Metju Palmer (Matthew A. Palmer)

Kratke informacije

Ime i prezimeMetju Palmer (Matthew A. Palmer)
Datum rođenja19XX
Mesto rođenjaNepoznato
DržavaSAD
ZanimanjePolitičar, diplomata

Biografija

Metju Palmer (Matthew A. Palmer) je američki diplomata i pisac. Od 2018. godine obavlja funkciju zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika Stejt Dipartmenta (State Department) za Zapadni Balkan. Oženjen je doktorkom Danicom Damjanović sa kojom ima dvoje dece, sina i ćerku.

Palmer se školovao na američkim univerzitetima, a neko vreme je proveo u Japanu, gde je, između ostalog usavršio znanje japanskog jezika.

Po završetku master studija postao je član američkog Stejt Dipartmenta. Od 1993. godine radio je u ambasadama u Beogradu i Nikoziji, bio pomoćnik američke državne sekretarke u Ujedinjenim nacijama, te se bavio američkim interesima u Africi, Istočnoj Aziji, na Pacifiku i u Jugoistočnoj Evropi.

Pored diplomatije, Palmer se bavi i književnošću. Od 2014. do 2017. godine objavio je četiri romana koji se uglavnom bave zakulisnim radnjama svetske diplomatije.

Obrazovanje

Metju Palmer je od 1980. do 1984. godine studirao umetnost na Istočnoazijskom koledžu Univerziteta Veslijan (Wesleyan University) u gradu Midltaun, u američkoj saveznoj državi Konektikat.

U periodu od 1991. do 1992. godine pohađao je master studije iz umetnosti na Univerzitetu Mičigen (University Michigan), a potom je dobio stipendiju da studira u Japanu, gde je proveo neko vreme na specijalizaciji.

Palmer je tokom 2007. i 2008. godine pohađao master studije u školi Nacionalne strategije bezbednosti na NWC (National War College) u Vašingtonu.

Govori srpski, grčki i japanski jezik.

Diplomatska karijera

Po završetku master studija dobio je posao u američkom Stejd departmentu. U oktobru 1993. godine poverena mu je pozicija u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, gde je naredne dve godine radio kao analitičar ekonomskih i političkih prilika u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Nakon toga postao je pomoćnik američke državne sekretarke Madlen Olbrajt (Madeleine Jana Korbel Albright) u Ujedinjenim nacijama. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, predstavljao je Sjedinjene Države u raspravama Saveta bezbednosti UN-a o severnoj Africi, istočnom Mediteranu i južnoj Aziji[1].

Od januara do maja 1997. godine Palmer je držao predavanja o vanjskoj politici studentima na Univerzitetu u Njujorku (New York University).

Stejt dipartment mu je nakon toga poverio ulogu koordinatora američke politike prema Srbiji i Crnoj Gori, sa specijalnom odogovornošću za upravljanje krizom na Kosovu. Bio je zamenik šefa američkog izaslanstva na mirovnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji koja je počela 6. februara 1999. godine u Rambujeu kod Pariza.

U periodu od 1999. do 2003. godine Palmer je bio deo tima Stejt dipartmenta zaduženog za srednjoročne i dugoročne strategije unapređenja američkih interesa u istočnoj Aziji i Evropi. Između ostalog, bavio se i kontrolom protoka ilegalnih dijamanata iz zona sukoba u Africi. Radio je na predlogu za regulisanje međunarodne trgovine dragim kamenjem, koji je postao poznat i kao „Kimberlijev proces“.

Nakon toga se u američkoj ambasadi na Kipru bavio izgradnjom bilateralnih odnosa između te zemlje i SAD. Radio je i na strategiji za podršku pomirenju između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, te sveobuhvatnom rešenju o ponovnom ujedinjenju podeljenog ostrva.

Kako se navodi u njegovoj biografiji, pregovarao je o brodskom sporazumu sa Kiprom pod pokroviteljstvom Inicijative za bezbednost širenja oružja koja je ojačala američke sposobnosti za borbu protiv tog širenja.

Palmer je od juna 2006. do jula 2007. godine bio savetnik američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg (George Bush Jr.) za nacionalnu bezbednost na Egejskom moru (Grčka, Turska i Kipar), južnom Kavkazu (Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan), kao i nordijskim zemljama.

Od jula 2008. do juna 2010. godine bio je zamenik direktora biroa Stejt dipartmenta za Istočnu Aziju, koji pokriva Burmu, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam. Sudelovao je u Inicijativi Donji Mekong (Lower Mekong Initiative), multilateralnog razvojnog programa u podregiji Mekong sa godišnjim budžetom za pomoć od šest miliona dolara.

Na područje Balkana vratio se u julu 2011. godine kada je postao savetnik američkog ambasadora Vilijama Montgomerija (William Dale Montgomery) u Srbiji. Njegova zaduženja su se odnosila na rukovođenje osobljem ambasade, te savetovanje ambasadora o svim aspektima bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

Polovinom 2014. godine Stejt Dipartment mu je poverio funkciju direktora za multilateralne poslove u Birou za Istočnu Aziju i Pacifik.

Dve godine kasnije imenovan je za šefa kancelarije SAD za Jugoistočnu Evropu. Vodio je Kancelariju za evropske i evroazijske poslove odgovornu za sve aspekte američke politike na Zapadnom Balkanu, kao i za integraciju zemalja Evrope koje još uvek nisu članice Evropske unije. Na toj poziciji je nasledio diplomatu Brajana Hojt Jia (Brian Hoyt Yee).

Od januara do avgusta 2018. godine Palmer je bio v.d. zamenika pomoćnika američkog sekretara za poslove Jugoistočne i Centralne Evrope. Bavio se odnosima Amerike i sedamnaest zemalja Evrope, od Poljske do Makedonije.

Metju Palmer je u avgustu 2018. godine imenovan za zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, te specijalnog izaslanika Stejt Dipartmenta za Zapadni Balkan.

Književna karijera

Svoj prvi triler roman Metju Palmer počeo je da piše tokom svoje misije u Africi. Tada se upoznao sa situacijom sa kojom se suočavaju stanovnici Konga, Sijera Leonea i drugih afričkih zemalja, te stradanjima koja su preživljavali zbog trgovine dijamantima.

Inspirisan građanskim ratovima i političkom situacijom u Africi napisao je knjigu „The American Mission“ („Američka misija“), koju je izdavačka kuća „Penguin Random House“ objavila 2014. godine. Nešto kasnije knjiga je prevedena i štampana i na srpskom jeziku.

Ista izdavačka kuća je već sledeće godine objavila njegov drugi politički triler pod nazivom „Secrets of State“. Ovog puta Palmer je svog glavnog junaka, iskusnog diplomatu, „bacio“ u privatni sektor i naterao ga da se prilagodi životu i radu u tom nemilosrdnom svetu.

U maju 2016. godine američki ljubitelji trilera mogli su da kupe Palmerovu treću knjigu pod nazivom „The Wolf of Sarajevo“. Radnja je smeštena u Bosnu i Hercegovinu, dvadeset godina nakon završetka rata. Palmerov glavni junak se našao u misiji pomirenja naroda koju sabotira separatistička politika jednog od domaćih lidera.

Radnja četvrtog Palmerovog romana koji je 2017. godine objavljen pod nazivom „Enemy of the Good“ smeštena je u Kirgistan, gde glavna junakinja ima misiju da pomogne narodu te zemlje da po prvi put u svojoj istoriji dobiju demokratsku vlast.

Privatni život

Metju Palmer je rođen i odrastao u Americi. Skolovao se na domaćim univerzitetima, a studirao je i u Japanu gde je naučio japanski jezik. Kada mu je Stejt Dipartment poverio ulogu savetnika u američkoj ambasadi u Beogradu, počeo je da uči srpski jezik. Kako je jednom prilikom kazao, u tome mu je pomagao pravoslavni sveštenik u Njujorku.

Njegov pokojni otac, Majkl Palmer (Michel Palmer) je objavio dvadesetak romana, od kojih su neki bili bestseleri „Njujork Tajmsa“ („New York Times“). Njegova knjiga „Extreme Measures“ je 1996. godine pretočena u istoimeni film u kome su glumili Hju Grant (Hugh Grant), Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker) i Džin Hekman (Gene Hackman). Preminuo 2013. godine od posledica srčanog udara.

Metjuov brat, Danijel Palmer (Daniel Palmer) je takođe pisac. Do sada je objavio desetak romana naučne fantastike, dok je knjigu „The First Family“ napisao zajedno s ocem.

Otac je želeo da Metju bude lekar, a u jednom intervjuu, Palmer je kazao da je Majkl imao veliki uticaj na njega, kao pisca, ali i kao profesionalca i oca[2].

Tokom svog prvog boravka u Srbiji, Metju Palmer je 1994. godine upoznao Danicu Damjanović, lekarku rođenu i odraslu u Beogradu. Danica je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Trenutno radi kao psihijatar u bolnici u Aleksandriji, u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Specijalizovala je dijagnostiku i lečenje mentalnih bolesti, poput depresije, anksioznih poremećaja, zloupotrebe supstanci i šizofrenije.

Par ima dvoje dece, sina i ćerku.

Domaći tabloidi često su pisali o njegovoj povezanosti sa Crnom Gorom. Naime, porodica Palmer ima kuću u mestu Dobre Vode kod Bara, gde provode veći deo leta. Kako je jednom prilikom sam Palmer kazao, za Crnu Goru ih vežu koreni njegove supruge, ali i činjenica da tu zemlju smatra jednom od najlepših na svetu.

Knjige

  • 2014. American Mission (Američka misija)
  • 2015. Secrets of State
  • 2016. The Wolf of Sarajevo
  • 2017. Enemy of the Good

Reference

[1] https://www.linkedin.com/in/matthew-palmer-66119137/

[2] http://admin.nedeljnik.co.rs/nedeljnik/portalnews/upoznao-je-suprugu-u-beogradu-napisao-bi-roman-o-srbiji-sta-nam-je-ispricao-metju-palmer-americki-diplomata-koji-je-dosao-na-mesto-hojta-jia/

Metju Palmer (Matthew A. Palmer) na društvenim mrežama

LinkedInMetju @ LinkedIn