Demarkus Kazins (DeMarcus Cousins)

Kratke informacije

Ime i prezimeDemarkus Kazins (DeMarcus Cousins)
Datum rođenja13. avgust 1990.
Mesto rođenjaMobil
DržavaSAD
PrebivališteMilvoki
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina211 cm
Težina122 kg

Biografija

Demarkus Kazins (DeMarcus Amir Cousins) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (januar 2022. godine) nastupa na poziciji centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Milvoki Baks (Milwaukee Bucks) i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Rođen je 13. avgusta 1990. godine u gradu Mobil, u američkoj saveznoj državi Alabama. Ima sina Amira (Amir Cousins) i ćerku Vanu (Vana Causins).

Karijeru je započeo u klubu Kentaki Valdkets (Kentucky Wildcats), a već naredne sezone je izabran za petog pika Sakramento Kingsa (Sacramento Kings) na NBA draftu 2010. godine.

Tokom prve sezone uvršten je u idealnu petorku debitanata NBA lige. Od 2015. do 2018. godine je četiri puta igrao na Ol-Star utakmicama.

Kao član američke reprezentacije je osvojio dve zlatne medalje – na Svetskom prvenstvu 2014. godine i Olimpijskim igrama 2016. godine.

Klupska karijera

Demarkus Kozins je pohađao Srednju školu „Le Flore Magnet“ (LeFlore Magnet High School) u rodnom gradu u Alabami.

Učestovao je na „Ol-Amerikan Paradi“ (Parade All-America) 2009. godine, te igrao na turniru „Mekdonalds Ol-Amerikan Bojs“ (McDonald`s All-American Boys Game), gde je postigao 14 poena i osam skokova.

Osim toga, učestvovao je i na „Najki Hup Samitu“ (Nike Hoop Summit) u Portlandu, gde ja kao član „crnog tima“ upisao deset poena.

Predvodio je svoj školski tim u pobedi nad Hilkrestom (Hillcrest) u finalnim susretima šampionata srednjih škola. Ipak, nisu uspeli da osvoje titulu prvaka jer je tim Srenje škole „Parker“ (Parker High School) bio bolji.

S obzirom da je pokazao odlične partije, mnogi univerziteti su bili zainteresovani da ga vide u svojim košarkaškim timovima.

Premda se u februaru 2008. godine obavezao Univerzitetu Alabama Birmingem (University Alabama-Brimingham), nije poslao prijavu. Sledeće godine je započeo pregovore sa Memfisom (Memphis) čiju klupu je preuzeo trener Džon Kalipari (John Calipari).

Nakon što je Kalipari prešao u Kentaki, Kazins je odlučio da ga prati, te je postao član Kentaki Valdketsa. U proseku je postizao 15.1 poen, 9.8 skokova i 1.8 blokada po meču.

Zajedno sa Džonom Volom (John Wall) predvodio je „Divlje mačke“ u četvrtinu finala NCAA turnira 2010. godine.

7. aprila 2010. godine je izjavio da će da žrtvuje naredne tri sezone na koledžu kako bi postao član Sakramento Kingsa koji ga je izabrao kao petog pika na NBA draftu.

Tri meseca kasnije Kazins je potpisao dvogodišnji ugovor sa Kingsima vredan sedam miliona dolara. Ugovor je podrazumevao i mogućnost produženja na dodatne tri ili četiri godine.

U dresu Sakramenta je igrao NBA Letnju ligu, gde je proglašen debitantom meseca jula. Osim toga, uvršten je i u idealnu petorku debitanata NBA lige u sezoni 2010/11.

Tokom prve sezone je zabeležio 81 nastup, od toga 62 kao član startne petorke. Po meču je u proseku beležio 14.1 poen i 8.6 skokova.

Narednu sezonu su obeležili problemi sa trenerom Polom Vestpalom (Paul Westphal). Sve je kulminiralo 1. januara 2012. godine kada ga je poslao kući tokom meča sa Nju Orleans Hornetsima (New Orleans Hornets) izjavivši da mladi centar „ne želi da se uklopi u tim, te da se to ne može ignorisati“.

Kazins je demantovao da je želeo da napusti Kingse.

Samo četiri dana kasnije Vestpal je dobio otkaz, a u američkim medijima se mnogo spekulisalo da li je ponašanje prema Kazinsu doprinelo takvom razvoju situacije u timu.

U februaru iste godine mladi centar je izabran da igra na turniru „Rajzing Stars“ (Rising Stars Challenge). Nastupio je u timu čiji su članovi bili debitanti i igrači koji već drugu godinu zaredom igraju u NBA ligi.

Tokom druge sezone je u dresu Sakramento Kingsa prosečno beležio 18.1 koševa i 11 skokova. Odigrao je 64 utakmice, od toga 62 kao član startne petorke.

Usledio je početak sezone 2012/13 koji je u Kazinsovom slučaju obeležila situacija sa komentatorom Šonom Eliotom (Sean Elliott).

Naime, Eliot ga je kritikovao zbog nesportskog ponašanju prema Timu Dankanu (Tim Duncan) tokom meča sa San Antonio Sparsima (San Antonio Spurs), a mladi centar je saznao za to, te je po izlasku iz svlačionice odlučio da se suoči sa njim.

Zbog nesportskog ponašanja NBA liga ga je kaznila tako što je dva naredna meča igrao bez plate. Ova odluka je podelila javnost na one koji su smatrali da je kazna prestroga i one koji su tvrdili da mu je to dobra lekcija, jer treba da „odraste i nauči kako da se ponaša prema medijima“.

Polovinom decembra klub ga je kaznio zbog „neprofesionalnog ponašanja i postupaka koji štete timu“.

Tu sezonu obeležile su brojne oscilacije, međutim, Kazins je postigao novi rekord karijere u procentu šuta iz igre i sa linije slobodnih bacanja.

To je zasenila činjenica da je dobio čak 16 tehničkih ličnih grešaka, te u dva meseca dva puta kažnjen zbog svog ponašanja od strane NBA lige i Sakramento Kingsa.

30. septembra 2013. godine je potpisao novi trogodišnji ugovor vredan 62 miliona dolara sa Kingsima. Sezonu je otvorio postigavši 30 poena i 14 skokova na meču sa Denver Nagetsima (Denver Nuggets).

Krajem februara sledeće godine suspendovan je zbog udaranja Patrika Beverlija (Patric Beverley) u stomak.

Sledećeg meseca je postigao novi rekord karijere upisavši šest blokada, 13 poena i 14 skokova. To nije bilo dovoljno da spreči poraz svog tima od Detroit Pistonsa (Detroit Pistons).

U sezoni 2013/14 je odigrao 71 meč, te beležio 22.7 koševa, 11.7 skokova i 2.9 asistencija po utakmici.

Već na prvih 15 susreta nove sezone postavio je novi lični rekord sa 23.5 poena, 12.6 skokova i 1.5 blokada.

7. decembra 2014. godine mu je dijagnostikovan meningitis zbog koga je morao da propusti deset mečeva. Na teren se vratio kasnije istog meseca kada je na susretu sa Milvoki Baksima upisao 27 koševa i 11 skokova.

Kazins je 30. januara 2015. godine menjao povređenog Kobija Brajanta (Kobe Bryant) na Ol-Star meču Zapadne Konferencije.

Drugi tripl-dabl u karijeri postigao je 1. aprila tokom duela sa Hjuston Roketsima (Houston Rockets). Kazins je upisao 24 poena, 21 skok, 10 asistencija, šest blokada i tri ukradene lopte.

Mladi centar je tako postao tek četvrti igrač u istoriji NBA lige kome je pošlo za rukom da postigne više od 20 poena i skokova, te više od deset asistencija i pet blokada na jednom meču.

Samo dva dana kasnije je za 42 minuta zabeležio 24 poena, 20 skokova i 13 asistencija. Time je postao tek treći igrač koji je dva puta zaredom postigao više od 20 poena i skokova, te više od 10 asistencija.

Sezonu 2014/15 je priveo kraju sa prosekom od 24.1 koša i 12.7 skokova. Svih 59 mečeva je odigrao kao član startne petorke, a na parketu je u proseku provodio 34.1 minutu.

Na startu naredne sezone Kazins je upisao 32 poena i 13 skokova, ali nije mogao da spreči poraz Sakramenta od Los Anđeles Klipersa (Los Angeles Clippers).

Zbog povrede Ahilove tetive morao je da propusti četiri utakmice. Na parket se vratio 9. novembra kada je na duelu sa Sparsima (San Antonio Spurs) postigao 21 koš i 12 skokova. Kingsi su, uprkos tome, ponovo poraženi.

Samo par dana kasnije ubacio je četiri trojke iz pet pokušaja, te postigao 33 poena na susretu sa Pistonsima.

Novi rekord sezone je postavio 13. novembra na meču sa Bruklin Netsima (Brooklyn Nets). Sakramentov centar je sa 40 poena predvodio svoj tim u pobedi nad Bruklinom. 16. novembra je proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije.

Rekordnih 19 skokova i 33 koša upisao je 4. januara 2016. godine na susretu s ekipom Oklahoma Siti Tandera (Oklahoma City Thunder).

Kasnije istog meseca Sakramento je savladao Atlantu, a Kazins je toj pobedi doprineo sa 24 poena i 15 skokova. Bio je to njegov deveti dabl-dabl zaredom, te 24. na ukupno 34 susreta te sezone.

Mladi centar je ponovo nadmašio sam sebe kada je 23. januara postigao 48 poena i pomogao Sakramentu da savlada Pejserse (Indiana Pacers). Drugi put u sezoni je proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije.

Usledila je još jedna odlična partija na susretu sa Šarlota Hornetsima (Charlotte Hornets). Kazins je upisao rekordnih 56 poena, ali to nije bilo dovoljno njegovom timu da pobedi u gostima. Ipak, postavio je novi rekord sezone u broju pogodaka, nadmašivši 51 koš Krisa Vebera (Chris Webber).

Odlične partije, ali i veća disciplina koju je pokazao na terenu tokom protekle sezone obezbedile su mu ulaznicu za Ol-Star meč Zapadne Konverencije.

Prvi u sezoni i četvrti u karijeri tripl-dabl učinak postigao je 5. februara kada je na utakmici sa Bruklin Netsima zabeležio 24 poena, 10 skokova i isto toliko asistencija.

Usledile su nove dobre partije, pa je Kazins 19. februara upisao svoj deveti dabl-dabl u karijeri sa više od dvadeset poena i skokova. Time je srušio rekord koji je pre njega postavio Kris Veber.

Nastavio je da niže odlične partije i tokom sledeće sezone. Na meču sa Finiks Sansima je upisao 24 poena, a tokom duela sa Sparsima 37 poena i 16 skokova.

Nakon što je na utakmici s Atlantom postigao 14 poena i 12 sokova prestigao je Veberov rekord od 246 dabl-dablova u dresu Kingsa.

Usledila je dobra igra protiv Klipersa, ali Kingsi nisu uspeli da postignu pobedu u gostima. Novi rekord sezone Sakramentov prvi centar postavio je 20. decembra kada je u mrežu Portlanda ubacio 55 koševa.

Peti trpl-dabl u karijeri postigao je 18. januara tokom duela sa Pejsersima na kome je zabeležio 25 poena, 12 skokova i 10 asistencija. „Kraljevi“ su ponovo pretrpeli poraz u gostima.

Istog meseca je ponovo proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije. Premda su 3. februara izgubili od Finiks Sansa pred domaćom publikom Kazins je postigao šesti tripl-dabl u karijeri.

7. februara je suspendovan jednim mečom bez plate zbog 16 tehničkih grešaka tokom sezone 2016/17. Osim toga, dodatno je kažnjen sa 25 hiljada dolara zbog neprimerenih izjava i gestova posle pobede nad Golden Stej Voriorsima.

U sedmoj i ujedno poslednjoj sezoni u dresu Sakramento Kingsa Demarkus Kazins je zabeležio 55 nastupa na kojima je u proseku postizao 27,8 poena i 10,6 skokova.

Nju Orleans Pelikans

20. februara 2017. godine je zajedno sa Omrijem Kaspijem (Omri Casspi) trejdovan u Nju Orleans Pelikanse. U novom dresu je debitovao tri dana kasnije kada je na susretu sa Hjustonom upisao 27 koševa i 14 skokova. To nije bilo dovoljno za pobedu u gostima.

Sa 23 skoka na meču sa Sparsima Kazins je srušio rekord koji je u „Pelikanima“ držao Tajson Čendler (Tyson Chandler). Prvu pobedu u novom timu je doživeo 5. marta 2017. godine kada su savladali Lejkerse (Los Angeles Lakers).

Do tada najbolji meč u dresu „Pelikana“ odigrao je 21. marta kada je zabeležio 41 poen i 17 asistencija i pomogao svom timu da savladala „Grizlije“ (Memphis Grizzlies). Deset dana kasnije pobedili su Sakramento rezultatom 117:89. Sa pet trojki oborio je lični rekord karijere.

Na startu sezone 2017/18 zabeležio je 41 poen i 23 skokova i doneo svom timu pobedu nad „Kraljevima“. Dva dana kasnije je postigao prvi tripl-dabl te sezone, pa je proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije.

Na utakmicama sa Portlandom, Denverom i Dalasom ubacio je po više od 30 koševa i upisao preko 20 skokova, te postao prvi igrač posle Kevina Lova (Kevin Love) koji je tako nešto uradio u sezoni 2010/11.

Pelikansi su se 22. januara 2018. godine sastali sa Čikago Bulsima, te zabeležili važnu pobedu od 132:128. Kazins je postigao 44 poena, 24 skoka i 10 asistencija, te postao prvi košarkaš posle Karima Abudla Džabara (Kareem Abdul-Jabbar) koji je na jednom meču upisao preko 40 koševa, 20 skokova i deset asistencija.

U poslednjim sekundama meča sa Roketsima doživeo je povredu levog stopala, zbog čega je 31. januara podvrgnut hirurškom zahvatu. Van parketa je ostao do kraja sezone.

Golden Stejt Voriors

6. jula 2018. godine je potpisao jednosezonski ugovor vredan 5.3 miliona dolara sa Golden Stejt Voriorsima. Od operacije se oporavljao povremeno igrajući za Santa Kruz Voriorse (Santa Cruz Warriors).

U dresu Golden Stejta je debitovao 18. januara 2019. godine kada je postigao 14 poena na meču sa Klipersima.

Rekord sezone je zabeležio 2. aprila kada je zabeležio 28 poena i 13 skokova te pomogao svom timu da savlada Denver. Ipak, 15 dana kasnije je ponovo povređen zbog čega je morao da propusti drugi meč prve runde doigravanja.

Na teren se vratio pred prvu utakmicu NBA finala 2019. godine protiv Toronto Reptorsa. Voriorsi su izgubili seriju u šest utakmica, uglavnom zbog povreda Kevina Djurenta (Kevin Durant) i Kleja Tomsona (Klay Thompson).

LA Lejkersi

Demarkus Kazins je 6. jula 2019. godine potpisao jednogodišnji ugovor sa Los Anđeles Lejkerisma. Zahvaljujuči tome, ponovo je dobio priliku da na terenu sarađuje sa bivšim saigračem Entonijem Dejvisom (Athnony Davis) iz Nju Orleans Pelikansa. Ž

Međutim, povreda ligamenata u predsezonskoj utakmici u avgustu, dovela je do toga da nikad ne zaigra u Lejkersima. Uprkos tome što nije igrao, Lejkersi su na NBA prstenu ugravirali i njegovo ime.

Hjuston Rokets

Kazins je 1. decembra 2020. godine potpisao jednogodišnji ugovor sa Hjuston Roketsima. Na 25 mečeva sa Roketsima beležio je 9.6 poena i 7.6 skokova. Na terenu je u proseku provodio 20.2 minuta. Roketsi su 23. februara 2021. godine objavili da su se odrekli Demarkusa Kazinsa.

LA Klipers

On je 5. aprila 2021. godine potpisao desetodnevni ugovor sa Los Anđeles Klipersima. Po isteku tog, potpisao je novi desetodnevni ugovor, a nakon tog roka dogovoreno je da u La Klipersima ostane do kraja sezone. Odigrao je ukupno 16 utakmica na kojima je u proseku beležio 7.8 poena, 4.5 skokova i jednu asistenciju.

Rekord u dresu Klipersa mu je bilo 16 poena na susretu sa Nju Orleans Pelikansa koji je završen u korist protivnika.

Milvoki Baks

Demarkus je 30. novembra 2021. godine potpisao ugovor s ekipom Milvoki Baksa. 22. decembra je postigao 18 poena i zabeležio osam skokova u pobedi njegovog novog tima nad Hjuston Roketsima. Dan kasnije je dao 22 koša i zabeležio osam skokova u pobedi Baksa protiv Dalasa rezultatom 102:95.

Reprezentativna karijera

Prvu medalju u dresu reprezentacije Amerike Demarkus Kazins je osvojio 2014. godine. Sa reprezentacijom je učestvovao na Svetskom prvenstvu u Španiji. Ostvarili su maksimalan učinak u grupnoj fazi, a potom su pobedili Meksiko, Sloveniju i Litvaniju.

U finalu su se sastali sa reprezentacijom Srbije koju su savladali rezultatom 92:129 i osvojili zlatnu medalju. Kazins je sa devet skokova bio najefikasniji skakač finala.

Dve godine kasnije su učestvovali na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Ponovo su u grupi ostvarili sve pobede.

U četvrtfinalu je „pala“ Argentina, a u polufinalu Španija, tako da su se za najsjajnije odličje borili sa Srbijom. Ni ovog puta „Orlovi“ nisu imali šanse, pa su Amerikanci postali olimpijski šampioni.

Privatni život

Demarkus Kazins je rođen 1990. godine u Mobilu u Alabami. Roditelji mu se zovu Monika (Monique Cousins) i Džesi (Jessie Causins). Ima četiri sestre i brata Džalila (Jaleel Causins) koji je takođe profesionalni košarkaš.

Demarkus iz vanbračne veze sa Krisi Vest (Chrissy West) ima sina Amira i ćerku Vanu. Od septembra 2015. godine je u vezi sa Morgan Lang (Morgan Lang), a kako su američki mediji objavili, par se verio 10. avgusta 2018. godine.

Košarkaš se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti, zato se o njegovim privatnom životu vrlo malo zna.

Američki tabloidi su objavila da se košarkaš 24. avgusta 2019. godine venčao sa dugogodišnjom devojkom Morgan Lang u Atlanti.

Istog meseca objavljen je audio snimak u kome preti da će ubiti bivšu devojku jer je odbila da dozvoli njihovom sinu da prisustvuje njegovom venčanju.

„Zaradio“ je prekšajnu prijavu, te je raspisan nalog za njegovo hapšenje zbog porodičnog nasilja i uznemiravanja u komunikaciji. Optužbe su podnesene u Alabami, a odbačene su već u novembru 2019. godine.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2014. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva
  • 2016. Zlatna medalja s Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2010. proglašen debitantom meseca jula NBA Letnje lige
  • 2010/11. uvršten u idealnu petorku debitanata NBA lige
  • 2014/15. uvršten u drugi najbolji tim NBA lige
  • 2015/16. uvršten u drugi najbolji tim NBA lige
  • 2015. učestvovao na NBA Ol-Star utakmici
  • 2016. učestvovao na NBA Ol-Star utakmici
  • 2017. učestvovao na NBA Ol-Star utakmici
  • 2018. učestvovao na NBA Ol-Star utakmici

Demarkus Kazins (DeMarcus Cousins) na društvenim mrežama

FacebookDemarkus @ Facebook
InstagramDemarkus @ Instagram
TwitterDemarkus @ Twitter