Ognjen Kuzmić

Kratke informacije

Ime i prezimeOgnjen Kuzmić
Datum rođenja16. maj 1990.
Mesto rođenjaDoboj
DržavaSrbija
PrebivališteMadrid
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina214 cm
Težina114 kg

Biografija

Ognjen Kuzmić je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (jul 2019. godine) nastupa na poziciji centra u Crvenoj Zvezdi i reprezentaciji Srbije. Rođen je 16. maja 1990. godine u Doboju (Bosna i Hercegovina). Oženjen je Amerikankom Tomišom Romo (Tomisha Romo Kuzmić) s kojom ima sina Nikolaja.

Prve košarkaške korake Kuzmić je napravio u klubu Findo iz Doboja. Uočili su ga čelnici banjalučkog Borca, pa je 2007. godine prešao u novi klub. Ipak, tokom sezone nije dobio priliku da zaigra sa prvim timom, pa je prihvatio ponudu trenera finskog Korihaita u kome je ostao dve sezone. Godine 2010. potpisao je ugovor sa klubom Lapoan Karikobrat.

Ipak, vratio se u BiH, te potpisao ugovor sa Čelikom iz Zenice. Već tokom prve sezone zapazili su ga skauti Unikahe iz Malage. Potpisali su dvogodišnji ugovor, ali je mladi Dobojlija obe sezone proveo na pozajmicama. Prvo u španskom drugoligašu Aharkuiji, a potom u Huventudu iz Bandalone.

U septembru 2013. godine potpisao je ugovor sa NBA (En-Bi-Ej) klubom Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors). Pošto nije dobio mnogo prilike da igra, prihvatio je ponudu da sa Santa Kruz Voriorsima (Santa Cruz Warriors) nastupa u NBA razvojnoj ligi. Iste sezone je osvojio titulu NBA razvojne lige, te „šampionski prsten“ NBA lige.

Nisu mu produžili ugovor, pa je leto proveo kao slobodan igrač. Usledio je ugovor sa Panatenaikosom, sa kojim je 2016. godine osvojio Kup Grčke. Naredne sezone je prešao u Crvenu zvezdu, a sezonu su završili titulama sa Prvenstva Srbije, ABA lige i Kupa Radivoja Koraća.

U julu 2017. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Realom iz Madrida. Ipak, nakon samo nekoliko mečeva ozbiljno se povredio pa je čak 11 meseci proveo van terena. Uprkos tome, sa Realom je osvojio Evroligu, Prvenstvo i Superkup Španije.

Pošto je 2013. godine odbio ponudu tadašnjeg trenera Aleksandra Petrovića da nastupa sa reprezentacijom BiH, selektor Aleksandar Saša Đorđević ga je sledeće godine pozvao u nacionalnu selekciju Srbije. Mladi centar nije mogao da odbije ovaj poziv, pa je sa „Orlovima“ 2017. godine osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Klupska karijera

Juniorsku karijeru Ognjen Kuzmić je započeo u rodnom Doboju. Igrao je za lokalni klub Findo, a potom prešao u banjalučki Borac Nektar. Ipak, nije dobio priliku da zaigra sa prvim timom. Usledila je proba u slovenačkoj Olimpiji. Problem s anemijom ga je sprečio da karijeru nastavi u Ljubljani.

Na poziv košarkaškog trenera Zlatana Pešića 2008. godine je prešao u finski klub Korihait. Posle dve sezone potpisao je ugovor sa finskim Lapuanom Karikobratom. Ipak, pred početak sezone 2010/11 vratio se u BiH i zaigrao u zeničkom Čeliku.

Sa Zeničanima je proveo jednu sezonu nakon koje je potpisao ugovor sa španskom Unikahom. Ipak, tu se nije dugo zadržao jer je poslat na pozajmicu u lokalni drugoligaški klub Akarahuiju. Sezonu 2012/13 proveo je u Huventudu iz Badalone. Tu je konačno dobio priliku da igra u ACB ligi, u tom momentu najjačoj košarkaškoj ligi u Evropi.

U Badaloni je pokazao sjajne partije, što nije promaklo čelnicima NBA kluba Golden Stejt Voriors. Kuzmić je 27. septembra 2013. godine potpisao ugovor sa klubom iz San Franciska. Tokom prve sezone nije dobijao značajnu minutažu. Na 21 susretu igrao je u proseku 4,4 minuta. Zato je prihvatio da istovremeno sa Santa Kruz Voriorsima igra u NBA razvojnoj ligi.

U NBDL je bio najbolji skakač, četvrti najbolji bloker, te igrač sa najboljim procentom šuta. Ipak, zbog povreda nekih igrača Golden Stejt Voriorsi su ga vratili u svoj tim. Prvo je sa Santa Kruzom osvojio titulu u NBA Razvojnoj ligi, a potom i „šampionski prsten“ sa Golden Stejt Voriorsima. Uprkos tome, klub mu nije ponudio novi ugovor, pa je karijeru nastavio kao slobodan igrač.

Krajem jula 2015. godine Aleksandar Đorđević ga je pozvao u Panatenaikos. Ugovor sa grčkim klubom Kuzmić je potpisao 27. jula, ali ni tu nije imao veliku minutažu. Uglavnom je menjao prvog centra Miroslava Raduljicu. Za to vreme upisao je 25 nastupa u Evroligi, 18 kao član startne petorke. U proseku je beležio 5,1 poen i 4,1 skok po utakmici.

Sledeće godine su osvojili Kup Grčke, ali su eliminisani u četvrtfinalu Evrolige. Nakon što je Đorđević dobio otkaz jer rukovodstvo kluba nije bilo zadovoljno postignutim rezultatima i mladi centar se ponovo našao na tržištu.

Nije dugo čekao na novi ugovor, već je 19. jula 2016. godine potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Premda je to bilo ostvarenje sna za zakletog Zvezdaša, trebalo je vremena da ga Delije prihvate. Uz pomoć trenera Dejana Radonjića i saigrača, uspeo je da se uklopi u ekipu i dobro odigra svoju ulogu prvog centra.

Zvezda je te sezone dobro igrala i u domaćim i regionalnim takmičenjima. Mladi Dobojlija je u januaru 2017. godine proglašen igračem meseca Evrolige. Odigrao je svih 20 utakmica kao starter, te za to vreme u proseku beležio 9,4 poena, sedam skokova i jednu ukradenu loptu po susretu. Sa Zvezdom je osvojio Prvenstvo Srbije, Kup Radivoja Koraća i Jadransku ligu.

Tog leta klub sa Malog Kalemegdana napustio je trener Radonjić i još osmorica igrača među kojima i Ognjen Kuzmić. Premda se u medijima mnogo polemisalo gde će da nastavi karijeru, Kuzmić je 26. jula 2017. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa Realom iz Madrida.

Iako je trebalo da bude jedan od glavnih Realovih aduta pod košem, srpski centar je 17. oktobra na susretu sa moskovskim CSKA doživeo ozbiljnu povredu kolena, nakon koje je oporavak trajao punih 11 meseci. Veliku podršku pružali su mu saigrači, pogotovo Serhio Ljulj (Sergio Llull Melià) koji je pre njega doživeo istu vrstu povrede.

Na teren se vratio 5. oktobra 2018. godine kada se njegov tim sastao sa Valensijom u drugom kolu španske ACB lige. Odigrao je četiri minuta, tokom kojih je upisao jednu asistenciju. Real je te večeri pobedio Valensiju, a Kuzmić pokazao da je povreda sanirana. Iako, na žalost nije igrao finale Evrolige, sa timom je osvojio titulu najprestižnijeg evropskog takmičenja. Te sezone okitili su se trofejima prvaka Španije, te osvojili Superkup Španije.

U novembru 2018. godine ponovo je doživeo povredu. Na sreću, ovog puta oporavak je trajao nešto kraće, pa se srpski centar nakon nekoliko nedelja vratio na teren.

Sredinom 2019. godine nakon isteka ugovora sa Realom potpisao je ugovor sa Crvenom Zvezdom.

Reprezentativna karijera

S obzirom da je rođen u Bosni i Hercegovini Kuzmiću je prva ponuda da obuče dres reprezentacije stigla od tadašnjeg selektora BiH Aleksandra Petrovića pred početak Evropskog prvenstva 2013. godine. Dobojlija se pridružio reprezentativcima na pripremama, ali je vrlo brzo nakon toga nastavio da individualno trenira, tako da sa „Zmajevima“ nije nastupio na EvroBasketu.

U maju sledeće godine selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević ga je uvrstio na preliminarnu listu 29 igrača koji trebaju da krenu na pripreme za Svetsko prvenstvo. Našao se i na skraćenoj listi od dvadeset igrača, ali ga je povreda sprečila da s „Orlovima“ nastupi na Mundobasketu gde su osvojili srebrnu medalju.

Sa Srbijom je prvi put nastupio na Evropskom prvenstvu 2015. godine. U grupi B su zabeležili svih pet pobeda. Nakon toga su savladali Finsku i Češku, te u polufinalu zaigrali protiv Litvanije. Posle poraza od 67:64, „Orlovi“ su sa Francuzima borili za bronzanu medalju. I tu su zabeležili poraz od 68:81, pa su ostali bez odličja. Kuzmić je tokom devet mečeva na Prvenstvu u proseku beležio 3,1 poen i tri skoka, sa 50 odsto procenta šuta iz igre.

Đorđević ga je ponovo pozvao u reprezentaciju 2017. godine pred početak Evropskog prvenstva. S obzirom da su im nedostajali ključni igrači, „Orlovi“ su na EvroBasket ispraćeni bez velikih očekivanja od strane srpske javnosti. To što se u timu neće naći „velike zvezde“ mnogi su smatrali hendikepom, sve dok ih Sale i ekipa nisu razuverili.

Srbija se u grupi sastala sa Letonijom, Rusijom, Belgijom, Turskom i Velikom Britanijom. Ostvarili su četiri pobede i jedan poraz. Potom su pobedili Mađarsku i Italiju, te u polufinalu „izašli na megdan“ Rusima. Relativno mlada i neiskusna Saletova ekipa, uspela je, uprkos povredi plejmejkera Stefana Jovića da izbori učešće u finalu.

Tu su se našli sa najvećim iznenađenjem Prvenstva, reprezentacijom Slovenije. Slovenci su predvođeni „čudom od deteta“ Lukom Dončićem zabeležili pobedu od 93:65, te se po prvi put u svojoj istoriji okitili zlatnom medaljom. „Orlovima“ je potpuno zasluženo pripalo srebro. Kuzmić je na devet mečeva postizao u proseku 7,1 poen, 5,1 skok i 1,3 asistenciju po susretu.

U julu 2019. našao se na širem spisku Aleksandra Đorđevića za svetsko prvenstvo u Kini, međutim teška saobraćajna nesreća ga je sprečila da nastupi za Srbiju.

Privatni život

Ognjen Kuzmić je rođen 1990. godine u Doboju. Sa sestrom i roditeljima je odrastao u selu Grabovica, nedaleko od rodnog grada. Prvo je počeo da trenira fudbal, ali mu njegova visina i 51 broj kopački nije išao u prilog. Tek kada se sa 15 godina preselio u Doboj i upisao srednju školu počeo je da trenira košarku.

Igrao je u lokalnom klubu, ali nije niti sanjao da će jednog dana da igra u nekom NBA timu, Panatenaikosu, Zvezdi ili Realu. Naprotiv, krenuo je očevim stopama u nameri da postane mašinovođa.

Premda je trenirao tek kratko, njegovu igru zapazili su čelnici banjalučkog Borca koji su ga pozvali u tim. Nije uspeo da nastupi sa prvim timom, pa je prihvatio poziv za probu u ljubljanskoj Olimpiji. Već tada je naišao na prvim problem. Na lekarskom pregledu je uočeno da mu nedostaje železa u krvi, pa su čelnici kluba, iako zadovoljni njegovom igrom, odlučili da mu ne ponude ugovor.

Vratio se u Doboj sa misijom da prvo „sredi“ krvnu sliku. Nakon šest meseci je i uspeo, a potom ga je trener iz Doboja Zlatan Prešić pozvao da dođe u njegov klub u Finskoj. S obzirom da je već tada školu pohađao vanredno odlučio je da prihvati Prešićevu ponudu. Našao se u zemlji čiji jezik, kulturu i običaje ne poznaje, a dodatni hendikep mu je bilo to što nije znao ni engleski jezik.

Uprkos svemu uspeo je da „izgura“ dve godine na severu Evrope, a potom da se preseli u „toplije krajeve“. Igrao je u Španiji kada je stigao poziv iz NBA kluba Golden Stejt Voriors iz San Franciska. Upravo je u tom gradu upoznao Tomišu Romo. Počeli su da se zabavljaju, a venčali su se u avgustu 2016. godine. Iste godine su dobili sina Nikolaja.

U julu 2019. godine doživeo je teške povrede glave i grudnog koša u saobraćajnoj nesreći kod Prijedora u Republici Srpskoj. Tamo je sa kolegom išao na svadbu prijatelja. Ognjen je u saobraćajci bio suvozač.

Kako je u jednom intervjuu kazao, Nikolaj govori i engleski i srpski jezik, a porodica Kuzmić trenutno živi na relaciji Madrid – San Francisko – Grabovica. Uprkos tome što je imao priliku da igra u nekim od najlepših gradova na svetu, Ognjen ističe da uvek rado dolazi u rodnu Grabovicu gde mu žive roditelji, prijatelji i familija.

Kuzmić ima nekoliko tetovaža. Zanimljivo je da je jednu posvetio majci, ocu i sestri, drugu pokojnoj baki Koviljki, a treću svojoj supruzi Tomiši. Kako ne može uvek da nosi burmu, dokaz ljubavi prema supruzi Ognjen je istetovirao na domalom prstu leve ruke.

Titule

Klupske titule

  • 2014/15. NBA razvojna liga sa Sant Kruz Voriorisma
  • 2014/15. NBA liga sa Golden Stejt Voriorsima
  • 2016. Kup Grčke sa Panatenaikosom
  • 2016/17. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2016/17. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2017. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2017/18. Evroliga sa Real Madridom
  • 2017/18. Prvenstvo Španije sa Real Madridom
  • 2018. Superkup Španije sa Real Madridom

Reprezentativne titule

  • 2017. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu

Pojedinačne titule

  • 2016/17. proglašen najkorisnijim igračem meseca januara u Evroligi

 

Ognjen Kuzmić na društvenim mrežama

InstagramOgnjen @ Instagram