Boban Marjanović

Kratke informacije

Ime i prezimeBoban Marjanović
Datum rođenja15. avgust 1988.
Mesto rođenjaBoljevac
DržavaSrbija
PrebivališteTeksas
PozicijaCentar
Visina221 cm
Težina132 kg

Biografija

Boban Marjanović je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (oktobar 2021. godine) nastupa na poziciji centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Dalas Maveriks (Dallas Mavericks) i reprezentaciji Srbije. Rođen je 15. avgusta 1988. godine u Boljevcu. Oženjen je Milicom Marjanović s kojom ima dvoje dece, sinove Vuka i Petra.

Prve košarkaške korake Marjanović je napravio u klubu Rtanj iz Boljevca. Već sa 13 godina postao je član juniorskog tima Hemofarma iz Vršca. Prvi profesionalni ugovor potpisao je 2006. godine sa Hemofarmom. Nakon toga je proveo tri sezone na pozajmici u Svislajonu iz Takova.

Tu su ga uočili čelnici CSKA, pa je 2010. godine potpisao ugovor sa moskovskim klubom. Ipak, tu se nije dugo zadržao, nego je brzo prosleđen litvanskom Žalgirisu sa kojim je u sezoni 2010/11 osvojio Prvenstvo i Kup Litvanije i Baltičku Ligu.

Istog leta je potpisao ugovor sa Nižnjim iz Novgoroda, ali ga je ruski klub pozajmio kragujevačkom klubu Radnički. U julu 2012. godine postao je centar Mega Vizure, a godinu dana kasnije potpisuje ugovor sa beogradskom Zvezdom. U crveno-belom dresu je osvojio Prvenstvo Srbije, Jadransku ligu i dva puta Kup Radivoja Koraća.

Polovinom 2015. godine je prešao u NBA klub San Antonio Spars (San Antonio Spurs). Pošto nije dobijao veliku minutažu u prvom timu pozajmljen je Ostin Sparsima (Austin Spurs) koji se takmiče u NBA Razvojnoj ligi. Pošto je na prva dva meča postigao ukupno 50 poena vraćen je u prvi tim.

Sledeće godine je potpisao ugovor vredan 21 milion dolara sa Detroit Pistonsima. Tokom regularnog dela sezone odigrao je ukupno 35 mečeva, na kojima je u proseku postizao 5.5 koševa i 3.7 skokova. I naredne sezone je ostao u Pistonsima, ali je dobijao manju minutažu.

Krajem januara 2018. godine je prešao u Los Anđeles Kliperse (Los Angeles Clippers). Do kraja druge sezone je u LA Klipersima zabeležio 36 nastupa, te upisivao prosečno 6.7 poena i 4.2 skoka.

U februaru 2019. godine potpisao je ugovor sa Filadelfija Seventisiksersima (Philadelphia 76ers). Do aprila iste godine je zabeležio 22 meča, te prosečno postizao 8.2 poena i 5.1 skok po susretu.

Prvu zlatnu medalju u dresu reprezentacije osvojio je 2007. godine na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina. Već naredne godine je ponovo osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Sa seniorima je 2017. godine osvojio srebro na EvroBasketu u Turskoj.

Klupska karijera

Boban Marjanović je počeo da trenira u Košarkaškom klubu Rtanj iz njegovog rodnog rada. Ipak, vrlo brzo su ga zapazili skauti Hemofarma, pa je sa 13 godina počeo da trenira sa juniorima vršačkog kluba. Prvi profesionalni ugovor sa Hemofarmom je potpisao sa 16 godina.

Sezonu 2005/06 je započeo u Hemofarmu, ali je nastavio u klubu Svislajon iz Takova, gde je otišao na pozajmicu. Tokom narednih godina „kalio“ se u Takovu, gde je uglavnom bio rezerva centru Rašku Katiću.

Ipak, trudio se da svaki minut koji provede na terenu iskoristi maksimalno. U Jadranskoj ligi je tokom sezone 2009/10 u proseku beležio 7.1 poen, 4.9 skokova i 0.8 blokada.

U susretima Evrokupa je prosečno upisivao devet poena, 5.3 skokova i jednu blokadu, dok je u utakmicama Superlige Srbije postizao 9.5 koševa, 5.2 skoka i 1.1 blokadu.

Krasio ga je visok procenat šuta za dva poena, od 65 odsto u Jadranskoj ligi do 75 odsto u Superligi Srbije. Bio je prilično precizan i sa linije za slobodna bacanja, gde mu je procenat postignutih koševa bio 70 odsto.

Uprkos čestim povredama pomogao je Hemofarmu da stigne do polufinala ULEB Evrokupa, finala Aba lige, te finala Srpske košarkaške lige (SKL).

To nije prošlo nezapaženo kod skauta velikih evropskih klubova pa ga je u julu 2010. godine Duško Vujošević, novi trener moskovskog CSKA pozvao u svoj tim.

Marjanović je potpisao trogodišnji ugovor i sa novim timom uspeo da pobedi NBA klub Klivlend na njihovom terenu. Time su postali prva evropska ekipa kojoj je pošlo za rukom da porazi jedan NBA tim na američkom tlu.

Sa CSKA je odigrao ukupno osam mečeva, tokom kojih je u proseku postizao 4.3 poena i 3.7 skokova. Ipak, nakon što je Vujošević zbog loših rezultata smenjen sa pozicije glavnog trenera i Bobijeva sudbina je postala neizvesna.

U decembru iste godine poslat je na pozajmicu u Žalgiris do kraja sezone. Sa litvanskim klubom uspeo je da osvoji domaće Prvenstvo i Kup, te regionalnu Baltičku ligu. U Evroligi je odigrao šest mečeva tokom kojih je ukupno upisao 31 koš i 21 skok.

Najefikasniji je bio na susretu s Olimpijakosom tokom koga je za 20 minuta upisao 12 koševa i sedam skokova. Litvanci su ga nagradili učešćem na Ol-Star utakmici domaćeg Prvenstva.

U julu 2011. godine potpisao je ugovor sa Nižnjim iz Novgoroda. U ruskom timu ostao je samo do kraja sezone. Odigrao je po dva meča u VTB i Ligi Rusije, ali nije imao veliku minutažu.

Bobi je januaru naredne godine prešao na pozajmicu u Radnički iz Kragujevca. Povremeno je menjao Dejvida Sajmona (David Simon) na poziciji centra, a do kraja sezone zabeležio je 23 nastupa.

Na terenu je provodio u proseku 10 minuta po meču, ali mu je procenat šuta slobodnih bacanja bio visokih 92.9 odsto.

Polovinom 2012. godine je potpisao ugovor sa beogradskom Mega Vizurom. U debitantskoj sezoni je beležio 16.9 koševa i 12 skokova po meču, te je sasvim zasluženo dobio titulu najkorisnijeg igrača regularnog dela Košarkaške lige Srbije.

Predvodio je ekipu u kojoj su se „kalili“ Nemanja Dangubić, Nemanja Krstić, Vasilije Micić i drugi.

Marjanović je, čini se tek tokom te sezone pokazao sav svoj potencijal. Sa 17.2 poena, 12.3 skoka i 1.5 blokadom po susretu čak devet puta je bio najkorisniji igrač kola, a 15 puta uvršten u idealnu petorku kola KLS.

Na samom startu Superlige Srbije nije uspeo da pokaže šta sve ume, ali se preokret desio tokom susreta sa njegovim bivšim timom Radničkim iz Kragujevca. Uspeli su da pobede treći najbolji tim Aba lige, a tokom tog meča Marjanović je upisao 29 poena, 15 skokova i četiri blokade.

Nastavio je da niže uspehe u Superligi, gde je u proseku beležio 16.4 koša i 10.7 skokova. Tokom tri susreta plej ofa sa Crvenom zvezdom upisao je 16, 33 i 31 indeksnih poena.

Polovinom 2013. godine potpisao je ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom. Promena kluba nije poremetila njegov ritam, nego je po drugi put zaredom osvojio titulu MVP-ja Superlige Srbije. Tokom prve sezone je uvršten u idealnu petorku Jadranske lige.

Odigrao je svih deset mečeva Evrolige, gde je u proseku beležio 10.8 poena i 7.7 skokova. Proglašen je najkorisnijim igračem desetog kola Evrolige, nakon što je uspeo da ostvari 33 indeksna poena na susretu sa litvanskim Lijetuvos Ritasom.

Uprkos tome, nisu uspeli da se plasiraju među 16 najboljih te sezone u Evroligi. Međutim, odlične rezultate su postizali u Evrokupu, gde su „dogurali“ do polufinala. Uspeli su da osvoje Kup Radivoja Koraća.

Polovinom naredne godine klub je napustio prvi centar Raško Katić, što je Marjanoviću pomoglo da zauzme glavnu poziciju pod košem.

Nije na odmet bio ni dolazak plejmejkera Markusa Vilijamsa (Marcus Darrell Williams), te je dvojac Marjanović-Vilijams iz susreta u susret pokazivao sve veću nadmoć u odnosu na protivnike.

U grupnoj fazi Evrolige Bobi je bio najefikasniji igrač. Dva puta je proglašen najkorisnijim igračem kola Evrolige, a mnogim Zvezdašima ostaće u sećanju njegovi potezi na susretu sa Galatasarajom kada je upisao 30 indeksnih poena i sa Neptunasom kada je zabeležio šest indeksnih poena više.

Te sezone oborio je rekord Evrolige po broju ostvarenih dabl-dablova u jednoj sezoni, ukupan broj skokova i ukupan indeks korisnosti. Uvršten je u idealnu petorku Evrolige.

Marjanović je dominirao i na domaćim susretima. Zvezda je odbranila titulu Kupa Radivoja Koraća, te nizom pobeda uspela da se plasira na prvo mesto Prvenstva Srbije. U polufinalu su savladali Partizan, te obezbedili učešće u Evroligi.

Zvezda je posle 17 godina uspela da osvojio Prvenstvo Srbije, a Bobi je proglašen i najkorisnijim igračem Superlige.

Pobedom nad Cedevitom u finalu, postali su šampioni Jadranske lige, a Marjanović je uvršten u idealnu petorku ovog regionalnog takmičenja. Te sezone su osvojili Kup i Prvenstvo Srbije i Aba ligu, te postigli najveći uspeh u istoriji kluba.

Za dve godine Marjanović je u crveno-belom dresu odigrao ukupno 149 mečeva, te postigao 1 766 koševa, 1 165 skokova i 146 blokada. S ekipom je dospeo u Top 16 fazu Evrolige i polufinale Evrokupa dve sezone zaredom.

Svi ti uspesi privukli su pažnju velikih evropskih klubova, ali i onih koji se takmiče u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

NBA era

Polovinom 2015. godine Bobi je potpisao jednogodišnji ugovor sa NBA timom San Antonio Spars. Zvezda je na ime obeštećenja dobila 625 000 dolara. Kako to obično biva kada evropski košarkaši prvi put zaigraju u NBA mečevima, nije pokazao sav svoj potencijal.

Već 11. novembra je pozajmljen Ostin Sparsima koji se takmiče u NBA Razvojnoj ligi. Tu je odigrao samo dva meča na kojima je postigao 16 i 34 poena, pa su ga čelnici SA Sparsa vratili u svoje redove.

„Zahvalio“ im se tako što je na prvoj sledećoj utakmici protiv Filadelfije zabeležio 18 poena i četiri skoka za 17 minuta igre. Pobedili su protivnički tim sa 51 poena razlike, što je rekordna pobeda u istoriji NBA lige.

Na susretu sa Finiks Sansima (Phoenix Suns) ja za 15 minuta zabeležio 12 skokova, te se upisao u knjigu rekorda lige. Zapaženu igru je pokazao i u pobedi njegovog tima nad Dalasom, kada je zabeležio 22 poena i 12 skokova.

Debitantsku sezonu je okončao sa 5.5 poena, 3.6 skokova i 0.4 asistencije po susretu. U regularnom delu je odigrao 54 utakmice, a u doigravanju sedam. Tokom plej-ofa je beležio 3.4 poena i dva skoka po susretu.

Po okončanju prve sezone u San Antonio Sparsima Marjanović je postao „ograničeni slobodni igrač“. To mu je dalo pravo da pregovara sa bilo kojim timom ili da potpiše ugovor, ali da „pravo prvenstva“ imaju Sparsi.

12. jula 2016. godine potpisao je trogodišnji ugovor vredan 21 milion dolara sa Detroit Pistonsima. Rekord u ovom timu zabeležio je 5. januara naredne godine kada je upisao 15 koševa i 19 skokova tokom susreta sa Šarlota Hornetsima (Charlotte Hornets). Njegov novi klub je ostvario pobedu od 115:114.

Problem sa prekršajima Andrea Drumonda (Andre Drummond) i povreda Arona Bejnsa (Aaron Baynes) dale su šansu Bobiju da provede više minuta na terenu.

Predvodio je Pistonse na meču sa Hjuston Roketsima (Houston Rocketsima) tako što je ubacio 27 poena i postigao 12 skokova. Njegov tim je zabeležio pobedu od 114:119.

U januaru 2018. godine je zajedno sa saigračima Tobijasom Harisom (Tobias Harris) i Ejverijem Bredlijem (Avery Bradley) prešao u Los Anđeles Kliperse, u zamenu za Blejka Grifina (Blake Griffin), Vilija Rida (Willie Reed) i Brajs Džonson (Brice Johnson).

Novi rekord sezone postigao je 27. februara 2018. godine kada je na susretu sa Denver Nagetsima (Denver Nuggets) postigao 18 poena, te doneo svom timu pobedu od 122:120.

Od 6. februara 2019. godine Bobi je član Filadelfije Seventisiksersa. Za dva meseca je u novom dresu odigrao 22 meča, na kojima je u proseku postizao 8.2 poena, 5.1 skok i 0.5 blokada.

Marjanović je 22 meča u regularnom delu sezone u proseku postizao 8.2 poena i 5.1 skok. Na terenu je boravio 13.9 minuta po susretu.

Kasnije je pomogao svom timu da prođe Bruklin Netse u prvom kolu doigravanja NBA lige 2019. godine. Međutim, u polufinalu su eliminisani od ekipe Toronto Reptorsa.

Bobi je 23. jula 2019. godine potpisao ugovor sa Dalas Maveriksima. 11. marta 2020. godine je upisao 31 poen i 17 skokova, što je pomoglo Maveriksima da savladaju Denver Nagetse rezultatom 113:97.

Bila je to poslednja utakmica pre prekida sezone zbog pandemije novog virusa korona.

U avgustu 2021. godine srpski reprezentativac je obnovio ugovor sa timom iz Dalasa.

Reprezentativna karijera

Prvi trofej u dresu reprezentacije Srbije osvojio je na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina koje je 2007. godine održano u Novom Sadu.

Pod vođstvom selektora Miroslava Mute Nikolića „Orlići“ su osvojili zlatnu medalju. Marjanović je tokom ovog turnira prosečno beležio 8.4 poena i 6.6 skokova po meču.

Naredne godine je učestvovao na Najki hup turniru (Nike Hoop Summit) gde je sa najboljim juniorima sveta igrao protiv srednjoškolske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci su pobedili rezultatom 98:78, a Bobi je upisao četiri poena.

Iste godine je s „Orlićima“ učestvovao na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Srbija je u grupi pobedila Rusiju i Sloveniju, te izgubila od Francuske.

U drugom krugu su savladali Španiju, Crnu Goru i Litvaniju, a u polufinalu Tursku. Za medalju su se borili sa Litvanijom, te ponovo u Beograd doneli Evropsko zlato.

Dve medalje u dve godine navele su selektora seniorske reprezentacije da Marjanovića pozove u svoj tim. S „Orlovima“ je igrao kvalifikacijske mečeve za Evropsko prvenstvo 2009. godine.

Iako je igrao dobro nije dobio priliku da te godine nastupi na prvenstvu gde su „Orlovi“ osvojili srebro.

Nakon toga su izborili učešće na Evropskom prvenstvu 2011. godine. Srbija je u grupi savladala Italiju, Letoniju, Izrael i Nemačku, te sa „pola koša“ poražena od Francuske.

Usledila je pobeda nad Litvanijom, poraz od Španije, te „tesan“ trijumf nad Turskom. Izgubivši u polufinalu od Grčke, te kasnije i od Slovenije zauzeli su sedmo mesto na tom EvroBasketu.

Marjanović uprkos odličnim partijama u klubovima nije dobio priliku od Dušana Ivkovića da zaigra na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine, kao ni kasnije od Aleksandra Đorđevića na Svetskom šampionatu u Španiji 2014. godine.

Saša Đorđević ga je 2015. godine pozvao na pripreme za Evropsko prvenstvo. Ipak, nakon što je pomoćni trener Crvene zvezde Borko Radović u medijima izjavio da je Bobi igrao finale doigravanja Superlige Srbije sa slomljenim stopalom, reagovali su čelnici San Antonio Sparsa koji su zatražili da napusti pripreme i da se vrati u Ameriku na lekarske preglede.

Posle toga mu je klub zabranio da nastupi na EvroBasketu. Ipak, Bobi je rekao da ne zameri Radoviću što je rekao to što je rekao, jer zna da je imao nameri da pohvali njegovu borbenost i želju da igra kada je najpotrebnije, uprkos svakom riziku.

Odazvao se pozivu Saše Đorđevića da sa reprezentacijom nastupi na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Pošto ovog puta nije bilo ni zdravstvenih niti bilo kakvih drugih prepreka Bobi se našao na Đorđevićevom spisku igrača za EvroBasket.

„Orlovi“ su u grupnoj fazi ostvarili četiri pobede i jedan poraz. U narednom krugu takmičenja savladali su Mađarsku, a potom u osmini finala Italiju.

Na vrlo teškom polufinalnom susretu sa Rusijom pokazao se timski duh, pa su razuverili mnoge koji su pred početak Evropskog prvenstva davali male šanse Saletovom timu.

U finalu su ih dočekali Slovenci, koji su predvođeni Igorom Kokoškovim sa klupe i Lukom Dončićem na terenu uspeli da se domognu svoje prve zlatne medalje od proglašenja nezavisnosti od Jugoslavije.

„Orlovi“ su u Beograd doneli srebrnu medalju. Marjanović je na ovom turniru upisao devet nastupa, te u proseku beležio 12.4 poena, 4.8 skokova i 1.4 asistenciju. Procenat šuta iz igre mu je bio 56.2 odsto.

Na Svetskom prvenstvu u košarci koje je održano 2019. godine u Kini reprezentacija Srbije smatrana je glavnim favoritom za osvajanje trofeja.

Međutim, na tom putu ih je u četvrtfinalu zaustavila selekcija Argentine, predvođena sjajnim Luisom Skolom (Luis Scola).

Pobeda nad Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Češkom donela im je peto mesto. Marjanović je na osam mečeva u proseku beležio 6.8 poena i 2.5 skoka.

Privatni život

Boban Marjanović je rođen 1988. godine u Boljevcu. Premda je u vreme kada je on krenuo u školu fudbal bio glavni sport među dečacima, zbog svoje visine odabrao je košarku. Već sa 13 godina je prerastao kapacitete lokalnog kluba, pa je preselio u Vršac. Odatle u Beograd, a iz srpske prestonice u Ameriku.

Više od deset godina je u braku sa Milicom Krstić. Svoju ljubav krunisali su brakom 2013. godine na letovanju u Meksiku, a godinu dana kasnije priredili su slavlje za porodicu i prijatelje u Beogradu. Bobanov kum je bio njegov prijatelj i nekadašnji timski kolega Raško Katić.

Milica i srpski centar imaju dvojicu sinova, Vuka i Petra, a premda zbog njegovog posla više vremena provode u Americi, rado se druže sa prijateljima i porodicom u Boljevcu.

Kako je u jednom intervjuu kazao, komunikacija sa porodicom u Srbiji je olakšana zahvaljujući internetu, ali slavni košarkaš i dalje najviše uživa kada vreme provodi sa najbližima u rodnom mestu.

Okušao se i u ulozi glumca kada je u seriji „Bićemo prvaci sveta“ koja je emitovana na Radio Televiziji Srbije (RTS) tumačio košarkaša Janisa Kruminjša.

Sledeća uloga bila je holivudska. Naime, Bobi se pojavljuje kao negativac u novom filmu iz serijala „Džon Vik“ („John Wick“) koji bi se u našim bioskopima trebao pojaviti ovog proleća pod naslovom „Džon Vik: Treće poglavlje“.

Zanimljivo je da je srpski košarkaš set delio sa velikim filmskim zvezdama poput Kijanu Rivsa (Keanu Reevs), Hale Beri (Halle Berry), Lorensa Fišburna (Lawrence Fishburne) i drugih.

Bobi se 2021. godine pojavio u 1629. epizodi humoristične serije „Državni posao“, a iste godine snimio je i reklamu za „Goldfish“, popularnu kompaniju za proizvodnju krekera.

Titule

Klupske titule

  • 2010/11. Prvenstvo Litvanije sa Žalgirisom
  • 2011. Kup Litvanije sa Žalgirisom
  • 2010/11. Baltička liga sa Žalgirisom
  • 2014/15. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2014/15. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2014. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2015. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom

Reprezentativne titule

  • 2007. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina
  • 2008. Zlatna medalja s Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2017. Srebrna medalja s Evropskog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2011. Učesnik Ol-star utakmice Prvenstva Litvanije
  • 2012/13. Najkorisniji igrač Košarkaške lige Srbije
  • 2012/13. Najkorisniji igrač Superlige Srbije
  • 2013/14. Najkorisniji igrač Superlige Srbije
  • 2013/14. Proglašen najkorisnijim igračem kola Evrolige
  • 2013/14. Uvršten u idealnu petorku Jadranske lige
  • 2014/15. Najkorisniji igrač Superlige Srbije
  • 2014/15. Proglašen najkorisnijim igračem kola Evrolige
  • 2014/15. Uvršten u idealnu petorku Jadranske lige
  • 2014/15. Uvršten u idealnu petorku Evrolige

 

Boban Marjanović na društvenim mrežama

FacebookBoban @ Facebook
InstagramBoban @ Instagram
TwitterBoban @ Twitter