Nikola Kalinić

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Kalinić
Datum rođenja8. novembar 1991.
Mesto rođenjaSubotica
DržavaSrbija
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeKošarkaš
Visina202 cm
Težina101 kg

Biografija

Nikola Kalinić je srpski košarkaš i član je standardne postave reprezentacije Srbije. Trenutno igra za turski Košarkaški klub „Fenerbahče“ (Fenerbahce). Pre ovog kluba igrao je za beogradsku „Crvenu zvezdu“ sa kojom je osvojio “trostruku krunu”.

Kalinić je postigao fantastične rezultate, kako klupske, tako i reprezentativne. Poznat je kao sportista koji daje sve od sebe na terenu, borben je i požrtvovan. Profesionalnu karijeru započeo je 2009. godine. Visok je 202 centimetra i igra na poziciji krila.

Trenutno živi i radi u Istanbulu.

Odrastanje u sportskoj porodici

Nikola Kalinić je rođen 8. novembra 1991. godine u Subotici. Njegov otac zove se Zoran, a majka Dragica. Ima brata Uroša i sestru Minu. Zanimljivo, svi članovi porodice Kalinić bavili su ili se još uvek bave sportom.

Otac Zoran bavio se stonim tenisom i bio je vrlo poznat jugoslovenski sportista. Nikolina sestra Mina i majka Dragica bavile su se odbojkom, dok je brat Uroš vaterpolista. Tako je u porodici Kalinić sport oduvek zauzimao vrlo važno mesto. Zbog toga je Nikolina želja za profesionalnom sportskom karijerom, kao i posvećenost sportu, bila sasvim prirodna za porodicu i prijatelje.

Odrastao je u Subotici, gde je napravio svoje prve košarkaške korake. Od malih nogu Nikola je pokazao interesovanje baš za košarku. Podrška porodice, koja u potpunosti razume koliko odricanja, truda i rada sa sobom nosi profesionalna sportska karijera, za najmlađeg člana porodice, bila je i te kako značajna.

Povreda vilice

U detinjstvu Nikola Kalinić je doživeo povredu vilice, koja je vidljiva i danas. Naime, ovaj košarkaš ima iskrivljenu vilicu, ali kaže da ne oseća fizičku bol zbog toga. Iako su njegovi roditelji, Zoran i Dragica, više puta pokušavali da kod doktora specijalista reše ovaj problem njihovog sina, to nije bilo moguće.

Početak profesionalne košarkaške karijere

Nikola Kalinić profesionalnu košarkašu karijeru započeo je 2009. godine u Košarkaškom klubu “Spartak” u rodnoj Subotici u Srbiji.

U ovom klubu trenirao je do 2010. godine, kada je preselio u Novi Sad, a karijeru nastavio u istoimenom košarkaškom klubu. Igrao je Prvu Ligu Srbije. U Košarkaškom klubu “Novi Sad” Kalinić je igrao godinu dana, od 2010. do 2011. godine.

Kalinić je posle govorio medijima kako Subotica nije baš “košarkaška sredina”. Zbog toga je on poprilično neopaženo prošao kroz juniorske i kadetske selekcije. Tek kada je otišao u Novi Sad, njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom.

Iz “Novog Sada” prelazi u Košarkaški klub “Vojvodina Srbijagas Novi Sad” čiji je dres nosio dve godine. Iz Novog Sada ovaj košarkaš prešao je u Košarkaški klub “Radnički” iz Kragujevca sa kojim je potpisao ugovor na tri godine. Međutim, ni tu se nije dugo zadržao, te je za ovaj tim igrao od 2013. do 2014. godine. U više od 25 utakmica Kalinić je u proseku imao 6,4 poena, te 4 skoka po utakmici.

Mladi Kalinić zapao je za oko rukovodstvu beogradske “Crvene zvezde”. Dres “crveno-belih” Kalinić je obukao krajem jula 2014. godine. Bio je to veliki uspeh za mladog košarkaša.

Karijera u “Crvenoj zvezdi”

Nikola Kalinić bio je igrač “Crvene zvezde” kada je ovaj tim doživeo najveći klupski uspeh kojem je svakako mnogo doprineo i sam Kalinić. Naime, Nikola Kalinić je sa ovim klubom osvojio “trostruku krunu”, što je san svakog mladog sportiste u Srbiji. To znači da je Košarkaški klub “Crvena zvezda” u sezoni osvojio srpsko kup takmičenje pod nazivom “Kup Radivoja Koraća”, ABA ligu i Super Ligu Srbije.

U svojoj prvoj sezoni u Evroligi Kalinić je u 24 utakmice u proseku imao 9,2 poena po utakmici, 3,2 skoka te 2 asistencije. Iako nije bio najuspešniji šuter u redovima svog tima, Kalinić je u odlučujućim momentima u najvažnijim utakmicama, tim vodio do pobede. Zbog toga je postao jedan od najzapaženijih igrača u dresu crveno belih.

Posle osvajanja trostruke krune najuspešniji u redovima “Crvene zvezde” postali su meta raznih evropskih klubova. Među njima je svakako bio i Kalinić kojeg je u svom timu najviše želio “Fenerbahče” iz Istanbula u Turskoj.

Iako je Kalinić sa “Crvenom zvezdom” imao potpisan ugovor na tri godine, tačnije za period od 31. jula 2014. do 31. jula 2017. godine, to za turski klub nije bio problem. Sa rukovodstvom crveno belih dogovorili su sve detalje oko transfera Kalinića.

Krajem jula 2015. godine, “Crvena zvezda” objavila je da Nikola Kalinić prelazi u “Fenerbahče”, te da je crveno belim isplaćen otkup za ovog igrača od neverovatnih 1 000 000 evra. Ovo je najvredniji transfer u istoriji “Crvene zvezde”.

“Fenerbahče”

Košarkaški klub “Fenerbahče iz Istanbula u Turskoj objavio je 12. avgusta 2015. godine da su potpisali ugovor sa Nikolom Kalinićem na dve godine, sa mogućnošću produženja ovog ugovora.

Ovoj objavi sedmicama ranije prethodile su razne medijske spekulacije o transferu. Kalinić je kasnije rekao kako su mu spekulacije i razne neistine koje su kružile o njegovom prelasku iz “Crvene zvezde” u “Fenerbahče” zaista smetale.

Priznao je i da mu sam odlazak iz “Crvene zvezde” teško pada jer se, kako je rekao, konačno navikao na Pionir, navijače i saigrače, a posle prve velike i uspešne sezone, mora da krene dalje. Iako je svestan toga da je prelazak u Istanbul krupan korak napred u njegovoj karijeri, nije mu bilo lako.

Sa “crveno belima” se oprostio i preselio u Istanbul. U timu “Fenerbahčea” čekala su ga dobro poznata lica. Trener turskog tima je Željko Obradović, a saigrač na terenu bio mu je kolega iz reprezentacije Srbije, Bogdan Bogdanović. Kalinića su odlično prihvatili i ostali saigrači, ali i navijači turskog kluba.

Poverenje je opravdao već u prvoj sezoni kada je “Fenerbahčeom” osvojio Turski kup. “Fenerbahče” je takođe došao do finalne utakmice Evrolige 2016.godine, ali u finalu nisu uspeli da savladaju “CSKA” iz Moskve. Utakmicu su izgubili sa rezultatom 96-101 u produžecima. U više od 29 evroligaških utakmica Nikola Kalinić postizao je 4,6 poena, te 3,3 skoka. Na kraju sezone, “Fenerbahče” je takođe osvojio Tursku ligu.

Kalinić je 7. jula 2017. godine potpisao ugovor sa ovim turskim timom na još tri sezone.

U sezoni 2017/18 uspeli su da se četvrtu godinu zaredom plasiraju na Fajnal For Evrolige. U finalnom meču su poraženi od Real Madrida rezultatom 80:85. Na 19 utakmica u Evroligi Kalinić je te sezone u proseku postizao 5,5 poena, 1,6 skokova i 1,2 asistencije po meču.

Tokom iste sezone su odbranili titulu šampiona Turske, dok su naredne sezone osvojili nacionalni Kup.

Karijera u dresu reprezentacije Srbije

Tim reprezentacije Srbije teško bilo koji navijač može zamisliti bez Nikole Kalinića na terenu. Dobrom igrom, zalaganjem i odličnom saradnjom sa saigračima osvojio je srpske navijače.

Mlađe selekcije

Još u mlađim selekcijama Nikola Kalinić nastupao je za reprezentaciju Srbije. Na Mediteranskim igrama 2013. godine sa reprezentacijom je osvojio srebro, a potom je usledila i bronzana medalja na Univerzijadi.

Seniorski tim

Kada je na poziv selektora Dude Ivkovića dobio mogućnost da zaigra u seniorskom timu reprezentacije Srbije Kalinić je bio veoma iznenađen. Iako ga je Ivković stavio na širi spisak, Kalinić je uskoro bio u prvih 12 igrača svog tima. Tada su počeli da se ostvaruju njegovi dečački snovi, a svojom igrom u potpunosti je opravdao poverenje koje mu je ukazao tadašnji selektor reprezentacije.

Na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine debitovao je za seniorsku reprezentaciju Srbije. Na ovom prvenstvu Kalinić je oko 20 minuta po utakmici provodio na terenu. Nije bio najvažniji napadač, ali je u odbrani briljirao.

Posle Slovenije, godinu dana kasnije, usledila je Španija. Ulozi su bili veći, s obzirom da je reč o Svetskom prvenstvu u košarci, a želja Kalinića da brani boje nacionalnog tima bila je još jača. Tako je Kalinić ušao čak u prvu petorku srpskog tima.

U Španiji se posebno istakao u utakmici protiv Grčke kada je postigao 12 poena, ali I oduševio navijače sa dva neverovatna zakucavanja. Koliko su to bili spektakularni potezi govori i činjenica da je jedno od njih kasnije izabrano za najbolji potez na svetskom prvenstvu, a drugo kao najbolje zakucavanje.

Te 2014. godine Srbija je osvojila srebro u Španiji, a u finalu su stali na crtu timu SAD. Bila je to još jedna spektakularna utakmica u kojoj su srpski košarkaši dali sve od sebe. I u ovoj utakmici Kalinić je bio jedan od najefikasnijih igrača. Postigao je 18 poena u finalu, a posebno je bio uspešan u šutu za dva poena gde nijedan nije promašio. Svih sedam pokušaja završili su u protivničkom košu.

Kada se crta podvukla na kraju svetskog prvenstva Nikola Kalinić je u proseku imao 7,2 poena po utakmici i 1,9 skokova. Imao je najbolje procente šuta u srpskom timu.

Za Srbiju je nastupao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (Rio de Janeiro) 2016. godine. Srpski tim osvojio je srebro. U finalu ih je porazila ekipa SAD.

Zbog povrede Nikola Kalinić nije nastupao za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Vest o tome saopštio je selektor reprezentacije Aleksandar Đorđević koji je rekao da 12 najboljih srpskih igrača koji nisu povređeni putuju u Istanbul.

To što zbog povrede leđa nije mogao ponovo zaigrati za reprezentaciju Nikoli Kaliniću je mnogo teško palo, kao i njegovim saigračima iz tima.

Svoje slobodno vreme leti je provodio u pripremama za reprezentaciju, a kada je došlo vreme da zaigra, povreda leđa bila je mnogo teža i komplikovanija nego što se to činilo u početku. Zbog toga je i u Evroligi svoje saigrače bodrio sa klupe. Žao mu je kaže što se sa njima nije žestoko borio za još jedno srebro koje su osvojili. Posle prvenstva rekao je da je srpski tim još jednom pokazao zašto je Srbija zemlja košarke, te da je ponosan na sve njihove uspehe i rezultate.

Teren „Nikola Kalinić“

U Subotici jedan košarkaški teren nosi ime “Nikola Kalinić”. To je kako je Nikola govorio za njega velika čast. Tereni su otvoreni 2017. godine.

Tereni “Nikola Kalinić” su smešteni u Subotici pored šetališta “Prozivka”, a obnovljeni su u sklopu akcije kompanije “Mozzart” pod nazivom “Sto terena jedna igra”. S obzirom da je najuspešniji i najpoznatiji košarkaš iz Subotice Nikola Kalinić u “Mozzart”-u su odlučili da ove terene nazovu po imenu srpskog košarkaša.

Nikola Kalinić došao je na otvaranje terena i rekao kako je ovo za njega velika čast. Nada se da će omladinci iz Subotice sada imati mnogo bolje uslove za rad i treniranje. Želja mu je da jednog dana upravo neko od njih zaigra u velikim klubovima.

Inače, Subotičani Nikolu još od malih nogu zovu Kalina. To mu je nadimak koji i danas koriste njegovi prijatelji i neki od saigrača.

Tom prilikom Subotičani su rekli da je Kalina oduvek važio za primereno i kulturno vaspitano dete, te da popularnost i slava na njega nije uticala. Jedina razlika je u tome što sada ima mnogo manje vremena, ali kada je u Subotici, ponaša se kao da iza njega ne stoji tako uspešna karijera i za svoje sugrađane, prijatelje i poznanike uvek nađe vremena.

Privatni život

Osim toga da potiče iz sportske porodice o privatnom životu Nikole Kalinića malo se zna. U medijima retko govori o svom ljubavnom životu, a najčešći odgovor na pitanje “da li ima devojku” je da ne stiže uskladiti profesionalni i ljubavni život, te da devojku zbog toga nema.

U svojim intervjuima isključivo govori o karijeri, uspesima, utakmicama, saigračima, ali ne otkriva mnogo privatnih detalja iz svog života.

Kontroverzni snimak

U maju 2019. godine nepoznato lice je na Twitteru objavilo snimak gde Nikola Kalinić masturbira pred kamerom. Kalinić je snimak prvo prokomentarisao izjavom:

Hahahahaha, šta da se radi, ko hoće da čestita, neka čestita – odgovorio je Nikola Kalinić.

A zatim i saopštenjem:

Neke fotografije su objavljene bez mog dopuštenja  i sa namerom da mi naškode. Bile su potpuno neprikladne, ali su se ticale moje privatnosti u vezi sa devojkom s kojm sam bio tada. Osećam se užasno što su puštene i želim da se izvinim javno porodici, prijateljima, treneru, saigračima i navijačima. Ne mogu ništa više da komentarišem, jer je u toku istraga.

Nakon svega Nikola je obrisao Twitter profil.

Klubovi

  • 2009-2010 Košarkaški klub “Spartak”, Subotica
  • 2010-2011 Košarkaški klub “Novi Sad”, Novi Sad
  • 2011-2012 Košarkaški klub “Vojvodina Srbijagas”, Novi Sad
  • 2012-2014 Košarkaški klub “Radnički”, Kragujevac
  • 2014-2015 Košarkaški klub “Crvena zvezda”, Beograd
  • 2015-… Košarkaški klub “Fenerbahče”, Istanbul

Medalje sa reprezentacijom Srbije

  • 2016. Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, srebro
  • 2014. Svetsko prvenstvo u Španiji, srebro
  • 2013. Mediteranske igre u Mersinu, srebro
  • 2013. Univerzijada u Kazanu, bronza

Klupske nagrade i priznanja

  • 2017. Evroliga, šampion
  • 2016, 2017. Turska liga, šampion
  • 2016. Turski kup, pobednik
  • 2015. ABA Liga, šampion
  • 2015. Srpska Liga, šampion
  • 2015. Srpski kup, šampion
  • 2016, 2017, 2018. Turska liga, šampion
  • 2016, 2019. Turski kup, pobednik

Reference

Nikola Kalinić na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
InstagramNikola @ Instagram