Nemanja Đurišić

Kratke informacije

Ime i prezimeNemanja Đurišić
Datum rođenja23. februar 1992.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivališteOstende
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina203 cm
Težina105 kg

Biografija

Nemanja Đurišić je crnogorski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji krila i krilnog centra u belgijskom Ostendeu i reprezentaciji Crne Gore. Rođen je 23. februara 1992. godine u Podgorici.

Počeo je da trenira u školi fudbala „Sinalko“, a potom je nastupao za mlađe selekcije podgoričke Budućnosti. Isledila je ponuda škole Saut Kent (South Kent School) da kao njihov stipendista nastavi školovanje u Americi, te da nastupa sa njihovim timom. Tokom dve godine Đurišić je savladao jezik, te uspešno upisao Univerzitet u Džordžiji (University of Georgia).

Naredne četiri godine je igrao u koledž timu Džordžija Buldogs (Georgia Buldogs), a 2015. godine je potpisao ugovor sa poljskim klubom Zjelona Gora. Tokom dve sezone su se dva puta „okiti“ titulom prvaka Poljske, te osvojili domaći Superkup.

Karijeru je potom nastavio u nemačkom Bonu, a od 2018. godine je krilni centar trofejnog belgijskog kluba Ostende.

Đurišić je nastupao sa mlađim selekcijama Crne Gore, pre nego što je i zvanično postao član seniorskog tima. Bio je član ekipe koja je obezbedila učešće na EvroBasketu 2017. godine, te Svetskom prvenstvu 2019. godine.

Klupska karijera

Košarku je počeo da trenira sa 12 godina u klubu „Sinalko“. Tu su ga uočili skauti Budućnosti, te je nastupao sa mlađim selekcijama podgoričkog tima. Po završetku drugog razreda srednje škole usledila dobio je ponudu škole Saut Kent da postane deo njihovog košarkaškog tima i da školovanje nastavi u američkoj saveznoj državi Konektiket.

Uprkos tome što nije dobro poznavao jezik odlučio je da prihvati izazov, te otputuje u Ameriku. Za vrlo kratko vreme unapredio je znanje engleskog jezika, ali i uspeo da se nametne kao starter u školskoj košarkaškoj ekipi.

Zahvaljujući svom trudu, radu i talentu, ali pre svega dobrim ocenama dobio je stipendiju koja je uveliko olakšala finansijsku situaciju njegovih roditelja, te mu otvorila vrata za nastavak školovanja. Tokom dve sezone u Saut Kentu u proseku je postizao 20,1 poen i 10,3 skokova po utakmici.

Po završetku srednje škole upisao je Univerzitet u Džordžiji, te se pridružio njihovoj košarkaškoj ekipi. Ubrzo je postao član startne petorke Džordžija Buldogsa. Odigrao je ukupno 32 meča u sezoni, od toga 12 kao starter. Tokom prve sezone je u proseku na parketu provodio 19,8 minuta, te za to vreme beležio sedam poena i 4,2 skoka.

Jedini u svom timu je postigao dabl-dabl učinak na meču protiv ekipe Univerziteta Misisipi (Mississippi State University). U narednoj sezoni je dobijao sve veću minutažu, a rekord dotadašnje karijere postigao je na susretu sa Floridom (Florida Agricultural and Mechanical University – FAMU). Mladi Crnogorac je ubacio 21 koš.

U toku sezone 2012/13 je deset puta nastupio kao starter. Minutaža mu je povećana na 24,4 minuta po meču, a u proseku je upisivao 7,9 poena i 4,3 skoka.

Sezona 2013/14 bila je prelomna u njegovoj karijeri koledž košarke. Od povremene zamene sa klupe postao je jedan od ključnih igrača Buldoga. Bio je najbolji sa linije za tri poena u svom timu. Novi rekord karijere postigao je na meču sa Južnom Karolinom (University of South Carolina). Njegov tim je zabeležio pobedu, a Đurišić je tome doprineo sa 22 poena.

Treću sezonu u dresu Buldoga okončao je sa prosečnom minutažom od oko 23 minuta. Za to vreme je beležio 8,4 poena i četiri skoka.

Naredne sezone je započeo seniorsku karijeru, te postao regularni član startne petorke i jedan od ključnih igrača u timu. Na susretu s ekipom Tenesija (University of Tennessee) postao je tek 44. igrač u istoriji svog kluba kome je pošlo za rukom da postigne 1 000 poena. Tokom dva susreta sa Kentakijem (University of Kentucky) upisao je 35 poena.

U duelu s ekipom Florida Atlantika (Florida Atlantic University) „za dlaku“ mu je izmakao prvi tripl-dabl u karijeri. S osam poena, deset skokova i osam asistencija bio je jedan od najefikasnijih igrača u svom timu. Ako se uzme u obzir da niti jedan košarkaš UGA do tada nije postigao tripl-dabl, ovo je bio veliki uspeh mladog crnogorskog igrača. Postao je tek 19. košarkaš u istoriji kluba koji je upisao preko hiljadu poena i 500 skokova.

Poslednju sezonu na koledžu priveo je kraju sa 32 odigrana meča. Na svakom od njih je bio starter, a na parketu je u proseku provodio 30 minuta po utakmici. Procenat šuta mu je bio 11 po meču, a upisivao je i 5,2 skoka.

U avgustu 2015. godine odlučio je da se vrati u Evropu, pa je potpisao jednogodišnji ugovor sa poljskim klubom Zjelona Gora. Pošto su već tokom prve sezone osvojili Prvenstvo Poljske, u julu 2016. godine su potpisali novi jednogodišnji ugovor.

Ponovili su uspeh iz prethodne godine, ali i osvojili trofej domaćeg Superkupa. U susretima Evrolige Đurišić je u proseku postizao pet poena i 3,3 skoka.

Polovinom 2017. godine prešao je u Košarkaški klub Telekom Baskets iz Bona. Sa nemačkim klubom je osvojio peto mesto u Bundesligi, ali nisu produžili ugovor, nego je mladi Crnogorac prešao u belgijski Ostende.

Upitan da prokomentariše razliku između američke i evropske košarke Đurišić je priznao da mu je trebalo vremena da se navikne na evropski stil „jer je sporije i više se razmišlja o igri nego na koledžu gde uglavnom prednjače atletske sposobnosti i energija“. Dodao je i da je evropska košarka kompletnija u odnosu na koledž košarku u Americi.

Reprezentativna karijera

Pre nego što je zadužio seniorski dres reprezentacije Crne Gore, Đurišić je nastupao na turnirima sa mlađim selekcijama. U septembru 2016. godine je pomogao seniorskoj ekipi da se plasira na Evropsko prvenstvo. Tokom kvalifikacija je u proseku beležio 9,7 poena i 2,7 skokova po meču.

Najbolju partiju je pružio kada se njegov tim sastao sa reprezentacijom Gruzije u toku kvalifikacija. Ipak, 17 poena mladog krilnog centra nije bilo dovoljno da se savlada protivnik. Uprkos tome, uspeli su da odu na EvroBasket.

Na startu turnira poraženi su od Španije i Hrvatske, ali su pobede nad Mađarskom, Češkom i Rumunijom bile dovoljne da se plasiraju u naredni krug takmičenja. Ipak, u osmini finala ih je pobedila Letonija, pa su morali da se zadovolje 13. pozicijom na turniru.

Usledile su uspešne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini. Reprezentacija Crne Gore je po prvi od sticanja samostalnosti uspela da se plasira na Mundobasket 2019. godine. U aprilu iste godine se našao na spisku igrača koje selektor Zvezdan Mitrović vodi na pripreme pred najveću košarkašku smotru na svetu.

Privatni život

Nemanja Đurišić je rođen 1992. godine u Podgorici. Njegovi roditelji se zovu Snežana i Ranko. Ima sestru Jelenu. Pre nego što se odlučio za košarku Nemanja je igrao fudbal. Pošto je za vrlo kratko vreme prerastao sve pozicije na terenu, trener mu je dodelio ulogu golmana.

Na nagovor brata Borisa došao je na ideju da se upiše u školu košarke „Sinalko“. Zahvaljujući upornosti tadašnjeg trenera Igora Perića, Nemanja je nastavio karijeru, prvo u Budućnosti, a potom u Americi. Tamo je završio srednju školu i stekao diplomu na Univerzitetu Džordžija.

U januaru 2019. godine se verio s Ezgi Avci (Ezgi Avci), modelom, bivšom Mis Turske, te jednom od najvećih zvezda društvenih mreža u toj zemlji.

Titule

Klupske titule

  • 2015/16. Prvenstvo Poljske sa Zjelonom
  • 2016/17. Prvenstvo Poljske sa Zjelonom
  • 2017. Superkup Poljske sa Zjelonom

Izvor:

http://reprezentacija.me/durisic-porodica-uvijek-uz-mene-njemacka-moja-nova-kosarkaska-prica-1/

 

Nemanja Đurišić na društvenim mrežama

FacebookNemanja @ Facebook
InstagramNemanja @ Instagram
TwitterNemanja @ Twitter