Kenan Kodro

Kratke informacije

Ime i prezimeKenan Kodro
Datum rođenja10. avgust 1993.
Mesto rođenjaSan Sebastijan (Španija)
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteKopenhagen
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina188 cm

Biografija

Kenan Kodro je bosansko-hercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u danskom prvoligašu Kopenhagenu i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 19. avgusta 1993. godine u San Sebastijanu u Španiji, jer je njegov otac, takođe poznati bosansko-hercegovački fudbaler Meho Kodro u to vreme igrao u Real Sosijedadu.

Juniorsku karijeru Kenan je započeo 2004. godine u lokalnom Fudbalskom klubu Antiguoko, a pet godina kasnije prešao je u omladinsku školu Real Sosijedada. Seniorsku karijeru započeo u B timu Real Sosijeda s kojim je odigrao 76 mečeva i postigao 16 golova. Godine 2012. je prešao na pozajmicu u španski trećeligaški klub Lagun Onak. Godine 2014. postao je član Osasune s kojom je odigrao 80 mečeva i postigao 12 golova.

Tri godine posle potpisao je ugovor s nemačkim Majncom, ali pošto nije dobio željenu minutažu, prelazi na pozajamicu u švajcarski Grashoper. Nakon nekoliko meseci potpisao je ugovor sa holandskim prvoligašem Kopenhagenom.

Priliku da zaigra u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine dobio je tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Prvi nastup je zabeležio 28. marta 2017. godine na prijateljskom susretu s Albanijom, a prvi gol je postigao 3. septembra iste godine tokom duela s Gibraltartom.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Kenan Kodro je napravio na terenu Antiguoka, a nakon toga je prešao u omladinsku akademiju Real Sosijedada. Seniorski debi je doživeo 2011. godine u B timu Real Sosijedada, često kao zamena na par mečeva Druge lige Španije. Godine 2012. je poslat na šestomesečnu pozajmicu u Lagun Onak s kojim je odigrao devet mečeva i postigao dva gola.

Osasuna

U junu 2014. godine potpisao je ugovor s Osasunom, ali nije uspeo da uđe u prvi tim, pa je sa B timom nastupao u Trećoj ligi Španije. Debitovao je 23. avgusta ušavši kao zamena u poslednjih nekoliko minuta susreta sa B timom Barselone u meču Druge lige. Njegov tim je zabeležio pobedu na domaćem terenu od 2:0.

Prvi gol je postigao 18. oktobra kada je u poslednjem minutu susreta savladao golmana Tenerifea. Time je doneo Osasuni pobedu od 3:2 na „El Sadaru“ („Estadio El Sadar“).

28. januara 2015. godine je obnovio ugovor s Osasunom na naredne tri godine, te zadužio dres sa brojem devet. Pomogao je svom timu da obezbedi poziciju u La Ligi postigavši tri gola na četiri meča, od koga je dva dao u finalnom susretu protiv Žirona.

U A timu je debitovao 19. avgusta 2016. godine kada je kao član startne jednanaestorke istrčao na teren pred susret s Malagom koji je završen rezultatom 1:1. Prvi gol u La Ligi je postigao 22. januara 2017. godine „zatresavši mrežu“ Sevilje. Uprkos tome, njegov tim je poražen rezultatom 3:4 na domaćem terenu. 5. marta je postigao dva gola na susretu s Las Palmasom, ali je Osasuna poražena rezultatom 2:5.

Majnc

26. juna 2017. godine Kodro je potpisao četvorogodišnji ugovor s nemačkim bundesligašem Majncom. Prvi nastup je zabeležio u Kupu Nemačke kada su pobedili Linburger Hansa rezultatom 3:1. U Bundesligi je debitovao u porazu njegovog tima od Hanovera.

Grashoper

Pošto nije obezbedio mesto u prvom timu, te dobijao vrlo malo prilike da pokaže šta ume, Kodro je u februaru 2018. godine potpisao ugovor o pozajmici sa švajcarskim Grashoperom. Debitovao je 17. februara kada je njegov novi tim poražen od Lugana rezultatom 0:1. U dresu švajcarskog kluba postigao je i prvi het trik u karijeri. Uprkos tome što je u klub došao na pola sezone, sa sedam golova je proglašen najboljim strelcem Grashopera.

Kopenhagen

U julu 2018. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor s danskim prvoligašem Kopenhagenom. Zadužio je dres sa brojem 11. Debitovao je 12. jula kada su se u kvalifikacijama za Ligu Evropa sastali sa finskim KuPS-om.

Reprezentativna karijera

Tadašnji selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je u martu 2017. godine pozvao Kodra u seniorski tim. Debitovao je 28. marta na prijateljskom susretu s Albanijom. Kodro je asistirao Senadu Luliću za drugi pogodak na meču, nakon koga su „Zmajevi“ slavili pobedu od 2:1.

Prvi gol je postigao 3. septembra 2017. godine tokom duela sa Gibraltarom nakon koga je njegov tim obezbedio pobedu. Uprkos tome, nisu uspeli da se plasiraju na Svetsko prvenstvo koje je 2018. godine održano u Rusiji.

Privatni život

Kenan Kodro je rođen 1993. godine u španskom gradu San Sebastijan. Njegov otac, Meho Kodro je rođen u Mostaru, a karijeru je započeo u Veležu. Bio je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera. U fudbalskoj istoriji ostaće zapamćen kao strelac dva gola Barselone protiv večitog rivala Reala iz Madrida. Meho je u dugogodišnjem braku sa Zemirom Kodro koja je poreklom iz Ljubuškog. Osim Kenana imaju dve ćerke, stariju Dalilu i mlađu Melihu.

Kenan je vrlo rano počeo da igra fudbal, a sa 11 godina se pridružio Fudbalskom klubu Antiguoko iz San Sebastijana. Pet godina kasnije je prešao u Real Sosijedad, a 2011. godine postao član B tima koji je u tom momentu trenirao njegov otac Meho.

U jednom intervjuu Kenan je priznao da mu je bilo vrlo teško kada je radio sa ocem, jer nije jednostavno razdvojiti ono što mu govori kao trener od onoga što mu govori kao otac. Uprkos tome što je ponosan na očevu karijeru, Kenan je odlučio da se za svoju poziciju na evropskoj fudbalskoj sceni bori sam. Prvi korak ka tome je bio dres sa imenom i prezimenom. Kenan je odlučio da mu na dresu piše puno ime i prezime i to zato što je smatrao da je svet već upoznao jednog Kodru i da je vreme da upozna drugoga.

Iako je detinjstvo proveo u Španiji, Kenan je veoma vezan za Bosnu i Hercegovini. Tu ljubav je nasledio od oca koji je igrajući u mnogim klubovima širom sveta, uvek patio za Mostarom i za Bosnom. Zato je Kenan rado prihvatio poziv u nacionalnu selekciju BiH.

Porodica ima kuću u San Sebastijanu i stan u Sarajevu koji su kupili pre deceniju i po i koji je bio prazan, sve dok Meho nije odlučio da prihvati poziv uprave Fudbalskog kluba Sarajevo i postane njihov trener. Ipak, Kodro stariji nije dugo ostao na klupi „Bordo-belih“, nego je sezonu kasnije prešao u švajcarski Servete.

Za razliku od mnogih svojih kolega Kenan ne puni novinske stupce vestima o skandalima, nego naprotiv, trudi se da, poput oca, ostane upamćen po odličnim partijama i sjajnim golovima u klubu i reprezentaciji.

Kenan Kodro na društvenim mrežama

FacebookKenan @ Facebook
InstagramKenan @ Instagram