2019. Oće kurac (ft. Kuku$ Klan)
 • 2019. Nije lako biti ja (ft. Nikolija)
 • 2019. Banditi (ft. McN)
 • 2019. Par dana
 • 2019. Ovčar Kablar (ft. Afer)
 • 2019. Alo alo (ft. McN, Jugo Uno, Jean)
 • 2019. Soroš
 • 2020. Nikaragva (ft. Verena)
 • 2020. Vredne zore (ft. Vuku)
 • 2020. Maraš (ft. McN)
 • 2020. Crne oči (ft. Jostra, Young Zlatkovich)
 • 2020. Flex (ft. Surreal)
 • 2020. Di Caprio (ft. Таскo)
 • 2021. Ulice (ft. Gir)
 • 2021. Allrounder (Gde si bre ti)

Branko Kljaić (Fox) na društvenim mrežama

FacebookFox @ Facebook
InstagramFox @ Instagram