Dejan Karlečik

Kratke informacije

Ime i prezimeDejan Karlečik
Datum rođenja1988.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteZrenjanin
ZanimanjeGlumac

Biografija

Dejan Karlečik je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac koji je veću prepoznatljivost stekao ulogom Francuza u kriminalističkoj seriji „Klan“. Direktor je Pozorišta „Toša Jovanović“, te stručni saradnik na predmetu za scenske borbe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Rođen je 1988. godine u Zrenjaninu. Živi u rodnom gradu.

Dejan je ljubav prema glumi stekao vrlo rano i to tako što su ga roditelji redovno vodili na pozorišne predstave. Po završetku gimnazije je upisao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao, te upisao doktorske studije na ovom fakultetu.

Dugi niz godina je stalni član ansambla Pozorišta „Toša Jovanović“. Na sceni matičnog teatra je odigrao brojne uloge. Prepoznatljiv je po predstavama „Zrenjanin“, „Ne moš’ pobeć’ od nedelje“, „Naš grad“, „Dečko iz poslednje klupe“ i drugima. Od 2021. godine rukovodi ovim pozorištem.

Karlečik se od 2014. do 2020. godine uglavnom pojavljivao u epizodnim ulogama u serijama „Branio sam Mladu Bosnu“, „Ćizmaši“, „Moja generacija Z“, „Državni službenik“, „Grupa“, „Švindleri“ i drugima.

Veliku prepoznatljivost je stekao ulogom Francuza u popularnoj seriji „Klan“ koju Radio Televizija Srbije (RTS) emituje od 2020. godine.

Poreklo, detinjstvo, obrazovanje i akademska karijera

Dejan Karlečik je rođen 1988. godine u Zrenjaninu. Jednom prilikom je kazao da je četvrta generacija Karlečika rođenih u Zrenjanini. Njegovi preci su u ovaj grad došli iz Banata i to iz Kovačice, Opova i Araca. Prezime mu je slovačko, ali kaže da ima nemačke, mađarske i srpske korene.

Odrastao je sa roditeljima, bratom Darkom i sestrom Dijanom u rodnom gradu. Jedini je glumac u porodici. Brat Darko je perkusionista, dok je Dijana elektroinženjer.

U jednom intervjuu je kazao da su im otac Pavle i majka Irenka oduvek pružali podršku da postanu ono što žele, te da je odrastao u zdravoj porodici što smatra najvećim bogatstvom[1].

Tokom detinjstva se bavio karateom i drugim borilačkim veštinama, koje su se kasnije pokazale vrlo korisnim za njegov glumački razvoj i profesionalni napredak.

Dejan je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom je magistrirao i upisao doktorske studije na ovom fakultetu.

Nešto kasnije je u ovoj ustanovi postao stručni saradnik na predmetu za scenske borbe. Sa profesorom Draganom Stojmenovićem drži i predavanja u inostranstvu.

Televizijska i filmska karijera

Dejan Karlečik se prvi put pojavio na filmskom platnu 2012. godine i to u kratkoj drami „Fragmenti“, u režiji Aleksandra Davića.

Dve godine kasnije publika ga je mogla videti u ulozi doktora u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“, a 2015. godine se pojavio u istoj ulozi istoimene serije.

Reditelj Oleg Novković mu je poverio ulogu mladog Albanca u drami „Otadžbina“ u kojoj su glavne likove tumačili Nada Šargin, Vuk Kostić i Marta Bjelica. Bio je jedan od žandarma u popularnoj seriji „Čizmaši“ koju je RTS premijerno emitovala od oktobra 2015. do januara 2016. godine.

Epizodna uloga mu je dodeljena i u humorističnoj seriji „Sumnjiva lica“ u kojoj su glavne junake igrali Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Jasna Đuričić i drugi. Reč je o ekranizaciji čuvene drame Branislava Nušića, čiju je prvu sezonu RTS emitovala od oktobra do decembra 2016. godine.

Usledila je uloga u kratkom filmu „A day of Vanja“, koju je režirala Mia Knežević u saradnji sa Nezavisnim filmskim centrom Kino Klub Novi Sad.

Dejan je tumačio lik Mikija vozača u dve epizode serije „Moja generacija Z“, a potom se pojavio i u ulozi Bobana u kriminalističkoj seriji „Državni službenik“. Bio je vođa kanibala u kratkom horor filmu „Poslednji putnik“ koji je režirao Janko Đurić.

Epizodnu ulogu je ostvario i u kriminalističkoj seriji „Grupa“ čiju prvu sezonu je RTS emitovala tokom 2019. godine.

Utelovio je lik Žike Žvale u prvoj sezoni humoristične serije „Švindleri“, dok su glavne uloge tumačili Pavle Mensur, Filip Hajduković, Slaven Došlo, Dragan Jovanović i drugi.

Kratko se pojavio i u prvoj sezoni popularne serije „Južni vetar“. Reditelj Miloš Avramović mu je poverio ulogu jednog od inspektora.

Iste, 2020. godine je bio izbacivač u seriji „Močvara“, u kojoj su glavne uloge tumačili Goran Bogdan, Jana Bjelica i Sergej Trifunović.

Reditelj Slobodan Skerlić je organizovao veliki kasting za svoju novu seriju. Cilj mu je bio da upozna što više glumaca svih generacija iz cele Srbije, te da na osnovu toga dodeli uloge. Dejan je prošao oba kruga kastinga, te mu je poverena uloga Francuza, hladnokrvnog komandanta specijalne policijske jedinice „Komandosi“.

Dobio je priliku da ga publika malo bolje upozna, s obzirom da je reč o ozbiljnijoj i većoj ulozi. Priznao je da je imao tremu da li će ga gledaoci prihvatiti, ali se ispostavilo da nije bilo razloga za strah, jer je serija, baš kao i njeni glavni likovi stekla regionalnu popularnost.

Pozorišna karijera

Dejan Karlečik je stalni član ansambla zrenjaninskog Pozorišta „Toša Jovanović“. U ovom teatru igra Tribalta i Grofa Parisa u Šekspirovom (William Shakespeare) komadu „Romeo i Julija“.

U predstavi „Komandant Sajler“ koju je režirao Nikola Končarević tumači lik Fridriha Kramera, dok u komadu „Prs’o“ igra Fabrisa.

Rediteljka Olivera Đorđević mu je poverila glavnu ulogu u svojoj predstavi „Večera budala“, a Dejan igra i naslovnu ulogu u komadu „Zrenjanin“ koji je režirao Boris Liješević.

Zahvaljujući ovoj ulozi je na 68. Festivalu profesionalnih pozorišta koji je održan 2018. godine proglašen najboljim glumcem. Tom prilikom je novčani deo nagrade prosledio za lečenje devojčice Maše Artiko. Zahvalio se na priznanju, te apelovao na kolege i publiku da pomognu da se skupe sredstva kako bi se Maša izlečila.

Sa kolegom Ivanom Đorđevićem, Dejanom Dedićem, Sanjom Radišić i drugima, godinama igra predstavu „Don Žuan“ u režiji Igora Vuka Torbice. Sa koleginicom Sanjom Radišić od oktobra 2011. godine igra predstavu „Ne moš’ pobeć’ od nedelje“ koju je režirala Slađana Kilibarda.

Rediteljka Mia Knežević mu je dodelila ulogu Sajmona Stimsona u svojoj predstavi „Naš grad“, dok u komadu „Dečko iz poslednje klupe“ igra starijeg Rafu.

Karlečik je u aprilu 2021. godine izabran za vršioca dužnosti direktora Pozorišta „Toša Jovanović“.  Prvi zadatak koji je tom prilikom dobio bila je organizacija 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, a sudeći po reakcijama, svoju obavezu je odradio kako treba.

U intervjuu koji je dao mesec dana nakon što je preuzeo funkciju, glumac je kazao da posao koji mu je poveren doživljava kao „svetu dužnost[2]„.

Privatni život

Dejan Karlečik je rođen 1988. godine u Zrenjaninu. Posle srednje škole je upisao glumu u Novom Sadu, ali je po sticanju diplome odlučio da se vrati u rodni grad. Jednom prilikom je kazao da je glumu zavoleo rano, jer su ga roditelji vodili na predstave u zrenjaninsko pozorište.

Na pitanje novinara zašto je odlučio da karijeru gradi u Zrenjaninu, a ne u Beogradu ili Novom Sadu, Dejan je kazao da u velikim gradovima ne bi dobio priliku da se razvija brzinom koju je sebi zacrtao. Umesto da kritikuje sve što mu smeta, glumac je hteo da se vrati u rodni grad kako bi svojim radom nešto promenio na bolje[3].

Bavi se jahanjem, a kaže da druženje sa konjima doživljava kao terapiju za smirenje.

Filmografija

Filmovi i serije

2012. Fragmenti

2014. Branio sam Mladu Bosnu

2015. Branio sam Mladu Bosnu (TV serija)

2015. Otadžbina

2015. Čizmaši

2016. Sumnjiva lica

2016. A day for Vanja

2019. Moja generacija Z

2019. Državni službenik

2019. Poslednji putnik

2019. Grupa

2020. Švindleri

2020. Južni vetar

2020. Močvara

2020. – 2022. Klan

Predstave

„Romeo i Julija“, „Komandant Sajler“, „Prs’o“, „Večera budala“, „Zrenjanin“, „Don Žuan“, „Ne moš’ pobeć’ od nedelje“, „Naš grad“, „Dečko iz poslednje klupe“, „Vlast“ i druge.

Nagrade i priznanja

  1. Nagrada za najboljeg glumca na 68. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

[1] https://listzrenjanin.com/glumac-dejan-karlecik-o-seriji-klan-zivotu-tokom-pandemije-radu-sa-studentima-planovima/

[2] https://ilovezrenjanin.com/kultura/dejan-karlecik-v-d-direktora-zrenjaninskog-pozorista-scena-je-moj-porok-i-nje-ne-mogu-da-se-odreknem/

[3] https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1140053/gluma-revolucionaran-poziv-dejan-karlecik-krimi-drami-klan-rodnom-zrenjaninu-zici-koju-moras-naci-konjima

Dejan Karlečik na društvenim mrežama

FacebookDejan @ Facebook
IMDBDejan @ IMDB