Džejms Harden (James Harden)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžejms Harden (James Harden)
Datum rođenja26. avgust 1989.
Mesto rođenjaLos Anđeles
DržavaSAD
PrebivališteHjuston
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker
Visina196 cm
Težina100 kg

Biografija

Džejms Harden (James Edward Harden Jr.) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (april 2022. godine) nastupa na poziciji plejmejkera u NBA (En-Bi-Ej) klubu Filadelfija Seventisiksters (Philadelphia 76ers) i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Rođen je 26. avgusta 1989. godine u Los Anđelesu, u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Košarkom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, a potom je bio član ekipe srednje škole Artesija (Artesia) u Lejkvudu. Od 2007. do 2009. godine nastupao je sa Arizona Stejtom (Arizona State), klubom Državnog univerziteta u Arizoni (Arizona State University).

Na NBA draftu 2009. godine izabran je za trećeg pika kluba Oklahoma Siti Tander (Oklahoma City Thunder). Nakon prve sezone je uvršten u drugu najbolju ekipu novajlija. Godine 2012. je pomogao svom timu da se plasira u finale NBA lige. Šampionski prsten im je izmakao nakon pet poraza od Majamija (Miami Heat).

Pred početak sezone 2012/13 prešao je u Hjuston Roketse (Houston Rockets). Od tada do 2022. godine je deset puta učestvovao na Ol-Star meču, šest puta uvršten u idealnu petorku NBA lige, nekoliko puta proglašavan najboljim strelcem i najboljim asistentom sezone.

Osim toga, 2018. godine je poneo titulu najkorisnijeg igrača NBA lige.

U dresu reprezentacije SAD-a je osvojio dve zlatne medalje, na Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine i Svetskom prvenstvu 2014. godine.

Klupska karijera

Pre nego što je počeo da trenira košarku, Harden je igrao bejzbol. Ipak, zbog visine su mu savetovali da bi bilo dobro da nastavi da se bavi košarkom. Bio je član tima Srednje škole Artesija u Lejkvudu, sa kojim je dva puta zaredom osvojio titulu prvaka Kalifornije.

Nakon toga je dve sezone proveo u Arizona Stejtu, na istoimenom univerzitetu. Prvu sezonu je priveo kraju sa 17.8 poena, 5.3 skokova i 2.1 asistenciju, te je uvršten u prvi tim debitanata na turniru Ol-Pak-10 (All-Pac-10).

Bio je jedan od najperspektivnijih igrača u timu, te je odlučio da žrtvuje dve godine koledža kako bi izašao na NBA draft.

Na NBA draftu 2009. godine izabran je kao treći pik kluba Oklahoma Siti Tander. Tokom debitantske sezone na parketu je u proseku provodio 22 minuta. Beležio je 9.9 poena po susretu, pa je uvršten u drugu najbolju petorku debitanata u NBA ligi.

Učinak je dodatno popravio tokom druge sezone, odigravši svih 82 utakmice, sa prosekom od 12.2 poena po meču. Tanderi su uspeli da se plasiraju u plej of, tokom koga je Harden beležio 13 poena po utakmici. Rekord karijere od 40 koševa je postigao na susretu sa Finiks Sansima (Phoenix Suns).

Poverenje koje je dobijao od trenera umnogome je doprinosilo njegovom učinku na parketu, pa je tokom treće sezone u dresu Oklahome beležio 16.8 poena po meču. Niz od nekoliko odličnih partija prekinula je 22. aprila 2012. godine ozbiljna povreda.

Naime, na susretu sa Los Anđeles Lejkersima (Los Angeles Lakers) Ronald Artest Džunior (Ronald William Artest Jr.) poznatiji kao Meta Vorld Pis (Metta World Peace) ga je tokom proslave zakucavanja udario laktom u glavu. Harden je doživeo potres mozga, pa je hitno hospitalizovan.

Na parket se vratio pred prvi susret plej of-a sa Dalas Maveriksima (Dallas Mavericks). Uspeli su da se plasiraju u finale, gde su poraženi od Majami Hita. Harden je proglašen najboljim igračem sa klupe NBA lige, te postao drugi najmlađi igrač u istoriji NBA lige kome je tako nešto pošlo za rukom.

Hjuston Rokets

Pošto je odbio da potpiše novi ugovor s Oklahomom, pred početak sezone 2012/13 trejdovan je u Hjuston Roketse. 31. oktobra su potpisali ugovor vredan 80 miliona dolara.

Debitovao je na susretu sa Detroit Pistonsima (Detroit Pistons) na kome je upisao 37 poena, 12 asistencija, šest skokova, četiri ukradene lopte i jednu blokadu.

Time je postao prvi igrač u istoriji Lige koji je na debiju sa novim timom ubacio 37 poena i upisao 12 asistencija. Novi lični rekord karijere je postigao na meču s Atlanta Hoksima (Atlanta Hawks) kada je ubacio 45 koševa i doneo svom timu novu pobedu. Ubrzo nakon toga je proglašen igračem nedelje Zapadne Divizije.

Predvodio je Roketse u pobedi nad Minesota Timbervulfsima (Minnesota Timbervulwes) 27. decembra. Harden je postigao 30 poena, od toga čak 17 u poslednjoj četvrtini. Drugi put u karijeri je proglašen igračem nedelje.

Od 27. decembra do 6. januara je po meču beležio 29.3 poena i 5.5 asistencija, a njegova ekipa je izborila mini seriju od četiri utakmice bez poraza.

Njegovih 25 poena na 14. utakmici zaredom nije moglo da spreči poraz od Nju Orleans Hornetsa (New Orleans Hornets), ali je Harden ušao u istoriju oborivši rekord Moziza Malona (Moses Malone). Prvi put je izabran da nastupa na Ol-Star meču 2013. godine na kome je postigao 15 poena.

Prvi tripl-dabl u karijeri je zabeležio 2. februara 2013. godine tokom duela sa Šarlotom (Charlotte Bobcats). Plejmejker Roketsa je upisao 21 koš, 11 skokova i isto toliko asistencija, te pomogao svom timu da savlada goste.

Istog meseca je prvi put igrao protiv svog bivšeg tima Oklahoma Siti Tandera, te postavio novi lični rekord od 46 poena.

Sezonu je okončao sa 25.9 koševa, 5.8 asistencija, 4.9 skokova i 1.8 ukradenih lopti po meču. Roketsi su prvi put od 2009. godine izborili plasman u plej of.

Izgubivši šest mečeva od Tandera eliminisani su iz dalje faze takmičenja. Harden je 23. maja 2013. godine izabran u treću najbolju petorku NBA lige.

Drugu sezonu u dresu Hjustona Džejms je završio sa 26.8 poena, 5.8 asistencija, 4.7 skokova i dve ukradene lopte po susretu. Novi rekord karijere je postigao 25. februara 2014. godine kada je u mrežu Sakramento Kingsa (Sacramento Kingsa) ubacio 43 koša.

Ponovo je igrao na Ol-Star meču, te po prvi put u karijeri uvršten u idealnu petorku Lige. Uspeli su da se nađu u plej of-u, ali ih je u prvoj rundi zaustavila ekipa Portlanda (Portland Trail Blazers).

I naredna sezone je započela dobro, pa je treći tripl-dabl učinak postigao 14. decembra 2014. godine na susretu sa Denver Nagetsima (Denver Nuggets). Harden je sa 24 poena, 10 asistencija i isto toliko skokova pomogao Hjustonu da savlada protivnika.

Ovaj rekord je „srušio“ već 23. decembra kada je postigao 44 poena na susretu sa Portlandom. U Novogodišnjoj noći su se sastali sa Šarlota Hornetsima (Charlotte Horntes).

Harden je 2014. godinu „zapečatio“ novim rekordom u broju postignutih trojki. U mrežu Hornetsa je ubacio osam trojki, te doneo novi trijumf na domaćem terenu.

8. februara su se ponovo sastali sa Portlandom. Ovog puta Hardenovih 45 koševa nije bilo dovoljno za pobedu. Dva dana kasnije je uvezao drugu utakmicu sa preko 40 poena. Treći tripl-dabl u karijeri je postigao 23. februara na duelu sa Sansima. Zabeležio je 31 koš, 11 skokova i deset asistencija.

Novi lični rekord sa 50 postignutih poena postavio je 19. marta na meču sa Denverom, a potom je 1. aprila ubacio 51 koš u mrežu Sakramento Kingsa. Bio je to njegov 33. meč sa preko 30 poena, te deveti u sezoni na kome je ubacio preko 40 koševa.

Time je postao prvi igrač u NBA ligi kome je pošlo za rukom da dva puta u jednoj sezoni postigne više od 50 koševa. Tokom poslednjeg meča je sa 16 koševa, 11 skokova i 10 asistencija pomogao Hjustonu da uzme titulu prvaka Jugozapadne Konferencije, prvi put od 1994. godine.

Sezonu su priveli kraju zauzevši drugo mesto u Zapadnoj Diviziji, a Harden je ponovo uvršten u idealnu petorku NBA lige. Nominovan je i za najkorisnijeg igrača, ali je ta titula pripala Stefu Kariju (Stephen Curry).

Odlične partije tokom sezone 2014/15 odvele su ih u plej of. Prvi tripl dabl u karijeri u doigravanju Džejms je postigao 12. marta 2015. godine na susretu sa Klipersima (Los Angeles Clippers).

U finalu Zapada su se sastali sa Voriorsima (Golden State Warriors), ali njegovih rekordnih 45 poena nije bilo dovoljno da zabeleže pobedu. Titula šampiona NBA lige te sezone je pripala „Ratnicima“.

Postigavši 43 poena na susretu sa Kingsima i 46 na meču sa Klipersima postao je tek drugi igrač Roketsa od 1982. godine kome je pošlo za rukom da na dve utakmice zaredom upiše takvu statistiku.

Treći meč u karijeri sa preko 50 postignutih koševa upisao je u januaru, a potom ni sa 33 poena, 17 skokova i 14 asistencija nije uspeo da spreči poraz od Detroita.

Četiri dana kasnije su savladali Dalas rezultatom 115:104, a Harden je tome doprineo sa 23 poena, 15 skokova i deset asistencija. Treći tripl-dabl te sezone je zabeležio u pobedi nad Toronto Reptorsima (Toronto Raptors).

Postavio je novi rekord NBA lige sa 457 postignutih koševa, 152 asistencije i 102 skoka. Oborio je rekord Artisa Gilmora (Artis Gilmore) u broju kontri tokom jedne sezone.

Novi četvorogodišnji ugovor vredan 118 miliona dolara sa Hjustonom je potpisao 9. jula 2016. godine. Već na prvom meču sezone je ubacio 34 koša i postigao 17 asistencija, te postao tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji je na prvoj utakmici nove sezone upisao više od 30 poena i preko 15 asistencija.

Nakon toga usledila su četiri uzastopna meča sa preko 30 koševa i 10 asistencija. Polovinom novembra je proglašen igračem nedelje. Šesti tripl-dabl u sezoni i 15. u karijeri postigao je na meču s ekipom iz Nju Orleansa.

U decembru je ponovo proglašen igračem nedelje, te upisao sedmi tripl-dabl postigavši 30 koševa, 13 skokova i deset asistencija na susretu sa Klipersima.

Jednu od najboljih utakmica u dotadašnjoj karijeri Džejms je odigrao 31. decembra 2016. godine. Roketsi su se sastali sa Niksima (New York Knicks) i zabeležili važnu pobedu od 129:122. Harden je tome doprineo sa 53 poena, 17 asistencija i 16 skokova.

Postao je prvi igrač u istoriji franšize sa statistikom 50-15-15 na jednoj utakmici. Osim toga, dosegao je rekord Vilta Čemberlejna (Wilt Chamberlain) u broju postignutih poena u tripl-dablu.

Sa devet trojki postavio je novi rekord karijere. Proglašen je igračem meseca decembra, a potom je sa odličnim partijama nastavio i u januaru.

14. tripl-dabl sa 51 poena, 13 skokova i isto toliko asistencija postigao je 27. januara na susretu sa Filadelfijom. Postao je prvi igrač u istoriji Lige koji je ostvario dva tripl-dabla sa preko pedeset poena u jednoj sezoni.

3. februara je upisao 10 000. koš u postignu dresu Hustona. Sa 22 tripl-dabla priveo je kraju regularni deo sezone. Hjuston je sa treće pozicije u Zapadnoj Diviziji krenuo u borbu za titulu. Savladali su Oklahomu sa 4:1 te se plasirali u polufinale. Tu su ih dočekali Sparsi (San Antonio Spurs), te ih sprečili u nameri da prođu u finale.

Novi četvorogodišnji ugovor vredan 160 miliona dolara Džejms je sa Roketsima potpisao 8. jula 2017. godine. Potpisivanjem ovog ugovora zvanično je postao najskuplji košarkaš na svetu.

Regularni deo sezone je završio sa 72 nastupa. Po meču je postizao 30.4 poena, 5.5 skokova i 8.8 asistencija. Dosegao je rekord sezone u broju asistencija.

U regularnom delu sezone 2018/19 je u proseku upisivao 36.1 poen, 6.6 skokova i 7.5 asistencija. Ponovo je proglašen najboljim strelcem Lige, te sedmi put zaredom učestvovao na NBA Ol-Star meču.

Nakon razočaravajućeg početka sezone tokom koga je uspešnost šuta bila 28.6 odsto iz igre i 15 odsto sa linije za tri poena, Harden je na susretu sa Vašington Vizardsima 30. oktobra upisao 59 poena i devet asistencija.

11.novembra 2019. godine je proglašen igračem nedelje Zapadne konferencije nakon što su Roketsi ostvarili niz od tri pobede. Harden je na svakoj utakmici ostvarivao tripl-dabl učinak. U proseku je postizao 40.7 poena, 9.3 asistencije, 8 skokova, 2.3 oduzetih lopti i 1.3 blokade.

Za 318 minuta na parketu upisao je ukupno 334 poena, što je najveći zbir u prvih devet utakmica u sezoni otkako je Majkl Džordan (Michael Jordan) u sezoni 1988/89 zabeležio 337 pogodaka. Sa 39 ubačenih trojki u prvih devet mečeva sezone našao se na četvrtom mestu u istoriji Lige.

Četvrti meč u karijeri sa 60 poena odigrao je 30. novembra 2019. godine na susretu s Atlantom kada je njegov tim zabeležio pobedu od 158:111.

Pridružio je Kleju Tomsonu (Klay Thompson) i Kobiju Brajantu (Kobe Bryant) koji su uspeli da u tri četvrtine postignu 60 poena. To što je do 60 koševa postigao iz 24 pokušaja učinilo je da postane još značajniji učesnik stvaranja istorije NBA lige.

Njegov tim je 11. decembra 2019. godine pobedio Klivlend rezultatom 116:110, a Harden je tome doprineo sa 55 koševa. Taj niz nije prekinuo ni tokom meča s Oklahomom kada je ponovo upisao 50 koševa, sedam asistencija i pet skokova.

Već 21. decembra 2019. godine je prestigao Elgina Bejlora (Elgin Baylor) u broju utakmica sa više od 40 poena. Tada je pomogao svom timu da savlada Finiks Sanse rezultatom 139:125.

Zbog istorijskih podviga proglašen je igračem meseca decembra u Zapadnoj konferenciji. Prvu deceniju u NBA ligi je završio sa 19 578 postignutih koševa.

Zbog pandemije novog virusa korona svi mečevi su otkazani. Na prvom susretu nakon prekida sezone Harden je postao tek drugi strelac u istoriji franšize kome je pošlo za rukom da na jednom meču postigne 49 koševa, devet skokova, osam asistencija, tri ukradene lopte i tri blokade, sa procentom uspešnosti šuta od 70 odsto.

U periodu od 2018 do 2020. godine Harden je posto prvi igrač nakon Vilta Čemberlejna sa najmanje 20 utakmica na kojima je postigao više od 40 poena.

Treću sezonu zaredom je postao najbolji strelac i igrač sa najviše ukradenih lopti. Osim toga, postao je jedan od finalista u izboru za najkorisnijeg igrača sezone i imenovan u najbolju petorku NBA lige. Hjuston je eliminisan iz doigravanja u drugom kolu od Lejkersa.

Po završetku sezone klub su napustili generalni menadžer Mori i glavni trener DiEntoni, pa je u novembru 2020. godine i Harden tražio da bude trejdovan, ali se ispostavilo da je zakasnio sa svojim zahtevom. Rekord sezone 2020/21 postigao je 26. decembra sa 44 koša i 17 asistencija, ali to nije bilo dovoljno da savladaju Portland nakon produžetaka.

Bruklin Nets

Harden je 14. januara 2021. godine trejdovan u Bruklin Netse. Dva dana kasnije je upisao 32 poena, 12 skokova i 14 asistencija i pomogao svom novom timu da savlada Orlando Medžik rezultatom 122:115.

Time je postao prvi igrač u istoriji franšize i sedmi igrač u istoriji NBA koji je upisao debitantski tripl-dabl učinak sa više do 30 poena. Osim toga, postavio je i novi rekord franšize po broju asistencija u igračevoj prvoj utakmici u dresu Netsa.

Prvu nagradu za igrača nedelje Istočne konferencije Harden je zaradio 2. februara nakon što je na tri meča zabeležio dabl-dabl učinak. Prosek mu je bio 25.3 poena i 11.3 asistencije.

Ponovo je ušao u istoriju 19. februara kada je postigao dabl-dabl učinak sa 23 poena i 11 asistencija u pobedi njegovog tima nad Lejkersima. Tako je postao prvi košarkaš u istoriji franšize koji je zabeležio dabl-dabl u 11 utakmica zaredom.

Ponovo je proglašen igračem nedelje Istočne konferencije nakon što je predvodio Netse do četvrte uzastopne pobede. Već narednog dana je deveti put zaredom uvršten u rezervni tim Ol-star meča 2021. godine.

Sedmi tripl-dabl u karijeri sa Netsima je ostvario 1. marta na susretu sa San Antonio Sparsima. Nakon produžetaka njegov tim je bio bolji, pa su odneli pobedu u San Antoniju nakon 19 godina.

Harden je postao prvi igrač u istoriji NBA lige koji je upisao 30 poena, 15 asistencija i 10 skokova i to bez izgubljenih lopti.

U martu je proglašen igračem meseca februara Istočne konferencije. Tako nešto mu je pošlo 11 puta za rukom, ali prvi put u dresu Bruklin Netsa.

Deveti tripl-dabl u dresu Bruklina upisao je 13. marta na susretu sa Detroitom. Time je nadmašio Lerija Brda (Larry Bird) na listi najboljih strelaca NBA lige svih vremena. Sa 21 792 postignuta koša našao se na 34. mestu ove slavne liste.

Deseti tripl dabl u dresu Bruklina postigao je 15. marta i tako se upisao u istoriju kluba kao prvi igrač kome je pošlo za rukom da zabeleži 15 poena, 15 skokova i 15 asistencija.

Dva dana kasnije pridužio se Karteru kao jedini igrač Netsa koji je uspeo da zabeleži tripl dabl učinak sa više od 40 poena. Osim toga, Harden je postao tek četvrti igrač u istoriji Lige sa 100 utakmica na kojima je postigao više od 40 koševa i tek drugi po broju tripl-dablova sa preko 40 poena.

Pomaknuo se na 33. poziciju liste najboljih strelaca NBA lige svih vremena. a postao je i 45. najbolji asistent Lige.

Harden je 1. aprila proglašen igračem meseca marta Istočne konferencije. Ušao je u istoriju kao prvi igrač kome je pošlo za rukom da prva dva meseca u novom klubu bude proglašen za najboljeg.

Postavio je i rekord koji više puta zaredom osvajao nagradu za igrača meseca. Predvodio je Netse u postizanju rekorda od 11 pobeda i samo dva poraza. Prosek mu je bio 27.9 poena, 9.8 skokova, 11.5 asistencija i 1.6 ukradenih lopti.

Zahvaljujući njegovom učinku Netsi su se našli na prvom mestu Istočne konferencije prvi put nakon 2003. godine.

Zbog povrede tetive Harden je morao da propusti 18 utakmica. Na teren se vratio 12. maja, te kao rezervni igrač ostvario dabl-dabl učinak sa 18 poena i 11 asistencija.

Na petom susretu prvog kruga doigravanja Harden je ostvario tripl-dabl učinak sa 34 poena, 10 skokova i 10 asistencija, te doneo svom klubu važnu pobedu od 123:109.

Međutim, u prvom minutu prvog polufinalnog susreta sa Milvokijem, Harden je ponovo povredio tetivu kolena, pa je morao da propusti naredne tri utakmice.

Vratio se u petom meču, te pomogao svom timu da izbori pobedu. Na sedmom susretu je zabeležio 22 poena, devet skokova i isto toliko asistencija, ali to nije bilo dovoljno da Bruklin Netsi odu u finale.

Usledila je nova sezona, a Harden je 22. oktobra postigao 20 koševa i pomogao svom timu da savlada Filadelfiju. Time se našao na četvrtom mestu najboljih u Ligi sa linije za tri poena.

Rekord sezone 2021/22 od 39 poena, 12 asistencija i pet skokova upisao je 12. novembra u pobedi Netsa nad Nju Orleans Pelikansima.

Zbog zdravstvenih protokola morao je da propusti tri utakmice u decembru. Vratio se na utakmicu sa Los Anđeles Lejkersima kada je zabeležio 36 poena, 10 skokova, 10 asistencija i tri blokade te pomogao svom timu da pobedi. Na utakmici sa Klipersima je upisao još više poena, ali manje asistencija.

Januar 2022. godine bio je prilično solidan, pa je na meču protiv Sparsa upisao 37 poena, 10 skokova i 11 asistencija.

Harden je 3. februara 2022. godine proglašen rezervom Istočne konferencije za NBA Ol-star meč 2022. godine. To je ujedno bio njegov 10. nastup na ovom prestižnom turniru.

Filadelfija Seventisiksters

Netsi su ga 10. februara 2022. godine trejdovali u Filadelfiju. Debitovao je 25. februara kada je na meču protiv Minesote upisao 27 poena i osam skokova. Na narednom susretu u dresu Filadelfije postigao je 68. tripl-dabl učinak u karijeri, kao i prvi otkako je preuzeo novi dres.

Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige koji je zabeležio više od 25 poena i 10 ili više asistencija na prve dve utakmice u novom klubu.

Svoju 2 561. trojku u karijeri postigao je 10. marta na meču protiv svog bivšeg tima Bruklin Netsa. Time je prestigao Redžija Milera (Reggie Miller) na trećem mestu lestvice igrača najpreciznijih sa linije za tri poena.

Reprezentativna karijera

Prvi poziv da sa reprezentacijom nastupi na nekom velikom takmičenju Harden je dobio 2012. godine pred početak Letnjih olimpijskih igara u Londonu. Na tom turniru Amerika je neporažena došla do finala. Tu su pobedili Španiju, te postali olimpijski šampioni.

Harden je odigrao osam mečeva, te na parketu u proseku provodio 9.1 minut. Prosečno je po susretu beležio 5.5 poena 0.6 skokova i 0.8 asistencija.

Dve godine kasnije bio je član tima koji je nastupio na Svetskom prvenstvu u Španiji. Ponovo su neporaženi stigli do finala gde su pobedili reprezentaciju Srbije. Harden je bio jedan od ključnih igrača. Odigrao je svih devet mečeva kao starter.

Na terenu je provodio po 22 minuta, te za to vreme beležio 14.2 poena, 3.2 asistencije i 2.8 skokova. Po broju ukradenih lopti bio je treći igrač turnira.

Pred početak Letnjih olimpijskih igara 2016. godine ponovo se našao na širem spisku selektora, ali nije otputovao u Rio de Žaneiro.

Privatni život

Džejms Harden je rođen 1989. godine u Los Anđelesu. Roditelji mu se zovu Monja Vilis (Monja Willis) i Džejms Harden (James Harden Sr.). Ima sestru Arnik Jelks (Arnique Jelks) i polubrata Akilija Robertsona (Akili Robertson).

Prema pisanju američkih tabloida, Džejms je veoma blizak sa majkom, dok sa ocem nije u dobrim odnosima.

Pre nego što je počeo da trenira košarku igrao je bejzbol, dok se njegov polubrat Akili nastavio baviti američkim fudbalom. Arnik se nije bavila sportom, ali je bila navijačica.

Kako je Monja Vilis u jednom intervjuu priznala, decu je terala da se bave sportom kako bi ih sklonila sa ulice. Ona je jedan od Hardenovih najvatrenijih navijača. Redovno je dolazila na utakmice Tandera, a nakon što je otišla u penziju preselila se u Hjuston kako bi bila bliže sinu.

Ljubavni život Džejmsa Hardena je često tema tabloida. Ako je verovati njima, najduža veza mu je trajala četiri godine. U periodu od 2011. do 2012. godine zabavljao se sa izvesnom Trinom (Trina), a nakon perioda samačkog života započeo je vezu sa Kirom Kaos (Kyra Chaos) koja nije bila dugovečna.

Dve godine se zabavljao sa Sarom Belev (Sarah Belew), a navodno je bio i u vezi sa modelom Tahir Džos (Tahiry Jose). Jedna od njegovih devojaka je bila i glumica Amber Rouz (Amber Rose), a nakon nje Harden je bio u ljubavi sa rijaliti zvezdom Kloi Kardašijan (Khloé Kardashian).

Veza je trajala godinu i po dana, a nakon to ga su ga povezivali sa pevačicom Ašanti (Ashanti) i fitnes instruktorkom Britni Rener (Brittany Renner). Od 2019. godine je navodno u vezi sa rijaliti zvezdom Džordin Vuds (Jordyn Woods).

Tokom 2020. godine povezivali su ga sa Gejl Golden (Gail Golden) konsultantkinjom iz Hjustona. Povod za te tračeve tabloidi su pronašli u činjenici da je često posećivala mečeve koje su Roketsi igrali na domaćem terenu u vreme kada je Džejms bio deo tima.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2012. Zlatna medalja s Olimpijskih igara
  • 2014. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2010. uvršten u drugi najbolji tim debitanata NBA lige
  • 2012. proglašen šestim najboljim igračem NBA lige
  • 2013. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2013. uvršten u treći najbolji tim NBA lige
  • 2018. najkorisniji igrač NBA lige
  • 2014. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2014. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2015. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2015. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2016. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2017. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2017. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2017. proglašen najboljim asistentom NBA lige
  • 2018. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2018. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2018. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2019. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2019. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2019. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2020. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2020. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2020. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2021. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2022. učestvovao na Ol-Star meču

 

Džejms Harden (James Harden) na društvenim mrežama

FacebookDžejms @ Facebook
InstagramDžejms @ Instagram
TwitterDžejms @ Twitter