Vanja Nenadić

Kratke informacije

Ime i prezimeVanja Nenadić
Datum rođenja2. februar 1992.
Mesto rođenjaSombor
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Vanja Nenadić je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica prepoznatljiva po ulogama u serijama „Biser Bojane“, „Tajna vinove loze“, „Kamiondžije“ i drugima. Rođena je 2. februara 1992. godine u Somboru. Živi i radi u Beogradu.

Vanja je sklonost ka glumi pokazala vrlo rano, ali je ipak odlučila da studira književnost u Novom Sadu. Posle prve godine je upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je u klasi profesorke Gordane Marić.

Na filmskom platnu se prvi put pojavila 2015. godine u ulozi stjuardese u filmu „Bićemo prvaci sveta“.

Televizijska publika ju je upoznala 2017. godine kao Lolu u seriji „Biser Bojane“. Usledile su serije „Mamini sinovi“, „Ubice mog oca“, „Komšije“ i druge.

Tokom 2020. godine je u kriminalističkoj seriji „Tajkun“ igrala Saru, a tokom 2021. i 2022. godine je bila Anja Tomović u telenoveli „Tajne vinove loze“.

Uporedo sa televizijskom i filmskom, Vanja je gradila i vrlo uspešnu karijeru u pozorištu. Od 2016. do 2020. godine bila je član ansambla Narodnog pozorišta Sombor, a početkom 2021. godine je postala član Beogradskog dramskog pozorišta.

Detinjstvo i obrazovanje

Vanja Nenadić je rođena 1992. godine u Somboru. Sa roditeljima, mlađom sestrom i mlađim bratom je odrastala u rodnom gradu. Uporedo sa osnovnom i srednjom školom pohađala je školu glume. U jednom intervjuu je kazala da je čak i bežala od kuće kako bi otišla u dramski studio.

Nakon što je završila srednju ekonomsku školu upisala je književnost u Novom Sadu.

Posle prve godine je uspela da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirala četiri godine kasnije.

Filmska i televizijska karijera

Vanja Nenadić se na filmskom platnu prvi put pojavila 2015. godine. Reditelj Darko Bajić joj je poverio ulogu stjuardese u svojoj drami „Bićemo prvaci sveta“ koja govori o počecima košarke u bivšoj Jugoslaviji.

Iste godine je u kratkom filmu „Izgleda da smo sami“ igrala Kristinu.

Glumila je Lolu u kratkometražnom filmu „Plišani soliter“, a 2016. godine se pojavila i u manjoj ulozi u akcijskom trileru „Inkarnacija“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Milanom Karadžićem u komediji „Biser Bojane“ koja se u bioskopima pojavila 2017. godine. Vanja je utelovila lik Lole, dok je njenog partnera igrao kolega Slaven Došlo.

Na setu je imala priliku da uči zanat od iskusnijih kolega, poput Milutina Mime Karadžića, Andrije Miloševića, Hristine Popović, Mladena Nelevića i drugih.

Lola joj je donela nagradu 52. Filmskih susreta za najbolju debitantsku ulogu.

Pojavila se u jednoj epizodi humoristične serije „Mamini sinovi“, kao i u jednoj epizodi kriminalističke serije „Ubice mog oca“.

Glumila je Margitu u seriji „Komšije“, te Isidoru u kratkom filmu „Žicka“.

Nekoliko regionalnih televizijskih kuća je tokom 2018. i 2019. godine emitovalo seriju „Biser Bojane“ u kojoj je Vanja igrala jednu od glavnih uloga.

Ostvarila je epizodnu ulogu i u seriji „Pet“ koja je premijerno prikazivana tokom 2019. godine.

Sledeće godine je snimila kratki film „Parajmos“ i SF horor „Jazavac pred sudom“.

Sa Draganom Bjelogrlićem, Nadom Šargin, Branislavom Trifunovićem i drugima je igrala u kriminalističkoj seriji „Tajkun“ emitovanoj tokom 2020. godine na nekoliko javnih servisa i komercijalnih televizija iz regiona.

Ljubitelji telenovela su je od 2021. godine imali priliku gledati u ulozi Anje Tomović, ćerke Vuka Tomovića (Vojin Ćetković) u seriji „Tajne vinove loze“.

Pojavila se u jednoj epizodi serije „Kamiondžije“, a u filmu „Komedija na tri sprata“ koji se u bioskopima pojavio 2022. godine Vanja tumači lik Sare.

Mlada glumica je od 2015. do 2021. godine glumila i u nekoliko muzičkih spotova. Pojavila se u spotu za pesmu „Ničim izazvan“ koju su 2015. godine snimili bendovi Nenormalni i Ničim izazvan.

Dve godine kasnije je glumila u spotu za pesmu „Ljulja se brod“ Baneta Lalića i sastava MBP.

Vanja je igrala i u spotu za numeru „To ne liči na tebe“ koju je Dušan Šarenac objavio 2018. godine.

Reper Marčelo joj je poverio ulogu u svom spotu za pesmu „Flešbek“ iz 2021. godine.

Pozorišna karijera

Vanja Nenadić je na „daskama koje život znače“ debitovala 24. maja 2014. godine. Reditelj Boban Skerlić joj je poverio ulogu Dušice u komadu „Kad su cvetale tikve“ u Beogradskom dramskom pozorištu.

Iste godine je u istom teatru igrala Olju u predstavi Milenije Stamenković „Draga Jelena“.

Vanja je u međuvremenu postala član ansambla Narodnog pozorišta Sombor, a od 20. marta 2015. godine je na sceni ovog teatra igrala Heru u predstavi „Mnogo vike ni oko čega“. Sledeće godine je tumačila Princezu Lanu u komadu „Princeza i dijamant“.

Tokom iste, 2016. godine Vanja Nenadić je u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ igrala predstavu „Ko još jede hleb uz supu“, a na sceni Akademije 28 je glumila Sonatu i Alejnu u komadu „Magična Lira“.

Reditelj Milan Nešković joj je poverio ulogu Kritičarke u svojoj drami „Maestro“ koja je na repertoaru Narodnog pozorišta Sombor bila od 10. marta 2017. godine.

Već narednog meseca Vanja je prvi put utelovila likove Naratorke i Hrvatice u predstavi „Jami distrikt“ Kokana Mladenovića na sceni Bitef teatra.

Ova uloga joj je donela nagradu „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu na Festivalu proizvedenih predstava u Aleksincu, te specijalnu glumačku nagradu u ravnopravnoj podeli na Festivalu „Art Trema“.

Polovinom iste godine je u Narodnom pozorištu Sombor prvi put zaigrala Vatru u „Plavoj Ptici, a u jesen 2017. godine Somborci su je mogli gledati u ulozi Cmilje u „Čudu u Šarganu“.

Sa Kokanom Mladenovićem i Narodnim pozorištem Sombor je od 2018. godine sarađivala na predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“.

Iste godine je utelovila lik Dajane u komadu „Tenor na zajam“ rediteljke Olje Đorđević. Ubrzo nakon toga se somborskoj publici prvi put predstavila kao Marija Lukjanovna u predstavi „Samoubica“ Milana Neškovića[1].

Rediteljka Jana Maričić joj je poverila ulogu Malčike u komadu „Izbiračica“ koja se na repertoaru Narodnog pozorišta Kikinda prvi put našla u oktobru 2018. godine.

Saradnju sa Oljom Đorđević je obnovila 2019. godine kada su radile na predstavi „Koferče“ u „Madlenijanumu“.

U Beogradskom dramskom pozorištu je od oktobra 2019. godine igrala u komadima „Sumrak bogova“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf“.

Iste godine je u somborskom teatru glumila u predstavi „Semper idem“ Gorčina Stojanovića.

Od oktobra 2020. godine je na sceni BDP-a glumila u komadu „Ružni, prljavi zli“ Lenke Udovički.

Postala je član ovog teatra, a od aprila 2021. do juna 2022. godine imala je čak pet premijera. Vanja igra u predstavama „Tiho teče Misisipi“, „Baal“, „Divlje meso“, „U raljama života“ i „Tramvaj zvani želja[2]„.

Privatni život

Vanja Nenadić je rođena 1992. godine u Somboru. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, te se u dramskom studiju „zarazila“ glumom. Uprkos tome, nije odmah pokušala da upiše FDU, nego je godinu dana studirala književnost u Novom Sadu.

Njena mlađa sestra Lana i brat Filip za koje je, kako kaže, jako vezana, žive u Novom Sadu. Glumica je jednom prilikom kazala da su je roditelji od samog početka podržavali, te da su za njenu prvu premijeru u pozorištu kupili tridesetak karata kako bih ih dali rodbini i prijateljima.

Prema pisanju medija, Vanja je od 2022. godine u vezi sa glumcem Markom Todorovićem koji je prepoznatljivost stekao ulogama u serijama „Pogrešan čovek“ i „Žigosani u reketu“.

Ako je verovati tekstovima koje objavljuju beogradski listovi i portali, Vanja i Marko su se zbližili radeći zajedno u Beogradskom dramskom pozorištu. Navodno su prvo počeli da se druže, a ljubav se rodila iz prijateljstva[3].

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2015. Izgleda da smo sami
 • 2016. Plišani soliter
 • 2016. Inkarnacija
 • 2017. Biser Bojane
 • 2017. Mamini sinovi
 • 2018. Exit: Summer of Love
 • 2018. Ubice mog oca
 • 2018. Komšije
 • 2018. Beogradska trilogija
 • 2018. Žicka
 • 2018. Manus x Machina x Moralia
 • 2018-2019. Biser Bojane
 • 2019. Pet
 • 2020. Parajmos
 • 2020. Jazavac pred sudom
 • 2020. Tajkun
 • 2021-2022. Tajne vinove loze
 • 2022. Komedija na tri sprata
 • 2022-2023. Kamiondžije

Predstave: „Kad su cvetale tikve“, „Draga Jelena“, „Mnogo vike ni oko čega“, „Princeza i dijamant“, „Ko još jede hleb uz supu“, „Magična lira“, „Maestro“, „Jami distrikt“, „Plava ptica“, Čudo u Šarganu“, „Kad bi Sombor bio Holivud“, „Tenor na zajam“, „Samoubica“, „Izbiračica“, „Koferče“, „Sumrak bogova“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Semper idem“, „Ružni, prljavi, zli“, „Tiho teče Misisipi“, „Baal“, „Divlje meso“, „U raljama života“, „Tramvaj zvani želja“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2017. Nagrada 52. Filmskih susreta za najbolju debitantsku ulogu (film „Biser Bojane“)
 • 2018. Nagrada Olga Ivanović za najbolju glumicu na Festivalu proizvedenih predstava u Aleksincu, u ravnopravnoj podeli (predstava „Jami distrikt“)
 • 2019. Specijalna nagrada u ravnopravnoj podeli na Art Trema Fest-u (predstava „Jami distrikt“)

Reference

Vanja Nenadić na društvenim mrežama

InstagramVanja @ Instagram
IMDBVanja @ IMDb